logo




"oud"nieuws 2014




home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen reacties links contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX




Zaken en ontwikkelingen uit 2014 die uw aandacht verdien(d)en.


Voor actuele zaken:
nieuws ...





05-12-2014
eindelijk weer eventjes tijd voor een stand van zaken: nog de laatste flessen Koppitsch WB en No 4 (Oostenrijk) weten te bemachtigen, een zending luxe Portugezen (Ravasqueira Romãs) ontvangen, aanvulling Corbières van Cabriac (met name Tradition) en de laatste flessen veelgevraagde Vermentino, een nieuwe zending Ch. Labadie 2011 en Ch. Pontet Barrail 2012, beide van Jérôme Bibey, beide erg fraai, heel zacht en ook nog betaalbaar. Zijn 2011 Labadie won afgelopen mei de Coupe du Cru Bourgeois, ongekend succes, veel scheve ogen (want het is Bordeaux) en gelukkig (nog) heel redelijke prijzen!
Vooral de eerste oogst de wederopstanding, het herstel van de oude glorie van zijn prestigewijn Ch. Pontet Barrail is verrassend: heel veel verfijning, zachtheid en balans, en dat voor een "rot"jaar, heel bijzonder, de 2011 Labadie is weer heel mooi, zachter en wat eleganter dan de krachtpatser 2010 waar Onno Kleyn in de Volkskrant zo positief over schreef en waarna het opeens begon te stormen in mijn magazijn. Heb dus maar heel snel aanvulling geregeld voor de teleurgestelden die achter het net (Labadie + Rouchet) visten.

Er staat ook nog een zending uit Spanje op de vrachtwagen deze kant op. Twee bijzondere wijnen, eentje is heel erg zeldzaam, die moest ik wel kopen!! Een pure Petit Verdot uit 2010, geen of weinig hout gehad (gelukkig!) en een ouderwetse crianza met lekker veel specerij en vanille eikehout, Spaanser kan het niet, gemaakt van de Syrah voor het sprekende fruit. Heerlijk en fluweelzacht, mooie balans. De Petit Verdot is veeeeel te goedkoop!! en ook mooi, vol, rond, zacht en krachtig, warm. Ja, deze eenmalige zending Petit Verdot zal de omgeving weer doen gonzen! Let maar op.


17-11-2014
Ik had in mei monsters van de Labadie en Rouchet
gestuurd, stonden afgelopen zaterdag in Volkskrant Magazine. Ik had er nog wel redelijk wat van staan, maar voor ik het wist was ik er door. Ik moet tot mijn grote spijt liefhebbers teleurstellen.
Ik ben al enige tijd van tevoren begonnen om de opvolgers van deze wijnen te bemachtigen, maar dat liep allemaal wat betreft tijdsplanning minder voorspoedig dan gehoopt. Voor wie achter het net viste: ik ben hard bezig iets te regelen, een ander jaar en een fractie duurder, maar het komt er erg dicht in de buurt!


15-11-2014
En ja, ze staan erin (Volkskrant Magazine van vandaag, Onno Kleyn, pagina 59): Ch. Rouchet en Ch. Labadie beide uit 2010, beide gemaakt door Jérôme Bibey. Ik heb er nog wel wat voorraad van, maar hoelang ik daar mee toekan weet ik niet. Gelukkig is er nog een beetje Labadie 2011 op het chåteau. Met deze 2011 heeft Jérôme de Coupe du Cru Bourgeois gewonnen dit jaar. Ik zou nu voor de 2010 gaan, maar de 2011 was ook heel behoorlijk, dan vonden de Fransen dus ook.


14-11-2014
Afgelopen week een grote zending Paradiso binnengekregen, kan ik een aanbieding mee doen: de Belmantello reeks extra onder uw aandacht brengen. Let op uw mailbox de komende week: "an offer you can't refuse!"


23-10-2014
inderdaad geen Paul meer, nog nooit zo snel door die wijn heen geraakt als dit jaar, wordt pas weer volgend jaar juli / augustus dat er nieuwe aanvoer is van de 2014. Heb gelukkig nog wel de prachtige Viognier 2013 (net weer geproefd!) en een beetje van de zwaar bevochten rosé 2013 van domaine des Homs.
Moet nodig Paradiso bestellen. De nieuwe jaren die ik proefde zijn fantastisch. Kunt u zich op verheugen. Geen idee waarom deze producent niet beter bekend is. Ik krijg een beetje het angstige gevoel dat er binnenkort iemand (een grotere collega) deze producent ook gaat ontdekken. Maar goed, dat is van later zorg, nu kan ik nog probleemloos kopen.


21-10-2014
oeps, dat ging hard, ik ben bijna door m'n Paul 2013 heen. Ik had wat extra Viognier gekocht want die vond ik zo fantastisch (nog steeds!) en royaal Paul want ik kon geen Tersande rood meer krijgen. Ik vanmiddag bellen met het Franse zuiden of ik nog wat Paul zou kunnen "krijgen". Oogst voorbij, zeer tevreden met de kwaliteit, maar over de hoeveelheid maakt Jean-Marc zich wel zorgen. Hij heeft nu geen enkele fles 2013 meer beschikbaar voor de export, "pardon? geen enkele fles? van geen enkele wijn?", inderdaad de rest van wat ie heeft gaat mee op tour door Frankrijk. Zij trouwe klanten waar hij zoveel aan te danken heeft wil hij niet teleurstellen, die staan weer ongeduldig op hem te wachten in Lille, Paris, Toulouse, noem het maar. En ik dan? Ik kan niet anders dan nee verkopen. Het is niet anders. Ik snap het ook wel een beetje, dat contact met je vaste klanten is ook veel waard, bovendien is een exportprijs altijd "kaler" dan een prijs die je aan particulieren kunt vragen. Jean Marc kiest voor een mix van zijn klantenkring, de export mag niet overheersen, ben je te kwetsbaar, mis je het contact met de markt. Hij heeft groot gelijk al past me dat op dit moment natuurlijk niet. Het is niet anders. Niets meer gehoord van zijn export-dame, toch niet zo'n succes??
Dus wie nog wat Paul 2013 wil moet écht snel zijn, ik heb er nog maar héél weinig van!
Vist u achter het net (Paul)? en houdt u ook van Italiaans? dan heb ik nog wat in het vat zitten waar u vast heel enthousiast van wordt. Let de komende weken op uw mails, er wordt binnenkort een bestelling gedaan in het diepe zuiden, een producent wil een bepaalde "lijn" extra onder de aandacht brengen, een "lijn" met wijnen die op een vergelijkbaar niveau zitten als Paul, niet eco helaas, maar net zo interessant en onvoorstelbaar koopwaardig!


03-10-2014
het was even stil in deze rubriek, stilzitten was er niet bij overigens, er is altijd wel wat te doen. De Grote Hamersma 2015 is uit, 23 van "mijn wijnen" staan er in, ééntje (Burlotto Barolo Cannubi 2009) mag zich verheugen als de 26e van de 100 (mooiste) van Hamersma en twee (Burlotto Barolo Cannubi en Monvigliero 2009) staan op plaats 24 en 25 van de Top 50 van de "Internet wijnen". Met 23 wijnen op de ingezonden 31 is een uitstekende score. We zijn het dus vaak eens Harold en ik. Nog een wonder dat je uit series tot zo'n 70 wijnen per dag nog verschillen in kwaliteit naar voren weet te halen. Ik haak veel eerder af , "doe" op beurzen tussen de 40 en 60, maar dan is de pijp ook aardig uit en heb ik alleen maar een grove indruk (70-80%) van het karakter te pakken. Voor mij is een proefserie rond de 25 wel het maximum om goed en diepgaand te analyseren, frisse en niet zo complexe witte wijnen daar kun je meer van aan dan bijvoorbeeld intense en complexe, houtgerijpte rode.
Snel even de producenten op de hoogte brengen van hun succes, importeren blijft samenwerking (hoewel je soms een geheel andere indruk krijgt) ook zij hebben recht om te weten wat de wijnschrijvende pers van hun kinderen vindt. Ik heb de resultaten uit De Grote Hamersma 2015 samengebracht in een pdf.


19-08-2014
Proef de "Homs" Rosé en Viognier (beide 2013) nu al een paar dagen en ben heel blij dat ik ze heb gekocht. Ze zijn wel anders and vorige jaren: frisser, wat strakker. De rosé heeft iets minder fruit dan het voorgaande jaar is ook ietsje minder vol, maar is even puur en elegant. Ik las laatst de term "fluister rosé" ik meen dat Hamersma die term gebruikte, dat is een heel aardige omschrijving van deze wijn. Hij is fraai en uitdagend ingetogen van stijl. Ik vermoed dat de rosé nog wat complexer en ronder zal worden, de frisheid zal blijven. De Viognier past in het zelfde beeld: ook frisser dan voorgaande jaren, iets minder weelde, maar mooi fruit, wat ingetogener, wat strakker, maar ook hier verwacht ik een toenemende complexiteit, volheid en misschien ook nog wel rijkdom met het klimmen der maanden. Wie echte weelde en rijkdom wil in een witte wijn is aangewezen op de Il Casale van Vicentini. Het is een Soave, maar wie deze wijn blind proeft komt daar nooit op uit als ie naar de herkomst mag raden.

14-08-2014
Gisteren weer aan het werk gegaan, lekker uitgewaaid, ga er weer fris tegen aan, goed nieuws: er zijn maar liefst 23 Goede Wijnen opgenomen in de Grote Hamersma 2015, nog meer goed nieuws: zending domaine des Homs is zojuist aangekomen, inclusief een beperkt aantal dozen rosé en natuurlijk de onvolprezen Viognier en Paul. Eindelijk!!

24-07-2014
ook nog leuk nieuws: een van "mijn" Goede Wijnen is uitverkozen tot een van "de beste 100 wijnen van Nederland" in de Grote Hamersma 2015. Ik hou nog even voor me welke wijn het is. Deze wijngids komt in september weer uit, ik ben benieuwd welke Goede Wijnen er nog meer in vermeld staan.

24-07-2014
Och ja, en maar wachten en wachten: "nee, komende week ben je aan de beurt", niet dus, nu wordt het midden augustus, nog even extra geduld voordat de Viognier en Paul + klein beetje rosé weer binnen zijn.

15-07-2014
Paul 2013 geproefd, mooie wijn, anders dan voorgaande jaren, wat minder vol, iets frisser, en veel soepeler, eleganter, veel fruit, wat minder extractie, zit nog maar net op fles dus is nog moeilijk te beoordelen, maar dat ie wat anders is is wel duidelijk. Zou er dan toch minder Grenache in de blend zitten? daardoor minder vulling? meer Syrah? meer elegantie en frisheid? In 2013 was er een probleem met de kleine opbrengst van Grenache. De tijd zal het leren of Paul 2013 ons de voorgaande jaren kan doen vergeten.
Heb heel ruim Viognier besteld (fantastische wijn!!!) en Paul en nogmaals mijn zorgen en ongenoegen over het niet leveren van de rosé kenbaar gemaakt. Als je al zolang en zo vertrouwd zaken doet dan kun je het niet maken helemaal niets te leveren, heb je veel te weinig, verdeel dan naar rato. Er zullen een paar doosjes rosé worden bijgeplaatst, "wat ze nog kunnen missen" is mij toegezegd. Ik ben benieuwd. Kunnen mijn trouwe en gewaardeerde vaste afnemers toch nog iets geleverd krijgen. Het klaarmaken van de bestelling in Zuid-Frankrijk duurt ook al langer dan gebruikelijk. Nu maar hopen dat dit niet de gebruikelijke gang van zaken wordt.

05-06-2014
De wijnen uit Oostenrijk zijn aangekomen: Alexander Koppitsch "WB" en "No 4" Wie durft?

30-05-2014
Vandaag een bestelling gedaan bij een nieuwe Oostenrijkse wijnproducent. Was nog niet eerder in ons land vertegenwoordigd. Bedrijft "Naturnahe Weinbau", dat betekent zoveel als biodynamisch werken in de wijngaard, zo gezond mogelijke druiven oogsten die optimaal rijp zijn: niet op suiker of tanninegehalte, maar op smaak (Aromareife) bepaald wanneer geoogst kan worden. Gisting met wijngaard-eigen gistcultuur, geen sulfiet toevoeging tijdens de gisting en rijping, alleen lage dosis bij bottelen. Geen koeling tijdens de gisting, de wijn bepaalt zelf wat ie doet, wordt daarin vrijgelaten. Standaard krijg ik de kriebels als iemand zo wijnmaakt, ik heb al veel te vaak grotere en kleinere rampen geproefd, maar bij deze producent kan deze anarchie blijkbaar geen kwaad. Zeldzaam frisse en eerlijke wijnen, een witte van de Weisser Burgunder (Pinot-Blanc) en de rode een cuvée van 4 rassen: Zweigelt, Blaufränkisch, Shiraz en Sankt Laurent. Frisse Beaujolais met enige diepgang, zo zuiver en elegant heb ik ze nog niet geproefd, heeft ook nog karakter, kruidig, minerale nuances en zelfs lengte. De witte is prachtig, heel fris en uitbundig geurend naar o.a. grapefruit, mooi rond, pittig en vol, zacht, fris, opwekkend, intens, veel karakter, jong en onstuimig, ongeremd (zou het de anarchistische opvoeding zijn?). Prijs is rond de acht en een halve euro, geen geld voor goed en opwindend eco. Voor certificering zijn ze veel te druk geweest de eerste paar jaren, maar ze zijn er nu mee bezig. Met ingang van wijnjaar 2014 schijnt men wel de papieren te hebben.
O ja, deze wijnen zijn ook het bewijs dat het bij mij alleen maar om de inhoud van de fles gaat en het etiket geen enkele rol speelt. Ik geef toe dat ik toch even heb geaarzeld, maar je hebt principes of niet, ik sta ervoor! U bent dus gewaarschuwd, en ja, het is echt héél erg!

21-05-2014
Net van Dom. des Homs het bericht gekregen dat de Tersande rosé en Tersande rouge uit 2013 niet worden geleverd omdat er te weinig is voor de export. Wel Paul en Viognier, Chardonnay ook. De Gravieres 2012 is uitverkocht. Wordt een karige boel. Ben teleurgesteld dat er niet een kleine hoeveelheid Tersande voor m'n trouwe klanten beschikbaar is. Waarom wel de rosé als monster meesturen terwijl daar veel te weinig van is? Eerlijk gezegd geloof ik het niet zo dat er helemaal geen Tersande meer voor me zou zijn, dat is hun grootste productie en ben al jaren trouwe klant, mag je ook wel enige meegaandheid van de leverancier verwachten. Ik heb een vermoeden dat er wat anders op de achtergrond meespeelt, een nieuwe importeur met grote plannen had vorig jaar Nederland geclaimed en gepoogd me droog te leggen, of dat de reden is voor de huidige karigheid weet ik nog niet daarvoor moeten we nog even geduld hebben. Het voelt in ieder geval niet goed. Wordt vervolgd.

16-05-2014
Vorige week wat monsters wit en rosé uit Zuid-Frankrijk geproefd. Zaten ook wijnen van Dom. des Homs bij. De Viognier (2013) is weer heel erg fraai, diepte, kracht, rijkdom, nuances, mineralen, pracht fruit, kruiden (en hout?), heel fris, heeeerlijk. Chardonnay 2013 ook goed, maar die mist de diepte van de Viognier, wel heel zuiver en mooi fris en vol, duidelijk eenvoudiger, ook goedkoper. Rosé 2013: net een Sauvignon-Blanc vlak na het openen, daarna komt er ook schoorvoetend iets fruit in, maar vooral wat kruiden, kreupelhout en een beetje aardsheid, mooi zacht en soepel, mooi fris, mineraal, pracht balans en prima intensiteit, echt fraai. Wat frisser, "witter" van aroma dan vorig jaar. Nu nog even de roden proeven, worden eind mei gebotteld, dan beslissen en een zending laten komen. Wordt minstens eind juni voor de wijnen weer leverbaar zijn.

25-04-2014
De Bucelas Quinta da Murta, zowel de stille als de mousserende versie zijn net aangekomen. Precies optijd voor de asperges. Genieten van het mooie weer en deze mooie wijnen. Bij de mousserende: de wijn zit nog maar kort op fles waardoor de nog zeer elastische en uitgezette Champagne-kurk errug vast zit. Een kurketrekker is het enige redmiddel. Mij is verzekerd dat het over een tijdje allemaal wat gemakkelijker gaat, dat de bevalling wat soepeler verloopt.

14-04-2014
Het was me een weekje wel. Zo'n positief stukje in Volkskrant Magazine van vorige week zaterdag maakt wel wat los. Bijna afgerond, nog een enkele bestelling wacht nog op de nieuwe eigenaar. Rood (des Homs) is dus uitverkocht, nieuwe jaren wit en rosé worden bemonsterd.
Zonet een bestelling gedaan in Portugal: nieuwe wijnproducent van witte eco-wijnen, niet gecertificeerd, maar prachtige wijnen. Een droge witte (8 euro) en een sublieme (strakdroge) "vintage" methode Champenoise, of krijg in nu heel juridisch Frankrijk over me heen............. Subliem mousserend uit één wijnjaar, zo, nu loop ik geen risico meer. Pracht bubbels voor beneden de vijftien euro, ik ben niet zo van de bubbels, maar dit is toch de moeite waard, voor wie het bruisend wil is dit een geweldig alternatief voor Champagne (risico neemt weer toe......), ietsje anders, maar veel mooier dan een bijna twee keer zo dure "basis" Champagne. Verfijnd en complex en dat tref je niet zo vaak aan in bubbels, al helemaal niet voor deze prijs! Maar het is vooral de droge (stille) witte waar ik erg van gecharmeerd ben. Zeldzame Appellation (D.O.C. in het Portugees) al sinds de tijd van Shakespeare geliefd, maar veel belangrijker: nu nog steeds erg mooi. Type Riesling, maar dan ietsje anders, ja, zo lang als ik dub over de Oostenrijkers, zo snel was ik klaar met de keuze voor deze opwindende Portugees. Ik verwacht begin mei de beide wijnen in huis te hebben.

07-04-2014
Op zaterdag 5 april stond er in "Volkskrant Magazine" (p.53)
een stukje over Tersande rouge 2012. Ik had er nog redelijk wat dozen van, maar die zijn dus allemaal verkocht/gereserveerd. Ik kom zelfs tekort. Luxe probleem heet dat. Ook de laatste dozen Paul gingen de deur uit, van de Viognier zijn nog maar weinig flessen over. Van deze Viognier verscheen op 18 januari j.l. in de NRC LUX een stukje over deze wijn. Landelijke aandacht en waardering voor een kleine importeur.
Ik wacht op monsters van de pas gebottelde witte en rosé (2013) van dom. des Homs.

31-03-2014
Cabriac is net "binnen", voorraad aangevuld, deze week nog een nieuwsbrief schrijven met een aantrekkelijke aanbieding als troost voor het zo lang niet leverbaar zijn van de Carignan Vieilles Vignes.

25-03-2014
Weer terug van een dag Prowein (Düsseldorf), iets minder wijnen geproefd dan vorig jaar, het was drukker en voller in de gangpaden, ook warmer. 4800 Aussteller zoals dat in het Duits heet, over 8 hallen (incl. gedistilleerd) verdeeld. Zoemende mensenmassa's met opvallend meer Aziaten dan voorgaande jaren en talloze, af en aan rijdende rolcontainers vol met vieze en weer schone wijnglazen in opgestapelde plastic kratten. Enorme logistiek, Duits, dus goed georganiseerd. Maar de wijnen dan? niet heel veel nieuws, een paar prachtige wijnen geproefd, ook van nieuwe producenten. Eerst maar eens de werkelijke prijzen afwachten, betaalbaar is wat mij betreft heel belangrijk. Zillinger (Oostenrijk): heel veel duurder dan vorige zending, Veltliner wat slanker, strakker van stijl, maar wel met heel mooie neus. Ik weet het nog niet, ruim negen euro, biologisch, dat wel, maar ietsje meer rijkdom was wel mooi geweest, helemaal voor deze prijs. Misschien nog eens later proeven. Ook een andere bio Oostenrijker geproefd (de wijnen natuurlijk): exotisch en gedurfd van stijl, opwindend, ook aan de prijs, maar er zit nog wat ruimte om te onderhandelen. Hou ik niet zo van, maar soms moet je wel. Vicentini schitterde wederom met beide Soave's. Ik hoop dat de prijs niet is gestegen, dat een prijs van de Terre Lunghe iets boven de acht euro nog mogelijk is, dan worden hier heel veel mensen blij van, ook de Casale was schitterend, prijs is in deze categorie (alweer drie glazen Gambero Rosso) iets minder een punt, Recioto is helaas pas eind dit jaar beschikbaar, mooie Valpolicella Superiore, niveau mooie Bourgogne, maar misschien is de prijs ook wel op dat niveau. Kan zelfs dan nog interessant zijn want in 2011, 2012 en 2013 is niet zo heel veel goeds in de Bourgogne gemaakt, en u snapt het al: door de geringe opbrengst en de benodigde, enorme kosten (veel handelingen in de wijngaard, selecties, etc.) om deze "tussenjaren" nog een goede kwaliteit mee te geven moeten de prijzen wel stijgen. Als troost geef ik u ook maar even de redenering bij zeer goede jaren: een prijsverhoging is alleszins gerechtvaardigd door de uitzonderlijk hoge kwaliteit, waardoor de wijnen erg geliefd en gezocht zijn. Als bankier worden er niet in zit dan is wijnboer in de Bourgogne altijd een goede tweede optie. Nog een nieuw project van Ch. Labadie geproefd: een nieuwe Cru Bourgeois uit de buurt, modern gemaakt en wat mij betreft net zo lekker als een wijn uit de Languedoc en mooi als een Médoc. The "goods of both worlds", want ik vind de Labadie complexer, mineraler en spannender, maar wel ietsje "moeilijker", dit hoeft geen probleem te zijn voor doorgewinterde Médoc-liefhebbers, die houden wel van een beetje "weerstand".
La Quercia, kent u die wijnen nog? Montepulciano d'Abruzzo's, veel kleur, fruit, aardsheid, tikje ruig, maar ook zacht? Had deze keer ook mooie wijnen, vielen vorig jaar nogal tegen.
Ook een optie: nieuwe (rode) Rhône, zeldzaam fraai, fluweel, genuanceerd, elegant en diep, ook complex, niet goedkoop, dus ik ben weer onrustig aan het worden, niet doen denk ik op dit moment, maar u kent me onderhand, blijf ik verstandig, of ga ik weer voor de bijl ........
Topcuvée van Ravasqueira (Portugal) geproefd: heel erg Amerikaans, ben ik niet gek op, maar deze versie is wel heel erg mooi gemaakt, niet alleen maar hout (wel heel veel), maar ook prachtige andere indrukken van het mooiste fruit en terroir, tsja, daar gaan je principes, ben ik wel een beetje weg van, zou ik misschien niet een kleine hoeveelheid ........ kijk zo begint dat, de kriebel. Maar hier staat een heel erg dikke en stevige streep: véél te duur, dus kán ik niet eens onrustig worden, want voor deze prijs wordt het hem toch niet. Gelukkig, klaar!, tenzij ze wat met de prijs willen doen...... Néé! gaan we niet over beginnen, maar als zij er dan over gaan beginnen?, hmmm, ja, dan nog niet, maar misschien, heel misschien toch, als de prijs maar interessant genoeg wordt. Houdt het nou nooit een keertje op??

20-03-2014
Nog wat kandidaat wit doorgeproefd, maar ik geloof niet dat er wat bij zit als goede aanvulling of vervanging. Het wordt wel een beetje tijd om wit weer op peil te krijgen, maar het duurt dit jaar allemaal wat langer dan gebruikelijk. Voor veel bedrijven is 2013 een traag jaar, heeft meer tijd nodig in de kelder om klaar te zijn voor de fles. Normaal had ik al de Zillingers (Oostenrijk) en Vicentini's (Soave) geproefd, maar dat kan pas volgende week in Düsseldorf. Het is niet anders, Zillinger is knap kostbaar geworden, in combinatie met twee keer accijnsverhoging en een forse prijsstijging van de wijnen moet ik er naar het  zich laat aanzien een euro meer vragen voor de Veltliner, of voor die negen euro nog wel genoeg klanten te vinden zijn is maar de vraag. Maar goed, wie weet is de wijn wel zo bijzonder dat dat geen probleem hoeft te zijn. Zillinger is nu Biodynamisch werkzaam in zijn wijngaard, voor die tijd "alleen nog maar" eco. Wie weet, eerst maar eens proeven.

19-03-2014
Gisteren en vandaag weer "proefwerk" gehad. O.a. nieuwe wijnjaren van Ch. de Cabriac uit Corbieres. Wijnen die er uit sprongen en waarvan ik meteen heb besteld: de jonge Vermentino 2013 (lekker pittig en fris, al een beetje rijkdom); de Cabernet Sauvignon 2013 (vond ik vorig jaar niet zo bijzonder, erg stalig, onprettig, maar de 2013 is werkelijk een plaatje: elegant en geweldig fraai fruit, echt hééél erg mooi!!); zo ook de Pinot Noir 2012 tot mijn grote verrassing: zeldzaam goed en mooi, ook heel typerend Pinot Noir, helemaal geen opgeblazen flatterige Pinot zoals je zovaak uit Zuid-Frankrijk tegenkomt, wel warm, maar genoeg fris en elegant, en dat fruit..... heerlijk!; de Corbieres rouge Tradition 2011, is er nog niet helemaal, maar al wel heel fraai.
Zoals al gezegd, samen met de (veel te) lang uitverkochte Carignan 2012 besteld, ga ik een mooie aanbieding van maken als de wijnen in huis zijn. Let maar op.

13-03-2014

Gisteren stond opeens de transporteur op de stoep. Een zending wijn uit Spanje. Nog nooit heeft een transport en gereedmaken van een order zo kort geduurd. Mocht ook wel want zowel het transport alsook de wijn is in prijs gestegen. Dat van de accijnsverhoging heeft vast elke Nederlander wel meegekregen. Voor de Garnacha is er zelfs sprake van twee verhogingen: die zending stamde nog uit eind 2012, vlak voor de eerste accijnsverhoging. Het resultaat is dat ik de wijnen niet meer beneden de vijf euro kan aanbieden, die tijd is voorbij, helaas. Ook hanteert de bodega nu nog maar één prijs voor de gangbare wijnen, tot voor kort zat daar nog een klein verschil in. vijfvijfentwintig, een mondvol voor een mondvol wijn, althans de roden, de witte en rosado zijn lichter, vooral de witte is duidelijk frisser en strakker van stijl gemaakt, de rosado is wat betreft stijl net als het vorige jaar, toen vond ik hem een pietsje mooier, maar de 2013 zit nog maar net op fles, dus die zou nog kunnen bijtrekken, is nu al heerlijk, geen misverstand daarover, zit er al verschil in met vorig jaar dan is dat maar klein.

01-03-2014
Van twee producenten nieuwe prijzen onder ogen gekregen. Zillinger en San Gregorio (Tres Ojos en Armantes). Ja, we zullen er toch aan moeten geloven. Zillinger werkt nu Biodynamisch (Demeter) en heeft twee magere jaren (productievolume) achter de rug en zegt nog selectiever te zijn in de druiven die hij gebruikt voor zijn wijnen. Zoals het nu lijkt wordt in ieder geval zijn Veltliner een euro duurder. Daar zit dan ook de accijnsverhoging in van afgelopen twee jaren en het duurder geworden transport. In 2013 bestelde ik geen wijn van hem, zijn 2012's waren op één wijn na beneden de maat. Hierdoor loop je dus tegen de twee accijns- en transportverhogingen aan. Eerst maar eens even proeven of zijn "startwijn" wel die ruim negen euro waard is. Proeven kan pas op z'n vroegst eind maart.
Ook de prijzen van San Gregorio zijn (voor het eerst) relatief sterk gestegen. Een beetje hetzelfde verhaal, verhoging in accijns en transport erbij en elk dubbeltje (oud geld) telt erg zwaar bij deze goedkopere categorie. Beneden de vijf euro lukt het beslist niet meer. Wel jammer want het is zo'n psychologische grens. Eigenlijk zijn ze al jaren te goedkoop voor wat ze bieden die wijnen van Gregorio, met 5,25 heb je nog fantastisch veel waar voor je geld, dus eigenlijk mogen we niet klagen. Ze kosten nu bovendien allemaal hetzelfde. Ik heb gisteren maar besteld.
Mooie pittige droge witte, iets minder vol en wat strakker dan andere jaren, mooi zuiver; mooie en rijke droge rosado; ook weer goede, krachtige, intense en ronde Garnacha met wat ruigheid en ten slotte een prachtige, super fruitige en intense Garnacha/Tempranillo blend, ruig randje, fris zuurgehalte, krachtig en met verbluffend helder en intens, rijk fruit. Ik kocht er niet veel van, voor sommigen net ietsje te ruig, maar spannend is het allemaal wel, ik hou hier wel van! Wijn met ballen voor wie durft.

Van Château de Cabriac (Corbieres) moet ik nog de nieuwe jaren wit (Vermentino en Viognier) rosé en deels rood doorproeven. Wordt hoog tijd want ik ben heel erg aan aanvulling toe, vooral de Carignan is al veel te lang niet leverbaar.

Heb ook nog kandidaten staan uit Gascogne (wit, droog en zoet) Jurançon (droog wit en zoet wit), wel een beetje kostbaar, maar wie weet is het prachtig, want dat kunnen wijnen uit die hoek (Franse Pyreneeën) zijn! Ook wat Rhône en Languedoc-Roussillon van nieuwe kandidaat producenten. Portugees wit en een beetje rood staat ook in de wachtkamer, er komt zelfs nog iets Bordeaux deze kant op. Wat er van over blijft moeten we nog maar zien, de ervaring leert dat dat niet zo heel veel zal zijn. Ik ben benieuwd. Ik hou u op de hoogte.


30-01-2014
Toevallig heb ik binnen een week twee bestellingen gekregen en klaargemaakt voor nieuwe klanten die wijn bestelden van een domein met dezelfde naam als hun achternaam. Bij Paul (domaine des Homs) gebeurt het met enige regelmaat dat personen met dezelfde voor- of achternaam deze wijn bestellen. De eerlijkheid gebiedt me te melden dat het voornamelijk vaste klanten zijn die Paul aanschaffen vanwege de stijl en prachtige (betaalbare)kwaliteit.