terug
naar alle wijnen


Rood

Rond, complex, verfijnd,
diep, warm-fruitig

Quinta da Prelada

Tinta Amarela Reserva

2020


D.O. Douro


20,60
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2029
 


Fluwelige Douro, heerlijk rond en zacht, warm fruit, diepgang en complexiteit. Modern van stijl met duidelijk fruit en hout. Toont pas een paar dagen na opening z'n volledige kwaliteit. Geen wijn die elk jaar kan worden gemaakt, daar is de Tinta Amarela-druif veel te veeleisend voor. In 2020 klopte alles in de stijle en stenige wijngaard: voorbeeldige wijn waarin alles op z'n plaats valt.


In eerste instantie producent van Port en daarnaast ook droge tafelwijnen.  Rui Magelhaes vaart z'n eigen koers, verkoopt druiven en wijn aan de grote handelshuizen als hij ze niet interessant of goed genoeg vindt voor z'n eigen assortiment. Zo beschikt Rui altijd over het beste wat zijn wijngaarden voortbrengen.

Hij experimenteert graag en houdt van uitdagingen zolang ze maar mooie wijnen (en Port) opleveren. Een uitzonderlijk goed wijnjaar voor een bepaalde druif is voor hem een aanleiding om eens een keer iets bijzonders te maken naast de vaste waarden in z'n assortiment. De druiven die het betreft gaan dan niet de melanges in van zijn vaste wijnen, maar worden apart gevinifieert en gebotteld.

Zo ook de Tinta Amarela  2020. Een in potentie zeer goede druif, maar ook een heel lastige. Oogst je hem net iets te vroeg dan krijg je groene, onrijpe nuances in het aroma en onprettige tanninen. De druif heeft de eigenschap om het laatste deel van de rijping heel vlot te laten verlopen, dus voor je het weet is de balans tussen suikers en zuren ongunstig, heb je teveel suikers en te weinig zuren met als gevolg zware, ongebalanceerde wijnen. De meeste wijnboeren hebben hem dan ook het liefste niet in de wijngaard staan, terwijl de wijnmakers, vooral de Port producenten, heel graag het (optimaal rijpe) fruit van de Amarela in hun kuipen hebben omdat dat een prachtige diepte en fruit complexiteit oplevert. In melanges is er nog wel wat te compenseren (zuurgehalte, suikergehalte), maar in een pure wijn van de Tinta Amarela moet alles precies kloppen. En zulke druiven oogstte Rui Magelhaes in 2020. Hij hoopt dat 2024 weer die kwaliteit kan bieden, maar in de tussenliggende jaren waren de druiven minder optimaal voor een zelfstandige wijn.

De planten in de wijngaard zijn niet heel oud, ca 15 jaar, maar de stenige helling heeft een erg lage opbrengst per hectare met als resultaat een grote intensiteit in de wijn. Vergisting vindt plaats onder temperatuurcontrole, extractie is niet overdreven en afgestemd op het behoud van elegantie en verfijning, met voldoende intensiteit. Rijping vindt plaats in medium maat vaten (500 l.) met een bescheiden houtinvloed, bovendien wordt maar een deel (ca 25%) een aantal maanden op hout gerijpt en de rest in tank en vervolgens weer samengevoegd. Dit alles voor een evenwichtige rijping en extra diepte waarbij het fruit de hoofdrol speelt.

Toen ik de Tinta Amarela voor het eerst proefde vond ik het een goede, maar niet zo boeiende wijn. Modern, likje hout, wat fruit, soepel, intens en elegant, maar verder niet heel bijzonder. Maar na een dag kwam er meer relief in de geur en vooral de smaak, de daarop volgende dagen werd de wijn alleen maar mooier, complexer, romiger, voller en zachter. Geef deze wijn daarom een aantal dagen de gelegenheid om zich optimaal te presenteren, het is een prachtig avontuur, zeldzaam bovendien en dat alles met een onweerstaanbare souplesse en geweldige balans.

Unieke Dourowijn, prachtig!

Kan nog wel een paar jaartjes mee in de kelder.


GoedeWijn.info