terug
naar alle wijnen


Rood

Intens, diep, krachtig, complex, rijk, aards

Quinta do Javali

"Old Vines"
2013


D.O. Douro


37,30
per fles
houten kist van 6 flessen

drinken /bewaren tot 2025
Javali Old Vines 2013
standaard verpakt in kist (6 flessen)


Even mooi en complex als voorgaande jaren, volop diepgang, concentratie, aards, zeer genuanceerd met eindeloze nuances van fruit, aarde, mineralen, kruiden, hout. Kan lang rijpen, klassiek van stijl en structuur. Elegantie, kracht, weelde, het is er allemaal!Vergeleken met de Reserva van Quinta do Javali is deze wijn nog completer, vooral dieper en complexer. Minder expressief fruitig, wat aardser en geconcentreerder. Indrukwekkende wijn, niet zozeer vanwege de volheid en rijkdom, maar door zijn gelaagdheid. Steeds kom je nieuwe  geur en smaakindrukken tegen, het is een wat serieuze wijn, rijkelijk voorzien van tanninen, maar die zijn opvallend rijp en mooi in balans met de rest van de wijn. De klassiekste wijn van Quinta do Javali, indrukwekkend en vooral elegant van stijl, dat is met name te danken aan het mooie zuurgehalte. Dat geeft lengte en elegantie tegelijk. Niet hard of onrijp, maar mooi ondersteunend, zorgt dat het royale alcoholgehalte niet opvalt, alles mooi in de pas loopt, het allemaal opwekkend en niet vermoeiend wordt.
Puur, dat is ook een karakteristiek, niets aan deze wijn is geforceerd, hij hoeft niet zo nodig te imponeren, hij laat je toe in zijn wereld, en daar is heel veel moois in te ontdekken.


Hoewel de Old Vines een zeer intensieve opvoeding op hout heeft gehad, merk je dat toch niet echt in de smaak. Geen drogende tanninen, geen korrelige stroefheid of grofte, nee alles is mooi op elkaar afgestemd. Bijzonder voor deze prijsklasse. Mijn advies: maak eens een flesje open en volg die gedurende een paar dagen en laat de andere vijf in het kistje nog even een tijdje rijpen. Tip: open na twee jaar een fles en herhaal dat de jaren erna.
wijnstokken ouder dan 45 jaar
40% Tinta Roriz, 40% Touriga Franca, 15% Tinto Co,  5% Touriga Nacional.
Malolactische gisting: 100% in demi-muids (houten vaten van 500 - 600 l.), rijping 20 maanden in 100% nieuw demi muids van Frans eike.

GoedeWijn.info