logo
"oud"nieuws 2019
home
even voorstellen
de Goede Wijnen
bestellen reacties links contact
Wijngaard Valdepeñas
Wijngaard Valdepeñas, Spanje. foto: ICEX
Zaken en ontwikkelingen uit 2019 die uw aandacht verdien(d)en.


Voor actuele zaken:
nieuws ...
06-12-2019
verdorie toch nog de links in de nieuwsbrief "Overleefdoos Kerst 2019" vergeten aan te passen, bij klikken kom je uit op de wijnen van vorig jaar, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om nu alle mensen in m'n klantenbestand weer een mail te sturen is wel erg overdadig, ik heb hem aangepast en in het rijtje van de verstuurde nieuwsbrieven en hier: (Overleefdoos Kerst 2019)  gezet, nu lopen de links wel goed (naar de dit jaar in de Overleefdoos zittende wijnen). Excuses voor het ongemak.

26-11-2019
elk jaar is het weer het geval: opeens komt het einde van het jaar razendsnel in zicht. De laatste tijd veel geproefd: opvolgende jaargangen en nieuwe wijnen. Dan komt de fase van wikken en wegen, welke wijnen staan buiten kijf, moeten sowieso gekocht worden, welke wijnen zouden een aanvulling zijn, of zijn misschien wel mooi maar zitten wat betreft karakter te dicht tegen reeds gevoerde wijnen aan (het moet allemaal wel een beetje behapbaar blijven voor een eenmanszaak). Dan als de wiedeweerga bestellen, magazijn indikken, plaatsmaken voor nieuwe aanvoer. Het slepen met- en ompakken van de voorraad ga ik zometeen doen, maar laat ik nog even melden wat er onderweg is vanuit het buitenland.
Château Labadie, ja u leest het goed, Château Labadie, eindelijk na veel inspanning weer contact gehad en besteld: Château Labadie 2016, prachtwijn, en een ander verheugende mededeling: de Malbec de Labadie 2016 en Petit Verdot de Labadie zijn ook onderweg. Daarnaast is er nog meer fraais te melden: Jérôme Bibey heeft de prijs van de Malbec en Petit Verdot drastisch verlaagd, het loopt allemaal niet meer zo vlot met de handel in Bordeaux, ja de grote jongens als Mouton, Lafite, Margaux dicteren nog de prijzen, maar twee niveau's daaronder is het beslist minder weelde wat de klok slaat. Ik geef je het te doen in deze wereld waarin zoveel goeds voor een redelijke prijs wordt aangeboden. Uit alle hoeken en gaten van de wereld komen onderhand technisch perfecte wijnen voor redelijke prijzen. Het is dringen op de markt. Zo kan de prijs van zowel de Malbec als de Petit Verdot zakken van de toch al zeer redelijke prijs van € 17,50 per fles naar een ongekende € 14,00 voor deze bijzondere Médoc's. Een paar jaar geleden was dit ondenkbaar.
Van Bioweingut Forster is er ook van alles onderweg, waaronder de bij mij tijdelijk uitverkochte Weissburgunder en een nieuwe droge witte: Blanc de Noirs, Himmelstürmer genaamd, een witte Pinot Noir, alleen het sap en niet de schillen werden gebruikt voor de wijn, witte wijn met een zweempje rose. Mooie rijke en complexe wijn.
Ook vermeldenswaard is de aantocht van een nieuwe serie Bairrada's van Ataíde Semedo. Werkelijk prachtige Baga Reserva 2017, dit is wel zo ontzettend mooi, ook de Touriga Nacional Reserva 2017 mag er wezen, tikje minder complex en fijnzinnig dan de Baga, wat voller en steviger. Ook een droge witte gemaakt van de Viognier. Niet de rijke en romige, houtgerijpte versie die het zo goed doet tegenwoordig, maar de meest lichtvoetige en frisse interpretatie van deze druif die ik ken. Dat prachtige bloemige en uitbundige, gecombineerd met een minerale strakheid en daarnaast in de smaak toch die Viognier-ronding en vulling, samengepakt in een elegant mineralen frame. Pittig en lichtvoetig zoals we de witte wijnen van Semedo kennen, mousserend zonder bubbels.
Na het slepen weer verder met de jaarlijkse overleefdoos (eindejaar).
 
22-10-2019
had ik het al vermeld dat er een nieuwe botteling Risco tinto 2017 is gearriveerd in het magazijn? Bij deze dus. Helaas was er onderweg wat mee gebeurd, ik vermoed ergens tegenaan gereden want er ontbreken een aantal doosjes en nogal wat doosjes zijn doortrokken en gevlekt met, naar ik vermoed Risco tinto 2017. Gelukkig is het merendeel van de doosjes wel in orde, zit er dus ergens een vlekje op dan weet u dat ik daar hulp bij heb gehad. De laatste "wachtenden" hebben allemaal een mail gehad over het weer op voorraad zijn van Risco. De eerste bestellingen zijn al de deur uit.
Dit jaar geen Muri Gries Lagrein. De 2018 is een mooie wijn, maar anders van karakter dan andere jaren: veel aardser, wat kruidiger, beetje groffer. Gaat meer richting Madiran, niet meer dat prachtige en ragfijne, ietwat mysterieuze rode en zwarte fruit. Daar zit nog wel wat van in, maar de andere, meer aardse tonen hebben toch de overhand. Ik heb het dus maar niet gedaan. De Lagrein Kretzer (Rosé) 2018 is wel heel mooi, maar daar kan ik dan weer niet genoeg van verkopen om een eigen import voor op poten te zetten. Daarvoor is het een "te klein artikel". Je kunt niet alles hebben.
De Madirans van Domaine Sergent: een serie geproefd, ben er nog niet uit, ben wel hard aan vervanging/opvolging toe want er resten nog maar een paar doosjes prachtige Madiran Tradition 2014. Dit is een gebied waarin de wijnjaren cruciaal zijn voor de stijl en kwaliteit. Ik kies voor kwaliteit en stijl en niet voor continuïteit. Kan dus zomaar zijn dat u een wijn een paar jaar niet tegenkomt in het assortiment. Van de geproefde wijnen was er maar één die me beviel, daar kan ik niet op importeren, hopelijk komt er nog iets moois bij. Afwachten.
Nieuwe zending San Gregorio besteld, de Armantes Rosado is op en de Armantes Blanco mindert ook rap. Eveneens Montepulciano d'Abruzzo van la Quercia besteld. De Peladi 2017 is bijna op wordt opgevolgd door de eveneens heerlijke 2018 en de Quercia 2015 door de even fraaie 2016. Deze bestelling (net als die bij San Gregorio) was zonder enige aarzeling, heel prettig dat je geoon door kunt. Prijs is een heel klein beetje gestegen, maar dat was te verwachten na een paar jaar "rust"op dit front.

19-09-2019
vandaag een nieuwe zending van Viglione besteld, nieuwe jaren van de: Primitivo 2018 (intenser dan 2017), Negroamaro 2018 (sappiger dan 2016), Nero di Troia 2017 (zelfde wijnjaar) en een luxere Primitivo uit 2016. Zeer modern gemaakt, op fruit gemaakt, relatief elegant voor deze Zuid-Italiaanse streek.
Er staan nog wat monsters van diverse wijnen te wachten op een oordeel: wel of niet importeren.

12-09-2019
vakantie achter de rug, alweer twee weken aan de slag, opvallend hoe snel je weer verwijderd bent van de vakantie. Rustig aan begonnen, nog wat lopende zaken geregeld, nu nog de laatste (niet afgenomen) Portugezen aan de op reserve staande klanten aanbieden en uitleveren. Afhandeling van het Risco project verliep in de vakantie duidelijk trager, nu weer de vaart er in zien te krijgen. De nieuwe monsters van Risco en de Colheita zouden nu onderweg moeten zijn (António Saramago was ook op vakantie). Nieuwsbrief die op punt staat de deur uit te gaan, Cabriac staat deze keer in de schijnwerpers, heb vlak voor de vakantie nieuwe aanvoer gehad met een nieuwe wijn en een paar nieuwe jaargangen van bekende wijnen. Een aantal series nieuwe monsters staat met smart op me te wachten, eindelijk eens tijd voor dit soort zaken. Ik hou u op de hoogte.

17-07-2019
Het is duidelijk vakantietijd, er druppelen nog betalingen binnen, maar de vaart is er wat uit, afronden is dus nog niet mogelijk, waarschijnlijk schieten er nog wel een paar doosjes over voor enkele wachtenden op de reservelijst. De Spanjaarden zijn op transport (Tres Ojos Tempranillo nog steeds 2015 en Garnacha nieuw jaar 2017), Cabriac (Corbières) is besteld en ook Atáide Semedo (Bairrada) heeft een bestelling ontvangen, de wijnen komen later deze maand, begin volgende maand onze kant op. Van Cabriac heb ik geen Pinot Noir gekocht, was nog 2016, frisse botteling van nieuwe tank, daarom nog in goede conditie, maar wordt al wat belegen en wij Nederlanders houden meer van fruit. Ik wacht liever op een nieuw jaar met meer, vers/jong fruit. Voor het eerst Syrah (2017) van Cabriac gekocht, verrassend mooie wijn, ook de Carignan (2018), heel mooi en lekker, en ook de Cabernet Sauvignon 2017, eveneens weer mooi. Vermentino (2017) is ook in aantocht, goede, ietwat neutrale wijn, niet zoveel van gekocht, toch prettige aanvulling op het expressieve wit in het assortiment. Van De Bairrada's zit een heel erg mooie (rode) Baga Young 2017 in de pijplijn, een erg fraaie (rode) Reserva Especial 2016 (blend Baga/Touriga Nacional) en een even mooie droge witte Bairrada branco Reserva 2017. Spannend, complex, pittig, droog, strak, vleugje rijkdom, puur, heel fraai. Er is leven na Risco zoals u leest.
Ben ook nog niet toegekomen aan het schrijven van een nieuwsbrief, was normaal gesproken nu ruim de deur uit geweest, maar ja, je kunt niet alles hebben. Ben al aan het broeden, zal iets met wit en rosé (Loire en Nahe) worden. Moet nog rijpen, was nog geen ruimte en tijd voor in de bovenkamer. Daar komt geleidelijk aan wat verandering in.

12-07-2019
Zo, nu heeft iedereen die besteld heeft sinds 8 juni in ieder geval een berichtje van me gehad. De laatsten een melding dat Risco waarschijnlijk uitverkocht is (op een nog onbekend aantal niet afgenomen/betaalde dozen na) en dat de Colheita zeker aan z'n eind is wat betreft leverbaarheid.
Mocht u dit lezen en toch nog geen bericht van me hebben gehad: stuur even een mailtje, dan praten/mailen we verder. Spamboxen strooien nog wel eens zand in de raderen en een heel enkele besteller kijkt mij daar op aan. Ja, dat is niet iets waar ik wat aan kan doen, heeft u twijfels, eerst even kijken of m'n goedbedoelde mails niet besmet zijn verklaard door het algoritme van uw spamfilter. Dat er irritatie ontstaat door het lange wachten, daar kan ik me alles bij voorstellen, maar als eenmanszaak met nadruk op selecteren van wijn en als levensnoodzaak het factureren en uitleveren daarvan, heb ik m'n beperkingen waar niet iedereen begrip voor heeft of kan opbrengen. Selectie aan de poort heet dat geloof ik, het is onbedoeld, maar wel effectief, het prettige soort klant blijft over. Nogmaals dank voor uw grote geduld en begrip!!
Lang niet alle bestellingen zijn afgerond, van vele wacht ik nog op een reactie, van andere nog op betaling, daarnaast zijn er nog bestellingen die na de vakantie moeten worden verzonden. Ik kom weer toe aan het broodnodige bestellen van nieuwe wijn, er is nog maar heel weinig Tres Ojos Garnacha en helemaal geen Tempranillo meer. Staat op de rol. Zal de vandaag binnengekomen Cabriacs dit weekend proeven en naar aanleiding van de proefervaring een bestelling verzinnen, ook Ataíde Semedo (Bairrada) had allang een bestelling moeten krijgen, was ook geen tijd en rust voor, gaat ook snel gebeuren. Maandag weer een stapel dozen ter verzending in de planning staan, er komt lucht.

11-06-2019
het schiet nu eindelijk wat op, ben wat betreft bestellingen tot en met 2 juli gekomen. Weer vele bestellingen de deur uit, nieuwe aanvoer wijnen in gang gezet, want ook daar vallen gaten in de voorraad (niet alleen bij de Saramago wijnen). Misschien morgen herinneringen versturen. Het is nu al vakantie in het zuiden van het land, dus is communicatie en afhandelen van bestellingen wat lastiger.

06-07-2019
Vandaag: tot en met woensdag 13 juni alle mails beantwoord, dozen worden verzendklaar gemaakt, maandagmiddag maar weer verder met de klus.

05-07-2019
Gisteren weer een stapel dozen de deur uitgewerkt en nieuwe facturen geschreven, ik ben nu tot maandag 11 juni 21u41 gekomen, het wordt nu meer heen en weer mailen met klanten omdat diverse wijnen uitverkocht raken en daardoor bestellingen niet meer uitkomen op verzendbare aantallen flessen. Daarnaast zijn de vele bestellingen met onverzendbare aantallen of weinig concrete vragen die nogal wat extra tijd vergen. We gaan stug door, maandag staat weer een afhaling op de planning, daar gaat in het weekend aan gewerkt worden, nu maar eens even allerlei losse eindjes en achterstallige (niet bestellings mails) wegwerken, want wijnimporteren is meer dan alleen maar facturen schrijven, planningen maken en dozen vullen. Ook voorraad beheer hoort daarbij, hebben we het nog niet over boekhouding die aardig is geïntensiveerd sinds 8 juni. U leest het: luxe problemen, ik zal niet klagen en ben blij met zoveel geduld en begrip van verreweg de meeste klanten.

03-07-2019
Eergisteren en gisteren herinneringen gestuurd (nog niet betaalde facturen), zendingen klaargemaakt en verzonden, vandaag zendingen klaargemaakt en een aantal bestellingen afgeleverd, morgen nieuwe zendingen klaar maken en als er eindelijk weer tijd voor is nieuwe facturen de deur uit doen. Volop activiteit dus.

29-06-2019
vandaag en morgen maar een beetje rustig aan, ben al drie weken aan het rennen, wat losse eindjes wegwerken en dan maandagmiddag maar weer verder.
Gisteren zijn alle mails met o.a. bestellingen die zijn gedaan voordat Risco als uitverkocht werd aangegeven op de site en van de bestellijst was gehaald (zondag 9 juni 19u36) beantwoord. Uitlevering daarvan zal zoveel mogelijk komende week gebeuren, afhankelijk of de betalingen zijn bijgeboekt. Het lijkt er op dat er toch nog Risco beschikbaar is voor bestellers die na het "uitverkocht" aanduiden van deze wijn een mail hebben gestuurd. We gaan zien hoever we komen. Het is lastig te overzien hoeveel er precies nog over is omdat niet alle bestellingen worden afgenomen en bestellingen voor 6 flessen worden verhoogd tot een verzendbaar aantal van 12 flessen. Ik hoop daar in de loop van volgende week meer zicht op te krijgen.

26-06-2019
Gisteren had ik nog even willen melden dat de bestellingen gedaan tot en met 9 juni 14.39 zijn benaderd. U zult wel denken dat schiet op, al ruim twee weken onderweg en nog niet eens twee dagen bestellingen verwerkt. Ja, zo is het precies, maar er was sprake van een piek in de bestellingen, zondag 9 was nog tamelijk intensief, maar minder dan zaterdag 8, en de dagen daarna liep het rap af, waarschijnlijk mede dankzij de melding van uitverkocht op de website en het verwijderen van de Risco van het bestelformulier. De grootste hoeveelheid bestellingen is afgerond, maar er rest nog een respectabel aantal niet verwerkte bestellingen. Er zit schot in, bent u nog niet aan de beurt geweest, hou vol, vandaag weer een serie zendingen klaar gemaakt, morgen weer een aantal en zodra er weer ruimte (in tijd) is komen de volgende bestellers aan de beurt.

24-06-2019
vandaag weer een serie dozen de deur uit en een nieuwe serie dozen klaar gemaakt voor verzending, die gaan morgen weg. Misschien morgen al wat nieuwe facturen schrijven, tenzij er veel betalingen binnenkomen dan moeten eerst die bestellingen worden klaargemaakt en verzonden. We vorderen, maar de weg is lang.

22-06-2019
Gisteren weer een serie facturen verstuurd, de bestellingen gedaan op 8 juni zijn nu allemaal in de pen, alle van 9, 10 11 en 12 juni komen nog aan de beurt. De afgelopen dagen stapels dozen verzonden via DPD, de vers aangekomen Portugezen worden nu in dozen gestopt. Een aantal andere wijnen uit m'n assortiment raken op, aanvulling zal zo spoedig mogelijk gebeuren, maar eerst ligt alle aandacht bij het wegwerken van de nog immer hoge stapel bestellingen die in de wacht staan. We zitten niet stil.

19-06-2019
Sinds de vorige update veel dozen verscheept naar klanten, ook is de laatste zending Risco uit Portugal aangekomen. Ik weet niet of iedereen die een bestelling heeft gestuurd via het bestelformulier of mail Risco geleverd kan krijgen, maar voordat deze voorraad op is zijn we heel wat facturen verder. Bovendien laten sommige bestellers niets meer van zich horen dus vallen er gereserveerde dozen vrij (om het maar eens mooi te zeggen). Morgen worden nieuwe verzenddozen afgeleverd want ik ben er weer doorheen. Met een beetje geluk kan er vrijdag weer een serie nieuwe facturen de deur uit, ik zal na afloop aangeven tot waar (inzendtijdstip bestelling) ik gekomen ben. Hou vol, heb geduld, er is vooruitgang.

17-06-2019
Het is niet voor niets dat ik altijd een kleine slag om de arm hou bij afleverdagen. Dat blijkt vandaag maar weer eens verstandig te zijn. Er zijn wel zendingen bij mij (Groningen) afgehaald (facturen 4786, 4855 en 4874) maar de grote stapel uit m'n magazijn niet. Bij controle rond half vijf of die bestellingen wel waren opgehaald bleek dat de koerier de afhaalopdracht verkeerd had geïnterpreteerd en dus niet langs was geweest en er ook niet meer in de buurt kwam. Die dozen gaan morgen mee is me verzekerd.
Dat is voor sommige klanten geen probleem, maar misschien voor een enkeling wel. Hou je keurig rekening met de wensen van je klanten dan kan het alsnog buiten je invloed fout gaan. Is dit te voorkomen? eigenlijk niet want je wil ook niet bij elke afhaalopdracht van tevoren gaan bellen met de koerier of ie het niet vergeet, worden ze daar ook horendol. Nu ja, het is even niet anders, maar ik baal er wel van.

De Portugese wijn komt deze week binnen is me verzekerd, kan ik mooi verder met uitleveren van de rest van de bestellingen. Heeft u nog geen mail met factuur van me gehad: hou vol, nog even geduld, werk in uitvoering, afhankelijk van uw plaats in het stuwmeer kan het korter of langer duren. U krijgt bericht.

16-06-2019
Zo, vandaag even niets, hoewel...... ik bedacht me dat het wel handig is om even te melden tot hoever ik ben gekomen met het verzenden van bevestigingen met facturen. De stand is tot en met zaterdag 8 juni 16.05 uur.
Heeft u na dit tijdstip een mail gestuurd of bestelling gedaan dan klopt het dat u (en dat zij er heel wat) nog niets van me heeft gehoord.

Het plan is om pas weer nieuwe facturen te gaan schrijven als de zending Risco uit Portugal, die nu onderweg is, echt binnen is. Anders zit er zo'n lange tijd tussen de betaling en de ontvangst van de wijn. Maakt maar onrustig en dat is niet de bedoeling. Zo, nu weer even verder met niets, of wel andere zaken die zijn blijven liggen door de drukte van de afgelopen week zoals groentetuin enzo.

15-06-2019
De laatste flessen Risco zijn onderweg vanuit Portugal naar m'n magazijn, ik denk dat het nog een week duurt voor de zending aankomt, ik heb nog iets van de vorige zending staan. Die flessen gaan in de volgende honderd bestellingen die reeds een week in de wacht staan.
Van de eerste serie bestellingen is nu bijna alles uitgeleverd, maandag worden de laatste dozen door DPD opgepikt en gedistribueerd.
Vandaag verder met het uitsturen van de bestelbevestigingen inclusief facturen en mails met uitleg dat wijnen van het prijsniveau van Risco alleen per 12 flessen (mag ook assorti met andere wijnen) worden verzonden.

13-06-2019
Weer een serie dozen de deur uit en morgen ook een grote pluk bestellingen. Er komt ruimte en wat meer overzicht. Morgen ga ik de laatste (betaalde) zendingen klaarzetten, die zullen als het goed is vanaf maandag worden afgeleverd. Met een beetje geluk kan er zaterdag een begin worden gemaakt met het versturen van nieuwe facturen, de volgende ca. 100 bestellingen die zaterdag 8 juni vanaf 12.26 uur zijn binnengekomen. Of ik ze allemaal zaterdag de deur uit krijg is de vraag, de rest zal dan vanaf maandagmiddag worden verstuurd. Het spijt me dat het niet sneller kan, er wordt heel hard gewerkt, dank overigens dat u niet massaal aan de telefoon hangt met "waar blijft de factuur of mijn wijn" en dat u m'n postbus niet nog voller maakt. Heel dringende zaken kunt u natuurlijk wel sturen, die vis ik er wel uit. Het stuwmeer is nog lang niet leeg, maar het onbeantwoorde en onafgewerkte mailniveau daalt gelukkig aanzienlijk. Door de toch nog gestage aanwas van mails (bestellingen + vragen) ben ik nu door ca een kwart van de stapel heen. Zodra ik meer weet over het transport van de flessen Risco uit Portugal laat ik u dat via deze weg weten.

11-06-2019
vandaag de eerste zending pakketten de deur uit gewerkt, morgen weer een aantal, er is een begin gemaakt met het legen van het stuwmeer.
De bestellers van het eerste uur hebben op een enkeling na allemaal een mail gehad, al of niet met een bestellingsbevestiging met factuur. Deze eerste groep is goed voor de huidige voorraad.
Om alles uit te zoeken, te reageren op niet bestelbare hoeveelheden, bijhouden van de betalingen en klaarmaken en plannen van de zendingen, daar gaat heel veel tijd in zitten. Schaarse tijd want iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk de bestelling in huis hebben. Daarom zal ik deze keer geen bevestiging van betaling naar de bestellers sturen, dat scheelt honderden mails opstellen en versturen. Zodra de zending bij DPD is aangemeld en aangenomen door de koerier krijgt u daarvan op het mij bekende e-mailadres bericht. 

De bestellers die nog geen bericht hebben gehad en die besteld hebben vóórdat de wijn als uitverkocht werd aangemerkt op de website zitten in de tweede groep, die zal het moeten hebben van de laatste (in Portugal aanwezige) flessen Risco 2017 van dezelfde botteling (om zeker te zijn dat iedereen dezelfde wijn krijgt die Onno heeft geproefd). Of die voorraad geheel toereikend is kan ik niet garanderen, maar het zit er in de buurt. We gaan het zien. De bestelling van deze laatste flessen is gisteren gedaan, vandaag bevestigd door de producent en doorgegeven aan de transporteur die misschien morgen al of donderdag de zending zal oppikken in Portugal. Ik schat dat de reis een tot twee weken zal vergen (afhankelijk van de aansluitingen in de transportketen). In de tussentijd probeer ik de eerste groep van wijn te voorzien en klaar te zijn voor de tweede groep. Factureren van de bestellingen van de tweede groep duurt dus nog eventjes, ik ben u niet vergeten, er wordt aan gewerkt en vooral dank voor uw begrip. 

Voor degenen die na het sluiten van de bestelmogelijkheid me hebben benaderd is er enige troost: Antonio Saramago heeft vast en zeker een opvolger voor deze botteling, die zal ik proeven zo gauw die beschikbaar is en dan, als dat nodig is, daar van bestellen. Het is dus meer een kwestie van tijd voor de in eerste instantie teleurgestelden, er is dus nog volop hoop.

Morgenochtend maar weer fris aan de slag, ik hou u op de hoogte.


09-06-2019
Dat de invloed van Onno Kleyn's stukjes over wijn in Volkskrant Magazine groot is heb ik vaker mogen ervaren, maar deze keer (link naar stukje) was het effect nog groter. Misschien heeft het advies "Hollen!!" dat extra schepje er bovenop gedaan.
Al met al: een klein deel (ca. 1/6 deel) van de bestelbevestigingen met facturen is verstuurd, een tweede serie wordt dinsdag verstuurd en ik hoop vóór de zestiende alle resterende facturen de deur uit te hebben. Geen garantie, maar een streven. Komende week zal al een begin worden gemaakt met de verzending van de eerste bestellingen waarvan de betaling binnen is gekomen. Het wordt voor mij verdelen van de tijd tussen het versturen van pakketten en nieuwe facturen, hoe dat uitpakt, geeen idee.

Ik wist dat er een positief stukje aan zat te komen op 8 juni, had daarvoor ook al een extra bestelling (uit wijn uit Portugal en verzenddozen) laten komen, daar zou de klus ruim geklaard mee moeten zijn. Toch heb ik na zaterdagmiddag maar eens met Portugal gemaild en alle resterende Risco van dezelfde botteling laten vastleggen. Die zending komt zo snel mogelijk deze kant op, reken anderhalve week tot twee weken. Eerst dus uitleveren uit de royale recent aangelegde en toch te "Kleyn" gebleken buffer. Daarna over op de laatste Portugese pallets met Risco.

Zaterdagnacht heeft de website vanaf even na twaalven platgelegen omdat er teveel (bezoekend) verkeer was, heb vanochtend de quota verhoogd en sindsdien draait het allemaal weer als een zonnetje. Deze middag bleek dat de bestellingen ongeveer ook de beschikbare laatste flessen hadden uitgeput dus is Risco van de bestellijst afgehaald en melding gemaakt van het uitverkocht zijn op de goedewijnen pagina.

Ben maar een eenmanszaak en doe dingen graag goed, honderden mails beantwoorden en facturen aanmaken kost tijd, heel veel tijd, vooral klanten uitleggen dat 6 flessen van deze prijscategorie wijn niet kunnen worden verzonden, dat ze alleen maar per 12 worden verstuurd. Mag natuurlijk ook assorti. Zie de leveringscondities. Voor de klanten die wijnen gratis thuis geleverd willen hebben hanteer ik de optie bij 12 flessen: tel 50 cent bij de prijs van de wijn op en u krijgt deze fraaie wijn van € 6,85 geheel gratis thuisbezorgd.

Heeft u een bestelling ingestuurd dan krijgt u uiteindelijk een keertje bericht, misschien is de wijn voor de laatste bestellers toch op (kan niet op de doos berekenen of er nog van is), maar ook die hoeven niet diep ongelukkig te worden: Risco tinto blijft in het assortiment als de kwaliteit fraai blijft, voorgaande jaargangen hebben allemaal mooie wijnen opgeleverd, dus de kans dat u de wijn kunt aanschaffen in de nabije toekomst, mocht hij nu uitverkocht zijn, is groot. Ook verwacht ik geen grote prijsaanpassingen.


31-05-2019
De wijnen van Forster zijn onderweg, komen begin volgende week binnen. Nieuw: Weissburgunder 2018, frisse en ook rijke wijn, eleganter dan Elzas, mooi zuiver, mineraal, heerlijke wijn; lichtzoete rosé van de Spätburgunder 2018, deze jaargang is wel boeiend, intens en pittig, dat ie lichtzoet is krijg je pas later echt door, in de aandronk heeft ie veel intensiteit, frisheid en pit, niet veel van gekocht, gewoon omdat ie bijzonder en lekker is 9als je er van houdt). Ook een volzoete Riesling laten meekomen, 2017 dus topjaar, niet echt goedkoop, wel heel erg mooi: prachtige frisheid, rijkdom, concentratie, complexiteit, fruit, mineralen, pit en vulling, Auslese, "edelsüß", dat is een mooie term voor dit type. Tevens de nieuwe jaargangen van de Frühburgunder (2017) en de Regent (2016), nog dieper van kleur dan de 2015.
De Bairrada's van Ataíde Semedo nog niet besteld, dat gaat de komende weken gebeuren.

07-05-2019
Zijn we alweer bijna twee maanden verder na de Prowein in Düsseldorf. Even een nabeschouwing. Forster (Nahe) bezocht, eerste indruk wederom positief, mooie Frühburgunder 2017 (opvolger van de zo succesvolle 2016), witte van de Pinot Noir ook mooi, maar wat uiteindelijk het assortiment gaat halen wordt op basis van nagestuurde monsters bepaald. Zijn onderweg als het goed is.  Chéreau-Carré (Loire) ontmoet, een aantal 2018 wijnen geproefd. Heel interessant, maar toch minder typisch. De zomer van 2018 was ook daar zeer warm en droog, de wijnen zijn voller en wat rijker, maar minder typisch vanwege het minder lange rijpings seizoen van het fruit: minder opbouw van elegante en complexe nuances. Wel optijd geoogst voor het frisse zuurgehalte dus toch heel typisch Loire-fris, maar anders. De rosé 2018, gemaakt van de Cabernet Sauvignon is wel aan alle kanten mooier, wat wil je ook, eindelijk heeft de tamelijk laatrijpende Cabernet Sauvignon lekker veel zon op z'n bast gehad, iets minder strak, dieper en breder, maar toch heel pittig fris. Alle Loires zijn sinds vandaag weer op voorraad. Veelbelovende Chianti geproefd, maar de nagezonden monsters bleken toch niet waar te maken wat op de beurs zo fraai leek. Bij Ch. Labadie op visite geweest, gelukkig was Jérôme Bibey aanwezig in de stand, heeft een moeilijk jaar gehad, is weer aan de slag, maar nog niet op volle kracht, vandaar de vertraging in de aanvoer, zijn 2016 Labadie geproefd, mooie wijn, iets eleganter dan vorige jaren, ik wacht op monsters. Mas de Sainte Croix de hand geschud, zeldzaam authentieke en pure wijnen uit de Rhône, jonge, eerlijke wijnmaker, daar kan een land nooit genoeg van hebben. Z'n Deense importeur ontmoet, valt net als ik voor de enorme puurheid en definitie van zijn wijnen, ongekunstelde stukjes vakwerk. Zuid-Frankrijk stond natuurlijk ook op het lijstje, diverse producenten bezocht, Minervois, Saint-Chinian, Limoux, Roussillon, Faugères. Altijd betrouwbaar gebied, maar daar is onderhand de hele wereld van overtuigd (en de wijnboeren zelf ook) dus echte koopjes vinden is lastig (Ch. de Cabriac uit Cobières, u wel bekend van m'n assortiment, is onderhand een grote zeldzaamheid aan het worden met z'n uiterst betaalbare en goede wijnen), maar toch heb ik ongekend snel twee wijnen uit Faugères gekocht, zo fraai, zo fluwelig en elegant, warm en complex, wat een terroir en wat een wijnmaker! Ik kom hier deze maand nog op terug (als de logistiek het toelaat). Ook staan nog een paar fraaie Roussillons op me te wachten, nog net niet aan toegekomen om te proeven, wie weet is dat wat voor later dit jaar. Wel een steekje kostbaarder dan de Cabriacs. Wie weet. Ach ja, en dan natuurlijk Portugal, een Vinho Verde producent, liep ik net mis, krijg ik nog monsters van, maar vooral Ataíde Semedo uit Bairrada. Altijd een feest om die man te ontmoeten en samen zijn wijnen te proeven. Het voelt als thuiskomen. Elke keer denk ik als ik z'n wijnen proef: zo zou ik het ook gedaan hebben (ik kan het natuurlijk niet, zo mooi en goed wijn maken, maar toch, in een volgend virtueel leven ....) puur en eerlijk, daar begint het mee en vervolgens komen daar ook nog diepte, balans en complexiteit bij. Meer hoeft niet. Zijn drietal Reserva's (Baga, Touriga Nacional en Baga/Touriga Nacional) geproefd: wat is 2017 toch een speciaal wijnjaar. Afgelopen week de 2017 Baga young als nagestuurd monster geproefd: heeerlijk, prachtig, boeiend, spannend en ook betaalbaar, gewoon feest! Ook de Special reserve Baga/TN 2016 geproefd, net zo fraai. Ja, ik kan niet wachten met bestellen, de Baga young gaat deze week op fles, nog even geduld tot juli. Ook een witte Bairrada geproefd (Reserve 2017) Portugese witte druiven plus een vleugje Viognier en ander Frans. Strak en pittig, maar heel erg fraai en zuiver, bâtonnage, maar niet teveel, complete wijn. Komt ook deze kant op in de zomer. Laat ik nog een producent noemen waar ik elk jaar weer helemaal gelukkig van wordt, vooral van zijn wijnen, maar de wijnmaker lijkt ook op z'n wijn. Hij staat de laatste jaren in de stand van Merum (Zwitsers wijntijdschrift), samen met zijn, ik schat tamelijk bejaarde, maar hoogst energieke en aimabele moeder. Onmiskenbaar familie bedrijf waar de zoon (Fabio) bepaalt wat er gebeurt, tot en met het ontkurken van de flessen toe. Moeder zat er wat onhandig mee te worstelen, ze had een niet optimale kurketrekker van de buur-producent aangereikt gekregen, Fabio zag het na een tijdje en nam licht mopperend de regie op een wijze die alleen tussen moeder en zoon geschiedt, treffend, geen opsmuk, geen fascade, eerlijk zoals ze zijn, net als hun wijnen, geen geprots en gepraal, maar intelligent en met aandacht en passie voor alle details gemaakt, aangevoeld en gecreëerd, zoals je bij een kostbare erfenis behoort te doen. Fabio maakt Barolo's, Fabio en zijn moeder heten Burlotto. De explosief toegenomen belangstelling is natuurlijk een groot compliment, maar tegelijkertijd ook een grote last. Iedereen wil je spreken want iedereen wil je wijnen. Iedereen wil de 100 punten proeven, de top en dat is wat telt. Fabio maakt ook en voornamelijk andere Piemonte wijnen, in hun categorie ook behorend tot het mooiste wat er wordt gemaakt, maar die zijn niet interessant want geen 100 punten. Dat is de last die ze voelen. Ironisch genoeg wilde ik dit voorjaar liefst veel "gewone" wijnen bij Burlotto kopen, maar die waren bijna allemaal uitverkocht, maar mijn jaarlijkse allocatie Barolo's waar de hele wereld op aast stond wel keurig op me te wachten. Een wat weinig volle pallet met kostbaarheden kwam m'n kant op. Er zijn nog een paar losse flessen Barolo leverbaar, een fles per klant dat wel, maar anders voer ik het speculatiecircus en dat is niet de bedoeling, deze wijnen zijn om van te genieten, niet om mee te speculeren, etiketten drink je niet, wel de wijn.

14-03-2019
In afwachting van de aankomst van de wijnen van Burlotto, althans van wat ik er nog van kon kopen. Voor Barolo's al een wachtlijst ingesteld, want zonder een beetje eerlijke verdeling middels een allocatie gaat het sinds de hype van vorig jaar niet meer. Succes heeft ook z'n minder fijne kanten, het zij zo.
Het is wat rustig in de handel dus mooi tijd om de website eens bij te werken, schiet al aardig op, maar ben nog niet klaar (je bent natuurlijk nooit klaar, maar het streven is om enigszins "bij" te zijn en te blijven).
Ook vergt de naderende Prowein weer de nodige aandacht. Heb al redelijk wat tijd gestoken in het vinden van een mooie en betaalbare serie Oostenrijkse wijnen. Dat valt niet mee. Ik denk nog met weemoed terug aan de Koppitsch Weissburgunder, GrünerVeltliner en Sauvignon-Blanc, maar dat is echt over sinds de radicale verandering in stijl door de andere werkwijze. Het blijft jammer, maar er speelt nog iets. Oostenrijkers worden duur, erg duur zelfs. Het is ze gegund om een goede prijs te vragen voor hun wijnen, maar de dynamiek in de prijzen zint me niks. Als je jaren in dit vak zit heb je al het een en ander voorbij zien komen, bijvoorbeeld de hausse in Muscadet. Eerst ontdekt vanwege zijn in de tijdgeest goed passende, frisse, zuivere stijl en redelijke prijs en daardoor enorm gevraagd. Aanbod kan vraag niet bijhouden, prijzen stijgen, dure wijnen zijn vaak goed (is het oordeel van menige leek) en dat geeft alles nog even een extra zetje en houdt het circus wat langer aan de gang, in de vraag wordt weldra steeds beter voorzien door een toename in de productie en wat blijkt, wonder boven wonder, dat de voorheen "ontdekking" kwalitatief is afgezakt naar iets middelmatigs of matigs. Vervolgens laat iedereen de wijn links liggen en zakt de prijs in en is er voor de producenten geen inkomen meer te verdienen, laat staan een wijn van kwaliteit te maken voor die prijs. Na Muscadet zagen we Beaujolais opkomen en inzakken (is nu overigens weer aan een nieuwe, hopelijk verstandiger, opmars bezig), Rioja en in mindere mate Elzas, Bordeaux en Bergerac. De beste producenten blijven nog net staan en overleven de koude sanering, de eenvoudiger kwaliteiten rest een bescheiden plaats met gepaste prijzen. In Oostenrijk zitten we in de opgaande lijn, ik stapte in 2011 in met Johannes Zillinger, nog net betaalbaar, maar het tweede jaar werd ie al wat kostbaar, maar nog goed z'n geld waard, de jaren daarna ging de (handels)vaart er steeds meer uit en ik ben gestopt met kopen toen de stijl veranderde en de prijs de opgaande trend bleef volgen.
En ja, vind je nu nog iets interessants in Oostenrijk voor een nog redelijke prijs, geldt dat bij die producent ook nog voor het volgende jaar? Ik weet het niet. Het onderstaande plaatje met de juichende verklaring van de autoriteiten: "in 2018 wederom een record exportwaarde gerealiseerd, Oostenrijkse wijn is op het juiste spoor" zou mij tegelijkertijd ook zorgen baren als Oostenrijkse wijnkoepelorganisatie. Maar ja, als je stijgt heb je vrienden en dat voelt fijn. We hebben ervan genoten denk ik dan altijd, misschien toch maar opzoek naar iets anders.


20-02-2019
Een enkele klacht betreffende kleine belletjes in de Negroamaro van Viglione bereikte me in de loop van de maanden. Natuurlijk na de eerste klacht een paar flessen ter contrôle geproefd, maar niks afwijkends gevonden. Soms heb je dat met een enkele fles dat ie niet optimaal is. In totaal zijn er nu drie klanten geweest die k
lachten hadden over de Negroamaro, allemaal dezelfde. Kennelijk toch een patroon. Na deze kwestie gemeld te hebben aan de producent kreeg ik een duidelijk en open antwoord:

Unfortunately, we already knew about this issue. One of the cartridges of the three-stage filter broke at some point during the bottling of the lot 18137. The result was the passage of some yeast in the bottles. The breaking was not discovered until the following maintenance of the filter, and we could not determine which bottles were affected. As you've seen yourself, most of the bottles are as good as always. Most probably the refermentation is activated by shaking the bottles or keeping them in warm places.

However, we've changed the maintenance plan to avoid the problem in the future.

Prima reactie dus. Mochten er onder de bestellers van deze wijn klachten van deze strekking zijn die me nog niet hebben bereikt, neem dan contact met me op en het probleem wordt opgelost.

19-02-2019
Na veel voorbereiding en dubben heb ik vandaag mijn domein goedewijn.info bij een andere "host" ondergebracht. De vorige was de eerste tien jaar prima en prettig om mee te werken, maar daar kwam de klad in, kennelijk te groot gegroeid en ik kreeg het ergerlijke ouderwetse "KPN" gevoel. U kent dat misschien wel, u bent er voor het bedrijf en het bedrijf is er niet bepaald voor u. Sommige slimme bedrijven laten je dat niet merken, maar de oude Host had niet het gevoel en fatsoen om de facade omhoog te houden. Men veroorloofde zich van die klassieke onhebbelijkheden als plotseling de prijs drastisch verhogen, "features" inkrimpen, opeens dezelfde diensten aanbieden, maar nu niet meer als service (gratis) maar tegen (forse) betaling, en wel heel popie en vlot je met allerlei nieuwe aanbiedingen lastigvallen. Ook het verordonneren van allerlei functionele en technische aanpassingen zonder een redelijke overgangstermijn zoals in november (notabene één van mijn drukste maanden van het jaar) de verplichte update van de PHP-software waar m'n bestelomgeving op draait, etc. Ik vermoed dat de marketingafdeling "targets" heeft gekregen na een management Buy-out of een vergelijkbaar spelletje van de grote, handige jongens. In ieder geval bracht het zaakje niet genoeg meer op en moest dat veranderen.

De deur ging definitief dicht toen ik opeens, na jaren trouw en te optijd betalen van de rekeningen, plotsklaps de keuze kreeg tussen het betalen via creditcard of een aantal euri per factuur extra betalen bij gebruik van elk ander betaalmedium, inclusief electronisch bankieren. Ik dacht dat vooral vage typen in sommige Afrikaanse en Oost-Aziatische landen met creditcards in de weer waren, maar nu mocht ik dus ook meedraaien in het onzin circus. Klaar.

Ik ben eens gaan rekenen met alle door mij geregistreerde domeinnamen op een rijtje en kwam tot de conclusie dat deze Groot-host van de best presterende en betaalbaarste dienstverlener in een paar jaar was geëvolueerd in een kostbare en op zichzelf georiënteerde firma. Anderen bieden nu een stuk meer flexibiliteit voor een lagere prijs. Maar ja, na al die jaren in slaap gesukkeld te zijn geweest is het maar moeizaam wakker worden in onlineland. Eerst maar eens een omleiding voor de bestellingen gerealiseerd via een nieuw domein goedewijn.online waar de bestelomgeving wel functioneert. Daarna stapje voor stapje de domeinen verhuisd en vandaag goedewijn.info overgezet. Nog best lastig met al die functies die er aan vast zitten zoals je mailafhandeling. Maar goed, dat loopt nu na een kleine dag ook weer naar behoren. Leuk detail: een paar dagen geleden nog een vriendelijk telefoontje gehad van iemand in dienst van de Groot-host, wat de reden was voor m'n terugtrekking, of hij daar niet wat aan kon doen. Ik heb maar gezegd dat het hopeloos was en dat hij misschien beter minimaal een jaar eerder bij me had kunnen informeren naar de gang van zaken en dat hij een zetel in de raad van bestuur zou moeten hebben om misschien nog iets tegen het verval te kunnen doen. Ik vrees dat het toch geen zier helpt. Voorbeelden genoeg gezien van bedrijven die te groot worden, waar de ziel is uitgesleten en de oorspronkelijke garde plaats heeft gemaakt voor de categorie rendementmakers, zouden die aandeelhouders echt zo stom zijn? zijn het de sprinkhanen van de hedgefunds? of is het gewoon de wet van het leven: jeugd, volwassenheid en ouderdom plus verval. De tand des tijds, de erosie die toeslaat en wordt bespoedigd door de in onze maatschappij onvermijdelijke gang der dingen, het streven naar efficientie, rendement op investeringen en helaas, rendement op korte termijn.

Ik trek verder naar een jonger, nog actief en gemotiveerd hosting-bedrijf, mensen die hun werk nog leuk vinden, althans hun bazen ook, totdat die ook weer een stap willen zetten en het proces zich herhaalt. Nee, niet een wereld waarin ik wil verkeren, dan maar een oude auto en een klein huis, maar wel leuke en tevreden klanten die het waarderen wat je doet en een passie met je delen. Is veel leuker en veel kostbaarder, maar dat heeft kennelijk niet iedereen door.

18-01-2019
Zowel goed als minder goed nieuws over Burlotto. Het goede nieuws: er is me een redelijke hoeveelheid 2014 Barolo's toegezegd, was volgens de pers een iets minder mooi wijnjaar. Van mij mag het want van de gekte rond 2013 had ik de buik aardig vol. Er was zoveel vraag naar dat ik een veelvoud aan flessen had kunnen verkopen en ook nog wel tegen een veelvoud van de prijs. Hysterische gekkenboel, zelfs uit Italië kreeg ik verzoeken tot levering. Ik heb ze nee verkocht en geadviseerd hoge Bordeaux en Bourgogne te kopen.
Het slechte nieuws: van 2017 geen Nebbiolo, geen gewone Barbera, geen Pelaverga, geen Freisa en geen 2016 Mores. Alleen een beperkte hoeveelheid 2017 Aves en wat luxe witte 2017 Sauvignon (Dives). Hééél erg jammer, maar ja op is op, nog even een goed tijdstip voor transport afwachten (geen vorst) en dan de zaak maar laten komen.

17-01-2019
en opeens ben je weer maaanden verder. Er is in tussentijd veel gebeurd, het meeste heeft u al uit de nieuwsbrieven kunnen halen. Stukjes in tijdschiften en kranten, zendingen die wat vertraging opliepen om allerlei redenen en soms wil je ook wel even iets anders dan wijn "doen". Kortom u heeft het even rustig gehad wat betreft de nieuwspagina.

Het nieuws rond deze wijn had u nog van me te goed: De Rosae 2017 van Casal Farneto, D.O.C. Lacrima di Morro d'Alba. Hij stond op 24 november 2018 in het Volkskrant Magazine. Enthousiast stukje van Onno Kleyn. Hij vond het lastig kiezen uit de serie monsters die ik hem had gestuurd, maar het was de Lacrima geworden vanwege z'n uitzonderlijke karakter. U raadt het al wat er gebeurde: binnen de kortste keren uitverkocht, misschien is er nog wat van bij de producent als ik later dit jaar daar weer een bestelling plaats.

Nog in het oude jaar een tweede zending Forster binnen gekregen, u weet wel die prachtige eco- Nahe wijnen. Drie nieuwe wijnen geproefd: luxe Rieslings. Waarom? Omdat ik het zo spannend en leerzaam vind om nieuwe wijnen te proeven. Voor de handel hoefde het niet, want met twee Duitse droge Rieslings is een assortiment van ca 50 wijnen rijkelijk bedeeld met deze druif. En Riesling is eigenlijk geen "handel" in ons land. Maar ja, u weet vast wel hoe het me vergaat als er iets bijzonders met kop en schouders boven van alles uitsteekt........ het begint te kriebelen. Het wordt eentonig, weer voor de bijl, nu twee nieuwe Rieslings gekocht, ook nog duurder dan de eerste twee, dus al helemaal geen handel, maar onderhand weet ik ook dat als het heel erg mooi is er altijd wel mensen zijn die dat ook vinden en er graag een paar flesjes van kopen. De Bergsteiger 2017 is meer een hoge, droge Moezel, zo fraai, fris, kristallijn en elegant kan alleen maar Riesling zijn, de Seefahrer 2017 gaat in stijl meer richting Pfalz, is rijker, minder pittig, dieper en langer. Ik wist wel dat Duitse Rieslings mooi zijn, maar het is pas als je ze weer proeft dat deze kennis echt indaalt. Waarom heb ik nu pas Riesling vroeg ik me af, maar ja, er is zo ontzettend veel in de wijnwereld en het assortiment moet ook nog te behappen zijn in m'n eentje. In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.

Van de twee Portugese producenten (Saramago en Javali) kwam eind 2018 ook weer verse aanvoer naar ons land. De nieuwsbrief van gisteren heeft de nieuwe wijnen van Saramago (Sétubal, bij Lissabon) als onderwerp. Ik ben heel blij met deze betaalbare, warme en heerlijke wijnen, klassiek en tegelijkertijd ook zo lekker.

Quinta do Javali's wijnen en Ports zijn ook weer ruim op voorraad. Vlekkeloze kwaliteit met onmiskenbaar terroir. Nog een tikkeltje jong, maar met een stukje veels erbij merk je daar niets van. Hier over later meer in een volgende nieuwsbrief.