terug
naar alle wijnen


Wit zoet


Volzoet, fris, intens, verfijnd,
zeer complex

Vicentini

"Recioto di Soave" 2013


D.O.C.G. Recioto di Soave

€ 25,75  per flesje (0,5 l.)
(per fles)
drinken/bewaren tot 2020

recioto 2013

Zoete, zeer frisse, rijke en intense witte wijn, boordevol complexe nuances van fruit, kruiden mineralen, en aardsheid. Prachtige balans, indrukwekkend complex en puur.

Voor algemene informatie over Azienda Agricola Agostino Vicentini  zie: Terre Lunghe 2014.

Zeldzaam mooie wijn met een indrukwekkende concentratie, frisheid, zoetheid en complexiteit.
Rijk, romig en geconfijt (rozijnen) van geur waarin complexe impressies van paddestoelen, caramel, noten, fruit (framboos) en zelfs rabarber combineren met een ongekende zuivere, minerale frisheid die aan berglucht doet denken. De smaak is al even fraai:
zacht, zoet, heel intens en bovenal uitzonderlijk fris, met dezelfde impressies als in de geur en daarnaast ook nog rokerige nuances. Zoals we gewend zijn van Vicentini is de kristalheldere en zuivere stijl onweerstaanbaar.

Deze wijn kost wel wat, ruim twintig euro voor een halve liter is natuurlijk niet mis, maar als je naar de productie gegevens kijkt is dit helemaal niet zo'n dure wijn. Een rendement van 15 hl/ha is uiterst beperkt, van 2 ha maakt men slechts 6000 flesjes (in goedkope Soaves ligt de productie op het tienvoudige) bovendien worden de mooiste  druiven na de oogst in september tot maart in kratten te (uit)drogen gelegd, vandaar de geweldige concentratie en complexiteit. Vergisting en rijping vinden plaats in roestvrij staal: je proeft dus alleen puur het resultaat van het fruit en de gisting.

Niet zwaar en intens zoet lijken elkaars tegenpolen, maar in deze wijn vormen ze een haast magische combinatie. Deze wijn zit dicht tegen de top in zijn categorie, het proeven ervan is een belevenis, of je er van houdt is een persoonlijke kwestie, maar eens geproefd is het een vaste referentie die je lang bij zal blijven. Een verrijking van de proefervaring.

 


GoedeWijn.info