terug
naar alle wijnen


Rood 
Pittig en zacht, uitbundig fruitig, tikje ruig
La Quercia

"Peladi"
2022


D.O.C. Montepulciano d'Abruzzo 


8,35 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2026Pittig, uitbundig fruitig, maar ook voldoende zacht en rond. Lekker puur, rijp- en aards fruitig, fraaie frisheid, randje ruigte, volop spanning en voorzien van een mooie concentratie. Er zijn maar weinig "basis" Montepulciano d'Abruzzo's die zo goed in elkaar zitten als deze Peladi
Heerlijke wijn voor je geld!
Met zorg voor het milieu geproduceerd.

Terug van weggeweest. Sterke prijsverhogingen en een wisselende kwaliteit in de tussenliggende jaren deden me besluiten even geen wijn bij ze te kopen, maar sinds een aantal jaren is La Quercia weer helemaal terug: ook culinair-schrijver Onno Kleyn was zeer enthousiast over de Peladi 2014 en La Quercia 2012: "wijn met een dialect".
Sinds enige jaren hebben de wijnen van La Quercia weer een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en een voorbeeldige stijl. Ja, sommige Montepulciano's uit Abruzzo kunnen zo waterig en nietszeggend zijn, of zo warm en hitsig, chocoladig-oxidatief met korrelige tanninen. Maar heb je een goede in je glas dan weet je het meteen: beetje macho-uitbundig "kijk mij eens-fruit", aards, kersen, pruimen, beetje ruig en animaal, niet fijnzinnig, beetje boers, hoekig, maar ook met wat boeren molligheid, een haast zoetig (rijpe druiven) midden van de smaak en meteen daarna dat lekkere, pittige en duidelijke minerale zuurtje, houdt alles netjes in balans, zorgt voor een inkapseling van de overdadige zonneschijn, zorgt dat het allemaal heerlijk drinkbaar blijft, geeft extra spanning, accentueert dat ruige randje van de altijd aanwezige, maar rijpe tannine.
Peladi is de "eenvoudigste" Montepulciano van La Quercia, ook de meest uitbundige en soepelste.

Milieu-vriendelijk geproduceerd, veel sap, fruit, frisheid, souplesse en spanning, o ja, ook een beetje boers en ruig, maar dat wordt zo lekker ingebed in die souplesse, echt een allemansvriend die volop karakter heeft, staat voor z'n streek en heel veel waar biedt voor z'n geld.

Net als andere jaren is de Peladi 2022 een mooie wijn, nu in zijn jeugd nog wat onstuimiger en af en toe een beetje kribbig, maar dat is er na een tijdje wel af en wordt ie steeds ronder en vriendelijker. Nieuw etiket ook, zelfde wijn, gelukkig maar.

Liever iets meer kracht en intensiteit? wel dezelfde fruitigheid maar meer diepte, iets minder zachtheid? dan is de La Quercia Montepulciano d'Abruzzo de betere keuze.
Of liever een belegen, nog rijkere, bredere, houtgerijpte, onmiskenbare Montepulciano d'Abruzzo? dan is de Primamadre 2016 vast iets voor u.


GoedeWijn.info