logo
"oud"nieuws 2015
home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen reacties links contact
Wijngaard Valdepeńas
Wijngaard Valdepeńas, Spanje. foto: ICEX
Zaken en ontwikkelingen uit 2015 die uw aandacht verdien(d)en.


Voor actuele zaken:
nieuws ...

17-12-2015
ja, het was druk de laatste tijd, veel wijn, veel vraag, veel bestellen. Ook een vermelding in Elsevier (de beste 65 wijnen van 2015 volgens Nicolaas Klei), een week later een stukje over de onvolprezen Piemontewijnen van Burlotto (Pelaverga, Barolo's etc.). Pelaverga natuurlijk vlot uitverkocht. Overleefdoos bedacht, verkoopt ook goed, voorziet duidelijk in een behoefte. Wat minder regelmatige omzet dan vorige jaren, dan weer weinig, dan weer heel veel. Overal waar je kijkt wordt je doodgegooid met wijnaanbiedingen. Kranten verdienen kennelijk niet meer aan de andere advertenties dus zijn een soort print-online wijnkanaal aan het worden met werkelijk fantastische aanbiedingen, althans zo lijkt het. Van alles voor de halve prijs, kortingen waar je vraagtekens bij zet. En toch moet íemand er beter van worden, gaat het volgens de drankensuper formule? je vraagt het hele jaar door 50 cent of een euro per fles teveel aan je klanten en verkoopt gedurende een week de wijn voor twee euro per fles te weinig, twee vliegen in een klap: je houdt als handelaar lachend een ruime extra marge over en de klant krijgt het gevoel dat ie die ene week zeer klantvriendelijk wordt behandeld. In feite betaalt de klant zijn korting vele malen in kleine stukjes zelf en is objectief gezien veel duurder uit. Maar ja, het gevoel zegt wat anders en daar maakt "men" in de handel slim gebruik van. Ik doe daar niet aan mee, bij mij koop je het hele jaar voor een redelijke prijs, koop je geen Barolo omdat er Barolo op het etiket staat, maar omdat er "echte" Barolo onder de kurk zit, koop je toch een prachtige Petit Verdot voor een prikkie, zijn alle wijnen in hun soort bijzonder. Wijn, karakter en genieten, dat verkoop ik, geen namen, etiketten of reputaties. Daar zijn anderen veel handiger in dan ik. Kijkend naar wat er de laatste weken de deur uit is gegaan hebben velen een aangename Kerst !!

28-10-2015
Vanochtend "De Grote Hamersma 2016" ontvangen, dat er 13 goedewijnen in staan was me al enige tijd duidelijk, maar de beschrijvingen kende ik nog niet. Ben ik blij mee. Vorig jaar had ik 23 wijnen in de gids, maar toen waren alle wijnen die ik wilde laten proeven op tijd in huis en konden ze voor de uiterste inzenddatum voor de gids naar Hamersma worden verstuurd. Dit jaar waren een aantal wijnen van Dom. des Homs (rood), Burlotto, Cabriac en een paar andere nog niet in huis voor de uiterste inzenddatum. Dat heeft zeker niet geholpen. Als je dat meeweegt dan is de score vergelijkbaar goed. Ik ga een feestelijke aanbieding bedenken, van sommige wijnen is niet zo veel meer op voorraad, van een aantal is al een nieuw jaar leverbaar, sommigen staan (nog) niet op de web site. Er zijn wel wat haken en ogen. Komen we wel uit, wordt een "offer you can't refuse".

23-10-2015
Vanmiddag kwamen de wijnen van Ch. de Cabriac binnen. Weer een aantal nieuwe aanwinsten erbij gekregen, Merlot, luxe Merlot, prachtige Corbieres. De Pinot Noir en de Carignan zijn weer leverbaar (Carignan nieuw jaar) en ook magnums Prieuré de St. Martin, prachtwijn om nog even in de kelder te leggen en met dierbaren te delen of cadeau te geven (je zult er maar eentje krijgen!).
Alles staat inmiddels op de site, foto's moeten nog worden gemaakt, die volgen dus nog.

12-10-2015
Vanmiddag nog wat wijnen geproefd, ook de Paul en Tersande. Tersande is er onderhand wel. Mooi, ja, zelfs prachtig bouquet en is al goed in balans, de Paul is er bijna, geeft ook steeds meer complexiteit in de neus.
Een nieuwe middenklasse rode Corbičres van Cabriac geproefd, beneden de tien euro en dan zo mooi en zacht, prachtig, heerlijk zacht fruit, geconfijte tonen, een aanwinst. Ook een kleine hoeveelheid Merlot Reserve besteld. Liefhebbers van wijnen met diepte en elegantie: kopen!! Eerst heeft deze wijn wat stugs, knorrigs, hards en geslotens, maar na een dag en de dagen daarna wordt het allemaal heel erg fraai. Koopje voor nog geen acht euro. De gewone rode Corbičres (tradition) is ook mooi, wat aards, zacht, rond, terroir, warm, niet zwaar, wel karakter. Tot slot nog even de Cabriac Cabernet 2013: net een oude Cabernet Sauvignon uit Bordeaux, aards, fenolisch, mestig, mooi elegant, intens en mooi rijp, soepel ook. Kijkje in de historie, nog slechts twee doosjes, 2014 Cabernet is nog niet gebotteld, heb ik nog niet geproefd.

12-10-2015
het is inderdaad niet kiezen geworden, ben bezig met broeden op de juiste onderlinge aantals-verhoudingen, dat is best lastig, royaal Nebbiolo bestellen, dat is zeker, niet goedkoop, maar mini Barolo, aardbeitjes, opvallend soepel en rond, nu al, maar ja, goedkoop...... wel voor een Barolo, niet voor een Langhe. Is meer Barolo dan Langhe, dus ik waag de gok. Niet voor liefhebbers van geweld, kracht en eikehout, filigraan, souplesse en een ongelooflijk mooie finesse, diepgang en zuiverheid. Lees ik rode Bourgogne? Weinig kleur, etherische, verfijnde stijl?, elegantie, subtiliteit, het mooiste fruit,? aardsheid? denkt u dan ook aan een Morey-St.-Denis, Volnay?, Village wijn, misschien wel Premier Cru? dat niveau, anders natuurlijk, maar wel heel veel overeenkomsten, net als Bairrada, luxe Chianti en Douro, vergeleken met Bordeaux, de andere kant van het spectrum, meer op compactheid, kracht gebaseerd. Wondermooi, een wijn die je gedurende een dag of vier zou moeten volgen om alles mee te krijgen wat er in zit, steeds maar weer wat nieuws, subtiele verschillen, maar wel in veel laagjes. Vroeger was ik een Bordeaux-man (Brahms, Beethoven), maar nu vind ik dat subtiele steeds mooier (Bach, Ravel), is het de leeftijd of gewoon de wijn (elegantere versies uit Piemonte zoals die van Burlotto) die ik "bij toeval" heb ontdekt en er een nieuw luikje voor me is open gegaan.

07-10-2015
Ja, ja, dat is het mooie aan dit vak: het ene moment baal je als een stekker dat iemand je de "Poot" dwars zet (grapje) het andere moment komt er weer een gelukzalige glimlach om de lippen bij het proeven van een serie monsters uit Piemonte. Ja, Burlotto, daar zijn de flesjes van. O,o, wat mooi. Ik hoef niet meer opzoek naar Bourgogne, dat is wel duidelijk. Nee, goedkoop wordt het nooit, onder de dertien euro lukt het niet, maar dat geldt ook voor een beetje drinkbare Bourgogne. Alles wat ik proefde is mooi, heb ik dus een ander probleem: wat te kiezen. Of misschien maar lekker niet kiezen en alles kopen? Morgen en komende week de flessen maar eens volgen, wordt het vanzelf duidelijk of ik nu wel of niet moet kiezen (ik hoop stiekem op niet-kiezen). Wordt vervolgd.

05-10-2015
Er staat weer van alles op een vrachtwagen sinds vanmiddag. Italië is de herkomst. Had graag in het diepe zuiden een zending besteld, maar een collega importeur had exclusiviteit voor ons land bedongen, dus mag ik bij hem gaan kopen. Ik heb gelukkig nog wat haar, redelijk grijzend en duidelijk minder dan twintig jaar geleden, maar geen enkele daarvan overweegt om het ellebogengedrag van deze collega te belonen met een extra stukje omzet en dus bevestiging van zijn exclusiviteit. Dat er ruimte genoeg is voor meerdere importeurs is kennelijk niet ieders mening, zou het de angst voor een te scherpe prijs van mijn kant zijn? Ik ga me er maar niet mee bezig houden, besteed de energie maar aan leukere zaken, zoals het vinden van nieuwe wijnen. Ik zie de positieve kant er maar van: is er ook weer eens wat extra nieuws voor mijn klanten.
Abruzzo, daar komt de zending vandaan, misschien komt u La Quercia nog bekend voor, deze keer waren de wijnen weer prachtig. Lekker fruit, aards, kruidig, fris en heerlijk soepel, met net dat ruige randje wat deze wijnen zo spannend maakt. Mooie concentratie, mooie balans in alles. Hadden we anders maar mooi gemist als meneer de ellebogenimporteur zich een beetje collegialer had opgesteld. Vanaf ca. € 6,50 tot en met € 15,50.

16-09-2015
Zuid-Italië (Paradiso) is aan aanvulling toe. Contact opgenomen voor monsters, maar keurig bericht terug gekregen dat ik me maar bij een collega importeur moet melden want die had exclusiviteit voor Nederland bedongen. Het is nog niet definitief, maar ik stel me al een beetje in op het zoeken naar nieuw bloed in de gelederen. Raar toch die angst van sommige "andere" importeurs, er is plek voor meer dan één importeur in ons land, ik heb er nooit bezwaar tegen dat iemand anders ook "mijn" wijnen verkoopt, als ie het maar niet voor bodem- of hobby prijzen doet, want ik moet er ook mijn kachel, eten, huis en verzekeringen van betalen. Tegen een Lidl, Ahold, Jumbo of Aldi valt eenvoudigweg niet te concureren, ook niet tegen iemand die voor de leut wijn importeert, van een prettig pensioen geniet en zijn vakanties middels wijnverkoop wat meer functie en diepgang geeft.
Nee, "de handel" is wel het minst prettige deel van mijn werk, erger nog dan accijnsaangiftes of btw, daarvan weet je dat iedereen in deze branche even erg de klos is, je hebt het al in je systeem ingebouwd. Maar zo'n "ga eens aan de kant ellebogen-actie" van een conculega doet me toch elke keer weer een beetje zeer, sommige mensen willen het nu eenmaal niet leuk hebben of vinden het niet leuk zijn juist leuk, nou ik niet. Mooie wijnen voor een nette prijs aan leuke klanten leveren, dát vind ik leuk.

27-08-2015
Had ik na ampel beraad en herproeven bij aankomst van de Koppitsch Sauvignon-Blanc een mooie back-up aan reservering gedaan, immers een heel bijzondere, fantastische wijn voor een zeer lage prijs (voor z'n kwaliteit) zal snel verkopen dus is een extra voorraadje achter de hand een goed idee. Helaas is mijn reservering per ongeluk verkocht en is de Sauvignon-Blanc geheel uitverkocht. Klein bedrijf, jong gezin, nog maar net aan export begonnen, plotseling ontdekt en veelgevraagd (was ik al bang voor), kortom het liep ze wat over de schoenen. Ik kan er niet boos op worden, het is allemaal zeer goed voorstelbaar, maar jammer is het natuurlijk wel. Tot mijn grote genoegen ontwikkelt de Veltliner zich boven verwachting goed, ik kon gelukkig nog wat reserveren als alternatief voor de sublieme Sauvignon-Blanc. Valt het allemaal toch nog een beetje mee. Tussen de regels door: wilt u nog Sauvignon-Blanc, wacht dan niet te lang.

01-08-2015
Ja, eindelijk zijn ze gearriveerd: de wijnen van Domaine des Homs, vanaf 17 augustus weer volop leverbaar.

31-07-2015
De Zweigelt van Koppitsch heeft last gehad van de reis, hij komt weer wat bij van de vermoeienissen, maar hebben hem ook een fractie belegener gemaakt, een tikje minder fruitig, ietsje meer kruidig. Het was erg warm ten tijde van het transport, misschien heeft dat een rol gespeeld, ik weet het niet, in ieder geval heb ik de beschrijving op "de Goede Wijnen" pagina aangepast.
De Veltliner en de Sauvignon zijn er weer helemaal, zijn geuriger en frisser van stijl dan vlak na aankomst. De Weissburgunder proef ik binnenkort.


27-07-2015
Eindelijk staan de wijnen van Dom. des Homs op de vrachtwagen naar Nederland. Weer vertraging gehad, deze keer de transporteur die niet kwam opdagen. Boze Franse boeren op de weg? kan maar zo. Maar goed, alles komt eraan, eind deze week in huis hoop ik. Wordt allemaal wel wat krapjes voor de vakantie.


25-06-2015
Nu alle wijnen van Alexander Koppitsch geproefd. Ik heb er meteen vier (typen) van besteld: Grüner Veltliner, Weissburgunder, Sauvignon-Blanc en Zweigelt (rood). De witte wijnen allemaal uit 2014, de rode uit 2013. Rijke, ietwat a-typische Grüner Veltliner, kruidig, rijp en rond; volle, heerlijke Weissburgunder; een sublieme Sauvignon-Blanc, zo ontzettend mooi, fris, zuiver, intens, opwekkend, nee, zo tref je ze maar heel zelden, ik was er meteen helemaal weg van en dat wil wat zeggen bij Sauvignon-Blanc, ben ik meestal niet zo'n fan van. De Zweigelt is ook een plaatje, pracht fruit, kruidig, elegant, mooi intens, alles op z'n plaats, genoeg karakter, zuiver, niet zo joviaal en jeugdig als de No4 van vorig jaar, wat meer ontwikkeld, "verstandiger".
De Weissburgunder moet nog in de fles, ik verwacht deze zuivere, bio-schoonheden half juli in huis te hebben. U hoort nog!
p.s. de etiketten zijn drastisch veranderd, minder opvallend, dat is zeker, nog steeds eigenzinnig, maar stijlvol. Geen tattoo met hart en vogeltjes meer, misschien ga ik ze toch missen, ook met de nieuwe etiketten gaat het bij mij om de inhoud van de fles!


19-06-2015
Eindelijk, monsters Koppitsch binnen, de twee tankmonsters eerst geproefd, de anderen (gebottelde, stabiele versies) mogen nog even rusten. Is het speelkwartier weer een beetje voorbij in de verreisde flessen. Rosé 2014: mooi, lekker zacht, fris, rijk, weinig fruit; Weissburgunder 2014 mooi, maar iets anders dan vorig jaar, rijker, dikker, minder opwekkend fris. Wordt vervolgd.


18-06-2015
De bestelling is gedaan. Bij Domaine des Homs. Ja, het lijkt wel alsof alles weer normaal is sinds de onprettige ervaring met de verse exportagent vorig jaar. Vorig jaar kocht ik heel veel Viognier 2013, vond ik wondermooi, heb ik nog steeds wat van, gelukkig maar. Had ik maar meer Paul 2013 gekocht, veel te lang zonder gezeten, ach ja, achteraf is alles zo duidelijk hoe het had gemoeten. Je weet het niet, je intuďtie volgen, dat is tot dusver het beste gebleken. Bij twijfel niet kopen, bij onrust (woelwijnen) juist extra.
Wat komt er allemaal deze kant op uit de Minervois? Om te beginnen de rosé 2014, is nu gemaakt van de Grenache (80%) en Cinsault (vervangt de Syrah die tot nu toe werd gebruikt), mooie wijn, iets meer fruit, zelfde structuur, iets minder complex. Chardonnay 2014, ja, die hebben ze ook is meestal maar zozo van kwaliteit (aroma en balans), dit jaar is ie erg mooi, de mooiste tot nu toe kan ik gerust zeggen, ook nog betaalbaar, fris, maar ook mooi vol en intens, verwacht geen fraaie Macon uit Zuid-Frankrijk, maar een goede, droge witte wijn, een aanwinst. Viognier 2014, ook mooi dit jaar, maar heel anders dan 2013. Die vind ik persoonlijk mooier als wijn, biedt meer diepte, maar is minder Viognier dan de 2014. Want in 2014 werd ie kennelijk nog rijper, buitelen daardoor de abrikoosjes uit 2014 over elkaar heen, is iets lobbiger, minder mineraal, minder edel, wat wulpser, maar toch mooi fris. Het is maar net waar je van houdt.
Dan rood. Vorig jaar niets gekregen, nu wel: Tersande rood. Pracht fruit, frisheid nuances, tikje boers, maar eleganter en duidelijk wat lichter van stijl dan wat we gewend waren. Misschien de jongere stokken (nieuwe aanplant) mooi zuiver, opwekkend, ja, mooie wijn. Paul 2014 ook mooi, duidelijk niveau hoger en dieper dan Tersande, hoofdzakelijk Syrah, anders van stijl dus. Mooie frisse en krachtige wijn. Lijkt ook wel iets eleganter dan de voorgaande jaren. Iets meer frisheid, kenmerk van 2014?, andere benadering wijnmaken? ik zal het eens vragen. Tot slot de Gravieres de Sancastel, de luxe wijngaard, ook 2014, ook eleganter, frisser, minder compact, minder kracht, meer op nuances gemaakt, pracht houtgebruik, beschaafd en toch aanwezig, geen blockbuster, mooie, diepe en complexe wijn.
Maar wat is dát moeilijk om rood te proeven als ie nog maar een paar weken op fles zit, alles steekt uit, gaat alle kanten op, is nukkig, ruig, zurig, hoekig en wispelturig, aroma's verschuilen zich achter hoekige zuurtjes en wat onbestemde tanninen, ruwig en wringerig. Net een klein schoolplein waarop de kleuters na een drukke reken- en taal-ochtend op uitzwermen, schieten alle kanten op, druk, scherp geschreeuw, heftig, net een stelletje watermoleculen boven een pan soep die aan de kook is. Na een tijdje is de piek er wat uit, verminderd de druk, wordt het iets rustiger, nog niet helemaal overzichtelijk, maar komt er meer lijn in, wordt iedereen weer zichzelf, herken je de kinderen weer. Zo ook met deze wijnen, net open schrik je je rot, zet je alle zeilen bij om vat te krijgen op de springerigheid, de onbalans, na een paar uur beginnen de eerste herkenningspunten naar voren te komen, na een dag komt er zowaar een beetje lijn in en na een dag of drie krijg je een beetje een idee van de grote lijn in de wijnen. Ja, het is een raar vak, telkens weer een nieuwe uitdaging, maar om zulke jonge wijnen in hun minst benaderbare en stabiele fase te proeven is altijd weer een uitdaging, temeer omdat daar een investering van afhangt, waarvan je maar mag hopen dat ie er weer met enig rendement uit mag komen. Ieder zijn vak. Dus binnenkort in dit theater: Rosé, Chardonnay, Viognier, Rouge, Paul en Gravieres, allemaal uit 2014. Er is in tussentijd nog Viognier 2013 op voorraad, blind geproefd schatten we (ook mijn gewaardeerde proefvrienden) deze 2013 in als de jongste wijn van de twee, de andere was dus de 2014.


08-06-2015
Burlotto, de pracht producent uit Piemonte heeft alweer een aantal wijnen uitverkocht. Ik wilde bestellen en mikte op een levering deze maand, maar helaas het wordt na de zomer. Dan komen ook de door mij vroegtijdig gereserveerde Barolo's uit 2011. Ik had er weer meer van gewild, maar van dit schaarse goedje krijg je maar mondjesmaat geleverd. Het is niet anders. Moeten we ons eerst nog even zien te vermaken met wat er nog wel is (niet veel meer, alleen de Barolo Acclivi 2009)  ja, heel erg fraai, heb nog maar een klein aantal flessen van deze wijn. Dan toch maar aan de Douro's, hoewel heel anders van stijl, even bijzonder als de Burlotto's van kwaliteit, en wat een fruit hebben de Lobatos en de Javali's.... onvoorstelbaar. Het wachten valt na de nieuwe aanvoer van Douro's op 2 juni gelukkig mee.


02-06-2015
Vandaag de nieuwe Quinta dos Lobatos 2013, Qta do Javali Reserva 2011 en de Qta do Javali Old Vines 2011 welkom in de voorraad geheten. Zonet even de nieuwe Lobatos geproefd. Een tikje rijper en rijker dan de 2012. Wat is dat toch heerlijke wijn!! Dat super enthousiaste, frisse, aardse, beetje rokerige fruit, zo lekker, dat randje kruidig hout er tegenaan, die frisheid, die ingetogen kracht en die spannende tanninen. Ik ben er altijd weer een beetje van onder de indruk, zo mooi vind ik dit. Niet verfijnd, maar een beetje boers, klein tikje ruig, en onbesuisd, maar goed in balans, elegant, spannend vooral en telkens weer boeiend, dat is eigenlijk wel het meest bijzondere aan deze "instapwijn" "mag ook wel voor 11,60" hoor ik u terecht zeggen. Ja, dat is waar, echt goedkoop is ie niet, maar er zijn maar weinig wijnen waar ik elke keer zo van geniet, die zo recht uit het hart en zo zichzelf zijn als deze Douro, de Javali Reserva is veel voornamer en ook objectief mooier, om maar te zwijgen over de Old Vines met z'n geweldige diepgang en kracht, maar de Lobatos geeft mij altijd weer een beetje wiebelige knietjes en dat komt niet door de alcohol, alleen al het ruiken veroorzaakt wiebel, trouwens als je van de alcohol van een wijn wiebelige knietjes krijgt heb je ruim teveel gehad.


18-04-2015
Oeps, bleek ik toch nog wat LBV 2007 te hebben staan, dus nog niet uitverkocht.


01-04-2015
Je zou denken dat dit een grap is, maar het is gelukkig werkelijkheid. De producent van de zeer goed verkopende Mirador Petit Verdot had nog een stapeltje dozen staan. Ik was er bijna door en vreesde dat er klanten moesten worden teleurgesteld, gelukkig dat ik de laatste flessen kon kopen. De producent heeft een extra grote en volle pallet volgestouwd met dozen en deze naar mij verzonden. De dozen met Petit Verdot staan nu in het magazijn, we kunnen weer even vooruit.


18-03-2015
Pfff, elk jaar is het weer een aanslag op je gestel. Ik heb het over Prowein. Een grote hekel heb ik aan dit soort enorme evenementen. Dit jaar 9 grote hallen vol, de helft van het hele "Messe" complex, met, naar men zegt 5500 exposanten (heb ze niet nageteld). Het aantal bezoekers weet ik niet en dat laat ik ook maar zo. Het is allemaal wel efficiënt, op z'n Duits geregeld. Letterlijk de hele wereld staat er. Een kort lijstje gemaakt en deze producenten  opgezocht in hun hokjes met balie, plus nog hier en daar wat struinen en avonturen.  Achteraf ben ik altijd weer heel blij dat ik ben gegaan, een paar bekenden de hand geschud en vele exposanten teleurgesteld dat ik niet al hun wijnen wilde proeven. Een beetje producent / stand heeft al snel een wijn of tien staan. Selectief zijn is een essentiele overlevingsstrategie, zit je aan het eind van de dag toch nog op 50+ wijnen, maar goed dat is nog te doen. Er staat weer veel op stapel, ik kom er later uitgebreid op terug, u bent gewaarschuwd. Een paar opmerkelijke zaken: Vicentini (Soave): heerlijke frisse Terre Lunghe, prachtige, diepe Il Casale en fabuleuze Recioto, bind de portemonee maar dicht want hier is weinig tegen bestand, zo mooi, zo mooi!! Dan Burlotto (Barolo), afgelopen jaren een enorm succes, de Barolo's zijn weer subliem, dit is de enige stand waar ik bij meerdere wijnen een diepe glimlach met ontroering te zien gaf (volgens mijn trouwe, begripvolle compagnon/chauffeur). Ik pik er een paar uit: gewone 2011 Barolo: prachtig, 2011 Acclivi: nog mooier, dieper, 2011 Monvigliero: top, 2011 Cannubi: ook top maar dan anders, meer een forse koning in fluwelen mantel, de Monvigliero is de beeldschone koningin, elegant en verfijnd, daar hou ik persoonlijk meer van. Koppitsch (Oostenrijk) was weer een belevenis, dat heb je met die natuurwijnen die zelf mogen bepalen wat ze doen. Alles is weer heel anders dan vorig jaar: Pinot Blanc vol en heel rijk, niet zo helder en fris als die uit 2013, maar de wijn is nog bezig met zijn eerste gisting, nog halfzoet, neemt duidelijk zijn tijd, de Grüner Veltliner is pittiger, maar ook nog net niet klaar, Sauvignon nog helemaal troebel en zoetig, rijk en mooi, rosé en rood uit 2014 wat moeizamer en de No4 uit 2013 is opeens heel anders: deze botteling heeft op (groot) houten vat gerijpt, geen Beaujolias maar serieuzer, minder helder en lichtvoetig. De andere wijnen moet ik nog proeven. Vadio, u weet wel, die sublieme Bairrada die ik ooit had, deed net als de wijnen van Burlotto mijn hart weer sneller kloppen. Ik voel weer onrust en u weet wat dat betekent, ik proefde weer een "woelwijn". Ook erg mooie witte Vadio trouwens, maar dat was een vatmonster, moet nog op fles, even een slag om de arm. Labadie. 2012 is mooi, minder klassiek dan 2011, zwoeler, ronder, 2013 gaan we vergeten (wijnjaar waarin Jérôme Bibey erg blij was dat hij niet eco-wijnen produceert), nieuw project van hem: oudere wijngaard met 100% Cabernet Sauvignon aangekocht inclusief de wijn van 2014: wil hij wel voor een prikkie van de hand doen, Médoc-prikkie wel te verstaan. Goede wijn (vatmonster), maar toch eerst maar even proeven als ie gebotteld is. Het andere geproefde komt misschien een andere keer aan bod.
Ben nu druk aan het bestellen: Tres Ojos/Armantes staat op de vrachtauto, net als Cabriac, Vicentini zonet besteld, eindelijk weer zicht op vervanging / aanvulling op degoedewijnen pagina. Er staat teveel uitverkocht tussen. Komt heel binnenkort weer goed. En er komt nog meer aan de komende tijd!


11-03-2015
Quinta da Murta wit 2013 geproefd. Best aardige wijn, iets minder intens dan het vorige jaar en ook een heel klein beetje onzuiverheid. Niet geselecteerd, misschien volgend jaar. Tres Ojos en Armantes geproefd: wit 2014 en rosé 2014 weer even mooi als vorig jaar, de witte is een pietsje zachter, maar toch nog steeds heel fris en pittig. Garnacha tinto 2013 is wederom goed, is nog wat jong, zit kort op fles, ietsje frisser dan vorig jaar, fractie minder diep, lekkere wijn met pit en karakter, toch ook soepel genoeg om zo te drinken. De andere wijnen van San Gregorio waren goed, maar minder passend (wat hoog zuur en erg belegen/houterig), de Vendimia Seleccionada rood was goed, maar niet intens en spannend genoeg. Dus de witte, rosé en rode Garnacha zijn over niet al te lange tijd weer leverbaar.


07-03-2015
Nog nooit zijn er zoveel wijnen met "uitverkocht" aangeduid. Mooi natuurlijk dat het goed gaat met de verkoop, maar het is natuurlijk niet de bedoeling. Late botteling van vele witte wijnen (2014) en daardoor late toezending monsters (eerst proeven, op basis daarvan pas beslissen welke wijnen worden geďmporteerd) waardoor er later dan gebruikelijk weer besteld kan worden (ook rood, want ik maak meestal combinatie-orders voor import). Wijnen die dit jaar zeker niet meer terug komen zijn van de site verwijderd, de andere, die een grote kans maken wel weer te worden geďmporteerd staan met "uitverkocht" nog steeds op de site. Er wordt hard aan gewerkt om de keuze weer uit te breiden, ik hou u op de hoogte.


26-02-2015
Het wordt wat dunnetjes met de keuze in witte wijnen, slechts drie, een mousserende Portugees en twee (stille) Franse. Rosé geheel uitverkocht, kortom er is dringend behoefte aan aanvulling. Wordt aan gewerkt, duurt nog even, maar dan heb je ook wat (hoop ik). Monsters aangevraagd, in afwachting van nieuws. Ik hou u op de hoogte.


24-01-2015
Leuk stukje geschreven door Onno Kleyn in Volkskrant Magazine van vandaag (p 59) over de wijnen van Koppitsch. Wat kan ik daar nog aan toevoegen? Ik heb niet zo veel meer van beide wijnen, hou m'n hart vast want de eerste bestellingen zijn al binnen. Met Koppitsch afgesproken dat ik zo snel als het kan nieuwe monsters krijg van het moeizame (maar fraaie) nieuwe wijnjaar. Dus wie achter het net vist: er is nog hoop op een alternatief (in het voorjaar). Zodra ik wat meer weet over de nieuwe wijnen (uit 2014) zal ik dat hier (en in m'n nieuwsbrief) melden.