terug
naar alle wijnen


Port


Zoet, warm, zeer zacht,
  belegen, intens

Quinta da Prelada

Ruby Reserve


D.O. Douro


13,50 per fles
13,00 per fles bij doos 6 fl.
drinken/bewaren tot 2025Hij heet weliswaar Ruby Reserve, maar ik zou hem eerder als Fruity Tawny willen omschrijven. Fijnzinnig, fluwelig, bescheiden zoet, mooi elegant en prettig intens. Vooral voorzien van geconfijt fruit: rozijn, vijg, met iets caramel, vanille en een vleugje noten. Erg licht van kleur, vier jaar op vat gerijpt, geen Tawny wat betreft geur en smaak, daar is ie te geconfijt-fruitig voor.
 Pracht instap-Port voor een zeer bescheiden prijs.

Klassieke Port die je bij ons niet zoveel ziet, heel anders dan de gewone "Ruby" in de schappen van de supers. De gewone Ruby's worden gemaakt door grote Porthuizen en van de basiskwaliteit druiven van jonge stokken, iets minder gezonde druiven, uit de mindere delen van de wijngaarden, etc. Daar kun je geen mooie Port van maken, maar wel eentje die veel fruit heeft en door z'n royale zoet nog een indruk geeft van volheid en intensiteit. Geen eer aan te behalen voor een kleine producent en ook geen cent aan te verdienen. Vooral ons land koopt op prijs dus zie je hier veel goedkope Ruby's waarbij je je afvraagt hoe je voor zo weinig toch nog Port kunt maken.

Rui Magelhaes van Quinta da Prelada maakt Port en wijn zoals hij dat graag wil: kwaliteit en geen marginale producten. Druiven die niet mooi genoeg zijn voor de eigen productie worden verkocht aan grote Porthuizen.

Zijn "goedkoopste" Port is de Ruby Reserve. Van goede druiven maakt hij deze basis Port, laat hem vier jaar rijpen op vat alvorens te bottelen. Door die rijping is een groot gedeelte van de kleur uit de Port verdwenen en lijkt ie op een Tawny, maar de smaak is wel een (klassieke) Ruby-stijl, dat wil zeggen: het fruit centraal staat en de belegen, notige en kruidige aardse indrukken zijn ondergeschikt. In Tawny Port is dat precies andersom, daar zijn de notige nuances in de meerderheid.

Door de relatief lage rendementen in de wijngaarden waar de druiven van deze Port vandaan komen bezit de Ruby Reserve een mooie intensiteit en ook veel nuances, daarnaast is door de lange rijping de smaak fluwelig zacht en rond geworden. Hierdoor kan voor een mooie "vulling" met minder zoet in de smaak worden volstaan dan bij een basis Ruby. Dat maakt deze Ruby Reserve zo mooi, wel zoet, maar niet overdadig en dat in combinatie met dat prachtige fluwelige en geconfijt fruitige in het karakter is dit een zeer aan te bevelen en bijzondere "instap" Port.

Quinta da Prelada maakt ook o.a. een fantastische droge tafelwijn, LBV, Vintage en Coheita Port.


GoedeWijn.info