terug
naar alle wijnen


Wit

*Eco*

Vol, zeer rijk, romig, fris, ingetogen fruitig
Alexander Koppitsch

"Weissburgunder"
2015


Qualitätswein Burgenland


€ 9,75
per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken
Alexander Koppitsch Weissburgunder 2015

Nog rijker en voller dan vorige jaargang, breder, rijper en romiger, doet denken aan een Pinot Gris. Grote intensiteit, frisheid met ingetogen fruit (appel, ananas), mineralen, vleugje caramel, rozijnen, honing, bittertje. Van zeer rijpe druiven gemaakt. Spontane gisting, geen ingrepen, minimale hoeveelheid sulfiet tijdens de wijnbereiding. Naturnahe Wein.
Biowijn zonder certificaat.

Oostenrijk is een onvergelijkbaar wijnland met zo'n dertig jaar geleden. Na het schandaal met antivries in 1985 ging het roer definitief om: nadruk op productie van kwaliteitswijnen inplaats van goedkope (zooi).
Nog nooit is er in een land in korte tijd zo'n sprong in kwaliteit gemaakt als in Oostenrijk. Dit land telt internationaal nu helemaal mee, zelfs in de top. Ook bekeerde zich een aanzienlijk deel van de producenten zich tot eco of biologisch-dynamisch wijnmaken. Keerzijde: sterk gestegen prijzen.

Twee jaar geleden ben ik begonnen de wijnen van Alexander Koppitsch te importeren. Ze waren de vervanger voor de steeds maar duurder wordende wijnen van Zillinger die bovendien minder karaktersitiek werden, vooral de basis-wijnen. Met pijn in het hart afscheid van genomen, maar met een warm gevoel de wijnen van Koppitsch ontvangen. Dat heb ik geweten, want zowel Harold Hamersma als Onno Kleyn waren zeer enthousiast en na een stukje in Volkskrant Magazine vlogen de flessen Weissburgunder en No4 (rood) de deur uit.

Eerst maar eens even uit de doeken doen hoe Alexander Koppitsch en zijn vrouw Maria Strohmayer werken.

Hier werkt men al een aantal jaren biologisch dynamisch. Certificatie is vermoed ik niet meer zo'n noodzaak gezien hun enorme succes in binnen en vooral buitenland.

Koppitsch' filosofie is niet of zo weinig mogelijk ingrijpen in het wijnmaak en rijpingsproces.
Hij maakt "Naturnahe" of Traditionelle Weine: oogst met de hand, de druiven worden gekneusd en een aantal uren "standzeit" gegeven om aroma's aan de most af te geven (de schillen + stelen), daarna wordt de drab geperst en in een vat gebracht, in goede (gezonde) jaren zoals 2014 en 2015 wordt geen sulfiet toegevoegd en laat men de wijnen gisten met de eigen gisten op de druiveschillen (geen reincultuur toevoeging) zonder enige temperatuurcontrôle. De temperaturen komen niet boven de 20 graden. Na gisting laat men de wijn op het gistbezinksel rijpen, bij botteling wordt een minimale hoeveelheid sulfiet toegevoegd en wordt heel licht (grof) gefiltreerd.

Normaal gesproken krijg ik van deze werkwijze de kriebels: maar al te vaak heb ik grotere en kleinere rampen dankzij deze methode geproefd. Bij Koppisch blijft het allemaal mooi in het spoor. Een compliment voor de blijkbaar zeer hoge kwaliteit van de druiven (gezond) en de schone wijze van werken.

Nog een punt van eigenzinnigheid in zijn methode is dat hij de druiven beoordeelt op rijpheid door ze te proeven, klopt de smaak (aromatisch) dan wordt er geoogst. Niet het suiker, zuur- of tanninegehalte is bepalend. Zo ging het vroeger ook. Dit vereist een groot gevoel voor de materie. Blijkbaar heeft Alexander ook dat prima in de vingers.

Ja ik ben heel blij met zijn wijnen. Ze hebben een puurheid en levensblijheid die je niet zo vaak tegenkomt.


Puur genieten, zo mag je deze wijnen gerust omschrijven!

O ja, het etiket is vernieuwd, schreef ik vorig jaar :"het bewijs dat het bij mij alleen om de inhoud van de fles gaat", nu is de stijl van het etiket meer in evenwicht met de inhoud.

Misschien ga ik die snoepjes-tattoo stijl toch wel heel erg missen.

© GoedeWijn.info