terug
naar alle wijnen


Wit droog


Strakdroog, aards,
complex, diep, mineraal

Chéreau-Carré

"Les Terrasses de Cantrie"
2015


A.C. Monniers-Saint-Fiacre- Muscadet Sèvre & Maine

€ 15,95 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2024

zeer complex, diep en strakdroog. Afkomstig van groot terroir, genuanceerde, kruidige mineraliteit, indrukwekkende complexiteit, 30 maanden gerijpt "sur lie". Bourgogne staat bekend om z'n terroir, Muscadet biedt een even veelzijdige variatie, alleen is dat nog niet zo bekend. Geen allemansvriend want strakdroog, maar groots en karaktervol van kwaliteit en stijl.

Voor meer informatie over de producent en Muscadet zie: Château l'Oiselinière de la Ramée 2019

Vier Muscadets op een assortiment van ca 60 wijnen, is dat niet wat veel? Ja, dat is veel, eigenlijk veel teveel. Met twee Muscadets is deze stijl droge witte wijn al royaal afgedekt. En dan komt het niet commerciële in mij naar voren: maar er zijn nog twee heel bijzondere Muscadets die ik ook graag wil kunnen leveren. De hele (betere) wijnwereld heeft het over Terroir, eigenheid, product van herkomst, bodem, klimaat, druif. Bourgogne, Bordeaux, Barolo, allemaal wereldberoemd om hun terroir. Maar zelfs het fraaiste en meest opwindende terroir van Muscadet is voor de meesten onbekend. Dat is jammer, want je weet niet wat je mist.

In Muscadet is men sinds kort bezig hun bijzondere terroir te promoten. Ach ja, elk gebied doet zijn best in deze wereld waarin van alles overal te koop is, Terroir is een gegeven waarmee je je kunt onderscheiden van de overvloed aan goede wijnen uit andere gebieden en landen. Maar ja, ik heb al twee pracht Muscadets, moeten daar dan ook nog twee kostbaarder en luxere wijnen bij? Veel handel zit er niet in deze specifieke wijnen. Het antwoord is ronduit ja! want zo iets moois en ook betaalbaars moet toch beschibaar zijn voor liefhebbers!

Zie het maar als goedbedoelde zendingsdrang van mijn kant. De meeste klanten die bij me kopen zijn klant omdat ik nu juist wat anders dan het gangbare voorspelbare werk lever. Te weinig omzet en teveel werk/tijd die ik aan dit soort specifieke wijnen kwijt ben. Daarom heb ik geen baas die me achter de broek zit, ik doe het lekker toch omdat het zo leuk is, dit zijn de wijnen die zeldzaam zijn, iets unieks bieden, de wonderlijke rijkdom aan geuren en smaken in wijn illustreren, prachtige vergezichten zijn in het zo afwisseldende en boeiende wijnlandschap. Een missie dus, als klein kind nooit vermoed dat ik op missie zou gaan, het is toch zover gekomen. Zou het een roeping zijn?

Gemaakt van de koude-minnende Chardonnay-neef Melon de Bourgogne. Wijngaardbodem bestaat uit schist, geeft veel kruidige, minerale en strakke impressies, lengte en vooral veel complexe diepte. Aardse Muscadet, 30 ! maand op gistbezinksel gerijpt, alle tijd gehad om zich te ontwikkelen, opvallende vulling voor een Muscadet, tevens heel strak en pittig-fris.

Mist de enorme intensiteit en lengte van de Comte Leloup 2016, maar die is dan ook gemaakt van het fruit van meer dan 100 jaar oude druivestokken, daar kan deze Terrasses de Cantrie niet aan tippen, maar je proeft in deze wijn wel dat ie van een beter, complexer terroir afkomstig is. Ook uit een wat koeler (meer Muscadet-typisch) wijnjaar 2015. Zo typisch was Muscadet voor de meesten van u nog nooit. Praten we over Top Bourgognes, dan kunnen we ook spreken van Top Muscadets. Dit is er eentje, de prijs is een fractie van die uit de Bourgogne, toegegeven, het is ook een heel andere wijn, maar dat is niet de enige verklaring voor de heel andere prijs, die is de grote onbekendheid van het moois dat in de Muscadet ook nog wordt gemaakt. Toegegeven, de wijn is veel minder weelderig dan een Top Bourgogne, maar het avontuur is beslist niet minder, de verrassing juist veel groter!© GoedeWijn.info