logo
nieuws...
home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen reacties links contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX
Actuele zaken en ontwikkelingen - nieuws -  die uw aandacht verdienen.

Regelmatig verstuur ik een nieuwsbrief met informatie over nieuwe wijnen en andere interessante zaken.
 verstuurde nieuwsbrieven
opgave nieuwsbrief

"Oud" Nieuws  2016    2015   2014   2013   2012   2011    2010   2009   2008   2007  

16-06-2020
Er is nog geen bestelling gedaan, maar die gaat er wel komen binnenkort. Na vele jaren twijfelen ben ik eens in de Elzas gaan kijken. Eigenlijk was ik met die streek een beetje klaar vanwege de toenemende zoetheid en stijgende prijzen met daarnaast een aanbod van soortgelijke Elzaswijnen in de supermarkten met consumenten prijzen waar ik ze amper bij de producent voor kan inkopen. Heb vooral Noord Spanje en natuurlijk ook Portugal bekeken, Portugal is zoals gebruikelijk moeizaam om een eerste contact te leggen en vervolgens de tweede stap gezet te krijgen (prijslijst gaat vaak nog wel, maar dan de monsters ..).
Corona hielp kennelijk niet, want ik dacht dat ik al een eindje opweg was met sommige producenten, opeens werd het stil, niet eentje, maar allemaal zijn ze abrupt gestopt met de communicatie. Stilzitten en maar afwachten is geen goede eigenschap in mijn vak, dus toch maar eens naar de Elzas gekeken. Kostte wel enige moeite (men verkoopt, beter verkocht) zonder problemen, maar dat is nu anders. Horeca is lamgelegd, de beste klanten van de kleinere kwaliteits producent. Wegvallende omzetten en dan komt de voorheen ietwat nukkige wijnboer in beweging. Ja, nu konden er wel monsters worden gestuurd, niet precies die wijnen waarom ik had gevraagd (een beetje eigenzinnigheid blijft er ondanks corona toch nog in zitten), maar wel vier heel erg mooie waarmee ik echt aan de slag moet. U kent me wel, altijd moeilijk doen: net niet spannend genoeg, net iets te duur, net niet genoeg rijpheid of karakter, er is bijna altijd wel wat op wijnen aan te merken, maar soms valt alles op z'n plek in een wijn en dan moet ik wel kopen. Je hebt al zoveel geproefd en voorbij zien komen dat je na al die vele jaren wel weet wat echt bijzonder is. En zo geschiedde het maar weer eens: ik moet kopen, geen andere optie, kopen, want niet alleen ben ik er enthousiast over, u hebt ook recht op dit moois. Zo, die maatschappelijke relevantie van m'n activiteiten staat hierbij weer mooi op het internet.

Ooit gehoord van Auxerrois?, het zwaardere, rijkere familielid van de Pinot Blanc. Van Sylvaner? Ja, dat is die eenvoudige druif die eigenlijk alleen maar frisse, tamelijk neutrale en minerale wijnen voortbrengt, in het Midden-Zuid-Duitse Franken-gebied het beste op z'n plaats. Wijnen die je snel moet drinken in hun energieke jeugd-fase zullen we maar zeggen. En Pinot Gris, u kent deze druif vast wel, is het niet als proefervaring, dan is het wel uit de literatuur of van horen zeggen. Rijk en breed dus, vaak een beetje zwaar en veel van het goede.
Nu, dan heb ik goed nieuws voor u: in de planning tot aanschaf staan een Auxerrois uit 2018, lijkt meer op een Pinot Gris dan Pinot Blanc, wat een rijkdom en wat een frisheid! En een Sylvaner, ook uit 2018, ook al een beetje oud toch? Nee, piepjong, net als de Auxerrois, deze wijnen zijn echte laatbloeiers, strak en rijk, gevuld en breed, pittig fris, aards, kruidig, ingetogen, net als de Auxerrois, die is wat betreft smaak wel veel voller en wulpser dan de Sylvaner. Dit is anders wijnmaken: niet op fruit, maar op minerale complexiteit, compactheid en diepte. Zeer lage opbrengsten, dat proef je. En dan nog een Sylvaner, van oude stokken, en uit 2013. Niemand zou zoiets kopen, Sylvaner en dan bijna zeven jaar oud? Doe nog maar eens een wijncursus, want dit komt niet goed. En wat kost ie? Ongeveer twintig euro. U gaat zich vast zorgen maken. Dat is niet nodig, ik ben bang dat ik de enige ben die zich zorgen zou moeten maken, over mijn klanten, want wie deze wijn eens geproefd heeft en van de stijl houdt (geen allemansvriend) gaat gegarandeerd voor de bijl ook voor 20 euro. Kan dus wel eens een kostbare beslissing worden deze wijn te proberen. En dan de Pinot Gris, uit een Grand Cru wijngaard (net als de twee hiervoor beschreven Sylvaners), vol, krachtig, compact en pijnlijk, tintelend intens. Wel rijk, maar heel dicht van stijl, nog piepjong (want uit 2017), je moet zoeken naar aroma, maar die smaak........ echt klasse, ook twintig euro. Ja, veel geld, maar heel erg veel wijn en kwaliteit. Wegleggen maakt hem alleen maar mooier, wat kost een nette witte Bourgogne? Alles is relatief. Dat staat u dus nog te wachten. O ja, de Auxerrois en eerste Sylvaner gaan rond de elf euro kosten, u bent gewaarschuwd!

15-06-2020
De Chardonnay's en de rosé waar ik 20-05 over schreef zijn onderweg naar het magazijn. De twee nagezonden rode wijnen waren ook zeer de moeite waard: een lichte, frisse en subtiele Pinot Noir en een zeer expressieve truffelachtige Merlot / Cabernet-Franc blend die me meteen deed denken aan een Pomerol, anders, maar toch veel gelijkenis. Betaalbaar en mooi, eindelijk ook dat ontbrekende deel in het assortiment ingevuld. Binnenkort leverbaar.

20-05-2020
Weer een mooie serie monsters doorgewerkt, waaronder Rhône-wit, rosé en rood van Mas de Sainte Croix. Wit en rosé waren niet slecht, nette wijnen, maar missen toch wat spanning en extra's waar ik altijd naar opzoek ben. De rode daarentegen konden wel voldoende bekoren, weer die prachtige intensiteit en onvervalste Zuidelijke Rhône kruidigheid, warm, donker fruit. De Douceur 2018 is ronder dan voorgaande jaren, er zit dus inderdaad iets zachts in, de Tendresse 2018 is uitzonderlijk fraai, met veel rijp Syrah-fruit en een indrukwekkende lengte voor een wijn van nog geen tien euro, de Passion 2018 is ook fraai, tikje stugger dan de Tendresse, ander fruit en wat kruidiger, beter terroir, dat proef je, iets meer complexiteit, maar vooral nog geslotener, heeft nog tijd nodig om zich te ontvouwen. Er is nog wat Passion 2015, kan de 2018 nog mooi even rusten en ontwikkelen en het stokje van de 2015 overnemen als die uitverkocht raakt. Prachtige serie weer, even puur en klassiek als de voorgaande jaren, een tikje ronder misschien, vooral heel fraai voor de Tendresse.

Ook twee witten en een rosé uit Zuid-Frankrijk geproefd, daar werd ik heel blij van, ga ik kopen, maar er komen nog twee monsters (rood) van dezelfde producent deze kant op, wie weet zijn die ook zo mooi. Het betreft wijnen uit een koeler deel van de Languedoc met Chardonnay, Pinot Noir en Cabernet Franc en Merlot. Jaren ben ik opzoek geweest naar met name goede en spannende, betaalbare Chardonnay. Bourgogne en omstreken levert van alles, behalve betaalbare Chardonnay, alternatieve gebieden zoals Languedoc leveren ook betaalbare Chardonnay, maar frisheid, spanning en kwaliteit gaan maar zelden hand in hand. Het duurt nog even voordat alles beslist en rond is en de wijnen in de verkoop kunnen. Intussen is er weer volop zeer fraai Loire- en Nahe wit beschikbaar.

19-05-2020
Er blijft mooi vaart zitten in de verkoop van de Portugese wijnen van António Saramago (Risco en Colheita). Was er weer doorheen en heb nieuwe besteld, zijn onderweg naar ons land. Ik verwacht ze op z'n vroegst eind volgende week in huis te hebben.

16-05-2020
stond gister eind van de middag opeens de zending van Forster op de stoep. De Duitsers zijn weer leverbaar en staan ook in de bestellijst.

14-05-2020
Oeps, net iets te snel de bijgewerkte wijnpagina's op de site gezet, de Duitse wijnen van Forster moeten nog deze kant uitkomen, ik verwacht ze tegen het eind van de volgende week (22-05) te kunnen leveren. Nu dus nog niet, excuus hiervoor.

15-04-2020
vreemde tijden, veel zorgen en ongemak en vooral ook veel onzekerheid. Het is alweer even geleden (veel te lang!) dat ik tijd had om wat nieuws te melden. Dat was er volop, maar het ontbrak me vooral aan rust, maar ook aan tijd om er even goed voor te gaan zitten.
Toen alles nog "normaal" leek, zo begin-midden februari was er natuurlijk het bezoek aan de Prowein (15-17 Maart) dat moest worden voorbereid. Veel producenten benaderd, plannen gemaakt voor het nieuwe jaar, assortiment doorgenomen, accenten voor aanvullingen vastgesteld, gekeken naar mogelijkheden in "nieuwe" gebieden. Kortom drukke en spannende tijd. Maar zo halverwege tot eind februari begon ik me toch af te vragen of alles nog wel door zou gaan. Berichten uit Italië waren zeer zorgwekkend en corona was al in meerdere landen gesignaleerd. En ja hoor, begin Maart: streep door Prowein.
Stilzitten is geen optie, door met het werk, genoeg te doen, nieuwe zending Burlotto (Piemonte) in gang gezet (er is al weer veel uitverkocht, want wat ik kon kopen was zeer beperkt). Ook een bestelling gedaan in Zuid-West Frankrijk: Madirans en Pacherenc du Vic Bilh van Domaine Sergent. Heerlijke, uitbundige, ruige Madiran Tradition 2017, stevige en erg fraaie houtgerijpte Madiran 2015 en weer sublieme, volzoete, maar heel erg frisse Pacherenc du Vic Bilh (wat is dat toch een leuke naam om te schrijven!). Zijn onderhand ook op voorraad. De witte Armantes, de meest betaalbare en voor zijn prijs onvoorstelbaar goede wijn was aan aanvulling toe, is inmiddels ook geregeld met een transport uit Noord-Spanje. De handel gaat gewoon door, het duurt wel iets langer en de transportkosten zijn gestegen (waar een crisis niet goed voor is).
Ook de Loire wijnen van Chéreau Carré zijn aan aanvulling toe. Heb een prachtige, nieuwe botteling van de Sauvignon 2018 besteld, ook weer de Muscadet Ramée 2018 en de nieuwe jaargang Rosé 2019, gemaakt van de Cabernet Sauvignon. Ook weer heel fraai, tikje minder strak dan 2018, maar even zuiver en fris. Tenslotte is de "Comte Leloup" 2014, u weet wel die bijzondere Muscadet gemaakt van het fruit van meer dan een eeuw oude druivestokken, aan aanvulling toe. Ik kocht de 2016, even fraai, heel klein beetje strakker, ietsje minder weelderig, maar weer van grote klasse. Bescheiden en diep, super mineraal en intens, en dat voor beneden de 13 euro. Onvoorstelbaar dat zo'n zeldzaamheid voor zo'n prijs te koop is. Elke keer verbaas ik me er over. Dit geldt trouwens ook voor alle wijnen van bodega San Gregorio: Tres Ojos Garnacha, Tres Ojos Tempranillo, Armantes Rosado en Armantes Blanco.
Nog even geduld wat betreft de Loire-frisheid, ik verwacht ze over een kleine week op voorraad te hebben.

01-02-2020
Leuk stukje van Onno Kleyn over Château Haut Lignieres Cuvée Romy 2017 in VK Magazine van vandaag.

03-01-2020
het is nog wennen dat het al 2020 is, aangenaam rustig is het de laatste tijd, even minder hard aan het werk, kleine klusjes doen zoals voorraad opnemen, kan nog jaren vooruit als ik nu zou stoppen met wijn verkopen, elke dag een fles en dat héél veel jaren achterelkaar. Lijkt me maar niks, elke dag een fles.... een klein glaasje is meer de verbruiksmaat. Ik verkoop ze liever, heeft u er ook nog iets aan, je moet niet alles voor jezelf houden is me altijd geleerd.
Op de valreep in 2019 nog net een nieuwe zending Cabriac aangekregen en de pas gebottelde Pinot Noir 2018 is erg fraai, staat nu op de web site en is bestelbaar. Aanrader die 2018, lijkt erg op 2015, mooi elegant en zacht, fris en redelijk lichtvoetig zonder dun te zijn, de Carignan 2018 is overigens ook heel erg fraai en de rode Corbières 2016 is sinds eind van december eveneens weer leverbaar.
Ben nog op zoek naar een mooi plaatje voor de nieuwjaarswens, weinig vorst en sneeuw heeft voor m'n werk (en wijn) zo duidelijk z'n voordelen, maar noodzaakt me al een aantal jaren in m'n archief te duiken voor een prettig en passend plaatje bij Nieuwjaar. Ik zoek maar wat vrolijks, want van dit sombere motregen- en klamme, koude weer wordt niemand vrolijk. Portweer heb ik wel eens iemand horen zeggen, kan ik me wel wat bij voorstellen.

06-12-2019
verdorie toch nog de links in de nieuwsbrief "Overleefdoos Kerst 2019" vergeten aan te passen, bij klikken kom je uit op de wijnen van vorig jaar, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om nu alle mensen in m'n klantenbestand weer een mail te sturen is wel erg overdadig, ik heb hem aangepast en in het rijtje van de verstuurde nieuwsbrieven en hier: (Overleefdoos Kerst 2019)  gezet, nu lopen de links wel goed (naar de dit jaar in de Overleefdoos zittende wijnen). Excuses voor het ongemak.

26-11-2019
elk jaar is het weer het geval: opeens komt het einde van het jaar razendsnel in zicht. De laatste tijd veel geproefd: opvolgende jaargangen en nieuwe wijnen. Dan komt de fase van wikken en wegen, welke wijnen staan buiten kijf, moeten sowieso gekocht worden, welke wijnen zouden een aanvulling zijn, of zijn misschien wel mooi maar zitten wat betreft karakter te dicht tegen reeds gevoerde wijnen aan (het moet allemaal wel een beetje behapbaar blijven voor een eenmanszaak). Dan als de wiedeweerga bestellen, magazijn indikken, plaatsmaken voor nieuwe aanvoer. Het slepen met- en ompakken van de voorraad ga ik zometeen doen, maar laat ik nog even melden wat er onderweg is vanuit het buitenland.
Château Labadie, ja u leest het goed, Château Labadie, eindelijk na veel inspanning weer contact gehad en besteld: Château Labadie 2016, prachtwijn, en een ander verheugende mededeling: de Malbec de Labadie 2016 en Petit Verdot de Labadie zijn ook onderweg. Daarnaast is er nog meer fraais te melden: Jérôme Bibey heeft de prijs van de Malbec en Petit Verdot drastisch verlaagd, het loopt allemaal niet meer zo vlot met de handel in Bordeaux, ja de grote jongens als Mouton, Lafite, Margaux dicteren nog de prijzen, maar twee niveau's daaronder is het beslist minder weelde wat de klok slaat. Ik geef je het te doen in deze wereld waarin zoveel goeds voor een redelijke prijs wordt aangeboden. Uit alle hoeken en gaten van de wereld komen onderhand technisch perfecte wijnen voor redelijke prijzen. Het is dringen op de markt. Zo kan de prijs van zowel de Malbec als de Petit Verdot zakken van de toch al zeer redelijke prijs van € 17,50 per fles naar een ongekende € 14,00 voor deze bijzondere Médoc's. Een paar jaar geleden was dit ondenkbaar.
Van Bioweingut Forster is er ook van alles onderweg, waaronder de bij mij tijdelijk uitverkochte Weissburgunder en een nieuwe droge witte: Blanc de Noirs, Himmelstürmer genaamd, een witte Pinot Noir, alleen het sap en niet de schillen werden gebruikt voor de wijn, witte wijn met een zweempje rose. Mooie rijke en complexe wijn.
Ook vermeldenswaard is de aantocht van een nieuwe serie Bairrada's van Ataíde Semedo. Werkelijk prachtige Baga Reserva 2017, dit is wel zo ontzettend mooi, ook de Touriga Nacional Reserva 2017 mag er wezen, tikje minder complex en fijnzinnig dan de Baga, wat voller en steviger. Ook een droge witte gemaakt van de Viognier. Niet de rijke en romige, houtgerijpte versie die het zo goed doet tegenwoordig, maar de meest lichtvoetige en frisse interpretatie van deze druif die ik ken. Dat prachtige bloemige en uitbundige, gecombineerd met een minerale strakheid en daarnaast in de smaak toch die Viognier-ronding en vulling, samengepakt in een elegant mineralen frame. Pittig en lichtvoetig zoals we de witte wijnen van Semedo kennen, mousserend zonder bubbels.
Na het slepen weer verder met de jaarlijkse overleefdoos (eindejaar).
 
22-10-2019
had ik het al vermeld dat er een nieuwe botteling Risco tinto 2017 is gearriveerd in het magazijn? Bij deze dus. Helaas was er onderweg wat mee gebeurd, ik vermoed ergens tegenaan gereden want er ontbreken een aantal doosjes en nogal wat doosjes zijn doortrokken en gevlekt met, naar ik vermoed Risco tinto 2017. Gelukkig is het merendeel van de doosjes wel in orde, zit er dus ergens een vlekje op dan weet u dat ik daar hulp bij heb gehad. De laatste "wachtenden" hebben allemaal een mail gehad over het weer op voorraad zijn van Risco. De eerste bestellingen zijn al de deur uit.
Dit jaar geen Muri Gries Lagrein. De 2018 is een mooie wijn, maar anders van karakter dan andere jaren: veel aardser, wat kruidiger, beetje groffer. Gaat meer richting Madiran, niet meer dat prachtige en ragfijne, ietwat mysterieuze rode en zwarte fruit. Daar zit nog wel wat van in, maar de andere, meer aardse tonen hebben toch de overhand. Ik heb het dus maar niet gedaan. De Lagrein Kretzer (Rosé) 2018 is wel heel mooi, maar daar kan ik dan weer niet genoeg van verkopen om een eigen import voor op poten te zetten. Daarvoor is het een "te klein artikel". Je kunt niet alles hebben.
De Madirans van Domaine Sergent: een serie geproefd, ben er nog niet uit, ben wel hard aan vervanging/opvolging toe want er resten nog maar een paar doosjes prachtige Madiran Tradition 2014. Dit is een gebied waarin de wijnjaren cruciaal zijn voor de stijl en kwaliteit. Ik kies voor kwaliteit en stijl en niet voor continuïteit. Kan dus zomaar zijn dat u een wijn een paar jaar niet tegenkomt in het assortiment. Van de geproefde wijnen was er maar één die me beviel, daar kan ik niet op importeren, hopelijk komt er nog iets moois bij. Afwachten.
Nieuwe zending San Gregorio besteld, de Armantes Rosado is op en de Armantes Blanco mindert ook rap. Eveneens Montepulciano d'Abruzzo van la Quercia besteld. De Peladi 2017 is bijna op wordt opgevolgd door de eveneens heerlijke 2018 en de Quercia 2015 door de even fraaie 2016. Deze bestelling (net als die bij San Gregorio) was zonder enige aarzeling, heel prettig dat je geoon door kunt. Prijs is een heel klein beetje gestegen, maar dat was te verwachten na een paar jaar "rust"op dit front.

19-09-2019
vandaag een nieuwe zending van Viglione besteld, nieuwe jaren van de: Primitivo 2018 (intenser dan 2017), Negroamaro 2018 (sappiger dan 2016), Nero di Troia 2017 (zelfde wijnjaar) en een luxere Primitivo uit 2016. Zeer modern gemaakt, op fruit gemaakt, relatief elegant voor deze Zuid-Italiaanse streek.
Er staan nog wat monsters van diverse wijnen te wachten op een oordeel: wel of niet importeren.

12-09-2019
vakantie achter de rug, alweer twee weken aan de slag, opvallend hoe snel je weer verwijderd bent van de vakantie. Rustig aan begonnen, nog wat lopende zaken geregeld, nu nog de laatste (niet afgenomen) Portugezen aan de op reserve staande klanten aanbieden en uitleveren. Afhandeling van het Risco project verliep in de vakantie duidelijk trager, nu weer de vaart er in zien te krijgen. De nieuwe monsters van Risco en de Colheita zouden nu onderweg moeten zijn (António Saramago was ook op vakantie). Nieuwsbrief die op punt staat de deur uit te gaan, Cabriac staat deze keer in de schijnwerpers, heb vlak voor de vakantie nieuwe aanvoer gehad met een nieuwe wijn en een paar nieuwe jaargangen van bekende wijnen. Een aantal series nieuwe monsters staat met smart op me te wachten, eindelijk eens tijd voor dit soort zaken. Ik hou u op de hoogte.

17-07-2019
Het is duidelijk vakantietijd, er druppelen nog betalingen binnen, maar de vaart is er wat uit, afronden is dus nog niet mogelijk, waarschijnlijk schieten er nog wel een paar doosjes over voor enkele wachtenden op de reservelijst. De Spanjaarden zijn op transport (Tres Ojos Tempranillo nog steeds 2015 en Garnacha nieuw jaar 2017), Cabriac (Corbières) is besteld en ook Atáide Semedo (Bairrada) heeft een bestelling ontvangen, de wijnen komen later deze maand, begin volgende maand onze kant op. Van Cabriac heb ik geen Pinot Noir gekocht, was nog 2016, frisse botteling van nieuwe tank, daarom nog in goede conditie, maar wordt al wat belegen en wij Nederlanders houden meer van fruit. Ik wacht liever op een nieuw jaar met meer, vers/jong fruit. Voor het eerst Syrah (2017) van Cabriac gekocht, verrassend mooie wijn, ook de Carignan (2018), heel mooi en lekker, en ook de Cabernet Sauvignon 2017, eveneens weer mooi. Vermentino (2017) is ook in aantocht, goede, ietwat neutrale wijn, niet zoveel van gekocht, toch prettige aanvulling op het expressieve wit in het assortiment. Van De Bairrada's zit een heel erg mooie (rode) Baga Young 2017 in de pijplijn, een erg fraaie (rode) Reserva Especial 2016 (blend Baga/Touriga Nacional) en een even mooie droge witte Bairrada branco Reserva 2017. Spannend, complex, pittig, droog, strak, vleugje rijkdom, puur, heel fraai. Er is leven na Risco zoals u leest.
Ben ook nog niet toegekomen aan het schrijven van een nieuwsbrief, was normaal gesproken nu ruim de deur uit geweest, maar ja, je kunt niet alles hebben. Ben al aan het broeden, zal iets met wit en rosé (Loire en Nahe) worden. Moet nog rijpen, was nog geen ruimte en tijd voor in de bovenkamer. Daar komt geleidelijk aan wat verandering in.

12-07-2019
Zo, nu heeft iedereen die besteld heeft sinds 8 juni in ieder geval een berichtje van me gehad. De laatsten een melding dat Risco waarschijnlijk uitverkocht is (op een nog onbekend aantal niet afgenomen/betaalde dozen na) en dat de Colheita zeker aan z'n eind is wat betreft leverbaarheid.
Mocht u dit lezen en toch nog geen bericht van me hebben gehad: stuur even een mailtje, dan praten/mailen we verder. Spamboxen strooien nog wel eens zand in de raderen en een heel enkele besteller kijkt mij daar op aan. Ja, dat is niet iets waar ik wat aan kan doen, heeft u twijfels, eerst even kijken of m'n goedbedoelde mails niet besmet zijn verklaard door het algoritme van uw spamfilter. Dat er irritatie ontstaat door het lange wachten, daar kan ik me alles bij voorstellen, maar als eenmanszaak met nadruk op selecteren van wijn en als levensnoodzaak het factureren en uitleveren daarvan, heb ik m'n beperkingen waar niet iedereen begrip voor heeft of kan opbrengen. Selectie aan de poort heet dat geloof ik, het is onbedoeld, maar wel effectief, het prettige soort klant blijft over. Nogmaals dank voor uw grote geduld en begrip!!
Lang niet alle bestellingen zijn afgerond, van vele wacht ik nog op een reactie, van andere nog op betaling, daarnaast zijn er nog bestellingen die na de vakantie moeten worden verzonden. Ik kom weer toe aan het broodnodige bestellen van nieuwe wijn, er is nog maar heel weinig Tres Ojos Garnacha en helemaal geen Tempranillo meer. Staat op de rol. Zal de vandaag binnengekomen Cabriacs dit weekend proeven en naar aanleiding van de proefervaring een bestelling verzinnen, ook Ataíde Semedo (Bairrada) had allang een bestelling moeten krijgen, was ook geen tijd en rust voor, gaat ook snel gebeuren. Maandag weer een stapel dozen ter verzending in de planning staan, er komt lucht.

11-06-2019
het schiet nu eindelijk wat op, ben wat betreft bestellingen tot en met 2 juli gekomen. Weer vele bestellingen de deur uit, nieuwe aanvoer wijnen in gang gezet, want ook daar vallen gaten in de voorraad (niet alleen bij de Saramago wijnen). Misschien morgen herinneringen versturen. Het is nu al vakantie in het zuiden van het land, dus is communicatie en afhandelen van bestellingen wat lastiger.

06-07-2019
Vandaag: tot en met woensdag 13 juni alle mails beantwoord, dozen worden verzendklaar gemaakt, maandagmiddag maar weer verder met de klus.

05-07-2019
Gisteren weer een stapel dozen de deur uitgewerkt en nieuwe facturen geschreven, ik ben nu tot maandag 11 juni 21u41 gekomen, het wordt nu meer heen en weer mailen met klanten omdat diverse wijnen uitverkocht raken en daardoor bestellingen niet meer uitkomen op verzendbare aantallen flessen. Daarnaast zijn de vele bestellingen met onverzendbare aantallen of weinig concrete vragen die nogal wat extra tijd vergen. We gaan stug door, maandag staat weer een afhaling op de planning, daar gaat in het weekend aan gewerkt worden, nu maar eens even allerlei losse eindjes en achterstallige (niet bestellings mails) wegwerken, want wijnimporteren is meer dan alleen maar facturen schrijven, planningen maken en dozen vullen. Ook voorraad beheer hoort daarbij, hebben we het nog niet over boekhouding die aardig is geïntensiveerd sinds 8 juni. U leest het: luxe problemen, ik zal niet klagen en ben blij met zoveel geduld en begrip van verreweg de meeste klanten.

03-07-2019
Eergisteren en gisteren herinneringen gestuurd (nog niet betaalde facturen), zendingen klaargemaakt en verzonden, vandaag zendingen klaargemaakt en een aantal bestellingen afgeleverd, morgen nieuwe zendingen klaar maken en als er eindelijk weer tijd voor is nieuwe facturen de deur uit doen. Volop activiteit dus.

29-06-2019
vandaag en morgen maar een beetje rustig aan, ben al drie weken aan het rennen, wat losse eindjes wegwerken en dan maandagmiddag maar weer verder.
Gisteren zijn alle mails met o.a. bestellingen die zijn gedaan voordat Risco als uitverkocht werd aangegeven op de site en van de bestellijst was gehaald (zondag 9 juni 19u36) beantwoord. Uitlevering daarvan zal zoveel mogelijk komende week gebeuren, afhankelijk of de betalingen zijn bijgeboekt. Het lijkt er op dat er toch nog Risco beschikbaar is voor bestellers die na het "uitverkocht" aanduiden van deze wijn een mail hebben gestuurd. We gaan zien hoever we komen. Het is lastig te overzien hoeveel er precies nog over is omdat niet alle bestellingen worden afgenomen en bestellingen voor 6 flessen worden verhoogd tot een verzendbaar aantal van 12 flessen. Ik hoop daar in de loop van volgende week meer zicht op te krijgen.

26-06-2019
Gisteren had ik nog even willen melden dat de bestellingen gedaan tot en met 9 juni 14.39 zijn benaderd. U zult wel denken dat schiet op, al ruim twee weken onderweg en nog niet eens twee dagen bestellingen verwerkt. Ja, zo is het precies, maar er was sprake van een piek in de bestellingen, zondag 9 was nog tamelijk intensief, maar minder dan zaterdag 8, en de dagen daarna liep het rap af, waarschijnlijk mede dankzij de melding van uitverkocht op de website en het verwijderen van de Risco van het bestelformulier. De grootste hoeveelheid bestellingen is afgerond, maar er rest nog een respectabel aantal niet verwerkte bestellingen. Er zit schot in, bent u nog niet aan de beurt geweest, hou vol, vandaag weer een serie zendingen klaar gemaakt, morgen weer een aantal en zodra er weer ruimte (in tijd) is komen de volgende bestellers aan de beurt.

24-06-2019
vandaag weer een serie dozen de deur uit en een nieuwe serie dozen klaar gemaakt voor verzending, die gaan morgen weg. Misschien morgen al wat nieuwe facturen schrijven, tenzij er veel betalingen binnenkomen dan moeten eerst die bestellingen worden klaargemaakt en verzonden. We vorderen, maar de weg is lang.

22-06-2019
Gisteren weer een serie facturen verstuurd, de bestellingen gedaan op 8 juni zijn nu allemaal in de pen, alle van 9, 10 11 en 12 juni komen nog aan de beurt. De afgelopen dagen stapels dozen verzonden via DPD, de vers aangekomen Portugezen worden nu in dozen gestopt. Een aantal andere wijnen uit m'n assortiment raken op, aanvulling zal zo spoedig mogelijk gebeuren, maar eerst ligt alle aandacht bij het wegwerken van de nog immer hoge stapel bestellingen die in de wacht staan. We zitten niet stil.

19-06-2019
Sinds de vorige update veel dozen verscheept naar klanten, ook is de laatste zending Risco uit Portugal aangekomen. Ik weet niet of iedereen die een bestelling heeft gestuurd via het bestelformulier of mail Risco geleverd kan krijgen, maar voordat deze voorraad op is zijn we heel wat facturen verder. Bovendien laten sommige bestellers niets meer van zich horen dus vallen er gereserveerde dozen vrij (om het maar eens mooi te zeggen). Morgen worden nieuwe verzenddozen afgeleverd want ik ben er weer doorheen. Met een beetje geluk kan er vrijdag weer een serie nieuwe facturen de deur uit, ik zal na afloop aangeven tot waar (inzendtijdstip bestelling) ik gekomen ben. Hou vol, heb geduld, er is vooruitgang.

17-06-2019
Het is niet voor niets dat ik altijd een kleine slag om de arm hou bij afleverdagen. Dat blijkt vandaag maar weer eens verstandig te zijn. Er zijn wel zendingen bij mij (Groningen) afgehaald (facturen 4786, 4855 en 4874) maar de grote stapel uit m'n magazijn niet. Bij controle rond half vijf of die bestellingen wel waren opgehaald bleek dat de koerier de afhaalopdracht verkeerd had geïnterpreteerd en dus niet langs was geweest en er ook niet meer in de buurt kwam. Die dozen gaan morgen mee is me verzekerd.
Dat is voor sommige klanten geen probleem, maar misschien voor een enkeling wel. Hou je keurig rekening met de wensen van je klanten dan kan het alsnog buiten je invloed fout gaan. Is dit te voorkomen? eigenlijk niet want je wil ook niet bij elke afhaalopdracht van tevoren gaan bellen met de koerier of ie het niet vergeet, worden ze daar ook horendol. Nu ja, het is even niet anders, maar ik baal er wel van.

De Portugese wijn komt deze week binnen is me verzekerd, kan ik mooi verder met uitleveren van de rest van de bestellingen. Heeft u nog geen mail met factuur van me gehad: hou vol, nog even geduld, werk in uitvoering, afhankelijk van uw plaats in het stuwmeer kan het korter of langer duren. U krijgt bericht.

16-06-2019
Zo, vandaag even niets, hoewel...... ik bedacht me dat het wel handig is om even te melden tot hoever ik ben gekomen met het verzenden van bevestigingen met facturen. De stand is tot en met zaterdag 8 juni 16.05 uur.
Heeft u na dit tijdstip een mail gestuurd of bestelling gedaan dan klopt het dat u (en dat zij er heel wat) nog niets van me heeft gehoord.

Het plan is om pas weer nieuwe facturen te gaan schrijven als de zending Risco uit Portugal, die nu onderweg is, echt binnen is. Anders zit er zo'n lange tijd tussen de betaling en de ontvangst van de wijn. Maakt maar onrustig en dat is niet de bedoeling. Zo, nu weer even verder met niets, of wel andere zaken die zijn blijven liggen door de drukte van de afgelopen week zoals groentetuin enzo.

15-06-2019
De laatste flessen Risco zijn onderweg vanuit Portugal naar m'n magazijn, ik denk dat het nog een week duurt voor de zending aankomt, ik heb nog iets van de vorige zending staan. Die flessen gaan in de volgende honderd bestellingen die reeds een week in de wacht staan.
Van de eerste serie bestellingen is nu bijna alles uitgeleverd, maandag worden de laatste dozen door DPD opgepikt en gedistribueerd.
Vandaag verder met het uitsturen van de bestelbevestigingen inclusief facturen en mails met uitleg dat wijnen van het prijsniveau van Risco alleen per 12 flessen (mag ook assorti met andere wijnen) worden verzonden.

13-06-2019
Weer een serie dozen de deur uit en morgen ook een grote pluk bestellingen. Er komt ruimte en wat meer overzicht. Morgen ga ik de laatste (betaalde) zendingen klaarzetten, die zullen als het goed is vanaf maandag worden afgeleverd. Met een beetje geluk kan er zaterdag een begin worden gemaakt met het versturen van nieuwe facturen, de volgende ca. 100 bestellingen die zaterdag 8 juni vanaf 12.26 uur zijn binnengekomen. Of ik ze allemaal zaterdag de deur uit krijg is de vraag, de rest zal dan vanaf maandagmiddag worden verstuurd. Het spijt me dat het niet sneller kan, er wordt heel hard gewerkt, dank overigens dat u niet massaal aan de telefoon hangt met "waar blijft de factuur of mijn wijn" en dat u m'n postbus niet nog voller maakt. Heel dringende zaken kunt u natuurlijk wel sturen, die vis ik er wel uit. Het stuwmeer is nog lang niet leeg, maar het onbeantwoorde en onafgewerkte mailniveau daalt gelukkig aanzienlijk. Door de toch nog gestage aanwas van mails (bestellingen + vragen) ben ik nu door ca een kwart van de stapel heen. Zodra ik meer weet over het transport van de flessen Risco uit Portugal laat ik u dat via deze weg weten.

11-06-2019
vandaag de eerste zending pakketten de deur uit gewerkt, morgen weer een aantal, er is een begin gemaakt met het legen van het stuwmeer.
De bestellers van het eerste uur hebben op een enkeling na allemaal een mail gehad, al of niet met een bestellingsbevestiging met factuur. Deze eerste groep is goed voor de huidige voorraad.
Om alles uit te zoeken, te reageren op niet bestelbare hoeveelheden, bijhouden van de betalingen en klaarmaken en plannen van de zendingen, daar gaat heel veel tijd in zitten. Schaarse tijd want iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk de bestelling in huis hebben. Daarom zal ik deze keer geen bevestiging van betaling naar de bestellers sturen, dat scheelt honderden mails opstellen en versturen. Zodra de zending bij DPD is aangemeld en aangenomen door de koerier krijgt u daarvan op het mij bekende e-mailadres bericht. 

De bestellers die nog geen bericht hebben gehad en die besteld hebben vóórdat de wijn als uitverkocht werd aangemerkt op de website zitten in de tweede groep, die zal het moeten hebben van de laatste (in Portugal aanwezige) flessen Risco 2017 van dezelfde botteling (om zeker te zijn dat iedereen dezelfde wijn krijgt die Onno heeft geproefd). Of die voorraad geheel toereikend is kan ik niet garanderen, maar het zit er in de buurt. We gaan het zien. De bestelling van deze laatste flessen is gisteren gedaan, vandaag bevestigd door de producent en doorgegeven aan de transporteur die misschien morgen al of donderdag de zending zal oppikken in Portugal. Ik schat dat de reis een tot twee weken zal vergen (afhankelijk van de aansluitingen in de transportketen). In de tussentijd probeer ik de eerste groep van wijn te voorzien en klaar te zijn voor de tweede groep. Factureren van de bestellingen van de tweede groep duurt dus nog eventjes, ik ben u niet vergeten, er wordt aan gewerkt en vooral dank voor uw begrip. 

Voor degenen die na het sluiten van de bestelmogelijkheid me hebben benaderd is er enige troost: Antonio Saramago heeft vast en zeker een opvolger voor deze botteling, die zal ik proeven zo gauw die beschikbaar is en dan, als dat nodig is, daar van bestellen. Het is dus meer een kwestie van tijd voor de in eerste instantie teleurgestelden, er is dus nog volop hoop.

Morgenochtend maar weer fris aan de slag, ik hou u op de hoogte.


09-06-2019
Dat de invloed van Onno Kleyn's stukjes over wijn in Volkskrant Magazine groot is heb ik vaker mogen ervaren, maar deze keer (link naar stukje) was het effect nog groter. Misschien heeft het advies "Hollen!!" dat extra schepje er bovenop gedaan.
Al met al: een klein deel (ca. 1/6 deel) van de bestelbevestigingen met facturen is verstuurd, een tweede serie wordt dinsdag verstuurd en ik hoop vóór de zestiende alle resterende facturen de deur uit te hebben. Geen garantie, maar een streven. Komende week zal al een begin worden gemaakt met de verzending van de eerste bestellingen waarvan de betaling binnen is gekomen. Het wordt voor mij verdelen van de tijd tussen het versturen van pakketten en nieuwe facturen, hoe dat uitpakt, geeen idee.

Ik wist dat er een positief stukje aan zat te komen op 8 juni, had daarvoor ook al een extra bestelling (uit wijn uit Portugal en verzenddozen) laten komen, daar zou de klus ruim geklaard mee moeten zijn. Toch heb ik na zaterdagmiddag maar eens met Portugal gemaild en alle resterende Risco van dezelfde botteling laten vastleggen. Die zending komt zo snel mogelijk deze kant op, reken anderhalve week tot twee weken. Eerst dus uitleveren uit de royale recent aangelegde en toch te "Kleyn" gebleken buffer. Daarna over op de laatste Portugese pallets met Risco.

Zaterdagnacht heeft de website vanaf even na twaalven platgelegen omdat er teveel (bezoekend) verkeer was, heb vanochtend de quota verhoogd en sindsdien draait het allemaal weer als een zonnetje. Deze middag bleek dat de bestellingen ongeveer ook de beschikbare laatste flessen hadden uitgeput dus is Risco van de bestellijst afgehaald en melding gemaakt van het uitverkocht zijn op de goedewijnen pagina.

Ben maar een eenmanszaak en doe dingen graag goed, honderden mails beantwoorden en facturen aanmaken kost tijd, heel veel tijd, vooral klanten uitleggen dat 6 flessen van deze prijscategorie wijn niet kunnen worden verzonden, dat ze alleen maar per 12 worden verstuurd. Mag natuurlijk ook assorti. Zie de leveringscondities. Voor de klanten die wijnen gratis thuis geleverd willen hebben hanteer ik de optie bij 12 flessen: tel 50 cent bij de prijs van de wijn op en u krijgt deze fraaie wijn van € 6,85 geheel gratis thuisbezorgd.

Heeft u een bestelling ingestuurd dan krijgt u uiteindelijk een keertje bericht, misschien is de wijn voor de laatste bestellers toch op (kan niet op de doos berekenen of er nog van is), maar ook die hoeven niet diep ongelukkig te worden: Risco tinto blijft in het assortiment als de kwaliteit fraai blijft, voorgaande jaargangen hebben allemaal mooie wijnen opgeleverd, dus de kans dat u de wijn kunt aanschaffen in de nabije toekomst, mocht hij nu uitverkocht zijn, is groot. Ook verwacht ik geen grote prijsaanpassingen.


31-05-2019
De wijnen van Forster zijn onderweg, komen begin volgende week binnen. Nieuw: Weissburgunder 2018, frisse en ook rijke wijn, eleganter dan Elzas, mooi zuiver, mineraal, heerlijke wijn; lichtzoete rosé van de Spätburgunder 2018, deze jaargang is wel boeiend, intens en pittig, dat ie lichtzoet is krijg je pas later echt door, in de aandronk heeft ie veel intensiteit, frisheid en pit, niet veel van gekocht, gewoon omdat ie bijzonder en lekker is 9als je er van houdt). Ook een volzoete Riesling laten meekomen, 2017 dus topjaar, niet echt goedkoop, wel heel erg mooi: prachtige frisheid, rijkdom, concentratie, complexiteit, fruit, mineralen, pit en vulling, Auslese, "edelsüß", dat is een mooie term voor dit type. Tevens de nieuwe jaargangen van de Frühburgunder (2017) en de Regent (2016), nog dieper van kleur dan de 2015.
De Bairrada's van Ataíde Semedo nog niet besteld, dat gaat de komende weken gebeuren.

07-05-2019
Zijn we alweer bijna twee maanden verder na de Prowein in Düsseldorf. Even een nabeschouwing. Forster (Nahe) bezocht, eerste indruk wederom positief, mooie Frühburgunder 2017 (opvolger van de zo succesvolle 2016), witte van de Pinot Noir ook mooi, maar wat uiteindelijk het assortiment gaat halen wordt op basis van nagestuurde monsters bepaald. Zijn onderweg als het goed is.  Chéreau-Carré (Loire) ontmoet, een aantal 2018 wijnen geproefd. Heel interessant, maar toch minder typisch. De zomer van 2018 was ook daar zeer warm en droog, de wijnen zijn voller en wat rijker, maar minder typisch vanwege het minder lange rijpings seizoen van het fruit: minder opbouw van elegante en complexe nuances. Wel optijd geoogst voor het frisse zuurgehalte dus toch heel typisch Loire-fris, maar anders. De rosé 2018, gemaakt van de Cabernet Sauvignon is wel aan alle kanten mooier, wat wil je ook, eindelijk heeft de tamelijk laatrijpende Cabernet Sauvignon lekker veel zon op z'n bast gehad, iets minder strak, dieper en breder, maar toch heel pittig fris. Alle Loires zijn sinds vandaag weer op voorraad. Veelbelovende Chianti geproefd, maar de nagezonden monsters bleken toch niet waar te maken wat op de beurs zo fraai leek. Bij Ch. Labadie op visite geweest, gelukkig was Jérôme Bibey aanwezig in de stand, heeft een moeilijk jaar gehad, is weer aan de slag, maar nog niet op volle kracht, vandaar de vertraging in de aanvoer, zijn 2016 Labadie geproefd, mooie wijn, iets eleganter dan vorige jaren, ik wacht op monsters. Mas de Sainte Croix de hand geschud, zeldzaam authentieke en pure wijnen uit de Rhône, jonge, eerlijke wijnmaker, daar kan een land nooit genoeg van hebben. Z'n Deense importeur ontmoet, valt net als ik voor de enorme puurheid en definitie van zijn wijnen, ongekunstelde stukjes vakwerk. Zuid-Frankrijk stond natuurlijk ook op het lijstje, diverse producenten bezocht, Minervois, Saint-Chinian, Limoux, Roussillon, Faugères. Altijd betrouwbaar gebied, maar daar is onderhand de hele wereld van overtuigd (en de wijnboeren zelf ook) dus echte koopjes vinden is lastig (Ch. de Cabriac uit Cobières, u wel bekend van m'n assortiment, is onderhand een grote zeldzaamheid aan het worden met z'n uiterst betaalbare en goede wijnen), maar toch heb ik ongekend snel twee wijnen uit Faugères gekocht, zo fraai, zo fluwelig en elegant, warm en complex, wat een terroir en wat een wijnmaker! Ik kom hier deze maand nog op terug (als de logistiek het toelaat). Ook staan nog een paar fraaie Roussillons op me te wachten, nog net niet aan toegekomen om te proeven, wie weet is dat wat voor later dit jaar. Wel een steekje kostbaarder dan de Cabriacs. Wie weet. Ach ja, en dan natuurlijk Portugal, een Vinho Verde producent, liep ik net mis, krijg ik nog monsters van, maar vooral Ataíde Semedo uit Bairrada. Altijd een feest om die man te ontmoeten en samen zijn wijnen te proeven. Het voelt als thuiskomen. Elke keer denk ik als ik z'n wijnen proef: zo zou ik het ook gedaan hebben (ik kan het natuurlijk niet, zo mooi en goed wijn maken, maar toch, in een volgend virtueel leven ....) puur en eerlijk, daar begint het mee en vervolgens komen daar ook nog diepte, balans en complexiteit bij. Meer hoeft niet. Zijn drietal Reserva's (Baga, Touriga Nacional en Baga/Touriga Nacional) geproefd: wat is 2017 toch een speciaal wijnjaar. Afgelopen week de 2017 Baga young als nagestuurd monster geproefd: heeerlijk, prachtig, boeiend, spannend en ook betaalbaar, gewoon feest! Ook de Special reserve Baga/TN 2016 geproefd, net zo fraai. Ja, ik kan niet wachten met bestellen, de Baga young gaat deze week op fles, nog even geduld tot juli. Ook een witte Bairrada geproefd (Reserve 2017) Portugese witte druiven plus een vleugje Viognier en ander Frans. Strak en pittig, maar heel erg fraai en zuiver, bâtonnage, maar niet teveel, complete wijn. Komt ook deze kant op in de zomer. Laat ik nog een producent noemen waar ik elk jaar weer helemaal gelukkig van wordt, vooral van zijn wijnen, maar de wijnmaker lijkt ook op z'n wijn. Hij staat de laatste jaren in de stand van Merum (Zwitsers wijntijdschrift), samen met zijn, ik schat tamelijk bejaarde, maar hoogst energieke en aimabele moeder. Onmiskenbaar familie bedrijf waar de zoon (Fabio) bepaalt wat er gebeurt, tot en met het ontkurken van de flessen toe. Moeder zat er wat onhandig mee te worstelen, ze had een niet optimale kurketrekker van de buur-producent aangereikt gekregen, Fabio zag het na een tijdje en nam licht mopperend de regie op een wijze die alleen tussen moeder en zoon geschiedt, treffend, geen opsmuk, geen fascade, eerlijk zoals ze zijn, net als hun wijnen, geen geprots en gepraal, maar intelligent en met aandacht en passie voor alle details gemaakt, aangevoeld en gecreëerd, zoals je bij een kostbare erfenis behoort te doen. Fabio maakt Barolo's, Fabio en zijn moeder heten Burlotto. De explosief toegenomen belangstelling is natuurlijk een groot compliment, maar tegelijkertijd ook een grote last. Iedereen wil je spreken want iedereen wil je wijnen. Iedereen wil de 100 punten proeven, de top en dat is wat telt. Fabio maakt ook en voornamelijk andere Piemonte wijnen, in hun categorie ook behorend tot het mooiste wat er wordt gemaakt, maar die zijn niet interessant want geen 100 punten. Dat is de last die ze voelen. Ironisch genoeg wilde ik dit voorjaar liefst veel "gewone" wijnen bij Burlotto kopen, maar die waren bijna allemaal uitverkocht, maar mijn jaarlijkse allocatie Barolo's waar de hele wereld op aast stond wel keurig op me te wachten. Een wat weinig volle pallet met kostbaarheden kwam m'n kant op. Er zijn nog een paar losse flessen Barolo leverbaar, een fles per klant dat wel, maar anders voer ik het speculatiecircus en dat is niet de bedoeling, deze wijnen zijn om van te genieten, niet om mee te speculeren, etiketten drink je niet, wel de wijn.

14-03-2019
In afwachting van de aankomst van de wijnen van Burlotto, althans van wat ik er nog van kon kopen. Voor Barolo's al een wachtlijst ingesteld, want zonder een beetje eerlijke verdeling middels een allocatie gaat het sinds de hype van vorig jaar niet meer. Succes heeft ook z'n minder fijne kanten, het zij zo.
Het is wat rustig in de handel dus mooi tijd om de website eens bij te werken, schiet al aardig op, maar ben nog niet klaar (je bent natuurlijk nooit klaar, maar het streven is om enigszins "bij" te zijn en te blijven).
Ook vergt de naderende Prowein weer de nodige aandacht. Heb al redelijk wat tijd gestoken in het vinden van een mooie en betaalbare serie Oostenrijkse wijnen. Dat valt niet mee. Ik denk nog met weemoed terug aan de Koppitsch Weissburgunder, GrünerVeltliner en Sauvignon-Blanc, maar dat is echt over sinds de radicale verandering in stijl door de andere werkwijze. Het blijft jammer, maar er speelt nog iets. Oostenrijkers worden duur, erg duur zelfs. Het is ze gegund om een goede prijs te vragen voor hun wijnen, maar de dynamiek in de prijzen zint me niks. Als je jaren in dit vak zit heb je al het een en ander voorbij zien komen, bijvoorbeeld de hausse in Muscadet. Eerst ontdekt vanwege zijn in de tijdgeest goed passende, frisse, zuivere stijl en redelijke prijs en daardoor enorm gevraagd. Aanbod kan vraag niet bijhouden, prijzen stijgen, dure wijnen zijn vaak goed (is het oordeel van menige leek) en dat geeft alles nog even een extra zetje en houdt het circus wat langer aan de gang, in de vraag wordt weldra steeds beter voorzien door een toename in de productie en wat blijkt, wonder boven wonder, dat de voorheen "ontdekking" kwalitatief is afgezakt naar iets middelmatigs of matigs. Vervolgens laat iedereen de wijn links liggen en zakt de prijs in en is er voor de producenten geen inkomen meer te verdienen, laat staan een wijn van kwaliteit te maken voor die prijs. Na Muscadet zagen we Beaujolais opkomen en inzakken (is nu overigens weer aan een nieuwe, hopelijk verstandiger, opmars bezig), Rioja en in mindere mate Elzas, Bordeaux en Bergerac. De beste producenten blijven nog net staan en overleven de koude sanering, de eenvoudiger kwaliteiten rest een bescheiden plaats met gepaste prijzen. In Oostenrijk zitten we in de opgaande lijn, ik stapte in 2011 in met Johannes Zillinger, nog net betaalbaar, maar het tweede jaar werd ie al wat kostbaar, maar nog goed z'n geld waard, de jaren daarna ging de (handels)vaart er steeds meer uit en ik ben gestopt met kopen toen de stijl veranderde en de prijs de opgaande trend bleef volgen.
En ja, vind je nu nog iets interessants in Oostenrijk voor een nog redelijke prijs, geldt dat bij die producent ook nog voor het volgende jaar? Ik weet het niet. Het onderstaande plaatje met de juichende verklaring van de autoriteiten: "in 2018 wederom een record exportwaarde gerealiseerd, Oostenrijkse wijn is op het juiste spoor" zou mij tegelijkertijd ook zorgen baren als Oostenrijkse wijnkoepelorganisatie. Maar ja, als je stijgt heb je vrienden en dat voelt fijn. We hebben ervan genoten denk ik dan altijd, misschien toch maar opzoek naar iets anders.


20-02-2019
Een enkele klacht betreffende kleine belletjes in de Negroamaro van Viglione bereikte me in de loop van de maanden. Natuurlijk na de eerste klacht een paar flessen ter contrôle geproefd, maar niks afwijkends gevonden. Soms heb je dat met een enkele fles dat ie niet optimaal is. In totaal zijn er nu drie klanten geweest die k
lachten hadden over de Negroamaro, allemaal dezelfde. Kennelijk toch een patroon. Na deze kwestie gemeld te hebben aan de producent kreeg ik een duidelijk en open antwoord:

Unfortunately, we already knew about this issue. One of the cartridges of the three-stage filter broke at some point during the bottling of the lot 18137. The result was the passage of some yeast in the bottles. The breaking was not discovered until the following maintenance of the filter, and we could not determine which bottles were affected. As you've seen yourself, most of the bottles are as good as always. Most probably the refermentation is activated by shaking the bottles or keeping them in warm places.

However, we've changed the maintenance plan to avoid the problem in the future.

Prima reactie dus. Mochten er onder de bestellers van deze wijn klachten van deze strekking zijn die me nog niet hebben bereikt, neem dan contact met me op en het probleem wordt opgelost.

19-02-2019
Na veel voorbereiding en dubben heb ik vandaag mijn domein goedewijn.info bij een andere "host" ondergebracht. De vorige was de eerste tien jaar prima en prettig om mee te werken, maar daar kwam de klad in, kennelijk te groot gegroeid en ik kreeg het ergerlijke ouderwetse "KPN" gevoel. U kent dat misschien wel, u bent er voor het bedrijf en het bedrijf is er niet bepaald voor u. Sommige slimme bedrijven laten je dat niet merken, maar de oude Host had niet het gevoel en fatsoen om de facade omhoog te houden. Men veroorloofde zich van die klassieke onhebbelijkheden als plotseling de prijs drastisch verhogen, "features" inkrimpen, opeens dezelfde diensten aanbieden, maar nu niet meer als service (gratis) maar tegen (forse) betaling, en wel heel popie en vlot je met allerlei nieuwe aanbiedingen lastigvallen. Ook het verordonneren van allerlei functionele en technische aanpassingen zonder een redelijke overgangstermijn zoals in november (notabene één van mijn drukste maanden van het jaar) de verplichte update van de PHP-software waar m'n bestelomgeving op draait, etc. Ik vermoed dat de marketingafdeling "targets" heeft gekregen na een management Buy-out of een vergelijkbaar spelletje van de grote, handige jongens. In ieder geval bracht het zaakje niet genoeg meer op en moest dat veranderen.

De deur ging definitief dicht toen ik opeens, na jaren trouw en te optijd betalen van de rekeningen, plotsklaps de keuze kreeg tussen het betalen via creditcard of een aantal euri per factuur extra betalen bij gebruik van elk ander betaalmedium, inclusief electronisch bankieren. Ik dacht dat vooral vage typen in sommige Afrikaanse en Oost-Aziatische landen met creditcards in de weer waren, maar nu mocht ik dus ook meedraaien in het onzin circus. Klaar.

Ik ben eens gaan rekenen met alle door mij geregistreerde domeinnamen op een rijtje en kwam tot de conclusie dat deze Groot-host van de best presterende en betaalbaarste dienstverlener in een paar jaar was geëvolueerd in een kostbare en op zichzelf georiënteerde firma. Anderen bieden nu een stuk meer flexibiliteit voor een lagere prijs. Maar ja, na al die jaren in slaap gesukkeld te zijn geweest is het maar moeizaam wakker worden in onlineland. Eerst maar eens een omleiding voor de bestellingen gerealiseerd via een nieuw domein goedewijn.online waar de bestelomgeving wel functioneert. Daarna stapje voor stapje de domeinen verhuisd en vandaag goedewijn.info overgezet. Nog best lastig met al die functies die er aan vast zitten zoals je mailafhandeling. Maar goed, dat loopt nu na een kleine dag ook weer naar behoren. Leuk detail: een paar dagen geleden nog een vriendelijk telefoontje gehad van iemand in dienst van de Groot-host, wat de reden was voor m'n terugtrekking, of hij daar niet wat aan kon doen. Ik heb maar gezegd dat het hopeloos was en dat hij misschien beter minimaal een jaar eerder bij me had kunnen informeren naar de gang van zaken en dat hij een zetel in de raad van bestuur zou moeten hebben om misschien nog iets tegen het verval te kunnen doen. Ik vrees dat het toch geen zier helpt. Voorbeelden genoeg gezien van bedrijven die te groot worden, waar de ziel is uitgesleten en de oorspronkelijke garde plaats heeft gemaakt voor de categorie rendementmakers, zouden die aandeelhouders echt zo stom zijn? zijn het de sprinkhanen van de hedgefunds? of is het gewoon de wet van het leven: jeugd, volwassenheid en ouderdom plus verval. De tand des tijds, de erosie die toeslaat en wordt bespoedigd door de in onze maatschappij onvermijdelijke gang der dingen, het streven naar efficientie, rendement op investeringen en helaas, rendement op korte termijn.

Ik trek verder naar een jonger, nog actief en gemotiveerd hosting-bedrijf, mensen die hun werk nog leuk vinden, althans hun bazen ook, totdat die ook weer een stap willen zetten en het proces zich herhaalt. Nee, niet een wereld waarin ik wil verkeren, dan maar een oude auto en een klein huis, maar wel leuke en tevreden klanten die het waarderen wat je doet en een passie met je delen. Is veel leuker en veel kostbaarder, maar dat heeft kennelijk niet iedereen door.

18-01-2019
Zowel goed als minder goed nieuws over Burlotto. Het goede nieuws: er is me een redelijke hoeveelheid 2014 Barolo's toegezegd, was volgens de pers een iets minder mooi wijnjaar. Van mij mag het want van de gekte rond 2013 had ik de buik aardig vol. Er was zoveel vraag naar dat ik een veelvoud aan flessen had kunnen verkopen en ook nog wel tegen een veelvoud van de prijs. Hysterische gekkenboel, zelfs uit Italië kreeg ik verzoeken tot levering. Ik heb ze nee verkocht en geadviseerd hoge Bordeaux en Bourgogne te kopen.
Het slechte nieuws: van 2017 geen Nebbiolo, geen gewone Barbera, geen Pelaverga, geen Freisa en geen 2016 Mores. Alleen een beperkte hoeveelheid 2017 Aves en wat luxe witte 2017 Sauvignon (Dives). Hééél erg jammer, maar ja op is op, nog even een goed tijdstip voor transport afwachten (geen vorst) en dan de zaak maar laten komen.

17-01-2019
en opeens ben je weer maaanden verder. Er is in tussentijd veel gebeurd, het meeste heeft u al uit de nieuwsbrieven kunnen halen. Stukjes in tijdschiften en kranten, zendingen die wat vertraging opliepen om allerlei redenen en soms wil je ook wel even iets anders dan wijn "doen". Kortom u heeft het even rustig gehad wat betreft de nieuwspagina.

Het nieuws rond deze wijn had u nog van me te goed: De Rosae 2017 van Casal Farneto, D.O.C. Lacrima di Morro d'Alba. Hij stond op 24 november 2018 in het Volkskrant Magazine. Enthousiast stukje van Onno Kleyn. Hij vond het lastig kiezen uit de serie monsters die ik hem had gestuurd, maar het was de Lacrima geworden vanwege z'n uitzonderlijke karakter. U raadt het al wat er gebeurde: binnen de kortste keren uitverkocht, misschien is er nog wat van bij de producent als ik later dit jaar daar weer een bestelling plaats.

Nog in het oude jaar een tweede zending Forster binnen gekregen, u weet wel die prachtige eco- Nahe wijnen. Drie nieuwe wijnen geproefd: luxe Rieslings. Waarom? Omdat ik het zo spannend en leerzaam vind om nieuwe wijnen te proeven. Voor de handel hoefde het niet, want met twee Duitse droge Rieslings is een assortiment van ca 50 wijnen rijkelijk bedeeld met deze druif. En Riesling is eigenlijk geen "handel" in ons land. Maar ja, u weet vast wel hoe het me vergaat als er iets bijzonders met kop en schouders boven van alles uitsteekt........ het begint te kriebelen. Het wordt eentonig, weer voor de bijl, nu twee nieuwe Rieslings gekocht, ook nog duurder dan de eerste twee, dus al helemaal geen handel, maar onderhand weet ik ook dat als het heel erg mooi is er altijd wel mensen zijn die dat ook vinden en er graag een paar flesjes van kopen. De Bergsteiger 2017 is meer een hoge, droge Moezel, zo fraai, fris, kristallijn en elegant kan alleen maar Riesling zijn, de Seefahrer 2017 gaat in stijl meer richting Pfalz, is rijker, minder pittig, dieper en langer. Ik wist wel dat Duitse Rieslings mooi zijn, maar het is pas als je ze weer proeft dat deze kennis echt indaalt. Waarom heb ik nu pas Riesling vroeg ik me af, maar ja, er is zo ontzettend veel in de wijnwereld en het assortiment moet ook nog te behappen zijn in m'n eentje. In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.

Van de twee Portugese producenten (Saramago en Javali) kwam eind 2018 ook weer verse aanvoer naar ons land. De nieuwsbrief van gisteren heeft de nieuwe wijnen van Saramago (Sétubal, bij Lissabon) als onderwerp. Ik ben heel blij met deze betaalbare, warme en heerlijke wijnen, klassiek en tegelijkertijd ook zo lekker.

Quinta do Javali's wijnen en Ports zijn ook weer ruim op voorraad. Vlekkeloze kwaliteit met onmiskenbaar terroir. Nog een tikkeltje jong, maar met een stukje veels erbij merk je daar niets van. Hier over later meer in een volgende nieuwsbrief.

06-09-2018
bezig met Zuid-Italiaans (tevens een nieuwsbrief verstuurd), modern en fruit-getypeerd, Eco, echt mooi. Ook nog in een vroeg stadium met Portugezen, Médoc en misschien nog wat anders......

29-09-2018
Weer een positief stukje door Nicolaas Klei in een tijdschrift: de Muscadet Ch. l'Oiselinière de la Ramée 2016 stond als mooie mosselwijn vermeld in ZIN nr 10 (23-08-2018 - 13-09-2018) p. 112

09-08-2018
zo schrijf je een tijd niets en zo elke dag een stukje. Wie ook een stukje schreef: Nicolaas Klei in Elsevier nr 32 (van vandaag) op p 71 steekt hij de loftrompet voor de Frühburgunder "vom Quarzit" 2016 van de familie Forster. Koopje en nog bio ook, helemaal mee eens, maar ook wel een beetje trots.

08-08-2018
ik had nog niet gemeld dat er weer nieuwe Rhônes van Mas de Ste Croix zijn gearriveerd, de zo gewilde Valreas 2015 is weer leverbaar en de luxe cuvée Quintessence 2015 voor het eerst, ja, dit is wijn, kleur, kracht, balans, niet verfijnd en ook niet zacht of rond, maar wel eentje die staat als een huis.

04-07-2018
vlak voor m'n vakantie arriveerden de nieuwe Italianen uit de Marche. Geen tijd meer om de site bij te werken, dus dat is na terugkomst geregeld. Ze staan er op: de wijnen van Casal Farneto, drie fraaie Verdicchio's, waarvan eentje bio en een "heel aparte" rode: de Lacrima di Morro d'Alba. Stuk voor stuk aanwinsten. Er staan nog monsters uit Duitsland te wachten en verwacht nog wat uit Médoc. Zuid-Italië wil nog niet echt vlotten, het houdt me van de straat.

06-06-2018
laat dat "gehad" maar achterwege, het is nog steeds druk. Ik zal niet klagen, het is mooi dat er zoveel belangstelling is voor je "kinderen". Er is nogal wat ruis om de wijn heen, documenten, vervoerders, doosjes verdwenen, dat soort zaken, maar dat hoort er kennelijk bij.  Ook de reeds eerder gevreesde prijsverhogingen beginnen nu door te sijpelen, Cabriac, altijd het toonbeeld van terughoudendheid, moest ook aanpassingen doorvoeren, net als de transporteur, dus helaas ook ik ontkom er niet aan. Gaat maar om veertig en vijftig cent, maar ja het komt er wel bij (en gaat er niet meer af). Mooie nieuwe rode Corbières, nu uit 2016, wat compacter dan 2014, iets minder etherisch, maar zeker even mooi, meer fruit, jonger en iets intenser. De Vermentino en Carignan weer van het zelfde jaar gekocht, beide nog mooi, beide fractie gestegen in prijs.
De Armantes Blanco en Rosado, beide van 2017 staan al even in het magazijn, ze mogen er zijn, Rosado iets fruitiger dan vorig jaar, Blanco erg vergelijkbaar. Heerlijke wijnen voor echt géén geld.
Sinds vandaag staat er een zending uit de Marche op de wagen, witte wijn (Verdicchio, o.a. eco-wijn) en een rode (Lacrima di Morro d'Alba). Hier gaan we het nog uitgebreid over hebben. Geen Koppitsch, maar wel voller en rijker dan de witte wijnen die ik nu heb, mooie aanvulling dus.

24-05-2018
beetje druk gehad, eerst een artikeltje (Onno Kleyn) over Muri Gries Lagrein 2016 in Volkskrant Magazine van 28 april en daarna een stukje over Tres Ojos Tempranillo 2015 en Tres Ojos Garnacha 2015 in Elsevier van 12 mei door Nicolaas Klei.
Mooi zulke bijval voor je wijnen. Wat extra omzet van nieuwe klanten bovendien.
Ben op dit moment bezig met wijnen uit de Marche, Verdicchio's, eentje die biologisch is geproduceerd en twee luxere, waarvan een gemaakt van laatgeoogste, door Botrytis aangetast druiven. Beetje zoet, maar niet teveel, geen desertwijn. Lekker bij uitgesproken gerechten met truffel etc. Heerlijk rijk ook. Daarnaast ook nog een rode, een Lacrima di Morro d'Alba. Dat is een wijn die iedereen die hem heeft geproefd de rest van zijn leven zal herinneren. De druif waarvan deze wijn gemaakt is en naar genoemd is wordt ook wel de rode Gewürztraminer genoemd. Kan ik me iets bij voorstellen, maar dan moet er nog een hele fruitmand aan rood en zwart fruit bij + een handje kruiden en specerijen. U zult het binnenkort wel horen.

27-04-2018
Nog even over Alexander Koppitsch: ik stop met zijn wijnen. Ja, dat is geen fijne mededeling. Dit zal heel veel van mijn klanten rauw op het dak vallen. velen zullen teleurgesteld zijn, net als ik overigens. Eindelijk, na een lang jaar wachten op de oogst 2017 (de 2016 was op 10% na kapotgevroren) met een goed en royaal wijnjaar 2017 in het vooruitzicht kreeg ik dan eindelijk de monsters toegestuurd. Ik wist het al (Prowein) dat ze niet helder zouden zijn, immers, nu ze geen sulfiet meer gebruiken (ze gebruikten maar heeeeel erg weinig!) moet het reducerende, conserverende van de gist komen. Opzich niet zo fraai en utnodigend, maar ja het zijn toch vooral de neus en de mond die het eindoordeel moeten vellen, een lichtgekleurde rode top Bourgogne zou je haast voor diepe rosé kunnen laten doorgaan, maar daarop keur je zo'n wijn niet af. Nee, de neus was nog wel fraai, weer dat mooie fruit, dat ietwat wulpse zoetje van geconfijt fruit en wat mineralen, ook de zuiverheid was prima, maar daar houdt de overeenkomst met vorige jaargangen wel op. Naast al dit moois is nu veel gistigheid gekomen, gistigheid die het zicht op het pittige en frisse berglucht-energieke wegneemt, het zit er nog wel wat in, maar heel in de verte. Ook de smaak heeft te lijden van de (voor mij) overmaat aan gistindrukken, hier wordt met name het heldere, frisse, pittige in de weg gezeten, de wijn mist lengte en ook strakke intensiteit die er eerst zo fraai was. Ook kom ik die prachtige subtiele nuances niet meer tegen, er hangt een wollige waas overheen. Dat waren nu juist de eigenschappen die de basis wijnen van Koppitsch zo ontzettend lekker en fraai maakten. Wie bij mij Koppitsch 2014 en 2015 kocht, kocht een wezenlijk andere wijn dan de huidige Koppitsch 2017 met hetzelfde etiket. Ik heb niet lang hoeven te twijfelen, dat verbaasde me overigens wel. Nee, hier ga ik niet mee verder. En dan komen de gedachten: en al die klanten dan, kun je die zomaar nee verkopen? Je hebt moeiteloos een vaste schare liefhebbers die een gegarandeerde omzet opleveren als je deze wijn in je assortiment houdt. Maar dat is geen juist gevoel, want deze vaste klanten kochten de Koppitsch wijn van vroeger, de huidige is duidelijk een andere, met deels dezelfde kwaliteiten, maar toch wezenlijk anders. Uitleggen, dat is nu mijn taak en proberen het gat te vullen dat nu is gevallen. Ik kan u zeggen dat zal niet meevallen, als het al ooit zal lukken, want daar ben ik niet zo optimistisch over. Er is genoeg fraais op de wereld en ook in Oostenrijk dus daar ga ik met extra energie achteraan. Maar zo fraai en bijzonder als de "oude Alexander Koppitsch"  ben ik nog niet tegengekomen. Ja, jammer, heel erg jammer, waaróm, vraag je je af, maar ja, het is hun wijn, het zijn hun overwegingen die tot deze keuze hebben geleid. Ik heb met Maria Koppitsch (via haar verloopt het contact) heel openhartig hierover gemaild, ze had het wel verwacht vanwege hun sterk veranderde stijl, ook zij vindt het erg jammer maar heeft er alle begrip voor. Ze gaf nog aan dat ik met nog twee andere (niet-Nederlandse) importeurs Alexander en Maria door onze eerste importen in de gelegenheid heb gesteld om hun wijnbouwbedrijf te starten, zonder onze omzet was Alexander waarschijnlijk bij een andere producent in dienst getreden als wijnmaker (hij kon bij iedereen terecht). Dat is natuurlijk heel erg mooi om te horen en doet je wel wat. Dit verklaart ook de open en betrokken relatie die we met elkaar hebben, ik heb ook veel aan hén te danken, mijn eerste stukje in het Volkskrant Magazine was met de wijnen van Koppitsch. Ik zie het maar zo: we hebben een mooie tijd met elkaar gehad, nu scheiden onze wegen en houden we gewoon contact, maar pijn doet wel.

26-04-2018
opeens ben je weer twee maanden verder in de tijd. Prowein, daar had ik het vorige keer over, nog even een kort verslag. Druk, dat is het er altijd, schijnt onderhand de grootste wijnbeurs ter wereld te zijn. Zal wel, maar efficiënt geregeld is het ook, nog maar de helft van het hallencomplex is in gebruik bij deze beurs, maar er zijn wel ruim 6800 exposanten in aanwezig. Overlevingsstrategie: goed voorbereiden, naar wie wil je persé heen? en alle anderen niet doen. Tevens ruisfilters op maximaal, zowel de optische als de audio filters, je wordt zien- en horendol van alle uitgelichte reclames op de stands, de tiptop uitgedoste pak-mensen en de oorverdovende herrie van pratende lieden en luchtbehandelingsinstallaties. Stel je je een beetje gangbare kippenboer voor in een volle stal vleeskuikens, vijf en een halve week na het uikomen van de eieren, zoiets, maar dan zonder de amoniak en het fijnstof. Kortom, voor mij "geliefde" omstandigheden. 
Duitse wijnen stonden op het programma, want wit is aan uitbreiding toe. Drie bezocht uit: Nahe, Franken en Rheingau. Met de Nahe in zee gegaan, de Franken was wel mooi, maar niet mooi genoeg, de Rheingau was adembenemend, zelfde niveau als Burlotto, maar helaas geheel uitverkocht, kleine oogsten in 2016 en 2017, gelukkig wel genoeg vatmonster 2017 om te laten proeven. Ik sta in de wacht voor de jaargang 2018, weet niet wat het allemaal kost, dat zien we later wel.
Zuid-Italië stond ook op de lijst, van diverse producenten geproefd, van goedkoop en redelijk, maar met wat onzuiverheden, grof wijnmaken en ook achterdocht/schuchtere typen in de stand (ik had m'n zondagse pak niet aan), via vlotte moderne etiketten en te hoge prijzen voor op export-maat gemaakte wijnen, tot fraaie en karakteristieke, zuivere en evenwichtige bio-wijnen. De laatste was een serieuze producent, oog voor detail en vooral zorgvuldig in wijnmaken en benadering. Contact gelegd na beurs, maar het verloopt nog niet echt vlot. Duidelijk geduld werk, wie weet komt er wat moois uit. De wijnen deugen in ieder geval, iets stevig aan de prijs.
En natuurlijk ook Burlotto bezocht, kreeg per ongeluk de Barbera 2016 ingeschonken (heb ik al, ken ik al) maar was toch verrast door de schoonheid van de wijn, was mooier dan ik me voor de geest haalde, ook zijn Barolo's 2014 geproefd. Ja, wat zal ik zeggen, eentonig, dat is het woord, ook 2014 is weer heel erg mooi. Enig nadeel: de hele wereld trekt nu aan Fabio en zijn moeder om hun Barolo's te mogen kopen. O ja, ook nog iets anders: ze maakten in 2014 maar heel weinig Acclivi, veel te weinig om zelfstandig op de markt te brengen dus hebben ze die hoeveelheid maar in de "gewone" Barolo gestopt. Die doet dit jaar niet onder voor de Acclivi dus hoop ik maar dat ik hiervan mag kopen.
Muri Gries Lagrein 2017 is heel erg lekker, er is nog royaal 2016 op voorraad in m'n magazijn, maar overmorgen (28-04) staat er een (zeer positief) stukje over in het Volkskrant Magazine dus misschien moet ik wel weer binnenkort bestellen.
Zuid-Frans geproefd, ook mooi, maar op een vatmonster besluit ik geen aankoop, er kan nog zoveel gebeuren tussen tank en botteling, maar gebottelde wijnen sturen was niet echt een optie want ze zijn maar klein. Op mijn reactie dat ik ook maar klein ben kwam niet echt een adequaat antwoord. Zal daarom wel niks worden. Trouwens, Zuid-Frankrijk was altijd relatief goedkoop vergeleken met de rest van Europa, maar dat wordt toch duidelijk anders de laatste jaren. Prijsniveaus als bij Cabriac zijn bij de geleverde kwaliteiten ronduit zeldzaam aan het worden.
Mas de Sainte Croix stond er ook met z'n Rhônes, prachtig nieuw jaar (2016) ga ik mooi mee door, iets soepeler dan de krachtige 2015's, ook hun luxe top cuvée is indrukwekkend, ga ik ook (iets) van kopen.
Jérôme Bibey van Ch. Labadie had gelukkig nog iets Médoc-Malbec 2016, laat ik samen met de Labadie 2016 komen als die mooi genoeg is, want die moet ik nog in gebottelde toestand proeven, en misschien komt er ook een staartje 2012 Pontet Barrail mee, daar heeft hij nog wat van en vond ik zo'n mooie klassieke wijn een paar jaar geleden, ook eerst maar eens proeven.
Natuurlijk Atáide Semedo bezocht, heeft de nieuwe Bairrada Baga/TN reserva 2016 op fles (ik heb nog een paar flessen 2015), tsjonge wat is dat een mooie wijn, minder serieus en intens dan de 2015, maar wat een verleidelijk fraai fruit en heerlijke souplesse+ elegantie.
Ten slotte nog Alex Koppitsch bezocht, stond in de stand van "Wilde Winzer" is overgestapt op een andere werkwijze, geen sulfiet meer, maar alleen toepassing van gist als reductie en conserveermiddel. Natur Trub, alleen zijn 2017 Rosé en Weissburgunder geproefd, had ik moeite mee, ik miste iets, maar ja aan het eind van zo'n dag zijn je zintuigen aardig "beurs". Ik kreeg monsters toegestuurd. Daarover morgen meer.
Kortom, veel vertrouwds, een paar nieuwigheden en nog een aantal wijnen in het vat. Wordt vervolgd.

27-02-2018
We zijn ruim in het nieuwe jaar beland. Eindelijk stevig winter, nog bezig met het afschudden van een klein griepje. De balans opmaken van afgelopen jaar is al zo'n beetje gebeurd: ik mag niet klagen. Om misverstanden voor te zijn: rijk wordt je er niet van, er van leven en ook nog in wijnvoorraad investeren is met zorgvuldig beleid mogelijk. Het is de periode van het jaar dat je de laatste maanden van het vorige jaar overziet en inschat wat het dit jaar zou kunnen worden. Welke wijnen het goed deden, welke wijnen een zetje verdienen en welke wijnen zouden moeten worden vervangen. Of er nog aanvulling nodig is in het assortiment en zo ja, waar je die kan vinden.
Er zijn alweer monsters aangevraagd, nieuwe jaargangen komen mondjesmaat beschikbaar, eens zien hoe de vlag erbij hangt. Ik zoek nog aanvulling in wit, het liefst een beetje rijk en betaalbaar (wie wil dat niet) en natuurlijk zuiver en boeiend. Koppitsch meldde me dat 2017 erg geslaagd is wat betreft kwaliteit, eindelijk weer een oogst na een totaal door nachtvorst mislukte 2016. Nieuwe jaargang Rhônes, nieuwe jaargangen Loire (Muscadet), Cabriac (Corbières) schijnt ook een goed jaar gehad te hebben aan 2017. Zuid-Italië staat al weer even op m'n verlanglijstje, maar daar zit nog niet zoveel schot in, er zijn nieuwe monsters onderweg, wie weet wordt dat wat. Duitsland of eventueel Elzas zit ook in de onderzoekspijplijn. Het wordt een drukke Prowein dat is wel zeker.
Het nieuws over 2017 is niet alleen positief. Jérôme Bibey van Ch. Labadie meldde me dat 2017 voor hem nog maar net goed is gegaan. Op z'n best nette en zuivere wijn, maar niet mooi terroir getypeerd zoals anders, gewoon lekker, punt. Kleine oogst en ook nog heel slecht weer vlak voor en tijdens de oogst. Wie in 2017 heeft zitten slapen als Bordeauxse wijnboer heeft echt een probleem. Gelukkig is de prachtige jaargang 2016 nu al te koop (Malbec, Petit Verdot) en moet de Labadie nog uitkomen. Grote kans dat daar wat van wordt ingekocht in afwachting van de jaargang 2018. Ik las recent nog een melding van de Bordeaux-wijnautoriteiten dat 2017 bij hun in de boeken staat als een zeer goed jaar. Ik vraag me af voor wie.
Een ander minder positief aspect is de totale wijnproductie hoeveelheid in Europa. Zwommen we met z'n allen tot voor kort nog comfortabel in grote meren met wijn, nu is er droogte aan de orde. De oogst in de meeste gebieden is veel kleiner dan gemiddeld, de prijzen vertonen een duidelijk stijgende tendens. Het zullen in eerste instantie waarschijnlijk maar een paar dubbeltjes zijn, maar het zou wel eens een begin kunnen zijn van een forse stijging op langere termijn.
Hoewel er mensen zijn die beweren dat klimaatverandering niet bewezen is (dan kan pas over vele jaren met meer zekerheid worden vastgesteld) begint het er toch wel op te lijken dat er iets aan het veranderen is. Als je in de fossiele delfstoffen keten zit is dat natuurlijk geen fijn verhaal, maar ja, het risico nemen door niets te veranderen terwijl het allemaal erg uit de klauw gaat lopen omdat er geen "bewijs" voor is, is om het maar eens vriendelijk te zeggen oliedom. Lees: onverantwoord en onaanvaardbaar, kortzichtig en in feite laakbaar. Gooi het roer om en mocht achteraf blijken dat het niet aan onze fossiele delfstoffen verslaving lag, hebben we ons in iedergeval minder afhankelijk gemaakt van deze milieubelastende energiebronnen. Misschien iets minder welvaart, maar op andere, nog belangrijker vlakken winst. In ieder geval voor de generaties na ons.
Ik blijf zoals altijd opzoek naar moois, heeft vooral de huidige generatie wat aan, ik hou u op de hoogte!

21-11-2017
Rotweer, de hele dag regen en klammigheid, nu eindelijk eens tijd om de web site bij te werken, gisteren een klein beginnetje gemaakt, nu zijn de reacties bijgewerkt. Ik zal er wel een paar hebben gemist, maar er staat toch weer voor bijna een jaar nieuw op. Hoe snel je achter loopt als je het een beetje druk krijgt merk je pas als het even een dagje een pietsje rustiger is. Nog meer zaken vragen om aanvulling en bijwerken, maar dat moet later maar weer eens gebeuren. Nu druk met het voldoende op voorraad krijgen van het wijnassortiment. Bestellen van de Spanjaarden Armantes en Tres Ojos, de Malbec en Petit Verdot cuvée's van Ch. Labadie (kunnen nu elk moment binnenkomen) en het transport regelen voor de langverwachte wijnen van Burlotto. Cabriac zal ook nog moeten worden aangevuld (monster = onderweg) en misschien is er nog een producent die droogloopt in het magazijn. Het houdt me van de straat (waar het nu toch niet fijn toeven is).

20-11-2017
Tsjonge wat vliegt de tijd! Bijna een half jaar niets gemeld op deze pagina terwijl er zoveel gaande is. Het gaat goed, artikeltje over de prachtige Bairrada wijnen van Onno Kleijn in het Volkskrant Magazine van 21 oktober jl., 31 Goedewijnen in De Grote Hamersma 2018, ook staan dit jaar maar liefst 5 wijnen in de Elsevier  "Lekkerste 60"  van Nicolaas Klei, verschijnt op 9 december en er staan twee wijnen (Grüner Veltliner en Weissburgunder) van Alexander Koppitsch in het op 22 november te verschijnen boek "Wijnvrienden" van Nicolaas Klei.

16-06-2017
Ook nog even de post-Prowein nieuwtjes: Antonio Saramago met zijn rode en zoete versterkte wijnen uit Setubal. Het andere Portugal dan dat we kennen. Klassiek en toch zo modern, eerlijk van opvatting, geen opsmuk, puur en zuiver. Goede reacties. Ook de nieuwe Rhônes bevallen goed. Heel kenmerkend van stijl, degelijk ook. De nieuwe Armantes Rosado 2016 van Bodega San Gregorio is nog wat ingetogen wat betreft fruit, is donkerder dan 2015, zal nog wat winnen. De witte daarentegen is al wel helemaal op dreef: onvoorstelbaar fris en goed gemaakt voor deze prijs. Wordt aardig van besteld. De Lagrein van Muri Gries uit 2016 is eveneens heel bijzonder. Gaat nog niet hard, maar heeft ook nog ruim de tijd om verder te groeien, heel erg mooie wijn die nog veel mooier wordt. Elegantie en fruit-complexiteit, daar draait het om, niet om kracht of breedte. Meer een wijn voor komende herfst en winter. De Madirans van Sergent zijn weer in het land. Even fraai als die uit 2012, iets frisser en pittiger, geen wijn voor watjes, Trumpmondjes- en zwartetandenwijn, zowel de Tradition (2014) als de Fût Chêne (2014), maar ook de top cuvée van 100% Tannat (Eucalyptus) houdt danig huis in de mond. Dat is wel de zwartste van de drie, in 2014 voor het eerst gemaakt. "Riemen vast"-wijn. Ook een erg mooie, houtgerijpte droge witte van Sergent staat op klanten te wachten, beschaafd hout, intens fris, met kracht, diepte, lengte en indrukken van honing, mineralen en kruiden. Duidelijk naaste familie van droge Jurançon.
En voor de fans van de Vermentino van Château de Cabriac: de 2016 is onderweg en is even fraai als de 2014. Heerlijke, uitgesproken wijn, weer eens wat anders dan voorspelbaar fruit. Een witte wijn met ballen, heeft een bittertje en is daar duidelijk trots op. In 2015 was de oogst Vermentino zo klein dat ie in z'n geheel in de witte Corbieres van Cabriac verdween. Zo "los" als Vin de Pays vind ik hem toch mooier. Zomer, komt u maar!

15-06-2017
Alsof er geen nieuws was de afgelopen drie maanden. Jawel dus, maar het was óók een beetje druk waardoor ik niet de tijd en rust vond om even een stand van zaken te geven. Waar was ik gebleven, vóór Prowein in ieder geval. Nu ja, dat was natuurlijk weer een heftige bezigheid, maar zoals vorige jaren weer zeer de moeite waard. Provence-producent bezocht, leek veelbelovend, maar de nagestuurde monsters konden voor de gevraagde prijs toch niet genoeg overtuigen. Dan maar geen rosé uit die streek, ook de rode was wat sleets, viel me achteraf toch niet mee. Op de beurs leek het allemaal wat levendiger van stijl. Zo zie je maar weer, altijd de beslissing nemen na een in alle rust gehouden proefsessie in de eigen omgeving. Muri Gries (Alto Adige) eigenlijk vond ik alleen de rode Lagrein (ze maken er ook rosé van) mooi, heel erg mooi zelfs en ook de luxere Cuvée Abtei 2014 was fraai, nog wel erg jong overigens. Zijn inmiddels op voorraad. Wat Zuid-Frans geproefd, te kostbaar en teveel terroir (ja, dat kan: te mestig, te modderig). Portugal: diverse producenten langs geweest, eentje maakt wel heel erg klassieke rode, de ander warme, gestoofde en interessante, maar de definitieve monsters staan nog steeds te wachten op een beoordeling. En natuurlijk ook Ataíde Semedo bezocht. Een enthousiaste man zonder poeha, en wat kan die wijnmaken! Zijn beide rode Gran Reserva's uit 2015 geproefd: heel fraai, maar nog niet helemaal klaar, dus de gisteren gearriveerde definitieve monsters eerst nog maar eens doorwerken, zien of de eerste Prowein-indrukken worden bevestigd. Onno Kleyn is ook enthousiast over zowel zijn mousserende als zijn rode wijnen, maar daarover later meer ;-)
Bij Burlotto langs geweest, niet alleen rood maakt hij heel erg fraai, maar ook wit (Sauvignon) weet hij zeer overtuigend te maken, ik vond het een Noord-Italiaanse Sancerre. Ook zijn 100 punten Monvigliero 2013 geproefd, naast de andere Barolo's uit hetzelfde jaar: Cannubi en Acclivi. Ja, hier wordt een mens stil van, maar om nu wel de 2013 te hypen en de 2012, 2011 en 2009 "met rust te laten" is natuurlijk bolle onzin. Ik krijg steeds meer een hekel aan dat puntengedoe, gewoon punten lezen, bestellen en genieten, hoe dom kun je zijn, dan mag een wijn wat mij betreft ook wel heel veel kosten, is zelfs beter, maar laat alsjeblieft gedreven wijnmakers, die het beste uit hun terroir en druiven in een wijn naar voren willen laten komen en dit als een soort beheer van een kostbare erfenis zien en er volstrekt gewetensvol naar handelen, met rust. Deze mensen willen wijn maken, zijn een complexe mix van ambachtslieden en kunstenaars, hoeders van de wijncomplexiteit. Puntentellers zijn de dood in de pot, een Monvigliero 2013 kost zo tussen de 42 en 50 euro. Nu zijn er al handelaren in de VS die deze wijn durven aan te bieden voor slechts 222 dollar. Vergeleken met de topjongens uit Bordeaux en Bourgogne uit grote jaren inderdaad een koopje. Je moet maar durven. Fabio wil liever niets met deze speculatie te maken hebben, hij wordt platgebeld, ook ik krijg talloze mails, ook uit Italië, of ik de wijn kan leveren, kost alleen maar tijd. Ik heb de 2013's nog niet in huis, dat wordt ruim na de zomer, alles in nu uitverkocht bij Burlotto, ook zijn "gewone" rode wijnen. Ik hoop dat mijn reservering nog intact is, we gaan het meemaken. 2013 is inderdaad iets dieper dan 2012, iets harder ook, maar wie 2012 of 2011 heeft gekocht zit er warmpjes bij, wat een prachtwijnen! dan maar 93, 95 of 96 punten inplaats van 100. Klaar met de punten, ik heb mijn punt wel weer gemaakt!
Ook Jérôme Bibey van Ch. Labadie gesproken en zijn wijnen geproefd. 2015 is mooi, maar 2016 is fraaier. Ik proefde onder andere twee speciale cuvée's van hem: een 100% Malbec 2016 en een 100% Petit Verdot uit hetzelfde jaar. Tsjonge dat was wat, vooral de Petit Verdot. Fruit, kruiden, aardsheid, hout, ja, hier houdt deze jongen wel van. De Malbec is ook heel fraai, pracht fruit en ook nog elegant, die heeft het nadeel dat zijn Petit broertje Verdot zo ontzettend imponeerde. Ook hier zal de uiteindelijke beslissing pas vallen als de wijnen geheel klaar/gebotteld en in Groningen geproefd zijn. Ze waren nog piepjong en van het fust gehaald dus er kan nog van alles veranderen. Veelbelovend is het in ieder geval wel. Prijs zal zo rond de 17 euro per fles zijn.
Tot slot is nog het vermelden waard dat de Loire-wijnen van Chéreau-Carré weer naar ons land onderweg zijn. Op Prowein toonde de Sauvignon zich weer als indrukwekkend elegant, fris en fijn van stijl, net als de twee Muscadets van Ch. l'Oiselinière. Daar heb ik de "la Ramée" 2016 van gekocht, waardige opvolger van de 2015 maar ook de top cuvée uit het allerbeste stukje wijngaard, ommuurd en van zeer bejaarde stokken (> 80 jaar) gemaakte "le Clos 2013". Ja!, Muscadet kan inderdaad rijpen, ouderen. Pracht wijn, groots in al zijn elegantie, bescheidenheid en complexiteit, ultra fris, mineralen, kruiden, ook nog iets weelde, ach ja, je zou haast Chablis vergeten. Frisser, fijner en eleganter dan Chablis, ook de prijs is een stuk eleganter: iets meer dan vijftien euro. Geen eikehout, puur terroir op z'n allerfraaist. De vorig jaar zo strakke en "groene" rosé van de Cabernet Sauvignon heb ik niet gekocht, maar de 2016 is wél aantrekkelijk, voor de liefhebber van intense frisheid en zuiverheid, onalledaags en boeiend.

03-06-2017
Leuk stukje over de Médoc Ch. Moulin Neuf 2015 in Elsevier Magazine van 3 juni jl. door Nicolaas Klei. Betaalbaar, karakteristiek en ook nog heel lekker, dat is in Médoc wel een bijzonderheid. De wijnmaker is Jérôme Bibey, u weet wel de producent van Ch. Labadie. Ik ben fan van de meeste van zijn wijnen. Zo puur en zo verzorgd en ook nog betaalbaar. Ergens in November kunnen we zijn 100% Petit Verdot en Malbec-cuvée's verwachten.

10-03-2017
Een druk baasje, dat was ik afgelopen week. De handen vol aan de effecten van het stukje van Onno Kleyn in VK Magazine van 4 maart. Natuurlijk weer door de voorraad heen, maar er is nieuwe onderweg, zelfde wijn uit zelfde lot, zelfde botteling dus. Ja, mooi en betaalbaar en dat voor Pinot Noir. Ook nog uit Zuid-Frankrijk, is wel bijzonder. Verreweg de meeste bestellingen zijn de deur uit, er staat nog een groep "in de wacht", die krijgen bericht zodra de aanvulling Pinot is aangekomen uit het Zuiden.

Ook het stukje van Nicolaas Klei over de Bairrada's van Ataíde Semedo in Elsevier van 4 maart mag een mens positief noemen. Nicolaas en ik hebben een paralelle evolutie doorgemaakt (dat is wel vaker voorgekomen op onze planeet: in Zuid-Amerika was er een zeer vergelijkbare groep dieren als in Afrika, maar dan niet zoogdier, maar buideldier, tijgers, ratten, etc.) ook ik las Decanter (is me nu teveel Brits gewouwel, strakke pakken en ons kent ons, u weet wel luxe "Claret", "Burgundy" en "Champagne" .......  mensen, er is méééér  lekkers in deze wereld, en nog beter betaalbaar ook) en leerde ook dat Bairrada wel wat weg had van Bordeaux. Ik merkte dat dat voor een heel enkele wijn op ging, maar voor de meerderheid beslist niet. Af en toe een schitterende, authentieke wijn, barstens vol fruit, aardse kruidigheid en tanninen (maar wel van het juiste soort), maar meestal reeds overleden, uitgedroogd en misschien ooit mooi geweest, vóórdat de wijn jaaaaren in oud hout werd weggelegd. Sigarestompjes, zoals Nicolaas zegt, maar dan wel zure. brrrr Nee, die van Ataíde zijn een verademing, echt prachtig en puur Portugal, en zonder fouten (naar de huidige maatstaven).

03-03-2017
Nu we het toch over stukjes in tijdschriften hebben: morgen staan de twee rode Bairrada's van Ataide Semedo in Elsevier beschreven door Nicolaas Klei.

03-03-2017
Nieuwe zending Cabriac Pinot Noir 2015 en Carignan 2016 gearriveerd. De Pinot Noir is een buffertje voor de verwachte vraag naar deze wijn vanwege het stukje van Onno Kleyn in het Volkskrant Magazine van morgen. De Carignan 2016 is werkelijk fantastisch!! Zo mooi heb ik hem nog niet geproefd, fris, redelijk intens, tikje ruig, maar daarnaast ook heerlijk zacht, bomvol fris en mineralig fruit, niet zwaar, mooie concentratie, lekker drinken, ongecompliceerd en toch genuanceerd. Is helaas wel aanzienlijk in prijs gestegen, kost nu € 7,80 is ie overigens dubbel en dwars waard! Er is nog iets van de 2015, die is iets aardser en ronder, en kost slechts € 6,90, dit prijsniveau is vanaf nu voorbij voor de Carignan, nog een drietal doosjes en dan is het over.

26-02-2017
Gisteren de laatste doos Carignan verkocht, althans dat dacht ik. Blijken er toch nog een paar doosjes in de hoofdvoorraad te staan. Een mooie meevaller voor de liefhebber van deze wijn. Wie er van houdt kan het beste meteen maar toeslaan, want de in aantocht zijnde nieuwe Carignan (2016) is aanmerkelijk duurder geworden. Gaat hetzelfde kosten als de Pinot Noir. Opeens hebben Amerikanen meer geld over voor Carignan, er is plotseling veel vraag naar.... en dan krijg je dit. Zou er recent een positieve recensie (met lekker veel punten uiteraard!) zijn geweest?

13-02-2017
Een punthoofd, dat krijg je ervan, die scores voor wijnen. Plat: scores geven maar sores. Met alle waardering voor het openbreken van de elitaire wijnwereld voor het grote publiek door Robert M. Parker, zitten we nu wel mooi opgescheept met een simplificatie en vergroffing van de wijnwereld. Alles onder de negentig punten  (van de honderd) is niet echt interessant (er is een website/handelaar met de naam 90plus wines), wat daarboven zit telt mee, elk puntje erbij geeft de wijn meteen iets extra's en vanaf 92 punten wordt het pas echt leuk (en goed). Vanaf 95 punten begint eindelijk het echte werk en een beetje wijnliefhebber moet voor z'n dood een wijn van 100 punten gedronken hebben. Althans dat zou je kunnen afleiden uit allerlei reacties en opinies in de wereld rond wijn zoemen. Ja, punten kunnen nuttig zijn, maar al te vaak verworden ze van houvast tot een heilige graal en obsessie. "Blue chips", "sleepers of the vintage", het lijken soms wel aandelen waar over wordt geredeneerd. Ik wordt er altijd een beetje opstandig en ook verdrietig van. Als eigenwijs zeg ik altijd: PROEVEN, PROEVEN, PROEVEN en dan pas LEZEN, geldt zowel voor etiketten als commentaren. Geloof jezelf en vóóral jezelf, luister ook naar anderen, overweeg andermans ervaringen, maar geloof toch alleen jezelf, er zijn zoveel "alternatieve feiten" in de wijnwereld, het lijken onderhand wel opinies!
Waarom deze uitbarsting? Vanwege Burlotto. Burlotto maakt wijnen naar mijn hart, zie ook de eerste nieuwsbrief en de tweede nieuwsbrief die ik er over schreef. Zijn 2009, 2011 en onlangs binnengekomen 2012 Barolo's zijn van een zeldzame, gedistingeerde schoonheid gecombineerd met een heerlijke, fluwelige fruit-complexiteit. Ik proefde de drie 2012 Barolo's een paar weken geleden op een rijtje in een serie met andere grote namen, wat wordt ik altijd blij van deze wijnen, een beetje extra gelukkig, ontroerd misschien, maar er is geen grijze cel in m'n bovenkamer die deze ervaringen aan punten associeert, kennelijk is dat te banaal, past dat niet bij de beleving (wat een rotwoord!). Deze wijnen proeven betekent: ervaren, door de wijn zelf overtuigd raken. Wat voor punten deze stuk voor stuk individuele schoonheden verdienen is voor mij volstrekt oninteressant. Ze zijn adembenemend mooi en ook nog eens erg lekker, of ze nu 89, 92 of 96 punten toegemeten krijgen. Altijd ben ik weer onder de indruk en van elke wijn weer ietsje anders, laat alsjeblieft de magie werken, stop de rekensommen, stel je open voor het verhaal dat de wijn je vertelt, luister ernaar en lees er niet over.
Aanleiding voor deze lap tekst: de Monvigliero 2013 van Burlotto heeft 100 punten gekregen, van een kenner met de naam Galloni. Ik ken hem niet, schijnt uit de "Parkerschool" te stammen, maar hij heeft vast gelijk. 2013 staat in Barolo bekend als uitstekend/top jaar. Dat is mooi.
Maar ja, wat je nu krijgt is dat er opeens door de schok van 100 punten op de schaal van Parker talloze wijnliefhebbers deze wijn willen hebben. Is het voor een kind dat in 2013 is geboren dan heb ik er alle respect voor, ik heb ook nog een paar kistjes met fraais liggen uit de geboortejaren van mijn eigen kinderen, gaan we binnenkort eens aan beginnen, mooie traditie. Maar wat ik niet goed begrijp is dat oprechte liefhebbers van deze stijl Barolo's in de rij willen gaan staan om een paar flesjes toebedeeld te krijgen (de wijn wordt vast en zeker schaars, ik hoop dat ik mijn jaarlijkse -veel te krappe- quotum ook van de 2013 Barolo's kan/mag kopen), terwijl er van de nog wel leverbare 2012 gewoon nog flessen vrij te koop zijn. Zal die 2012 een, twee of misschien vier punten minder waard zijn? zou je dat proeven als je niet die van 100 punten ernaast hebt? Gokje wagen? blind proeven? Ik moet het nog zien dat er zo'n verschil in beleving in zit.
Kom ik eindelijk aan het eind van mijn uitbarsting: Burlotto is ook, en voor mij vooral, producent van allemáál goede wijnen, ook de "gewone" en dat is eigenlijk het meest bijzondere aan deze wijnproducent, niet alleen zijn Barolo's zijn plaatjes, voorbeelden van zoals ik vind dat je een wijn moet maken. Aan alle wijnen die hij maakt besteedt hij evenveel aandacht, passie en visie, liefde zo je wilt. De grootsheid van zijn Barolo's proefje je ook in zijn "simpele" Nebbiolo, Barbera en Freisa. De meesterhand en het meesterbrein, zijn instelling, intentie. Best dat mensen in de rij willen staan voor heel erg bijzondere Barolo's met zelfs de kans op niet-verkrijgbaar, de 2013 zal wel nóg mooier zijn dan de anderen, maar ik zou er voor kiezen om in de tijd dat je ongeduldig moet wachten op het moois in het verschiet, je leven veraangenaamt door in tussentijd Burlotto's kleinere goden te drinken, al is het maar als opmaat naar het allerhoogste, want hoger dan 100 punten kan een wijn niet stijgen. Geen misverstand: dit is geen handig verkooppraatje van een omzetbeluste importeur, maar komt recht uit het hart. De volgende nieuwsbrief gaat over..... u raadt het al, Burlotto. Stond eind vorig jaar al voor februari 2017 op de planning, door de late ontvangst van de importzending zat een nieuwsbrief hierover in november er niet meer in.

Mag ik nog even mijn volgende zorg met u delen? De Douro-wijnen van Quinta do Javali en zijn Ports. Tot nu toe heb ik nog geen punten gezien, maar als deze wijnen en Ports in "het cirquit" terechtkomen verwacht ik vergelijkbare effecten. Fabio Burlotto is tot nu toe altijd zeer terughoudend geweest met zijn prijspolitiek, of António Mendes van Quinta do Javali er net zo over denkt is maar zeer de vraag. Ik hoop (voor ons) dat we dit niet hoeven mee te maken.


09-02-2017
Nieuwe jaargangen van Dom. Sergent (Madiran + Paherenc) geproefd. Tradition 2014 en Fût Chêne 2014 (2013 vond ik wel goed maar niet geweldig). Zoals de 2012: zwart, inkt en intens, nog wat onbestemd, onevenwichtig, maar al wel duidelijk gevuld met fruit, kruiden en ruigte zoals je van een Madiran mag verwachten. Opvallend zacht voor een Madiran (dat laatste moet er wel bij), rijkelijk van tanninen voorzien, een beetje mouth-puckering (engelsen zeggen dat zo mooi), niet onaangenaam, geen Chileense souplesse, wijn voor kerels (of kan dat tegenwoordig niet meer), bek vol, noem het maar. Ik zou er maar biefstuk bij zetten of stevige stoofpot. Geen idee wanneer ze het domein mogen verlaten, ik hou u op de hoogte. De droge witte (Pacherenc) van Dom. Sergent uit 2016 was een tankmonster, troebel en lekker pittig-gistig, maar ook met een heerlijke weelde, pracht mineralig fruit en een hoog zuurgehalte, ook al geen wijn voor doetjes (mag dit nog wel?) voor wie niet bang is voor een beetje signaal uit de smaaksensoren in de mond is dit een aanrader. Spatzuiver, mooi, beschaafd hout, ik hou hier wel van, geen wijn voor een breed publiek, maar wel heel mooi en boeiend. U hoort nog!

08-02-2017
Het is weer de tijd van wijnbeurzen. Vinisud (Montpellier),
Millesime Bio (Marseille), beide net geweest, Prowein (Düsseldorf) in aantocht. Ben weer doodgespammed met aankondigingen van wijnproducenten, groupements, etc. Sommigen sturen je meer dan vier reminders, aan Korsakov lijdende inkopers hebben er vast wat aan, "hadden ze maar meer moeten uitspugen tijdens het proeven" denk ik dan, mij iriteert dat gedram mateloos. Twee keer (aankondiging + herinnering) is wel genoeg. Heel soms komt er wat interessants voorbij, vaak is het niet zo boeiend. Ben weer druk bezig aanvulling/uitbreiding te zoeken, Portugees is een continu proces, Zuid-Frankrijk heeft de aandacht, ook Italië. Eigenlijk hoef ik er niet zoveel bij, maar je hebt altijd het risico dat een producent (al of niet tijdelijk) door het ijs zakt en je graag een alternatief biedt. Soms is iets heel erg moois een aantrekkelijk extratje voor je klanten, mooi excuus vind ik dat altijd om je eigen onbedwingbare koopdrang te rechtvaardigen, soms ben ik zóó blij dat ik avontuurlijke klanten heb!! Dit is wel het leukste deel van m'n werk, o ja, ook het afleveren en een praatje maken met de mensen die het wijngenoegen met je delen.

14-01-2017
Voorraden, boekhouding, het houdt je van de straat. Ook de website moet wat worden bijgewerkt, wijnjaren gaan over in jongere, wijnen komen en gaan.
Er komen nog rode (zuidelijke) Rhône's aan. Wordt wel ergens in maart, als het weer beter is, in ieder geval zonder vorstrisico. Maar eerst zullen andere nieuwe aanwinsten worden voorgesteld, die krijgen binnenkort de aandacht. Ondertussen blijft het speuren naar nieuw moois altijd doorgaan, er is weer proefmateriaal aangevraagd. Never a dull moment.


 


nieuwsbrief...


Regelmatig stuur ik mijn klanten een nieuwsbrief, daarin staan actuele zaken of wijnen die ik graag onder de aandacht breng.

Hieronder staan links naar de meest recente (in pdf).

Stelt u het op prijs om zelf ook (geheel vrijblijvend) de nieuwsbrief te ontvangen klik dan hier: opgave nieuwsbrief26-06-2020  Domaine Girard

22-05-2020  Wijnschrijvers en Loirewijn

23-04-2020  Ataíde Semedo

19-03-2020  verzachtende omstandigheid

20-02-2020  Labadie, Médoc, crisis

16-01-2020  Viglione

07-01-2020  op een gezond en goed 2020

06-12-2019  Overleefdoos Kerst 2019

28-11-2019   Black Friday

07-11-2019  Kleidoos 2020

10-10-2019  Semedo Bairrada en ander Iberisch rood

12-09-2019  Château de Cabriac

01-08-2019  Zomer, Rosé en Wit

23-05-2019  Haut Lignières Faugères

25-04-2019  De Grote Hamersma 2019

21-03-2019   La Quercia, Abruzzo

14-02-2019   Quinta do Javali Douro

17-01-2019   António Saramago

04-01-2019  op een gezond en goed 2019

07-12-2018   overleefdoos Kerst 2018

15-11-2018   Kleidoos 2019

11-10-2018   Viglione, Zuid-Italië

06-09-2018  zomers rood en rond wit

20-07-2018  Verdicchio, Lacrima!

17-05-2018  "met pijn in het hart" en Forster

06-04-2018  nieuwe Bairrada's

01-03-2018   Burlotto

01-02-2018   bijzondere Labadies

05-01-2018   gezond en goed 2018

08-12-2017   Overleefdoos Kerst 2017

09-11-2017   De Grote Hamersma 2018

28-09-2017  wilde wijnen

08-09-2017  in de bonen

10-08-2017  oude tijdschriften, herproefd + alternatief

22-06-2017  frisheid uit het zuiden

19-05-2017  Rhône, Carignan en Macabeo

07-04-2017  alweer Portugal?

23-02-2017  Burlotto, punthoofd

19-01-2017  Ataide Semedo Bairrada

04-01-2017  gezond en goed 2017

08-12-2016  Overleefdoos Kerst 2016

24-11-2016   weer veel nieuws

02-11-2016  De Grote Hamersma 2017

28-09-2016  Paul, Lagrein en anderen

25-08-2016  warmweer

30-06-2016  wel Muscadet

16-06-2016  geen Koppitsch

12-05-2016  La Quercia 2.0

01-04-2016 (geen grap) Mad wat?

11-02-2016  van alles wat

05-01-2016  gezond en goed 2016

10-12-2015   overleefdoos Kerst 2015

25-11-2015   Piemonte: Burlotto

29-10-2015  De Grote Hamersma 2016

15-10-2015   La Quercia is terug

17-09-2015   Homs rood

20-08-2015  Homs zonder Hommeles

16-07-2015  tijd van tattoos voorbij

04-06-2015  nieuwe aanvoer douro

30-04-2015  wit of toch maar rood

02-04-2015  Vicentini droog én zoet

26-02-2015  Port

21-01-2015   Almansa

03-01-2015  gezond en goed 2015

11-12-2014   overleefdoos Kerst 2014

20-11-2014  Belmantello-buitenkans

31-10-2014   ondergeschoven kindje van fluweel

09-10-2014  De Grote Hamersma 2015

11-09-2014  spannende Portugezen

22-08-2014  meestal gemakkelijk, soms een heel gedoe

19-06-2014  wilde wijnen

30-05-2014  Vicentini back on track, ook Valpolicella

01-05-2014  Bucelas? nooit van gehoord!

03-04-2014  nieuws van Cabriac

06-03-2014  voorjaar

06-02-2014  puur

04-01-2014  gezond en goed 2014

16-12-2013   Kerst 2013

28-11-2013   het moois en meer

07-11-2013  herfstweer en wijn, moois in de maak

17-10-2013  nieuwe douro's en ports

26-09-2013  doosje Hamersma

05-09-2013  ja hij is er + warm weer

15-08-2013  vakantie en nieuwe wijn

14-06-2013  witte en rode Médoc

16-05-2013  de smaak van een oudere generatie

18-04-2013  nieuw etiket, zelfde wijn

21-03-2013  habemus Lagrein

28-02-2013  nieuwe computer, oude wijn

17-01-2013   bestelomgeving

13-12-2012   Kerst

16-11-2012  Corbieres

01-11-2012  herfst

04-10-2012  een hele tijd

14-09-2012  rariteitenkabinet

30-08-2012  buitenkans Gravières 2010

24-07-2012  Rozee en Vieon jee

13-07-2012  twee nieuwe Médocs

14-06-2012  stilte voor de storm


23-05-2012  opeens mooi weer in overvloed


15-05-2012  zou het dan toch nog mooi weer worden?

19-04-2012  nu eens Zuid-Italiaans

22-03-2012  wéér Zuid-Frans

22-02-2012  net geen elfstedentocht, even rust

19-01-2012  herfstig januari

09-01-2012  nieuwjaar 2012

15-12-2011   Kerst 2011

24-11-2011   stiefkind


03-11-2011   het is alweer november

21-10-2011   nieuw des homs en san gregorio


28-09-2011   nazomer in de herfst

08-09-2011   zomerleed 2011

01-08-2011   vakantieperiode

21-07-2011   oude tijdschriften en barbeque

28-06-2011   nieuw eco wit en rosé Johannes Zillinger

03-06-2011  nieuwe rode (eco) Bourgognes


11-05-2011   wit, rosé en een beetje rood


07-04-2011   Tres Ojos Tempranillo

24-02-2011   "Paul" 2009


04-01-2011   nieuwjaar 2011

09-12-2010  Kerst & nieuwjaar

02-12-2010   nieuwe Portugezen

11-11-2010    nieuwe jaren la Quercia

20-10-2010   een beetje vergeten wijn

17-09-2010  
nieuw jaar la Tersande Chardonnay, wijnen in "het Paleis"

26-08-2010   nieuw jaar Veltliner Zillinger + andere betaalbare wijnen

24-07-2010   Prosecco alternatief

05-07-2010   vakantie 2010

18-06-2010   wijnproeverij Peize, nieuw rosé en wit des Homs

20-05-2010   nieuwe aanvoer Tres Ojos

06-05-2010   wijn in het Paleis

29-04-2010   weergaloos wit van Bioweingut Zillinger

06-03-2010   interview jean marc de crozals (dom. des homs)

05-02-2010  
nieuwe producent zachte elegante wijnen

30-12-2009   einde jaar

10-12-2009  
kerst, wijn en bubbels

30-11-2009   klassiek bordeaux tot 4 december

12-11-2009   domaine des homs
 
17-09-2009  (nog) geen nieuwe wijnen

17-08-2009  nieuwe soaves van vicentini
 
01-07-2009  buitenkans *eco rood* italië

27-05-2009  nieuwe wijnen "la quercia"

08-05-2009  nieuwe wijnen tres ojos

08-04-2009  domaine des homs "paul"

16-12-2008   kerst en wijn

03-12-2008   beeldschone soaves

05-11-2008   port-seizoen

10-10-2008   tersande rood 2007

10-09-2008   peladi rood

28-07-2008   rosado / wit