terug
naar alle wijnen


Rood

Uitbundig, intens, zwart-fruitig, truffel, mineraal
Domaine Girard


Malepère
2019


AOP Malepère


9,70 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2024Intense wijn, krachtig, maar ook soepel, rijp en fris. Boordevol zwoelig, truffelig, zoetig, aards fruit.  Prachtige combinatie van rijpheid en frisheid, zeer uitbundig en onstuimig van karakter, compact, maar ook zacht en pittig. Mooie tanninen, fraaie frisheid en lengte, rond, doet iets aan een Pomerol denken, minder groots
(en duur) wat zwoeler van fruit.


Voor meer informatie over Domaine Girard zie: Domaine Girard Chardonnay 2019.

Wéér een Zuid-Franse wijn gemaakt van niet zuidelijke druiven. Daar zijn er al zoveel van en wat levert dat nog aan extra indrukken op? Dat waren mijn eerste gedachten toen ik deze wijn bemonsterd kreeg. "Je weet het maar nooit, dus altijd proeven" is mijn devies. Dat hou ik er nog maar even in, want het heeft me al vele keren wat opgeleverd.

Zo ook deze Malepère. Een wijn uit het meest Westelijke deel van de Languedoc die vrij recent van Vin de Pays is gepromoveerd naar Appellation d'Origine. Zoals zovele gebiedjes in het Franse zuiden. Vaak gepromoveerd tot de hoofdklasse op grond van politieke motieven. Het schijnt dat de wijnen daardoor gemakkelijker verkopen, beter voor de marketing dus. Daar ben ik niet zo van, maar ik ben ook een eigenwijze kleine importeur die niet zo van de overhemden met stropdassen is.

Meer van de wijnen, het spul binnen in de fles, niet zozeer van het papier met tekst en termen geplakt op de buitenkant.

De Malepère 2018 in het glas: heel veel kleur en een uitbundige, zeer intrigerende geur, wat zwoel, maar tegelijkertijd ook fris en strak, en met een duidelijk aroma wat me meteen deed denken aan Pomerol, dat typisch, aards-etherische waar men de term truffel aan hangt. Heel anders dan het gebruikelijke Languedoc repertoire. intrigerend Bordeaux-achtig, maar dan met een beetje extra zuidelijke fruit-swung. Indrukwekkend en aangenaam aards. Bijzonder, heel bijzonder. Je moet er van houden, maar dan kom je goed aan je trekken.
De 2019 is zwoeler en rijker dan de 2018, wel dezelfde aardsheid en stijl, maar meer rijpe merlot en een tikje ronder. Nog steeds behoorlijk Pomerol-ig.

Ik wist al dat hier niet de gebruikelijke overmaat Syrah, Grenache of Carignan in zouden zitten, het bleken alleen Merlot en Cabernet-Franc te zijn. 60% Merlot en 40% van de ander. Je zou bij zoveel Merlot een dikke en rijke, wulpse wijn verwachten, maar dat is nu juist niet het geval. Het geheel is opvallend strak, mooi soepel met een beetje vlees, dat wel, maar toch mooi compact en in het gareel. Fraai zuur voor lengte en levendigheid, en dat lekkere kruidige, aardse van de Cabernet Franc, de lichte Bordeaux-toets van het mysterieuze fruit en kruidige aardsheid.

Op avontuur in het Franse Zuiden, dat maakt deze streek toch altijd weer heel bijzonder, er zitten zoveel verrassingen tussen! Neem daarbij de redelijke prijs: nog geen tien euro, daar koop je elders niet zo'n wijn voor. Dan praat je snel over het dubbele.

 

Zeer aanbevolen!

© GoedeWijn.info