terug
naar alle wijnen


Rood

Licht, zacht, elegant
verfijnd, kruidig-fruitig

Domaine Girard

Pinot Noir
2022


IGP Pays d'Oc


11,90 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinkenLichte, heel zachte, elegante en verfijnd kruidig-fruitige rode wijn gemaakt van de Bourgogne-druif Pinot Noir. Weinig tannine, mooi fris en rond, ingetogen, subtiel en zuiver van stijl. Klein vleugje aardsheid, iets romig en mineraal. Bijzondere "fluisterwijn" uit het koelere deel van de Languedoc, in alles bescheiden en daarom zo mooi.
 
Voor meer informatie over domaine Girard zie: Domaine Girard Chardonnay 2021.

De Pinot Noir is een druif die het buiten zijn oorspronklijke herkomstgebied Bourgogne wijnen van wisselende kwaliteit en stijl oplevert. De grootsheid en diepgang van de beste Bourgognes, waar deze druif zijn torenhoge reputatie aan ontleent, worden nergens anders ter wereld geëvenaard. Vaak zijn de wijnen uit andere gebieden wat vlak, weinig spannend of verfijnd. Kortom een moeilijke druif buiten zijn eigen streek. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen, maar meer dan een goede middenklasse wijn leveren "buitenlandse" Pinots zelden op.

Maar als het doel niet grootsheid en diepgang is, maar wel elegantie, zachtheid en subtiliteit dan zijn er betere kansen buiten Bourgogne. Maar ook in deze categorie is het met de Pinot Noir nog geen uitgemaakte zaak dat het resultaat fraai is, maar al te vaak worden er weinig opwindende wijnen van gemaakt. Een relatief koele wijngaard (lange, geleidelijke rijpingsperiode van de druiven) en een oplettende wijnboer die de opbrengsten per hectare laag houdt bieden de beste kansen om er mooie wijnen van te maken.

Domaine Girard bevindt zich in het koelste deel van de Languedoc en heeft goede papieren voor de productie van een geslaagde Pinot Noir. Hier maakt men een elegante en verfijnde, niet op hout gerijpte wijn waarin frisheid naast rijpheid, helder en zuiver fruit en een aangename ronde zachtheid de hoofdrol spelen. Beschaafd, licht en genuanceerd, bescheiden en evenwichtig van stijl, eerder fluisterend dan met luide stem sprekend.

Met ingang van wijnjaar 2022 is het etiket gemoderniseerd, de wijn is niet veranderd, de 2022 lijkt als twee druppels water op de 2021.

Wijngaard op 350 m hoogte, noord-oost oriëntatie, leeftijd van de stokken ca 30 jaar, erg laag rendement: ca. 35 hl/ha. vinificatie: ontsteling van de druiven, waarna 7 dagen voor-inweking op lage temperaturen, gisting gedurende 3 weken onder temperatuur contrôle in open kuip, milde extractie en zachte persing van de marc. Gisting en rijping op inox tanks.

Lichter en frisser (koeler) dan de "warmere" Pinot Noir van Domaine de Cabriac.
© GoedeWijn.info