logo
"oud"nieuws 2008
home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen reacties links contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX
Zaken en ontwikkelingen uit 2008 die uw aandacht verdien(d)en.


Voor actuele zaken:
nieuws ...

25-11-2008 Soave's staan op de vrachtwagen.
Ze komen eraan! nog even een klein weekje wachten en dan .............

19-11-2008 Soave's zijn besteld.

Na veel wikken en wegen en ook nog eens een vakantie van het enige engels-sprekende lid van de familie heb ik maar besloten om de Soaves toch te laten komen. Een passende en betaalbare Valpolicella vinden om de order mee te combineren is me helaas niet gelukt. Ik kwam op het laatst nog wel een mooie Valpolicella tegen, maar die moest zo'n tien euro kosten en dat vond ik voor die wijn toch duidelijk te duur, nee dan is er wel wat anders te koop voor dat geld. Het werd dus alleen wit, en wat voor wit! Ik hoop dat de zending snel naar Nederland komt, er moeten eerst nog allerlei formaliteiten worden geregeld en het is Italië, dus het is maar afwachten hoe snel dat gaat, toch verwacht ik de wijnen begin december in huis te hebben. De luxe Terre Lunghe 2007, prachtig intens en strak van stijl, mineraal en kristalzuiver van aroma (€ 7,50) en de top Soave Superiore Il Casale 2006, wat een rijkdom en wat een prachtige zuivere stijl! Echt heel indrukwekkend, geen hout, puur en enkel gebaseerd op het sap van de druif. De Il Casale 2007 heeft in de meest beroemde wijngids (van Slowfood) Gambero Rosso de hoogste waardering van drie glazen gekregen. Die wordt dan ook duurder kondigde men mij vol trots aan. Ja, zo gaat dat, het liefst heb ik wijnen in mijn assortiment zonder enige medaille of onderscheiding, is wel zo betaalbaar, maar goed, de Il Casale 2006 is (beperkt) te koop voor € 13,70  wel veel geld voor "maar" een Soave. Proef hem maar eens, dan wordt duidelijk dat je Soave en Soave hebt, dit is nu echt Soave uit de laatste categorie.

19-11-2008 Selección Especial 2007 is binnen!
Ja mensen het is zover! De Selección Especial tinto 2007 is op voorraad. Kost dit jaar en zolang de voorraad strekt slechts € 7,50  Prachtige wijn voor rond de kerstdagen, heel mooi fruit, mooi verweven hout, intens en krachtig met karakter, maar toch opmerkelijk soepel voor z'n intensiteit. Wijnen met een vergelijkbare stijl en kwaliteit kosten snel het dubbele. Zeer aanbevolen!

11-11-2008 Selección Especial 2007 is besteld. 
Ik proefde de monsterfles die me was toegestuurd ter vervanging van de prachtige 2006. Wat me meteen opviel was het prachtige fruit in de wijn. Was de 2006 iets boers en warm-hoekig van karakter, de 2007 heeft meer elegantie, is minder recht-voor-z'n raap, maar toch ook heel intens, krachtig, met diepte en heel veel nuances. Ik denk dat deze 2007 nog meer mensen zal aanspreken: iets minder ruig, iets meer klasse. Prachtige wijn voor rond de Kerstdagen.  De producent was bereid tot een éénmalige promotie en daarom kost de wijn in November en December geen € 8,25 maar € 7,50 Géén geld voor zo'n wijn!!
Ik hoop dat hij in de loop van volgende week arriveert.

11-11-2008 Nog géén Soave
De zoektocht naar een fraaie Valpolicella wil nog maar geen geschikte (betaalbare) kandidaat opleveren. Wat zijn die wijnen de laatste tijd aan de prijs geworden!  Nee, dan de fantastische Soave die ik vond, dat is een heel ander verhaal: nog net geen Pieropan (voor de kenners onder U) maar wel bijna net zo mooi en een stuk betaalbaarder. Voor een redelijke prijs is een combinatie-import met Valpolicella eigenlijk wel een vereiste. Ik blijf het proberen.

19-09-2008 Wijnen van Domaine des Homs aangekomen!
Het ging allemaal toch nog mooi vlot met het transport van de wijnen van Domaine des Homs. Deze opvolger van de rode "eco Tornac" heeft iets minder souplesse en wat meer intensiteit dan zijn voorganger. Ook is het fruit anders: wat minder aards, iets warmer ook. Kwalitatief zelfs iets mooier en met € 5,95 gelukkig slechts een kwartje duurder (of mag je 25 eurocent geen kwartje meer noemen, het blíjft per slot van rekening een kwart euro). Ik heb er erg veel moeite voor moeten doen om die prijs zo bescheiden te houden. De jonge Jean-Marc de Crozals is het "eco-pad" ingeslagen. Hij vindt het wel genoeg met die gifspuiterij. Hij gebruikte al weinig synthetische middelen, maar niets is nóg minder en dat past hem beter. Eigenlijk is hij sinds 2006 al ecologisch bezig, maar met ingang van 2007 is hij officieel "en conversion" en hij mag pas met wijnjaar 2009 voor het eerst het eco label gebruiken. Zo zijn de regels nu eenmaal.
Naast zijn prachtige, krachtige en intens fruitige, rode La Tersande 2007 kocht ik ook een paar doosjes van zijn rode topcuvée: Les Gravières de Sancastel 2006. Natuurlijk van druiven van oude stokken, uit de wijngaard met dezelfde naam en met een heel bijzonder terroir en daarnaast ook op hout gerijpt. Een dijk van een wijn, héél erg klassiek, lees stug met stapels klassieke tanninen en indrukwekkend intens. Eerst wilde ik hem niet kopen: te hard, maar na bijna een week opengestaan te hebben had de fles zo'n mooie en complexe fruitneus ontwikkeld dat ik dat die enkele liefhebber niet wil onthouden. Deze wijn is niet goedkoop (€ 13,50) en ook niet bestemd voor iedereen, u bent dus gewaarschuwd!
 


03-09-2008 La Quercia "Peladi" Montepulciano d'Abruzzo 2006 is binnen!
Het heeft even geduurd, maar nu is hij dan echt binnen. Vanwege de vacanties werd er in Italië 3 weken lang niet gereden door "mijn" transporteur. De wijn staat nu in het magazijn en is dus direct leverbaar. Hij is nog maar een paar weken geleden gebotteld dus presenteert hij zich nog niet helemaal optimaal (ietsje onsamenhangend, iets minder vol van smaak en nog te weinig overtuigend van neus) maar je kunt al wel proeven dat deze lekkere wijn een heerlijke en heel erg mooie gaat worden. €6,50 is een zeer bescheiden prijs voor deze wijn. Hij doet denken aan een elegante, iets beschaafdere "Barone Cornacchia" (althans voor de mensen die deze wijn nog van enige jaren geleden kennen).  Zo half september verwacht ik dat de "Peladi" weer geheel in vorm is, zolang hoeft u niet te wachten: hij is nu al heel lekker!

18-08-2008 Nieuwe Italia(nen)an in aantocht
Het Goede Wijnen assortiment wordt wat schraler de laatste tijd. Dat komt door mij, ik maak het mezelf namelijk extra moeilijk door alleen maar Goede Wijnen te willen verkopen. Het is veel eenvoudiger om opvolgende jaren van producenten aan te bieden, ook als ze minder fraai zijn en zelfs als ze van matige kwaliteit zijn. Continuïteit heet dat in de handel. Ik noem dat kwaliteiterosie, maar het gros van de consument zit niet te wachten op een verandering, dus is continuïteit zakelijk gezien een na te streven bedrijfsfactor. Ik zoek naar continuïteit van kwaliteit, de klantenkring die ik heb ook, anders kochten ze meer bij anderen.  Er zit ook een positieve kant aan deze wisselingen: je komt nog eens in aanraking met verschillende en vaak verrassende wijnen.
Ik heb natuurlijk niet stilgezeten, ik zag "het zwerk al drijven" om het eens mooi uit te drukken, maar voordat je een goed en passend alternatief gevonden hebt ben je maanden verder, in de zomerperiode komt daar nog eens een maandje bij.
Maar goed, er staat van alles op stapel, er komt naar ik hoop in week 37 een prachtige Montepulciano d'Abruzzo uit 2006 binnen, gaat rond de € 6,50 kosten, afhankelijk van de transportkosten.
Verder zijn er nog twee Italianen import kandidaat: een fantastische witte (Soave), zo mooi en helder van stijl, om stil van te worden en met een prijs van ca. € 7,50. Ik probeer een combinatie te maken met een fraaie rode uit het gebied, maar de prijzen daarvan zijn misschien wel het grootste probleem. Ik hou u op de hoogte.

15-08-2008 Tornac rood uitverkocht
De Tornac rouge 2006 is helaas uitverkocht. Een aantal maanden geleden heb ik monsters 2007 van Cave de Tornac geproefd. Goede wijnen, dat wel, maar ze missen dat bijzondere van de wijnen uit 2006. ze zijn minder rijk, minder soepel, minder sappig en een fractie droog, zelfs ietsje stug. Het is mogelijk dat dat stugge er na verloop van tijd af gaat, maar dat rijke en sappige van 2006 zit er helaas niet in. Het beste alternatief is op dit moment La Galinière Merlot 2006, niet eco, maar wel met meer zorg en aandacht dan gemiddeld voor het milieu geteeld ("Terra Vitis").
Voor de liefhebbers van goede eco wijnen ben ik bezig met een nieuwe producent in Zuid-Frankrijk. Zodra ik hierover meer nieuws heb meld ik dat hier.

28-07-2008 Beauvignac wijnen niet meer leverbaar
De Rosé de Syrah en Viognier (wit) van Beauvignac zijn niet meer leverbaar. De importeur stopt ermee. Jammer want het waren mooie wijnen, goed en zuiver gemaakt met bovendien veel karakter. Ik ben aan het zoeken naar alternatieven, al of niet zelf geïmporteerd.

24-04-2008 zojuist binnengekomen: nieuwe droge rosé en wit van Tres Ojos
Begin april had ik de zending verwacht, maar het werd een aantal weken later. Samen met het mooie weer zijn ze dan eindelijk gekomen. Beide wijnen zijn van harte aanbevolen, probeer eens een proefdoos of 6 flesjes van elk.
 

22-03-2008 nieuwe droge rosé en wit van Tres Ojos
Begin april verwacht ik een nieuwe zending uit Spanje met o.a. een fruitige en frisse, ronde Rosado van Tres Ojos (€ 4,65 / fles) en een pittige, frisse droge witte, eveneens Tres Ojos (€ 4,40 / fles). Lekkere, zuivere wijnen voor weinig geld, nu alleen nog even wachten op wat mooier weer.

20-03-2008 Ports in huis
Het ging allemaal toch nog sneller dan verwacht: de Port van Quevedo is in huis. Liefhebbers kunnen hun hart ophalen, deze prachtige, authentieke Ports zijn heel fraai en bijzonder. Voor de prijs die je betaalt krijg je geweldig veel kwaliteit.  Zie voor meer informatie: de Goede Wijnen

07-03-2008 prachtige Ports in aantocht

Ik kon het niet laten: ik ben zonder dat er veel vraag naar is bezig om een partij Port te importeren. Soms heb je van die produkten waar je helemaal weg van bent en iedereen van wil laten genieten, maar waar je "nog" niet aan toe bent. "Nee" zeg je verstandig, "het is prachtig, maar het is nog te vroeg voor zoiets en het is nu niet de goede tijd om er aan te beginnen." Dus begin je er niet aan en probeer je al dat moois maar te vergeten, maar toch is er voortdurend dat kleine stemmetje dat pesterig zegt: "wel jammer, want het is wel heel erg mooi, en dit type Port is moeilijk te vinden en als je het al kunt vinden is het nog veel duurder ook. Jammer, jammer jammer, maar goed, een andere keer dan maar". Als dat stemmetje maar vaak genoeg van zich laat horen krijg ik toch wel een beetje kriebel. Ja het is jammer, maar veel verstandiger om het niet te doen, hoewel waarom niet, ik probeer het gewoon een keer ik zie wel waar het op uitdraait. Misschien zijn er wel zoveel mensen net zo enthousiast als ik dat ik het uiteindelijk niet allemaal zelf hoef op te drinken.
Ik zeg nog niet hoe het huis heet (het is een voor Nederland nog onbekende producent, wordt in Portugal echter door insiders als een zeer mooi, kleinschalig en serieus familiebedrijf gezien) de jongere generatie staat nu een aantal jaren aan het roer en wil eindelijk eens de (griezelige) export gaan ontwikkelen. Geen gelikte marketingmachine met mannen en vrouwen in strakke pakken, nee gewoon de eigenaar die zijn familie producten probeert te verkopen.
De stijl van de Port is vooral elegant, harmonieus en genuanceerd te noemen, geen zware of zeer zoete dikke "imponeer Ports", maar prachtige, eerlijke en heel erg natuurlijke Ports van hoog niveau. De Reserve Ruby (een blend van meerdere Late Bottled Vintage Ports) is puur en prachtig intens fruitig met een mooie compakte kern, heeft kracht, maar is ook heel elegant en heeft diepgang, de Special Reserve Tawny is 7-9 jaar oud en is ook een blend van meerdere jaargangen Colheita, is eigenlijk een uitermate goed gebalanceerde fluweelzachte Colheita wat betreft stijl en nog met precies genoeg fruit naast dat zalige en romige caramellige en rozijnige met een vleugje vanille. Tevens laat ik ook nog een klein aantal flessen Vintage 2005 komen, ook geen krachtpatser, maar wederom gebouwd op elegantie, balans en puurheid. Prijzen?
Reserve Ruby €10,00 per fles (€ 9,00 bij een doos van 6 flessen Ruby) de Special Reserve Tawny € 11,50 (€ 10,50 bij een doos van 6 fl. Tawny) en de Vintage 2005 € 30,00 (€ 27,50 bij een doos van 6 fl. Vintage).
Ik hoop deze bijzondere Ports voor het eind van deze maand in huis te hebben. Hou deze rubriek in de gaten!


03-03-2008 nieuwe zending wijnen met nieuwe (meevallende) prijzen
Het was al wel duidelijk dat we niet zouden ontkomen aan prijsstijgingen. Berichten uit Zuid-Frankrijk deden het ergste vermoeden, maar gelukkig valt het bij de Spanjaarden (althans bij Bodega San Gregorio) tot nu toe mee. Ja, ook zij hebben te maken met gestegen kosten, maar ze gaan er vooralsnog redelijk mee om. Samen met de verhoging van de wijnaccijns, gestegen transportkosten en dure diesel (wordt tegenwoordig apart als toeslag over het transport berekend) levert dat een heel gematigde stijging op van 25 tot 35 eurocent per fles. Het kan dus erger, maar ik juich niet te vroeg want het jaar is nog niet om. De nieuwe prijzen gelden voor de wijnen die vandaag uit Spanje zijn aangekomen.

20-01-2008 prijsstijgingen
Er bereiken me minder positieve berichten over de ons te wachten staande prijsverhogingen in de wijnsector. Hadden we per 1 januari al te maken met een accijnsverhoging van 16%, de hoge prijs van dieselolie doet ook geen goed, transport wordt een steeds grotere post in de uiteindelijke consumentenprijs van de wijn. De kosten van "droge" goederen zoals ze dat zo mooi zeggen in wijnland, zijn de laatste jaren voortdurend gestegen. Met name de glasprijs (flessen) rijst de pan uit, in Frankrijk is voor dit jaar al een verhoging van 20% doorgevoerd. Men vermoedt dat prijsafspraken tussen de enkele glasproducenten die de markt beheersen de reden zijn voor deze sterke prijstoename. Wellicht voor Mevrouw Neelie een nieuw onderzoeksveld.
Hoewel, de (Zuid-) Fransen kunnen er ook wat van: af-producent prijzen gaan met gemiddeld 15% omhoog voor witte wijn en ruim 10% voor de rode. Na drie jaar lang geen prijsverhoging te kunnen hebben doorgevoerd, zien veel producenten in de Midi (Languedoc-Roussillon) nu eindelijk eens een mogelijkheid om weer wat financieel bij te trekken. Het was er niet dik de afgelopen jaren, dat moeten we toegeven, maar 10-15% in één keer erbij is wel wat heftig. De matige resultaten zowel kwantitatief als kwalitatief in Frankrijk, Italië en Spanje en de goede resultaten (kwalitatief) bij een wat kleinere oogst in Zuid-Frankrijk maken dat we ineens van een overschotsituatie in een wijntekort verzeild zijn geraakt. Dat hebben we de laatste jaren niet meer meegemaakt en de producenten weten als geen ander wat dat betekent.  Tot zover de theorie, maar hoe ziet de praktijk eruit?

Eigenlijk ziet het er nu nog niet zo ongunstig uit. De prijzen van enkele van de Goede Wijnen zijn gemiddeld 5% gestegen, deels door de accijnsverhoging en toename transportkosten. Ook de af-producentprijs stijgt. Ik ben bang dat dit nog maar het begin is, maar er zullen ook producenten zijn die meer de langere termijn in het oog houden en niet zo snel mogelijk proberen munt te slaan uit de situatie. Van Cave de Tornac en Bodegas san Gregorio heb ik nog voorraad dus daarvan zijn de prijzen nog hetzelfde gebleven, maar bij een nieuwe zending zal de prijs in ieder geval stijgen door de hogere accijns en hogere transportkosten. Ik heb van Tornac en San Gregorio nog geen nieuwe prijzen doorgekregen, maar ik vrees dat we niet aan een verhoging zullen ontkomen. Ik zal proberen deze zo gering mogelijk te laten zijn.
Bent u bijna aan wijn toe? ik zou dan niet te lang wachten, €4,40 of €4,90 voor een prachtige dagelijkse wijn of  €5,70 voor een heel mooie eco-wijn; het zal binnenkort wel veel moeilijker worden om zoiets te vinden.