terug


RoodBelegen, complex, vol, aards-fruitig
La Quercia
"Colline Teramane" 2004


D.O.C. Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane

*Uitverkocht *
15,50 per fles
(per doos van 6 flessen)
la Quercia Colline Teramane

Belegen, aardse en prachtige complex-fruitige wijn. Houtgerijpt, zacht en genuanceerd, vol en warm van karakter.

Deze wijn is helaas uitverkocht, het opvolgende jaar 2005 is beduidend minder fraai: veel meer kracht en warmte, wat groffer en erg belegen van stijl. Mist de prachtige balans die de 2004 wel had.  Nu maar hopen dat 2006 weer de moeite waard is om te kopen.

Eigenlijk vind ik niet op hout gerijpte
Montepulciano d'Abruzzo's het mooist. Het fruit is zo intens en rijk, zo aards en kruidig, dat het haast jammer is om al dat moois weg te stoppen achter houtaroma' s. Toch is er bij de meest intense wijnen soms wel iets te winnen met houtrijping: als het hout niet te nieuw is (aromatisch) en de wijn rijpt niet te lang op vat dan kan  zich een complexe (tertiaire) fruitigheid ontwikkelen die je ook soms bij andere hoge wijnen aantreft. Met name de langzame en gedoseerde toevoer van zuurstof door de poreuze wanden van het houten vat zorgt ervoor dat er vele complexe aromatische verbindingen in de wijn ontstaan.
De Montepulciano-druif geeft wijnen die erg gevoelig zijn voor oxidatieve rijping (zoals op hout), ze krijgen snel een chocolade-toon en bitters in de smaak.  ook worden ze dan stroef en is opeens al het moois verdwenen.  Dat kan heel snel gaan, soms glijdt een wijn in een paar maanden af van lekker drinkbaar tot onaangenaam en stroef.
Deze speciale selectie van La Quercia is een voorbeeld van hoe soms houtrijping wl een mooi resultaat oplevert. Ook is hij nu mooi belegen en dat is voor sommigen onder u ook een aantrekkelijk gegeven.

Prachtige wijn, is nu optimaal op dronk, heeft geen baat bij opleg, gewoon nu drinken bij een met zorg bereidde maaltijd: rood vlees, mild wild, paddestoelen, mag best een beetje rijk van smaak zijn, kan deze wijn wel tegen!GoedeWijn.info