terug
naar alle wijnen


Rosé

Droog, pittig,
intens, kruidig-fruitig


Domaine Lignères-Lathenay

l'Air de Rien Rosé

2022


A.C. Minervois8,95 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinkenDroge, pittige en intense rosé. Heel licht van kleur, genuanceerd kruidig, mineraal en ingetogen fruitig van geur. Neigt meer naar witte wijn met vleugje kleur. Afkomstig van oude druivestokken: grote intensiteit.
De Grenache, Cinsault en Vermentino zorgen voor het bescheiden aroma en de levendige pittigheid.
Zeer zuivere en karaktervolle bio-wijn.
 

Al een aantal jaren volg ik deze producent en vond eigenlijk alleen zijn luxere rode wijn erg mooi (Cuvée Marcelin).
Zijn eenvoudige witte, rosé en rood waren duidelijk minder interessant. Tot 2022. Van dat jaar proefde ik de rosé en die moest ik hebben.

Geheel eigen stijl, krachtig, intens en zeer fris, mooi droog en redelijk vol, energiek en opvallend bescheiden fruitig. De kruidigheid overheerst, mooi mineraal, maar ook redelijk vol en vooral pittig. Lekker beschaafd bittertje ook, maakt hem geschikt om bij gerechten te schenken. Als aperitief kan ie uiteraard ook.

Dat bescheiden fruitige, of beter die meer kruidige stijl doet hem wat betreft karakter meer naar een witte wijn neigen. Gemaakt van de Grenache (50%), Cinsault (40%) en Vermentino (10%). Alle drie druiven met een "lage fruitigheid". De Grenache geeft enige ronding, iets kruidigs en zacht fruit, de Cinsault frisheid, lichtvoetigheid en ook iets mineraal-kruidigs (erg geschikte druif voor lichte rode of aangename rosé) en de Vermentino doet er een scheutje energie, pit en frisheid bij plus een bittertje. De druiven worden direct bij aankomst in de kelder geperst. Ook hierdoor komt er weinig aroma van de schillen in de wijn, alleen een klein vleugje kleur. Deze rosé bestaat aromatisch dus hoofdzakelijk uit de "kern" van de druiven, het sappige vruchtvlees. De drie druiverassen vergisten samen tot deze fraaie rosé. O ja, was ik nog vergeten te melden dat de gebruikte druiven afkomstig zijn van druivestokken tussen de 40 en 90 jaar oud.

Bijzondere Bio-wijn en ook nog heel betaalbaar.


© GoedeWijn.info