terug
naar alle wijnen


Wit droog

Rijk, intens, vol, pittig,
complex en
verfijnd
Vicentini
"Il Casale" 2013


D.O.C.G. Soave Superiore

€ 16,60  per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken

Il Casale 2013

R
ijke, zeer intense, wijn, boordevol complexe nuances van wit fruit,
kruiden en mineralen. Indrukwekkende frisheid,  complexiteit. Puur, geen houtrijping. Grote wijn met diepgang, streeft menig witte Bourgogne voorbij! Wederom:
3 glazen Gambero Rosso

Voor algemene informatie over Azienda Agricola Agostino Vicentini  zie: Terre Lunghe 2014.

Il Casale is samen met de Recioto di Soave de witte topwijn van de familie Vicentini. Het is een speciale wijn, rijk, complex, verfijnd en in een indrukwekkend heldere stijl. Alleen extra laat geoogste (
Garganega) druiven afkomstig van de oudste stokken en de beste delen van de wijngaarden worden ervoor gebruikt. 
Eikehout blijft gelukkig uit de buurt. Het zou ook maar wat jammer zijn als houtaroma's dat prachtige, subtiele minerale (doet denken aan frisse berglucht) en dat aardse, complexe en mineralige in deze wijn zou afdekken. Rijkdom is er genoeg vanwege de laat geoogste druiven, daar heb je geen hout voor nodig.
Hier spreekt de wijngaard en het wijnjaar via de druif en de wijnmaker tot de proever. Er zit niets tussen, deze wijn is zo puur als hij maar kan zijn. Ook dat maakt Il Casale zo bijzonder.

Toegegeven, €16,60 is nogal een bedrag voor "maar een Soave", wie daar liever een
Chablis, Sancerre of Pouilly-Fumé voor koopt moet dat vooral doen.

Voor de anderen geldt: koop eens een fles Il Casale 2013, geniet van deze grote wijn, ervaar eens iets onverwachts: een grote Soave.
Doet denken aan een fraaie witte Bourgogne, maar dan zonder hout, puurder, maar wel net zo subtiel, net zo rijk, net zo fris, met dat prachtige verse fruit, vleugje ananas, appel. Ja, daarmee begeef ik me wel op glad ijs, en de wijn is natuurlijk ook anders, maar zo snel schiet me even niet een meer passende omschrijving te binnen.
De Il Casale 2013 heeft net als in vele voorgaande jaargangen in dé toonaangevende Italiaanse wijngids Gambero Rosso de hoogst mogelijke waardering met drie glazen (Tre Bicchieri) in de wacht gesleept.
Ondanks dit is de prijs nog heel erg redelijk te noemen, ook is ie nog goed leverbaar, dat is wel eens anders bij wijnen die zo goed zijn beoordeeld. Misschien een over het hoofd gezien type, een Soave. Zie eens wat de wijnen van de (meesterlijke) Pieropan of Anselmi kosten, dat is andere koek. Nee, Vicentini is en blijft elke keer weer een prachtige ontdekking!

Een heel bijzondere proefervaring.


Kopen dus!!


© GoedeWijn.info