terug
naar alle wijnen


Rood

Elegant, fluweelzacht, verfijnd fruitig
Château Haut Lignières

"Romy"
2017


A.C. Faugères


10,40 per fles

9,85 / fl.
bij doos van 6 flessen


drinken/bewaren tot 2022


haut lignieres romy 2017

Zeldzaam harmonieuze wijn, fijnzinnig, verfijnd, elegant, met prachtig rijp fruit en een mysterieuze minerale, licht aardse kruidigheid. Mooie intensiteit. Opvallend elegant voor een Zuid-Franse wijn. Expressie van prachtig terroir door zeer gedreven wijnmaker.
Bijna biologisch, zeer laag sulfietgehalte.Al bij m'n eerste ervaringen met wijnen uit Zuid-Frankrijk viel me de aantrekkelijke stijl van veel Faugères op. Eind jaren zeventig was de situatie totaal anders dan tegenwoordig. Zuid-Frankrijk, wat toen de Midi werd genoemd, heet tegenwoordig Languedoc-Roussillon. Het was de streek waar de allergoedkoopste plonk vandaan kwam, verpakt in een glazen literfles met sterren op de schouder en een plastic omgekeerd dopje ter afsluiting, met daar overheen een plastic of aluminium folietje. 10-11% alcohol en amper te zuipen, de sterren op de schouder hadden zich de ochtend na een avondje doorzakken ongeriefelijk pijnlijk in het hoofd van de drinker verankerd.
De Midi, de hof"lever"ancier van kwalen aan de menselijke chemische fabriek. Niet voor niets is de reflex van vele op leeftijd geraakte Fransen bij een niet helemaal optimaal functionerend organisme: "c'est la foie" (en dan niet van een gans).

Die tijden zijn voorbij, Languedoc-Roussillon heeft tegenwoordig zelfs een wereldfaam als wijngebied, en terecht, want hier komt heel veel moois vandaan.

Van de vele Appellations die dit enorme wijngebied rijk is, is Faugères één van de meest gerenommeerde, althans wat betreft de herkomst van relatief elegante en verfijnde wijnen. De wijngaarden bestaan hoofdzakelijk uit verweerde schist (lei) bodems. Deze zijn goed waterhoudend en leveren minerale, elegante wijnen. Het klimaat is Mediterraan, maar er zijn met name in de hogere delen van Faugères koelere wijngaarden. Deze geven de druiven een langzame en geleidelijke rijping van het fruit hetgeen resulteert in verfijnde en complexe wijnen. Althans als de wijngaardenier / wijnmaker het vak goed beheerst en gemotiveerd is.

Jérôme Rateau is zo'n pepassioneerde wijnboer/maker. Hij volgt zijn eigen weg en raakte gefascineerd door het Faugères terroir tijdens zijn zoektocht naar werk na zijn wijnbouwopleiding. Door toeval kon hij Château Haut Lignières kopen van een Zwitserse ex zakenvrouw waarvan de gezondheid plotseling te wensen over liet.

Een buitenkans voor dit talent om voor zichzelf te beginnen. Jérôme werkt bijna biologisch, maar niet helemaal, hij kiest liever voor Culture Raisonnée, een soort middenweg tussen bio en gangbaar in, gebruikt daarbij minder dan een derde van de hoeveelheid middelen zoals in de gangbare wijnbouw gebruikelijk is.

Hij streeft naar puurheid en expressie van terroir, dat wil zeggen fruit staat centraal, met alle nuances en bijkomende indrukken als kruiden, mineralen, etc. Balans en elegantie zijn hoofdthema's die in zijn wijnen terugkomen, ook verfijning staat hoog in de prioriteitenlijst. Wijnmaken gaat terughoudend, temperatuurcontrôle, gebruik van wijngaard-eigen gisten, beperkt gebruik van sulfiet, ingetogen gebruik van eikehout, het liefst middel-grote vaten (500 l) en geen barriques (225 l) rijping bij voorkeur in neutrale tanks om het fraaie fruit zoveel mogelijk te behouden.

Ik vond twee wijnen van hem het mooist: deze cuvée "Romy" en de iets meer uitgesproken cuvée "les Petites Plumes", een fractie complexer, krachtiger en minder fluwelig dan de "Romy".

"Romy" is de meest fluwelige en ronde van de twee. Prachtig complex fruitig, licht kruidig, ietsje aards, maar dan meer mineraal van stijl dan animaal of mestig, wat je in andere Appellations in de Languedoc wel vaak tegenkomt. Heel mooi in balans, vrij intens en ook tamelijk krachtig, maar toch heel erg rond en elegant, niet te vol of te rijk, precies mooi fijnzinnig afgestemde wijn, alles past naast elkaar, niets strijdt om aandacht, alles krijgt de ruimte, er zit van niets teveel in. Het is een relatief ingetogen wijn die in de uren na het openen van de fles steeds complexer en expressiever wordt. Deze wijn moet het niet hebben van zijn kracht en imponeer karakter, maar van zijn gedistingeerde en gesoigneerde, fluwelige en vloeiende stijl. Franser kan haast niet.

Gemaakt van 50% Grenache en 50% Syrah. Rendement: 38 hl/ha, wijgaarden op ca 350 meter hoogte.
Geen houtrijping, puur op fruit en terroir gemaakt.

De iets eigenzinniger en complexer-fruitige versie is de "Petites Plumes 2017", daar speelt de Carignan een belangrijke rol.© GoedeWijn.info