terug
naar alle wijnen


Rood

Intens, complex mineraal-fruitig, opwekkend

Quinta dos Lobatos

2018


D.O. Douro


€ 12,50
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2024
 

Intens en fris, boordevol indrukwekkend, levendig en complex fruit, mineraal, genuanceerd en mateloos boeiend. Krachtig, elegant, spannend, opwekkend en kristalzuiver van stijl. Heerlijke wijn die nooit verveelt, met zorg voor het milieu geproduceerd.


De "basis"wijn van António Mendes. Nee, goedkoper had hij ze niet, klein bedrijf dat alleen maar uitstekende wijnen maakt. Zijn wijngaarden zijn veel te bewerkelijk om een lage prijs te kunnen realiseren. Dat verhaal heb ik veel vaker gehoord, soms klopt het, maar meestal niet. In dit geval klopt het wel, want als je proeft waar deze wijn en Port producent mee "van start" gaat dan is het heel moeilijk om de verleiding te weerstaan ook het avontuur van zijn "luxere" wijnen te beleven. Je proeft het meteen: hier is een compromisloze en gedreven wijnmaker aan het werk. Een wijnmaker met een missie: milieu- bewust (niet gecertificeerd) het maximale aan fruit en terroir uit de wijngaarden halen. Hij is niet bang voor hout. Ik wel (nou ja, bang....). Toch proef je dat niet zo. Zijn wijnen zijn zo intens en gestructureerd dat ze er als het ware om vragen en dat je er maar weinig van terugproeft. Zelfs zijn basis Quinta dos Lobatos, deze wijn dus, heeft houtrijping gehad. Je proeft het, maar toch alleen in de marge, puur aanvullend, maakt de wijn spannender, dieper.  Dourowijnen zwaar en alcoholisch? Vaak ja, hier niet. Wel rijkelijk voorzien van alcohol, maar ook die merk je niet zo in de wijnen, net als het eikehout. Het is de enorme intensiteit van fris en complex fruit in combinatie met de rijkelijk aanwezige minerale indrukken die het allemaal zo mooi evenwichtig houdt. Het unieke Douro terroir, de leisteen (schist)bodem van de wijngaarden geven dit specifieke karakter. Brengt levendigheid, elegantie, diepgang en complexiteit. Daar zit de kern van grote Douro's: ondanks de kracht en de rijpheid van de wijnen blijft alles strak en elegant, heeft het distinctie en klasse. Niet de warme weelde van de Zuidelijke Rhône (Châteauneuf-du-Pape), maar de gereserveerde en intense, hechte complexiteit van de mooiere, - daar gaan we weer - klassieke Médoc's. Maar dan warmer dan Médoc, ander fruit, steniger, met een vergelijkbaar raamwerk.
Laat deze wijn na het openen eens een paar dagen met rust en proef dan hoe ie zich heeft ontwikkeld. Eigenlijk wordt hij gedurende een week steeds mooier, voller, ronder. Dat maakt deze wijn zo extra spannend en is een teken van reserve en kwaliteit, hoezo niet goedkoop.
Quinta dos Lobatos is een opmaat naar de nog betere wijnen van António Mendes: Reserva 2015, Old Vines 2013,

Port is heel iets anders, maar ook hier schittert deze wijnmaker: Special Reserve, Late Bottled Vintage 2013, 30 years old Tawny.


50% Tinta Roriz, 40% Touriga Franca, 10% Tinta Barroca, 6 maanden in oude demi-muids (500-600 l.) van Frans eikehout.© GoedeWijn.info