logo
"oud"nieuws 2016
home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen reacties links contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX
Zaken en ontwikkelingen uit 2016 die uw aandacht verdien(d)en.


Voor actuele zaken:
nieuws ...

17-12-2016
O ja, wat betreft de Pelaverga 2015 van Burlotto: daar had ik in april al royaal van gereserveerd, maar dat mocht niet baten, Fabio had deze reservering vergeten en was al lang en breed uitverkocht wat Pelaverga betreft. Boos? ach wat heeft het voor zin, jammer, dát vind ik het, onzorgvuldig ook, maar laat ik niet te hard over een ander oordelen, ik mis ook wel eens iets wat niet de bedoeling is, dan ben je toch blij als je klanten dat niet te zwaar opvatten. Nogmaals jammer, heel erg jammer zelfs, maar grote kans dat Fabio de Pelaverga volgend jaar voor mij vast weet te houden.

16-12-2016
Eindelijk de pallet met Burlotto's heerlijkheden in huis, vanaf morgen (zaterdag) leverbaar. Meteen even de Barbera 2015 geproefd, dat viel niet tegen, wat is die wijn toch mooi!! Elegant en zacht en zo zuiver en puur, prachtig gewoon!! Ook weer Barolo's leverbaar, wie persé van deze wijnen wil hebben moet niet te lang wachten, elk jaar ben ik er vééééél te vroeg doorheen. "Gewoon de prijs verhogen, wordt iedereen beter van, jij houdt er meer aan over en de andere klanten hebben ook nog wat". Van dit soort logica ben ik niet. Barolo is al duur genoeg, wijn kopen moet ook een beetje leuk blijven, wil ik binnenlopen dan had ik al veel eerder een ander vak of een andere branche moeten kiezen. Ik laat het maar mooi zo.

14-12-2016
Het zal wel tegenwind zijn, want er is nog geen fles Burlotto aangekomen. Zal vrijdag (16) worden is me verteld door de transporteur. Zal tijd worden, want Kerst komt rap dichtbij. Nog een krappe anderhalve week en het is zover. Komt precies op tijd want met name de 2015 Barbera's zijn subliem, echt prachtig! Nebbiolo moet zich nog even verder ontwikkelen, maar daar is de heel erg mooie "oude voorraad" 2014 voor aanwezig, dit geldt ook voor de Freisa (avontuur met Kerst?) 2014, is nu al mooi, die uit 2015 moet nog wel even liggen, want spijkerhard toen ik hem een paar maanden geleden proefde.
Vol verwachting klopt mijn hart....

02-12-2016
Alleen een zending van Burlotto moet nog komen, verder is er al van alles: Douro's van Qta do Javali, 2 Médoc's van Ch. Labadie en de wijnen van Ataide Semedo uit Bairrada, twee rode en twee witte (mousserende). Ik kan er weer helemaal tegen.

Twee wijnen van me staan in de beste wijnen van 2016 van Nicolaas Klei in de Elsevier van deze week: Vicentini Soave Terre Lunghe en La Quercia Peladi, licht, droog wit en licht rood onder de tien euro. Steek ik maar weer in m'n zak, zal de producenten een copietje sturen van dit succes.
Ben al aan het broeden op een overleefdoos, misschien twee: een van 6 en heel betaalbaar maar toch feestelijk, en eentje van 12 als het een onsje meer mag wezen.

10-11-2016
Douro-wijnen + Ports van Quinta do Javali zijn onderweg en komen misschien deze week nog binnen, een zending uit Bordeaux met Ch. Labadie 2014 en een (heerlijke, ronde, betaalbare) nieuwe Médoc uit 2015 staat sinds vandaag op de vrachtwagen richting het noorden. Eindelijk weer aanvulling in dit type wijn. Nog een goed bericht: de nieuwe jaargangen van Burlotto (Barolo etc.) geproefd en besteld. Prachtige wijnen wederom, veel 2015, iets anders dan vorig wijnjaar, opvallend fraaie Barbera's, zachter en ronder dan 2014, steviger Nebbiolo en Freisa, Barolo's zijn uit 2012, ook krachtiger dan 2011. Moeten nog worden bijelkaar gezocht in de kelders van Burlotto en vervolgens verscheept. Prijzen zijn gelukkig maar licht gestegen.
Een nieuwe serie monsters (Bairrada's) binnengekregen, ook mousserend, ben benieuwd, nog even wachten met proeven, maar niet te lang, u hoort nog!

10-11-2016
Eindelijk weer wat tijd om de site wat bij te werken. De reacties op de 32 vermeldingen in De Grote Hamersma 2017 waren hartverwarmend, of het volgend jaar weer meer dan dertig worden is maar zeer de vraag, met iets van 40-45 wijnen in het totale assortiment is dat niet echt waarschijnlijk, er zitten altijd wijnen bij die minder aanspreken of die het in een serie toevallig niet goed doen (of niet de kwaliteit hebben om in aanmerking te komen voor een vermelding). In ieder geval was ik weer een paar daagjes van de straat om aan de vraag naar Hamersmatwaalftallen en andere doosjes wijn te voldoen.

26-10-2016
Al weer ruim een week op voorraad: de heerlijke Carignan en Pinot Noir van Cabriac, beide uit 2015. Betaalbaar moois, karakter en toch soepel, dat is in deze categorie niet meer vanzelfsprekend. Vaak is het vlak, wel lekker sappig-fruitig, maar dan is het ook gebeurd. Lekker vol en mild, dat ook, maar vaak is daar een klein beetje restzoet voor nodig. Ja, de "tricks of the trade" wat wil je ook: lage prijs en goede wijn, dat is geen bestendige relatie, ergens moet er verdiend worden. Hogere opbrengsten in de wijngaard is de meest gekozen oplossing, krijg je "dunner" sap, als je daar nu een paar gram (tot  ca. 8 gr/l) restsuiker van over laat tijdens de gisting dan levert dat net die gewenste opvulling van de dunne-holheid, veroorzaakt door de hogere opbrengsten, nog zonder dat je de wijn als zoet ervaart. Cabriac doet dat niet (en is daartoe technisch niet in staat). Zet een wijn van deze producent maar eens naast eentje die wat goedkoper is, dan proef je het verschil. Eigenlijk zou iedereen dat eens moeten doen. En smaakt de "niet Cabriac-wijn" beter dan die van Cabriac dan bent u nog beter uit want dan heeft u voor minder een beter passende wijn. Dus: geen reden om deze proef op de som niet te nemen!

Javali, Douro, 2014 en 2012. Monsters geproefd, weer diep van onder de indruk: vooral de Lobatos 2014 is heel erg fraai, ietsje ronder en rijper dan voorgaande jaren, bakken met fruit en is er hout? ja, in de verte. Heerlijk!! De Javali Reserva 2012: ook heel fraai, ook ietsje zachetr, maar even intens als 2011, heerlijke wijn, serieus hout, maar ook serieus fruit, niveau Cru Classé Haut-Médoc. Javali Old Vines 2012: ook iets zachter dan de voorgaande jaren, iets minder massief, minder intens, maar weer even complex en boeiend. Late Bottled Vintage 2012: ook heel erg fraai, nog niet het niveau van de sublieme 2007, daar heb ik nog wat van, haast u want voor deze prijs kom je ze niet meer tegen, de 2012 is rijker, ronder en voller, zoeter ook dan de 2007, helaas ook duurder. Ik ga binnenkort bestellen, leverbaar eerste helft van november (= de planning).

Labadie, Médoc, 2014, 2015. Net besteld: Ch. Labadie 2014, weer heel fraai, fractie lichter dan 2011, maar het scheelt niet veel. Ook gekocht een nieuwe wijn van Jérôme Bibey: ch. du Moulin Neuf 2015. Zo fraai kan een relatief eenvoudige en betaalbare Médoc zijn: rijp fruit, bessen, mooi kruidig eikehout, rond, intens en ook nog elegant, stevig en sappig van stijl. Echt een aanwinst. Labadie heeft meer "terroir" is kruidiger, serieuzer, aardser, complexer, gaat verder dan Moulin Neuf. Mooi duo, binnekort in dit theater. Weinig prijsverschil, gelukkig.

Burlotto, Piemonte, monsters net aangekomen, rusten nog wat uit, worden binnenkort geproefd, eindelijk komt er schot in. Nu nog andere Portugezen en Spanjaarden, Languedocs. Wie weet lukt dat nog voor het eind van het jaar (verzenden monsters, proeven, beoordelen en eventueel bestellen + transport naar Nederland).


07-10-2016
nieuwe voorraad Koppitsch Weissburgunder, ik kon nog wat extra kopen, staat nu in het magazijn. Er is ook nog Grüner Veltliner en een paar doosjes heerlijke Rosé (allemaal uit 2015).
Het nieuwe jaar (2015) Pinot Noir van Cabriac geproefd, heerlijke wijn!! zacht, fris, mooi aards, geweldig fruit, vleugje room, kruidigheid, kersenfruit en iets van geroosterde nootjes, niet heel krachtig, maar prachtig elegant en zacht. Dat voor nog geen acht euro! Samen met de 2015 Carignan besteld, o ja, ook de rode Corbières Tradition 2014 meebesteld, heerlijke wijn, maar zit nu in een beetje lastige ontwikkelingsfase: tijdelijk wat minder expressief. Over een week of twee leverbaar.

27-09-2016
Zuidelijk-Portugese wijnen geproefd, één producent was duidelijk de beste, nog in overleg, maar dat moet van twee kanten komen, hele tijd geen contact mee te krijgen, bleek een niet functionerend mobieltje te zijn (maar de e-mail werd ook niet goed bijgehouden) men is nu druk met de oogst en het wijnmaken. Schiet dus nog niet zo op. Mooi rood, matig wit, heel erg fraai, maar een beetje kostbaar zoet. Monsters uit de Rhône moeten nog komen, Douro's zijn aangevraagd, moeten nog komen, Bordeaux is ook nog niet onderweg. Al wel monsters uit Zuid-Frankrijk in huis, Cabriac Pinot Noir is net binnen, nieuwe jaargang Madiran, maar andere Zuid-Franse flessen moeten nog worden verstuurd. Genoeg in de pijplijn dus. We hebben nog wel even tot het herfstseizoen begint, maar opschieten doet het nog niet. Zonet eindelijk wel contact gehad met Koppitsch: heel erg kleine oogst zoals al in het voorjaar gevreesd, wit is erg fraai naar het schijnt, maar wordt zeer schaars, gelukkig werden me nog een paar extra flessen Weissburgunder gegund, die laat ik zsm komen. Wat is dat toch een prachtige wijn! Prachtig, complex fruit, fris, romig, rijp, rond, rijk, maar niet zwaar, en heerlijk zuiver.

02-09-2016
Druk bezig met nieuwe wijnen, kandidaten uit de Zuidelijke Rhône en Portugal staan klaar om geproefd te worden en misschien komt daar ook nog Zuid-Frankrijk bij. Van sommige wijnen (en jaren) is niet zoveel meer of zelfs bijna niets, zie de goedewijnen pagina.

23-08-2016
ze zijn binnen, de nieuwe wijnen van Domaine des Homs. Binnenkort krijgt u een verhaaltje in de postbus, mooie wijnen, helaas wel duidelijk duurder, soms is het leven hard, gelukkig zijn de wijnen van dit somein heerlijk zacht.

18-08-2016
Weer terug van "er even uit" te zijn geweest. Kleur op de wangen en eindelijk eens tijd voor wat achterstallig werk. Wat betreft bestellingen is het nu nog lekker rustig. Net bericht gehad van de uitgever van de Grote Hamersma. Alles is onder embargo tot publicatiedatum, maar ik durf nu wel alvast te melden dat ik er weer heel blij van wordt. Meer vermeldingen dan de voorgaande jaren. Welke wijnen en hun waardering krijgt u later te horen. De wijnen van Domaine des Homs staan op de vrachtauto, ergens midden volgende week verwacht ik ze te kunnen leveren. Een weekje later dan ingeschat, lijkt me geen probleem.

19-07-2016
Afgelopen maanden waren weer goed bezet, betekent dat rubrieken als "nieuws" en "reacties" er bij in schieten. Vandaag "reacties" bijgewerkt, opvallend is dat er in pieken wordt gereageerd, ook krijg ik geregeld complimenten over- en bevestigingen van vlotte leveringen, die zet ik er maar niet bij want op een enkele uitzondering na gaan alle leveringen voorspoedig.
Wijnen van Dom. des Homs geproefd: Rosé is fantastisch, de vervanger voor de rode Tersande (Clots de Pals 2015) is goed, in dezelfde stijl als de vorige jaargang, is wel nogal wat in prijs gestegen (want heet nu Minervois ipv V.d.P. d'Oc) Paul 2015 is ook weer fraai, in dezelfde elegante stijl als sinds twee jaar, heel zuiver, gepolijst en verzorgd, helaas ook merkbaar duurder, de Viognier 2015 is ook fraai, is rijker en met iets meer hout, en surprise: ook duurder geworden. De Gravieres de Sancastel 2015, ook fraai, maar die heb ik niet gekocht, er is nog 2014, de 2015 moet rond de achttien euro gaan kosten. Vind ik te duur. Het avontuur gaat er een beetje uit: de stijl wordt internationaler, de vraag neemt toe waardoor de prijs ook merkbaar stijgt, het ietwat boerse en onstuimige, heel erg eigene van de wijnen van dit domein verdwijnt geleidelijk aan, de wijnen worden gesofisticeerder, meer passend voor de internationale markt gemaakt en ze hebben veel succes, terecht, want ze zijn heel fraai en bio bovendien. "Waarom dan toch nog gekocht? want ik lees een toenemende kritiek tussen de regels door." Ja, ik heb toch nog besteld omdat de wijnen heel erg mooi gemaakt zijn, hun geld nog steeds waard zijn en ze biologisch geproduceerd worden. Maar ergens ligt een grens. Dit jaar ligt ie vóór de Gravieres, waar die volgend jaar ligt zien we dan wel weer. De huidige bestelde wijnen worden in week 32 (8-12 aug) afgehaald in Zuid-Frankrijk. Zullen ergens in week 33 in het magazijn arriveren.

24-06-2016
Drie nieuwe wijnen zijn onderweg naar het magazijn. Drie droge witte Loire-wijnen. Geen Sancerre, geen Pouilly-Fumé, maar twee Muscadets en een Sauvignon-Blanc. Spetterend fris, kristalhelder van stijl, prachtwijnen, dit kan alleen in de Loire worden gemaakt, betaalbaar bovendien. Ze staan al tussen de goedewijnen, nog even geduld!

10-06-2016
Tamelijk lang geleden dat ik de vorige keer iets op deze pagina vermeldde. Kennelijk druk geweest. De wijnen van la Quercia verkopen zeer goed, moet binnenkort weer opnieuw bestellen.
Nog geen nieuwsbrief geschreven over de wijnen van Alexander Koppitsch, zal binnenkort gebeuren. Wat zijn dit toch weer heerlijke wijnen!
De Madiran's van domaine Sergent staan in de belangstelling, Nicolaas Klei was onder de indruk van de houtgerijpte versie (Elsevier) (ik vond dat ie opeens opvallend vaak werd besteld), maar ook in het Duitstalige Zwitserse wijntijdschrift Vinum (editie Juni 2016) kwam de "fût chêne" er goed af. Werd zelfs eerste in een proeverij van tannats uit Frankrijk en Uruguay, nog vóór grote namen als Bouscassé vieilles vignes en Berthoumieux, beide van de legendarische Alain Brumont. Ben altijd een beetje voorzichtig met het aanhalen van zulke resultaten, want het is een momentopname, het waren andere jaargangen en welke criteria liggen aan de basis van de eindresultaten. Maar goed, dat ie erg goed en mooi is was meteen duidelijk. Heb er nog maar heel weinig van. Vreemd dat de niet-houtgerijpte versie nergens wordt genoemd, want eigenlijk vind ik die nog mooier, beter gezegd lekkerder. Kwalitatief is de houtgerijpte beter, maar de niet-houtgerijpte heeft meer fruit, is wat spontaner, ietsje minder aards, minder serieus. Het zijn de Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon die de Tannat wat meer "glimlach" verlenen.

04-05-2016
De lang verwachte wijnen van La Quercia zijn net gearriveerd, de Peladi (2015) is weer net zo prachtig als de 2014 ("mondklotsend sappig" en "met dialect" volgens Onno Kleyn), de Quercia is ook fraai, de 2013 is iets serieuzer dan de 2012 van vorig jaar en heeft meer diepte en nuances dan de dartele Peladi. Nieuw is de Prima Madre 2012, ronder en voller dan de twee voorgaande roden, fluweelzacht en warm, vleugje hout, heerlijk. Twee nieuwe droge witte wijnen uit 2015 staan ook voor u klaar: Passerina en Pecorino, beide van lokale druiverassen gemaakt, de Passerina, zeer fris en springerig uitbundig, de Pecorino rijker, dieper en voornamer, maar ook mooi fris. De laatste heeft wel iets van een Verdicchio uit de Marche.

27-04-2016
De wijnen van Alexander Koppitsch zijn gisteren gearriveerd, geeft een goed gevoel, heel bijzondere Grüner Veltliner 2015, nog niet zo vaak zo'n expressieve wijn (passievrucht + grapefruit) geproefd, vanaf nu te koop dus.
Ook staan de Italianen (la Quercia) op de wagen, ik verwacht ze volgende week in huis te hebben.

23-04-2016
Het is weer even geleden dat ik me meldde op deze pagina. Dit betekent niet dat er geen nieuws te melden was maar dat andere zaken me hier van af hielden. Even een stand van zaken.
Na de witte en rosé-wijnen van San Gregorio (Armantes) is nu ook een zending rood (Tres Ojos) binnen gekomen. Eergisteren om precies te zijn. De Garnacha is van een nieuw wijnjaar, iets soepeler dan vorige jaargang, maar het fruit is iets complexer. De Tempranillo 2014 is nieuw, of beter gezegd opnieuw nieuw. Niet elk jaar koop ik deze wijn, maar het wijnjaar 2014 was blijkbaar heel erg geslaagd. Heerlijke wijn, heel donker van kleur, beetje ruig, pracht fruit, mooi vol, pittig en genoeg souplesse, maar eet er wel iets bij, vind ik persoonlijk lekkerder. Onvoorstelbaar dat je zoveel wijn krijgt voor iets meer dan vijf euro, echt heel bijzonder. Dat geldt ook voor de Armantes wit, maar daar heb ik al eens de loftrompet over gestoken.
     Koppitsch staat op de auto opweg naar Nederland, Geen Sauvignon-Blanc dit jaar vond ik (nog) te kaal, was tankmonster dus er kan nog van alles gebeuren met die wijn. Een mooie rosé 2015 is nieuw, heerlijk fruit, fris en krachtig, een heel erg rijke Weissburgunder 2015, de 2014 vind ik iets compacter, iets opwekkender en kost ook nog eens minder. Ik heb er niet zo heel veel meer van, 2015 is ook mooi maar iets anders, iets minder mineraal dan de beeldschone 2014. Grüner Veltliner 2015: heel pittig en krachtig, ook rijk héééél erg veel fruitaroma (o.a. passievrucht en grapefruit), ja deze wijn staat als een huis, mooi contrast met de weelde van de WB. Komende week in dit theater dus.
     La Quercia is bijna onderweg, zal begin volgende week worden. Ze hadden eindelijk de prachtige rode Peladi 2015 gebotteld. Sap en souplesse, maar ook een beetje ruig, onstuimig, funky, zoals een echte Montepulciano uit die streek betaamt. Voor 6,55 geen geld, wel karakter, vinden heel veel mensen lekker!. De "gewone" Quercia (2013) is ook weer fraai, iets pittiger dan de 2012. Ook kocht ik een iets luxere versie van de Quercia: Primamadre 2012, kort op hout gerijpt, met meer diepte en nuances en een lekker vleugje hout, heel erg zacht en rond, de vriendelijke versie van Montepulciano, eentje met wat vlees op de botten en rondingen. Voor 11,25 beslist de moeite waard. Niet te verwarren met de voorname Colline Teramane 2008 die ook Primamadre heet. Daar heb ik nog wat voorraad van staan. Twee nieuwe witte zitten er ook bij: een Passerina en een Pecorino. Leuk die regionale druiven, heerlijk fris en zuiver van stijl, heb je weer eens iets anders dan Chardonnay (kan ook heel mooi zijn overigens). Dit is het relief in het wijnlandschap, speelse doorkijkjes en vergezichten, dat maakt vakantie ook altijd zo leuk. "vreemde druiven doen een beetje hetzelfde met een in wijn geïnteresseerd mens, althans met mij.
     Kortom er komt weer van alles en er komt nog meer, maar daar ben ik nog mee bezig, alles op z'n tijd. In afwachting van een positief stukje van Nicolaas Klei (op 28 april gepland) over Alexander Koppitsch en zijn wijnen heb ik zoals eerder gemeld nog iets Weissburgunder 2014 en zelfs ook nog Sauvignon-Blanc 2014, daar is heel veel vraag naar geweest, maar ik heb lekker nog iets voor de liefhebber (gnif gnif). Voor de oude prijs (8,95), de nieuwe jaargang gaat meer kosten (9,75), nog een koopje trouwens, meer gevestigde Oostenrijkse namen vragen gemakkelijk anderhalf keer zoveel tot het dubbele voor hun wijnen, ja dan is de lol er wel af (voor mij en velen), gelukkig zijn de prijzen van Koppitsch nog heel redelijk, maar ze maken al een klein dansje richting beter rendement. Dat moet ook wel want van die paar flessen die ze maken en voor de huidige prijzen kun je niet echt een goed bestaan opbouwen en dat is ze van harte gegund. Dus, nu het nog kan ..............
     Zo, u bent nu weer (even) bijgepraat.

18-03-2016
Opmerkelijk hoeveel een dagje Prowein (vakbeurs voor wijn in Düsseldorf) aan werk genereert. Allereerst ben je een lange dag afwezig en heb je de post van maandag in te halen terwijl dinsdag en woensdag ook gewoon op hun eigen tempo werk voor je opwekken. Dinsdag, de dag na Prowein is altijd een "bijtrekdag" toch een beetje verstrooider en meer afwezig dan normaal, weer een beetje je draai vinden.
Hoe was Prowein dit jaar? Net als altijd druk en vol, hoewel ik het wel eens als voller heb ervaren, efficiënte beurs is dat toch, haast geen wachtrijen, alles loopt soepel en ja, volle bak wat betreft exposanten: 6200 dit jaar, ja, u leest het goed!, verdeeld over maar liefst 9 hallen. Ik had 12 namen op mijn lijstje staan en heb nog niet eens iedereen gehad, wel een aantal andere die niet op mijn lijstje stonden, daarvoor ben je natuurlijk ook op zo'n beurs: om je te laten verrassen.
Wat was opmerkelijk? La Quercia (Abruzzo), u weet wel van Peladi enzo. nog net geen 2015 als vatmonster kunnen proeven, wordt de komende week opgestuurd om te proeven, wel de 2013 Quercia geproefd. Heeeerlijk en de luxere Prima Madre, (maar dan niet de luxe, maar de "gewone" Primamadre) ook mooi, is ie z'n geld waard? U raad het al eerst proeven. Heb er goede verwachtingen van.

Burlotto, ach ja, het wordt eentonig bij deze producent: weer een schitterende Monvigliero 2012 geproefd en een prachtige Cannubi 2012 (Cannubi is voller en krachtiger, maar de Monvigliero is ontroerend complex en verfijnd), geen intens, indrukwekkend jaar wat betreft kracht, maar wel weer heel mooi in de subtiele stijl van Burlotto. Geen andere wijnen geproefd, die komen later wel.

Bairrada producent, heb ik vorig jaar al eens wat van geproefd: sublieme mousseux, nette witte, maar niet erg boeiend, de rode was extreem animaal en aards en bomvol fruit. Toch maar niet gedaan (mousseux) want ik had nog wat. Monsters (rood) uit 2015 geproefd: heel fraai, tankmonsters, dus nog enige reserve, wie weet, maar het kriebelt al wel een beetje.

Nieuwe producent Zuid-Frankrijk: allemaal tankmonsters, dus nog ongeslepen, zit wel wat fraais tussen lijkt me, maar eerst de "klare" en gebottelde versies eens proeven voor het nemen van een definitief besluit tot eventuele aanschaf. 

Rhône producenten bezocht, maar die vielen me niet mee, alleen een paar 2015 die fraai waren, maar ook nog alle kanten op kunnen gaan. Heel veel kracht en rijpheid, ook veel tannine, nog te jong om een inschatting te kunnen maken, ik vond ze wat grof, of dat verdwijnt weet ik niet, kan ook aan de bezochte producenten liggen. 2013 en 2014 vielen me niet mee. Elegant en verfijnd noemt men dat, ik vond er teveel schrale wijnen tussen zitten. Rhône moet voor mij
warm en rijk zijn (Zuidelijke Rhône). Even in de koelkast deze passieve wens tot uitbreiding. Geen goed moment om in te stappen.

Labadie, u weet wel, Médoc. Ook hier proef je dat het niet altijd feest kan zijn. 2012: alleen een erg mooie Pontet Barrail (heb ik gelukkig nog van!!), maar dan de 2014: Labadie, weer zo'n schoonheid, net als 2011, maar dan iets complexer fruit, klasse, Pontet Barrail 2014 overtuigde niet (stroef, houterig, rasperig, knorrig) wie weet trekt dat nog bij, en dan Jérôme's nieuwe aanwinst: een pure Cabernet Sauvignon-wijn van een oude wijngaard, uit 2015, lastig jaar overigens, wisselend, nat weer, als laatste geoogst in de omgeving. Ja, "nu zijn we sprekende" kijk, die Cabernet is niet zo'n gemakkelijke, maar als hij het naar zijn zin heeft is ie onverslaanbaar. Prachtige wijn, nog veel te jong, niet zozeer hard of stroef, maar nog niet heel erg expressief, het karakter komt al een beetje naar boven. Distinctie en stijl, elegantie en kracht. Niet te lang op hout laten liggen Jérôme!! Dus, Médoc is weer helemaal "in het plaatje" bij mij.

Portugal: Ravasqueira, als altijd betrouwbaar en sympathiek, maar nu weet ik zeker waarom ik afscheid heb genomen, niet vanwege de kwaliteit want die is nog steeds erg goed, maar de stijl is me te licht en te onsubstantieel aan het worden. Gaat steeds meer naar "het midden van de weg". Gelukkig heb ik nog iets van de serieuze Reserva en de prachtige Vinha das Romas, dat zijn nog echt stevige Alentejo wijnen, modern met veel fruit, maar toch karakteristiek voor de streek. Andere collega-producenten geproefd, zaten een paar goede tussen, maar over de prijs ben ik niet zo te spreken. Veel belangrijke families die wat moois maken maar daar ook de hoofdprijs voor vragen. Veel geld uitgeven kan altijd, de luxe folders en de hele rambam daaromheen moeten natuurlijk ook betaald, evenals de strakke pakken en de flitsende en dynamische websites. Ik vind het juist de sport om iets moois voor een nette prijs te kopen, ik hoef niet het onderste uit de kan, ben geen "wringer" zoals zovele Nederlandse collega's, ik hou daar niet van. Een wijnboer moet ook kunnen leven en investeren in de kwaliteit en toekomst, vroeg of laat krijg je toch het deksel op je neus. Een race naar de bodem is mode in de huidige tijd, kijk maar om je heen waar al die superaanbiedingen toe "lijden", goedkoper is het beste, nou niet dus. Het enige is dat je nú niet, maar láter de prijs ervoor betaald en dan vaak ook nog met een rente waar we nu alleen maar van kunnen dromen. Ik weet het niet, misschien is het alleen maar strategie van die te dure aanbieders, moet ik haaitje gaan spelen, net als zoveel anderen: loven en bieden. Waarom niet gewoon "dit heb ik nodig als producent en hoeveel mag het voor jou als importeur kosten wil ik als producent een kans bij je klanten maken?" Gelukkig zijn ze er nog zulke producenten, die houden het ook het langste met je uit.

O ja en ook nog Vicentini (Soave) bezocht, toch voor alle zekerheid nog even de 2012 Valpolicella Superiore geproefd. Had ik een jaar geleden niet gekocht: te weinig body, te kaal en een te hoog zuurgehalte, kan ik niet kwijt aan mezelf en m'n klanten. Dat was toen, nu is het een heerlijke wijn!! Wat kan een mens zich vergissen. Ja, het is net Bourgogne, je hebt er eigenlijk geen grip op, zo grillig verloopt de rijping, wederom een bevestiging van Jean-Marie Guffens' wijze woorden die hij me meegaf toen ik eens zijn hele gamma witte Bourgognes had doorgeproefd in zijn kelder te Vergisson: "Bourgogne kennen is niet kennen!"
Ik heb snel de Soaves mét de Valpolicella besteld, gelukkig kon ik de laatste flessen rood krijgen, nu is ie op. Geen rode Bourgogne dit jaar maar wel een klein aantal flessen van een waardige vervanger uit Italië.

O ja, nóg iets, heeft niets met Prowein te maken, hoewel toch wel een beetje, maar dat gaat wat te ver: ik krijg binnenkort twee Madirans en twee zoete Pacherenc du Vic Bilh 's, de eerste twee zijn druive-inkt, alleen in te nemen bij zeer stevig en eiwithoudend voedsel, de tweede twee zijn zoet en uitzonderlijk fris, vooral de minst zoete. Alleen al voor de naam zou je ze kopen. Doen sterk aan Jurançons denken, de legendarische witte wijnen uit de nabij gelegen Pyreneeën (hoe schrijf je dat ook al weer). Ja, avontuur blijft er in mijn assortiment, dit gaat wat tongen losmaken! tenminste als u bij de roden wat stevigs eet, anders weet ik het nog zo niet met die tongen.


12-03-2016
De Armantes blanco 2015 en de Armantes rosado 2015 zijn een paar dagen in huis en er zijn alweer veel doosjes de deur uit gegaan. Zoals ik al schreef: heerlijke wijnen voor onvoorstelbaar weinig geld. Ik blijf het zeggen.

Het dunt al aardig in het assortiment: de prijs van succes. Meestal heb ik enige overlap in het voorjaar: de nieuwe jaren komen binnen als de oude bijna op zijn. Dat lukte voor een aantal wijnen niet. Gelukkig heb ik monsters staan van Cabriac, ga ik mee aan de slag, ook de Soaves geproefd: heerlijk, zowel de Terre Lunghe als de Il Casale.

29-02-2016
Vandaag zowel de Armantes Blanco als de Rosado besteld. Gisteren de wijnen van Bodega San Gregorio geproefd: wit is weer prachtig (onbegrijpelijk voor dit geld!), rosé idem, iets frisser dan vorig jaar, mooi droog en pittig. Van rood heb ik op dit moment nog voldoende voorraad, mooie 2014 Tres Ojos Garnacha, iets lichter dan de 2013 die ik nu op voorraad heb, de 2014 Tempranillo is prachtig, staat op m'n wensenlijstje om bij een volgende zending later dit jaar mee te komen. De luxe cuvée's konden niet overtuigen, de Crianza te belegen en teveel hout, de Vendimia Seleccionada te weinig substantieel, mist diepte en intensiteit. Teveel op "elegantie" gemaakt. Nee, het zijn wederom de basis-wijnen die heel overtuigend zijn, geen verrassing overigens, maar een wat luxere wijn met eenzelfde bijzondere prijs/kwaliteits verhouding zou ik toch ook wel weer eens leuk vinden. Ik denk nog met smart terug aan de "oude" Vendimia Sellecionada's van een jaar of acht geleden, dat waren wijnen die stonden als een huis. Er is een kans dat dit type rood zich in de wachtende monsters uit Zuid-West Frankrijk bevindt. We zullen het binnenkort weten!

11-02-2016
Dat was me een maandje als nooit tevoren. Januari was druk, heel erg druk. Ook griep aan het eind van de maand bleek niet bevorderlijk voor de bedrijfsvoering. Alles is nu geheel afgerond, losse eindjes afgewerkt, weer rust in de tent, monsters aanvragen, plannen welke wijnen te proeven, te vervangen of aan te vullen. Web site bijwerken en ook weer eens een nieuwsbrief richting klanten sturen. Dank voor alle waardering, bestellingen en begrip.

23-01-2016
Koppitsch Grüner Veltliner 2014 als Harold Hamersma's tip in NRC voor bij Janneke Vreugdenhil's recept.

16-01-2016
Paul 2014 als Harold Hamersma's tip in NRC voor bij Janneke Vreugdenhil's plofvrije kip.


15-01-2016
Alweer een stapel dozen de deur uit. Alle toekomstige eigenaars van de dozen zijn door DPD op de hoogte gesteld dat er een zending van Enoconsult onderweg is. In feite is het dan overbodig dat ik nog een mailtje stuur met de mededeling dat de betaling is gedaan. Dus heeft u bericht van DPD dat er wat van mij aankomt dan is de betaling bij me binnen.
Morgen voor de verandering maar eens even geen pakketten samenstellen. Er staat een proeverij met vrienden op het programma, er komt op zo'n middag van alles voorbij, van jong, eenvoudig en spannend tot en met uitgerijpte (wereld)top. Vooral dat contrast is zo mooi, telkens zijn er relatief "eenvoudige" wijnen die verrassen. Maar het mooiste is natuurlijk de ploeg waarmee we proeven, al jaren een heerlijk gezelschap, niet alleen de wijn is een belevenis, ook de meest zelfgemaakte delicatessen zijn een groot feest.
Zondag maar eens stiekum in de mailbox gluren, morgen (zaterdag) schrijft Harold Hamersma iets over de fraaie Minervois Paul. Weer een week overwerk?


14-01-2016
Weer een update: vandaag weer een stapel dozen klaar gemaakt, worden als het goed is morgen gehaald en maandag afgeleverd, de bestellingen tot gisteren (woensdag) allemaal aandacht gegeven, morgen weer vol frisse moed de laatste bestellingen beantwoorden, die van woensdag en vandaag.  Vanmiddag ook weer eens de voorraad opgenomen: het gaat heel rap, zelfs de Peladi waar ik echt veel extra van had is er bijna doorheen. Genoeg ander moois te koop mocht het Abruzzo rood opraken. Nieuwe aanvoer kan pas weer in het voorjaar, nu krijg je de wijn niet veilig de Alpen over vanwege de lage temperaturen. Het is nu "dood tij": uitzingen met wat je hebt. Het is niet anders.

12-01-2016
Even een stand van zaken. Heeft u zondagavond laat en na die tijd een bestelling gestuurd dan heeft u nog geen antwoord van me gehad. Komt er aan, maar ik ben druk doende het stuwmeer aan bestellingen de deur uit te werken. Dat de Quercia Montepulciano nu een beetje op is maakt het ook niet gemakkelijker, moet ik de latere bestellers vragen of ze wat anders willen etc.
De eerste bestellingen zijn vandaag afgeleverd, de tweede groep is klaargemaakt en aangemeld, ik had gehoopt dat die vandaag zou zijn afgehaald, maar dat wordt kennelijk morgen, de verzenddozen (2x bijbesteld) zijn er ook nog niet, zouden ook vandaag komen, hopelijk morgen, kan ik weer verder met verzendklaar maken van de bestellingen. Alle (tot nu toe bijgeboekte) betalingen zijn aan hun oorsprong teruggekoppeld (wie heeft betaald heeft een mailtje ontvangen).
De laatste groep bestellers (vanaf zondagavond laat) komen dus morgen aan de beurt, is althans het idee, krijgen een factuur of een vraag wat te doen met de uitverkochte Quercia. Kortom, het duurt allemaal langer dan mijn klanten van me gewend zijn, maar er komt schot in de zaak, de mailbox is nu weer overzichtelijk geworden.

Kreeg zondag nog een melding van Harold Hamersma dat hij  Paul a.s. zaterdag (16-01) in de NRC zou beschrijven als combinatie met de plofvrije kip van Janneke Vreugdenhil. Het is dus zaak om de postbus weer afgewerkt te hebben voor een mogelijke nieuwe aanvoer wijnliefhebbende bestellers.

"Leuk" dat mensen zo enthousiast over je wijnen zijn, je hebt er maar werk van! ;-)

11-01-2016
Stukje van Onno Kleyn in Volkskrant Magazine van zaterdag 9 januari: dan loopt je postbus vol met bestellingen, van de eerste reageerders (die betaald hebben) is de wijn onderweg via DPD, aan de andere bestellingen wordt gewe
rkt: wie zondag heeft besteld krijgt vandaag nog bericht, althans dat is de bedoeling. Heb geduld, komt goed!