terug
naar alle wijnen


Wit droog


Romig rond, vol, fris,
mild fruitig

Domaine Girard

Chardonnay
2019


IGP Pays d'Oc


€ 8,90 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2022Frisse, ronde en romige Chardonnay met iets mineraals, elegantie, bescheiden fruit en een aantrekkelijke volheid. Mooie balans tussen rijkdom en frisheid. Zeer zuiver van karakter en energiek. Zo kan en moet Chardonnay eigenlijk zijn: niet zwaar of log, maar rijk, beschaafd en opwekkend.
Zeer betaalbare, met zorg voor het milieu geproduceerde wijn. 

Witte wijnen zijn voor mij lastiger te vinden dan rode. Wel te verstaan: goede en betaalbare witte wijnen. Bij rood is de keuze veel groter, bovendien is wit een lastiger product omdat dit type wijn over het algemeen sneller veroudert dan rood. Droog en strak, pittig, dat was wel goed voorelkaar, maar rijker, romiger wit, met toch voldoende karakter en frisheid, dat is lastiger. Met de komst van Domaine Girard in het assortiment is ook deze leemte opgevuld.

Domaine Girard is bezig zich te ontwikkelen naar wijnbouw waarbij geen herbiciden meer worden gebruikt en zo weinig mogelijk bemesting. Nog geen eco, maar tussen eco en gangbaar in.
De wijngaarden (ca. 30 ha.) bevinden zich in het meest Noord-Westelijke puntje van de Languedoc, in de buurt van Carcassonne, waar naast de Middellandse-zee invloed ook de verkoelende en matigende Atlantische oceaan zijn effect heeft. Bovendien liggen ze op 300-400 meter boven zeeniveau, ook een aanzienlijke factor in het koeler zijn van de wijngaarden.

Het is dan ook niet verbazend dat hier druiverassen uit koelere streken zijn aangeplant: de Bourgondische Chardonnay, Pinot Noir en de van oorsprong Bordeauxse Merlot en Cabernet Franc.

Deze druiven leveren hier iets rijpere wijnen dan in hun oorspronkelijke gebieden en hebben ook een net iets ronder en soepeler karakter, het scheelt niet veel, maar toch is het te proeven.

Deze Chardonnay is gemaakt van het fruit van ca. 20 jaar oude druivestokken die in een wijngaard staan op ca. 400 m boven zee niveau. Het rendement is met 60 hl/ha nog redelijk bescheiden, de vergistingstemperatuur is laag (18-20 graden), de jonge wijn wordt nog 3 maanden op z'n gist gelaten voor iets meer frisheid en pit. Geen rijping op hout, gewoon puur op fruit en balans gemaakte Chardonnay met precies genoeg rijkdom en frisheid.

Vond ik de 2018 en 2017 van deze cuvée gewoon goed, maar niet opmerkelijk, de 2019 biedt iets extra's op alle fronten. Dit is Chardonnay zoals ik al altijd had willen hebben: rijk, fris, zuiver, rond, mooi van intensiteit, beschaafd fruitig, tikje mineraal en randje noten, energiek en jong van stijl.

Ook de prijs is om blij van te worden. De vele offertes uit Bourgogne kon ik alleen al op de prijs terzijde schuiven: vanaf 15 euro consumentenprijs voor een redelijke "aanvangs" Bourgogne, dan is er wel wat anders in de wereld te koop, zoals deze "eenvoudige" Chardonnay waar menig witte Bourgogne een voorbeeld aan zou kunnen nemen en dat voor nog geen negen euro! ja het kan, proef maar!


Domaine Girard maakt ook een verdienstelijke droge rosé van de Cabernet Franc "La Garriguette", een rijkere en complexere Chardonnay "sur Lies Fines" die langer op gist en kort op hout heeft gerijpt en twee aantrekkelijke rode: Pinot Noir, heerlijk licht en elegant, subtiel fruitig, zacht en rond, en een regionale "Malepère", een blend van Merlot en Cabernet Franc die me onmiddelijk aan een truffelige Pomerol deed denken met iets zwoelig fruit, ook mooi compact en fris, niet weelderig of rijk, maar elegant en geconcentreerd.

Een producent om eens goed kennis mee te maken!
Van harte aanbevolen.


© GoedeWijn.info