logo
"oud"nieuws 2007
home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen reacties links contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX
Zaken en ontwikkelingen uit 2007 die uw aandacht verdien(d)en.


Voor actuele zaken:
nieuws ... 

31-08-2007 kenmerken wijnoogst Frankrijk
2007 is een wat afwijkend wijnjaar voor Frankrijk. De oogst is in veel gebieden al min of meer aan de gang (behalve in de Loire). Met name het heel erg warme voorjaar en later de koele zomer zorgden in de meeste gebieden voor eerst een enorme voorsprong (soms ruim eem maand) die later deels (of geheel) teniet werd gedaan (gemiddeld nog 2 weken vroeger, sommige gebieden normaal). In de warmere gebieden heeft Oïdium (meeldauw) nogal wat problemen veroorzaakt  (behalve in de Rhône) en in de koelere gebieden (Bordeaux, Elzas, Charente, Bourgogne, Loire) ligt "gewone" schimmel Botrytis op de loer. Bordeaux is waarschijnlijk het minst "gelukkig" dit jaar, maar duurt nog een aantal weken voordat met name de druiven voor de rode wijn worden geplukt. 
In grote lijnen verwacht men wijnen met relatief veel aroma's (lage temperatuur tijdens de rijping van de druiven) en veel kleur (koele nachten en warme dagen) in de zuidelijke gebieden. De gezondheidstoestand van de druiven zou wel eens de doorslaggevende faktor kunnen gaan worden bij de Franse wijnen uit 2007.

23-08-2007 oogst Champagne begonnen
Ondanks de koude en natte zomer tot nu toe is de wijnoogst in Champagne vandaag van start gegaan. Iets later dan gedacht in mei, maar toch nog erg vroeg (dankzij het heel erg warme voorjaar). Kwaliteiten zijn natuurlijk weer goed, maar dat had u vast al gedacht, hoe kan het anders in een aantrekkende markt voor Champagne (met name buiten de EU want daar wordt het echt grote geld verdiend). "Gelukkig" heeft men kortgeleden het maximaal toegestane rendement (kg/ha) in de wijngaarden verhoogd zodat de toenemende dorst kan worden gelest. Wordt de wijn alleen maar een beetje dunner van. Dat proeft de feestvierder toch niet, een beetje extra dunheid kan er nog wel bij.  Elke klasse krijgt zijn mousserende wijn die het verdient zullen we maar zeggen.
Ook in andere Franse wijnstreken (rond de Middellandse Zee) is men hier en daar al bezig de druiven binnen te halen. Eveneens een zeer vroege oogst.

20-08-2007 koele + natte zomer in delen van Frankrijk

Het zit de producenten in o.a. Bordeaux en Bergerac dit jaar niet echt mee wat betreft het weer. Leek in mei alles nog heel erg vroeg (ruim een maand eerder dan gemiddeld) nu is van deze voorsprong nog maar twee weken over. Bovendien steken nu allerlei (schimmel)ziektes de kop op. Hoezo romantiek en wijnboer? Er is nog een aantal weken te gaan en er kan in die tijd veel (ten gunste) veranderen. In het zuiden van Frankrijk (Midi en Rhône) gaat het allemaal wat beter tot nu toe.

12-08-2007 Spaanse wijnoogst begonnen
In noord Spanje (Lérida) is men begonnen met de pluk van druiven voor mousserende wijn (Cava).

22-05-2007 Extreem vroeg oogstbegin.
Champagne verwacht door de milde winter en het warme voorjaar een uitzonderlijk vroege oogst, in theorie aanvang begin of midden augustus.