terug
naar alle wijnen


Wit droog


Zeer droog en fris,
krachtig, mineraal

Château l'Oiselinière de la Ramée

"Muscadet"
2020


A.C. Muscadet Sèvre & Maine
sur lie 


€ 9,50 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2026Intense, krachtige en droge wijn. Zuiver en fris, met impressies van mineralen en ingetogen nuances van citrusfruit, gist, bloemen. Vrij vol en zeer energiek van stijl. Dit is Muscadet uit een rijp jaar: voller en krachtiger dan normaal, toch op en top Loire: zo fris, levendig en zuiver vind je ze nergens anders.
Milieuvriendelijk geproduceerd (niet eco).

Je komt ze tegenwoordig steeds vaker tegen, de kleinere producenten van Muscadet. Terug van weggeweest.

Ooit (ruim dertig jaar geleden) was Muscadet een begrip onder de Loire wijnen: strakdroog, intens en frisser dan fris. Pittig, energiek en zuiver, ingetogen en toch intens, niet uitbundig maar wel krachtig. Ben je als wijn populair dan gaat het na een tijdje altijd mis, zie ook Beaujolais. Iedereen wil van je  succes een graantje meepikken dus ook de supermarkten gaan je voeren. Supermarkten keken (en helaas nog veel te vaak: kijken nog steeds) naar de prijs en het smoeltje van de wijn. Liefst drie voor een tientje (guldens) en een mooi, slank elegant flesje met een helder etiket en een nette capsule.

O ja, er moet ook nog wijn in, achterste tank stofzuigerwijn (grote tankauto's slorpen bij wijnboeren de laatste restjes moeilijk verkoopbare wijn uit hun vaten) bij een negociant-élêveur in de loods aangesloten op de bottelmachine, flessen in doosjes en op naar de Hollandse consument. Krijgt wat ie wil, veel voor weinig, respectievelijk zuur en geld.
Schraalheid, armoede en onzuiverheid deden de goedkope Muscadets van weleer de das om. Reputatie naar de knoppen. En dan is het dal diep en de weg terug lang en moeizaam.

Enige tijd geleden geleden kwam ik een producent tegen die serieus werkt: Chéreau-Carré. Bernhard Chéreau bezit een aantal wijndomeinen en kent de kracht van de streek. Hij behandelt de druiven en de omgeving met respect.

Monsters aangevraagd en de flessen geopend. Opeens was ik weer dertig jaar terug in de tijd, al het mooie van Muscadet gevangen in een glas, ja dit is mooi terugkomen. Een producent met eigenheid, kwaliteit, zorgvuldigheid, vakmanschap en passie, daarmee maak je de mooiste wijnen, voor mij is Muscadet weer helemaal terug.

De beste delen van Muscadet leveren wijn die gebotteld mag worden onder de naam Muscadet Sèvre et Maine. De wijn is gemaakt van de Melon de Bourgogne, een witte druif die wortels heeft in de Bourgogne: is naaste familie van Chardonnay, Gamay en Aligoté, was in de middeleeuwen in Bourgogne aangeplant, werd verbannen naar de koelere streek rond Nantes en had het daar wel naar zijn zin vanwege zijn vorstbestendigheid.

Je proeft wel enige verwantschap met de Chardonnay: het ingetogen karakter, heeft een klein beetje van weelderigheid van de Chardonnay, maar bescheidenheid is zijn kracht. Hierdoor is de invloed van de wijngaard (terroir) groot. Vooral de druivestokken ouder dan, zeg 20 jaar, geven de minerale nuances veroorzaakt door de bodem door. Nog een factor die een grote rol speelt in de betere Muscadets is de langdurige rijping op zijn gistbezinksel: "sur lie". Hierdoor krijgt de jonge wijn extra frisheid en iets rijkdom en ook een heel klein fris prikje koolzuur op de tong zonder pétillant te zijn.

Deze Muscadet (Sèvre et Maine sur lie) komt van 40 - 80 jaar oude wijnstokken, uit een wijngaard met een iets rijkere bodem, rijpte uiteraard op z'n bezinksel (5 maanden). De wijngaard wordt met zorg voor de omgeving (raisonnée) geproduceerd.
Op en top, kenmerkend Muscadet, prachtige kwaliteit, betaalbaar, helemaal weer terug van weggeweest. Chablis? vergeet het maar, proef deze Muscadet maar eens, vergeet het etiket en weet dat dit nog geen tien euro kost, dan ben je snel om.

Schelp en schaaldieren, vis, alles waar intensiteit, pit en strakdroog op z'n plaats is. Heerlijke combinatie.

Vergeleken met de vorige jaargang (2019) is deze iets ronder en minder intens.

© GoedeWijn.info