terug
naar alle wijnen


Rood

Zeer krachtig, warm,
vol, imposant, elegant

Monte da Ravasqueira

"Vihna das Romăs"
2011


V. R. Alentejano


€ 20,50
per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2020
 Quinta da Ravasqueira Vinhas das Romas 2011

Prestigewijn, houtgerijpt veel kracht en intensiteit, modern en imposant met  expressiviteit, diepte en lengte, maar ook elegantie. Pracht fruit, de warmte in de wijngaard: terroir. Nog jong bedrijf met grote ambities, ook op het gebied van milieu, maar niet eco-gecertificeerd.


Daar heb je weer zo'n prestigewijn, veel luxe hout, veel kracht en intensiteit, warmte en veel fruit, kruiden, body, diepte. En kostbaar natuurlijk. Moet er zo nodig weer een wijnmaker een statement maken, punten verzamelen voor een soepeler export naar de V.S. Zware fles, op maat gemaakte wijn. Nee, ik was er niet aan toe. Dat is mooi voor een ander dacht ik. Daar heb ik geen handel in.
Toch maar proeven, je weet het maar immers nooit, maar ook bij de vorige producent (uit een andere streek van Portugal) had ik al een serie Prestige wijnen geproefd, maar liefst drie, de een nog "beter" krachtiger en intenser dan de ander, een oplopende mate van "shock and awe" voor het openbreken met blockbusters van de Amerikaanse markt. En u maar denken dat alleen voetbal oorlog is.
Ik was er eigenlijk wel klaar mee met die exibitionistische krachtnastrevers.

En inderdaad waren de eerste tien seconden van de Vinha das Romăs schokkend voorspelbaar, de hele riedel, het zat er in, maar toen kwam er toch een wending in het verhaal, heel schuchter glinsterde ergens een vleugje vrolijke frisheid, iets mineralen  en daarna kwam er een heel andere wereld in deze wijn naar voren, mooie elegante nuances in het wilde bos van stevige smaken en indrukken, bloemen en fruit tussen de houten stammen, ja, zelfs balans. Zat er toch nog iets moois verscholen in deze Amerikaanse Portugees, werd ik toch nog geraakt. Soms heb je principes en denk je dat je daar de absolute formule voor hebt gevonden en pats! ... opeens blijkt het net weer wat genuanceerder te liggen.

Ik weet dit wel, heb het vaker meegemaakt, daarom proef ik toch maar de wijnen waarvan ik (bijna) zeker weet dat het niks zal worden. Dit was er weer zo een.


Gemaakt van Touriga Franca (= Francesca) en Syrah, afkomstig uit een zeer bijzondere wijngaard (terroir),
20 maanden gerijpt op nieuwe Franse barriques.© GoedeWijn.info