logo
links...
home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen nieuws reacties
contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX
Hieronder staat een verzameling links naar mij bekende, interessante wijn web-sites.
Suggesties voor links naar andere, interessante sites worden zeer gewaardeerd.
de Goede Wijnen: producenten

 

Château de Cabriac (Corbières)
Moderne en ouderwetse/klassieke wijnen, beide in de beste zin van het woord. De basis-reeks zoals o.a. de Carignan, Pinot Noir, etc zijn relatief modern, vrij soepel en genuanceerd fruitig van stijl, maar karaktervol, met "terroir", de rode Corbières, zowel luxe als basis zijn exemplarisch voor de (warme) streek. Zeldzaam authentiek en altijd boeiend. Vanzelfsprekende wijnen zou ik ze willen noemen. Ouder echtpaar met grote ervaring en wijsheid die stukje voor stukje het roer overdragen aan de jongere generatie. Er wordt sinds de komst van de jeugd wat meer geëxperimenteerd (o.a. een Grenache zonder toevoeging van sulfiet). Sinds kort Eco- gecertificeerd. Sinds kort is de web site vernieuwd tot een verzorgde, mooie en zeer informatieve. Zelfde kwaliteit als van de wijnen zelf.

Château Haut Lignières (Faugères)
Wie beweert dat finesse niet bestaat in Zuid-Franse wijn zou eens kennis moeten maken met de wijnen van Jérôme Rateau. Op zijn château bewijst hij dat met groot vakmanschap en gevoel indrukwekkend elegante en genuanceerde wijnen kunnen worden gemaakt. Faugères is een prachtig terroir en Jérôme weet er als geen ander mee om te gaan. Wijnen die eerder fluisteren dan schreeuwen (aromatisch gezien), fluweelzacht en fijnzinnig van karakter. Ook de natuurlijke wijze van werken in de wijngaard en kelder verdienen respect, rationeel en niet dogmatisch, zorgvuldig en gedreven.

Mas de Sainte Croix (Rhône)
Gesitueerd in het hoger gelegen en daardoor koelere gedeelte van de Zuidelijke-Rhône. Valréas ligt wat achteraf, maar biedt zeer gunstige omstandigheden voor wijnen die iets frisser en minder alcoholisch en gestoofd zijn dan bijvoorbeeld die uit bijvoorbeeld Gigondas en Châteauneuf-du-Pape. De familie Coipel maakt intense, krachtige Rhônes, met frisheid, warmte en prachtig kruidig fruit. Ook zijn ze relatief mineralig van stijl en daardoor minder vermoeiend. De relatief hoge leeftijd van de wijngaarden (gemiddeld ca. 40 jaar) geeft de wijnen diepte en karakter. Degelijke wijnen, puur en authentiek, genuanceerd en krachtig. Net geen eco, maar wel op het randje. Zorgvuldig werkende producent met ronduit degeleijke wijnen. Nog niet bekend en daarom nog zeer koopwaardig.


Domaine Sergent (Madiran)

Zo kan Madiran ook zijn: intens, krachtig en kenmerkend aards-kruidig, maar ook soepel en fruitig. Altijd wat boers, maar dan toch ook goed drinkbaar. Dat tref je niet zo vaak aan in deze streek. De gezusters Dousseau maken mannelijke, viriele wijnen met een vrouwelijke touch. Op en top karakteristiek. Maken ook erg fraai wit, zowel droog als zoet, deze witten doen sterk denken aan Jurançons, gemaakt van dezelfde druiven. Wijngaarden op leeftijd, goed terroir en gedreven, hard werkende mensen: het recept voor klasse wijnen. Worden internationaal ontdekt, wijnen zijn gelukkig nog zeer betaalbaar. Met zorg voor het milieu gemaakt, niet gecertificeerd.

Château Labadie (Médoc)
Eindelijk weer eens een goede en kenmerkende Médoc-producent die niet de hoofdprijs vraagt voor zijn wijnen. Bescheiden, jonge en gedreven persoon met een praktische visie en reeële blik op de wereld. Prachtige intensiteit, mooie tanninen, diepte, frisheid, elegantie. Gewoon erg goede en kenmerkende Médocs die hun geld meer dan waard zijn, en dat is bijzonder in deze (Bordeaux)wereld van de hotemetoten, het grote geld, speculatie, arrogantie, eikehout en kleren van de Keizer.

Bodegas San Gregorio (Calatayud)
Van een ruige, kale en dorre bergachtige hoogvlakte komen karaktervolle, door de techniek nog enigszins in toom gehouden wijnen. Het ruige en het onverzettelijke combineert met het fraaie, intense en zuivere, aardse en kruidige fruit tot een altijd weer boeiende rode wijnen. Ongelooflijk betaalbaar, eigen en karaktervol, maar ook toegankelijk. De droge witte en rosado zijn eveneens heel interessant. Aan karakter geen gebrek. Het tegenovergestelde van de soepele, gemakkelijke nieuwe wereld-stijl. Wijnen "met ballen".

Antonio Saramago (Sétubal)
Ik begrijp wel waarom deze producent weinig exporteert. Het heeft me tijden gekost om met hem in contact te komen en zaken te doen. Dat heeft ook wel wat moois, deze man is vooral met z'n wijnen bezig. Begaafd wijnmaker in een streek die overloopt van de mogelijkheden. Ik heb het over Antonio Jr. Zijn vader Antonio Saramago was decennialang wijnmaker bij het befaamde wijnhuis José Maria da Fonseca. Een van de weinige consistente wijnproducenten in Portugal die zowel de kwaliteit, stijl-consistentie en export goed voorelkaar had in de jaren zeventig, tachtig. Pasmados en Periquita waren de befaamde rode wijnen, onmiskenbaar Portugees en eigen en toch semi modern van stijl, met fruit en niet teveel hout, elegantie en balans. Ook prachtige Moscatels (de Sétubal) werden er gemaakt. M. J. da Fonseca bestaat nog steeds, maar vader is jaren geleden voorzichzelf begonnen, samen met zijn zoon heeft hij in Portugal een grote naam opgebouwd. Ze kennen alle producenten van de streek, hebben overal ingangen en laten hun wijnen onder eigen toezicht bij de beste domeinen produceren. Het resultaat is zeer fraai, gelukkig ook nog steeds zeer Portugees en volgens de ietwat klassieke, maar internationale normen, goed drinkbaar en toch heel karaktervol. Ook hun Moscatels zijn heel erg mooi, subtiel, intens, complex en fluweelzacht. Je herkent in elke wijn de meesterhand.

Ataide Semedo (Bairrada)
Producent in het Midden-Portugese Bairrada. Verkocht een wijngoed en kocht daarna een prachtig gelegen wijngaard waarvan hij zeer fraaie wijnen produceert. Rood en mousserend wit. Modern, dat wil zeggen fruit staat centraal, niet uitgedroogd door lange rijping op eikehout of overextractie, met daarnaast een indrukwekkend zuivere en open stijl waarin de streekt (druiven, wijngaard + klimaat) optimaal tot uitdrukking komen. Ook zijn mousserende witte wijnen zijn plaatjes van vakmanschap en gedrevenheid. Daarnaast zijn ze ook nog uitzonderlijk betaalbaar. Hij heeft (nog?) geen web site, maar wel een brochure (in pdf) met informatie, daarnaar verwijst de link.

Quinta do Javali (Douro)
Ambitieuze wijnmaker die zoekt naar expressie van terroir in combinatie met concentratie. Producent van zowel droge wijnen als Ports. De wijnen zijn stuk voor stuk stevig en krachtig, houtgerijpt, maar niet overdadig. Klassiek van stijl (structuur) met nadruk op fruit en mineraliteit. Warme wijnen met toch grote frisheid en lengte, hier worden geen eenvoudige wijnen gemaakt, het niveau is meteen hoog. Voor Port geldt dat met name de middencategorie (Special Reserve -luxe,  iets belegen Ruby- en Late Bottled Vintage) het meest koopwaardig is, naast de legendarische 30 years old Tawny. Wel een investering, maar dan heb je ook wat. Is nog niet ontdekt dus nog niet internationaal doorgebroken, maar dat is, vrees ik, alleen nog maar een kwestie van tijd. Werkt Ecologisch maar is niet gecertificeerd.

Vini La Quercia (Abruzzo)
Het lijkt wel of de wijnen elk jaar beter worden. Rood wordt gekenmerkt door een diepe fruitigheid, aards en tikje boers met frisheid, mooi soepel, maar toch met een spannend en weerbarstig randje tannine. Wit is sinds kort pittig, zuiver en heel druif-kenmerkend van stijl. Mooie concentratie, uitstekende balans. Betaalbaar bovendien. Moderne wijnen die volop terroir spreken. Niet eco, maar wel zorgvuldiger voor het milieu gemaakt dan de meeste andere Montepulciano d'Abruzzo's.

Cantina Muri-Gries (Alto-Adige)
Wijnmaker die streeft naar zachtheid, souplesse en gratie in de wijnen. Fruit en balans staan centraal, geen grote extractie, maar vooral zuiverheid en mineraliteit. Fluweel en vriendelijkheid. Weet van de ietwat ruige Lagrein-druif de meest aimabele en ronde wijn van de streek te maken. Alle wijnen hebben een bijna magische (berglucht)-frisheid, uit hoog gelegen wijngaarden bij Bolzano.

Agostino Vicentini (Veneto)
Puur, fris, zuiver, beschaafd en edel. Dat zijn de karakteristieken van de wijnen van de familie Vicentini. Dat Soave ook fraai en zelfs groots kan zijn bewijst deze producent. Zeldzaam consistent van kwaliteit. De adembenemend fraaie, rijke, zoete, en pikant frisse Recioto di Soave is voor velen een openbaring en een introductie in de wereld van zoete wijn. Vooral wit is mooi, maar er is één rode (Valpolicella Superiore) die je Bourgognes in dezelfde prijscategorie doet vergeten.

Comm. G.B. Burlotto (Piemonte)
Bij toeval, nou ja, toeval..... tegen het lijf gelopen, de meest klassiek en authentiek werkende wijnproducent van Piemonte. Niks boeren manieren en grofheid, maar adelijke verfijning en subtiliteit in alle wijnen, zelfs de Freisa. Geen enkele poging om wijnen mooier te maken dan ze vanuit de wijngaard meekrijgen, zo ontzettend natuurlijk van stijl en ontroerend complex en subtiel van stijl. Zoek geen kracht of imponeer-stijl, zelfs de Barolo's zijn schoolvoorbeelden van elegantie, zachtheid, raffinement en complexiteit. Helaas recent ontdekt en daarom alom gevraagd. Bijna iedereen concentreert zich op de Barolo's, terwijl de andere wijnen met net zoveel deskundigheid, zorg en toewijding worden gemaakt. Alles wat Fabio Burlotto maakt is mooi, prachtig zelfs. Voor alle duidelijkheid: het zijn geen wijnen die gemaakt zijn om iedereen te plezieren, maar wijnen die volkomen zichzelf zijn en zich zonder enige reserve of truc presenteren, zo smaakt dit deel van Piemonte, pure vertaling van de wijngaard, het weer en de druiven, in wijn getransformeerd door een intelligent en bescheiden wijnmaker die als geen ander weet hoe hij zijn kinderen het verhaal van het terroir kan laten vertellen. Elke fles een belevenis: eerder bescheiden en beschaafd dan indrukwekkend. Wie de wijnen met aandacht proeft en ze de tijd geeft zich te presenteren in het glas (vooral eerst ruiken, paar minuten wegzetten, nog eens ruiken, nog eens wegzetten) zal merken dat dit soort wijnen groeien in het glas. Stukje bij stukje openen ze zich, pel je laagje voor laagje de vele nuances in de wijn, kom je steeds weer wat ander moois tegen. Investeren van tijd en aandacht levert bij deze wijnen heel erg veel op!

Bioweingut Forster (Nahe)
Duitse wijn stond eigenlijk nog niet op m'n prioriteitenlijstje, maar een kennismaking met wijnen van Forster deed me onmiddelijk besluiten zaken te gaan doen. Puur en authentiek, betaalbaar en stuk voor stuk goed gemaakt. Eerlijke mensen, harde werkers, a=a, b=b, afspraak is afspraak. Ik hou er wel van. Rood is mooi, zou je niet verwachten in de Nahe, maar ook wit is heel erg fraai, met name de Rieslings zijn naast betaalbaar ook nog heel erg fraai. Hoofdzakelijk droog van stijl, intens en zuiver. Bio-wijnen, zeer fraai, en ook nog betaalbaar, pracht combinatie.

Chéreau-Carré (Loire)
Ja, ze zijn er nog, de degelijke familie bedrijven die hardnekkig vasthouden aan het eigene van de wijnen uit de streek. Niet meewaaien met de mode, maar trots en vasthoudend nastreven de wereld te laten zien wat hun wijngaarden en de druiven voor moois en unieks kunnen voortbrengen. Een specialist in Muscadet, nooit vermoed dat er zulke mooie wijnen kunnen worden gemaakt.
Wijn: algemeen

Wijninformatie centrum Den Haag (W.I.C.)
Op ons land gerichte algemene, zeer informatieve site over veel aspecten van wijn en wijnhandel. Bericht over aktualiteiten en achtergrond informatie, niet alle informatie is aktueel (bijvoorbeeld database geïmporteerde wijn), maar de breedte en veelheid aan informatie maakt veel goed.


Office International du Vin (O.I.V.)
Internationale en officiele wijn web site met vele links naar officiele wijnautoriteiten en instituten. Wat "droge" site waar toch met enig doorzetten interessante informatie te verkrijgen is. Net zo ambtelijk als de organisatie, maar wel compleet.Wijn: techniek / wijnbouw

DMOZ.org: Viticulture links
Links naar sites gerelateerd aan de wijnbouw (wijngaard).

DMOZ.org: Grape Varieties links
Links naar sites gerelateerd aan druiverassen.

Centro de Enología y Viticultura
Zeer uitgebreide site gericht op wijnmakers en andere wijnprofessionals, deels Spaanstalig met heel veel interessante links.

THE SUPER GIGANTIC WINEGRAPE GLOSSARY
Niets teveel gezegd, met erg rake karakteriseringen van noem maar welke druif, probeer maar eens een ras te vinden dat er niet in staat.
 


Wijn: tijdschriften / opinie-websites

Perswijn
Het enige Nederlandse wijntijdschrift voor zover ik weet. Veel artikelen over wijnmaken, wijnstreken, opinies en heel veel wijnproefnotities en waarderingen. Was "vroeger" wat direkter, "leeft nu iets meer mee" met de "handel".

Vinum
Samenvoeging van Alles Über Wein en Vinum, zeer betrouwbaar en grondig (Duits) tijdschrift, natuurlijk met het onvermijdelijke bla bla in de wijnwereld, maar vooral serieuze informatie. Vaak met diepgang en veel achtergrondinformatie.

Revue des Vins de France
Beroemd Frans tijdschrift met veel informatie over wijnjaren en wijnproducenten, met name Franse bedrijven, maar ook steeds meer "buitenlandse" producenten. Veel proefnotities, niet altijd even "standaard' en consistent als bijvoorbeeld Robert Parker, een lichte neiging tot chauvinisme is blijkbaar een genetische kwestie.

Decanter
Beroemd Engels tijdschrift, naast degelijke en af en toe vernieuwende artikelen biedt dit blad ook een aardige indruk van de aktuele trends in de wijnwereld. Enerzijds kritisch, maar ook overwegend gladjes, erg "polite" en commercieel in de zin dat men hoofdzakelijk de grote namen en reputaties presenteert en maar al te graag bijdraagt aan de mediaoffensieven van o.a. Bordeaux, Champagne en andere gevestigde streken. Wel een beetje bezadigd en "pluche" van stijl.

Jancis Robinson
Zeer aktieve wijnjournaliste met een welhaast onuitputtelijke drive en energie, wordt meer en meer eigenzinnig en spaart de gevestigde orde niet. Heeft een eigen visie op wijn (waardeert elegantie en typiciteit hoger dan simpel kracht en intensiteit) en houdt dat bewonderenswaardig vol, maakt naast vrienden ook vijanden in de wijnwereld, zorgt af en toe voor vuurwerk en dat is men niet vaak gewend van een Engelse lady. Staat al jarenlang en consistent aan de top in het wijnschrijverswereldje. Altijd de moeite waard en dat is in deze branche een bijzonderheid.

Winespectator 
Denken de Fransen de waarheid in pacht te hebben, de Amerikanen hebben hem echt in hun bezit, ten minste die indruk krijg je bij het lezen van de Winespectator.  Alles wordt voor de leek degelijk en grondig onderbouwd met scores (0-100 punten-schaal) duidelijker en objektiever kan het toch niet zou je zeggen. Zie hier de heraut van het onafhankelijke westen met zijn kritische en degelijke beoordelingen, objektiviteit, openheid en kwaliteit, allemaal het resultaat van ongestoorde marktwerking. Wat er allemaal achter de schermen gebeurt wordt de lezer niet gewaar, hoe de commerciele belangen een rol spelen is ook niet duidelijk, de invloed van dit blad op de wijnwereld (lees marketing) is enorm: veel punten scoren is veel en duur kunnen verkopen. Hou hierbij altijd in het achterhoofd welke stijl het goed doet in de V.S.: als het maar imponeert (uitzonderingen daargelaten), vol en rond smaakt, veel fruit en extract heeft en als het even kan op nieuw eikehout heeft gerijpt. Big, bold, rich and impressive wines, veel is goed, meer is beter (ik overdrijf nu wel wat, maar het komt er wel een beetje op neer). Indrukwekkend veel wijnen worden getoetst op hun (Winespectator's) criteria, niet blind staren op scores en vooral tussen de regels door lezen.

Wineadvocate / Robert Parker
Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als voor de Winespectator, behalve dan dat Parker nog consequenter is en bovendien in veel gevallen een betere en consistentere proever is. Zijn woord is jammer genoeg tot wet en waarheid verheven, toegegeven er zijn maar weinigen die zo serieus met wijn bezig zijn gedurende zo'n lange tijd en op zo'n consequente wijze. Maar hij is ook een Amerikaan met zijn voorkeuren en volle, rijke wijnen imponeren nu eenmaal meer in de enorme series proefflessen waaruit de blinde proeverijen zijn samengesteld. Kleur, kracht, intensiteit en rondheid doen het dan gewoon veel beter: in het geweld van de tutti van een symfonieorkest gaat het subtiele gezang, hoe mooi ook van een solo verloren. Een elegante wijn smaakt dun en zurig in vergelijking met de blockbusters, je proeft in die wijnen wat je mist t.o.v. de geweldenaren, de subtiliteit wordt niet meer opgepikt door de op veel impressies afgestemde en vaak ook nog vermoeide smaaksensoren. Parker's invloed op de wijnwereld is zonder weerga, met name de handel siddert of juicht na zijn oordeel, een wijn van meer dan 90 (van de 100) punten verkoopt opeens moeiteloos, voor die van 95 of meer ligt de hele wereld op de stoep.
Kan iemand een wijn objektief op een schaal van 100 op de punt nauwkeurig betrouwbaar beoordelen? de vraag stellen is hem al beantwoorden. Nog veel belangrijker: is een wijn van 92 punten zoveel lekkerder dan eentje van 89? Ook als u alleen van rode wijn houdt en de witte toevallig 92 punten scoort en de rode "slechts" 89? en een houtgerijpte witte 90 punten in de wacht sleept en die niet houtgerijpte witte "maar" 88? ook als u niet van houtgerijpte witte wijnen houdt?
Als u een wijn wilt kiezen om te drinken laat u zich dan alstublieft leiden door wijnbeschrijvingen van een proever waarvan u de smaak (voorkeur) kent en die u vertrouwt en niet door een cijfer of score. Tenzij u in wijn wilt beleggen, dan wordt het anders, maar dan geldt, nog meer bij wijn dan bij aandelen, dat de toekomst niet gegarandeerd wordt door resultaten in het verleden.
Diversen

M-Gineering
Marten ken ik al vanaf de lagere school (héél erg lang geleden!) ik ken geen persoon die eigenzinniger en gedrevener met techniek bezig is als hij. Hij bouwt het liefste frames, alles wat er maar te bedenken is, als het maar van staal is, geen carbon!. Onderhand een van de weinige, echt goede framebouwers van ons land. Vakantiefietsen, racefietsen, crossfietsen, opvouwfietsen, veerfietsen, als het maar anders, mooier en beter kan dan die van de collega's. Erg mooi zijn de speciale op maat gemaakte en aan de beperkingen aangepaste, volstrekt unieke fietsjes voor gehandicapten; kunnen ze toch nog zelfstandig op weg. Volgt volstrekt zijn eigen weg en heeft een grote reputatie opgebouwd, meestal is het eens klant, altijd klant. Geeft ongefilterd en ongezouten zijn mening weet de wereld van alles en heeft een onvoorstelbare ervaring kennis van het bouwen en repareren van fietsen. Wachttijden zijn gegarandeerd, er zitten altijd wel te bouwen frames in de pijplijn. Marten geeft geregeld sleutelcursussen "sleutelen aan de fiets", zeer in trek bij gepassioneerde vakantiefietsers, leer je ook eens hoe je een wiel spaakt.
Heeft een handel in specialistische fietsonderdelen (bijv. 14-versnellingennaaf) en onderscheidt zich door een enorme kennis en ervaring waarvan al zijn klanten profiteren. Een marketing man zou zeggen "unieke support & aftersales", voor Marten vieze woorden, hij geeft zinnig advies en lost eventuele problemen gewoon op.

Taalfocus
Zoals er talent bestaat voor techniek, muziek en proeven, zo bestaat er ook talent voor taal. Jacques Don van Taalfocus is één en al taal. Hij zegt zelf dat hij er niks aan kan doen dat hij net die ene verkeerde komma ziet of een draai in een zin. Dat is vast ook zo, maar voor anderen is deze eigenschap heel erg prettig en praktisch, ik heb het ook mogen ondervinden. Soms heb je wat geschreven en is er toch iets in het stuk dat je niet zint. Laat het aan Jacques lezen en hij wijst precies de "pijn"plek. Handig zo'n taaltalent in je omgeving, bovendien is hij een heel geschikte peer, dat vind ik wel het allerbelangrijkste.


TriodeDick
Buizenversterkers (voor muziek) zijn eigenlijk nooit weggeweest. Er is een kleine groep mensen die de mooie kanten van het "buizengeluid" nog steeds koestert of heeft ontdekt. Op deze web site staat heel veel interessante en zelfs voor de leek aantrekkelijke en begrijpelijke informatie over het mooie van versterkers maken met buizen. De webmaster is een fanatiek zelfbouwer van versterkers en heeft verslagen van vele projekten inclusief foto's en gegevens op zijn site gezet. Passie, kennis, er wat mee doen en delen met anderen, het lijkt wel wijn, fietsenbouwen of klokkenmaken.

English Lanternclocks
Net als bij de buizen audio versterker staat ook hier de passie voor het onderwerp centraal, combineer dat met vakmanschap en gedrevenheid dan leidt dat tot prachtige resultaten. Deze Nederlandse graveur maakt naast zijn "gewone" werk als hobby juweeltjes van lantaarnklokken. Wie nog niet enthousiast was voor lantaarn klokken wordt dat wel na een bezoek aan deze site.

Hobby Hifi
Duitstalig (tweemaandelijks) tijdschrift over met name luidspreker zelfbouw en een vleugje elektronica. Heb je een paar rechterhanden plus twee kritische oren en had je nog nooit een luidspreker"box" zelf gebouwd, dan krijg je na het lezen van Hobby Hifi gegarandeerd zin om het eens te proberen. Duidelijk en grondig (Duits) en met verrassend veel nieuwe ideeën. De naam Hobby doet het hoge niveau van het blad geen recht, ik zou eerder Profi Hifi gebruiken, maar dat past meer bij P.A. muziekinstallaties van o.a. popgroepen. Zeer serieus, vlot leesbaar, begrijpelijk en klantvriendelijk tijdschrift dat streeft naar maatwerk en kwaliteit. Pas echter op: wie eenmaal door het zelfbouwvirus is besmet luistert na de infectie veel kritischer naar muziek installaties van jezelf en anderen en is nooit klaar: het kan altijd nog een tikje mooier en beter. Dat heb je niet als je kant en klaar boxen en apparatuur koopt. Dat is veel overzichtelijker en rustiger, maar ik weet uit eigen ervaring véél minder leuk.