terug
naar alle wijnen


Rood

Krachtig, rond, soepel,
sappig, rijp fruit, kruiden

Companhia
das Lezírias

Samora Tinto

2020


V.R. Tejo


€ 7,45
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2024


Redelijk krachtige wijn, warm en rond, met rijp en romig, gestoofd fruit een vleugje kruidige vanille. Ook elegant en genuanceerd, mooi zacht en soepel, maar toch karaktervol. Meer Nieuwe Wereldstijl, modern en toegankelijk.  Kort op hout gerijpt en gemaakt van zowel Portugese als Franse druiverassen.
Heel Portugees met een vertrouwde Franse knipoog.


Ja, daar zit je dan, al jaren koop ik de prachtige, zeer betaalbare Risco van António Saramago. Groot wijnmaker en goed mens. Tot de wijnjaren 2020 en 2021 dramatisch slecht voor zijn wijngaarden uitpakten. De rode wijnen waren te weinig rijp en misten die heerlijke, eigen en vriendelijke hoofdkenmerken.
Ik moest als de wiedeweerga opzoek naar een alternatief. Liefst tijdelijk, hopelijk brengt 2022 veel beter fruit en dan zijn we weer terug bij António.
Dat alternatief vond ik via m'n netwerk gelukkig opvallend snel in een niet erg ver van Sétubal verwijderd gebied: Tejo, en wel het noordelijke deel. Hier maken capabale wijnmakers op contractbasis een heerlijke, deels op Franse druiverassen gebaseerde rode wijn (40% Syrah, 25% Touriga Nacional, 25% Aragonez =Tempranillo en 10% Alicante Bouschet)
Normaal is houtrijping geen goed idee bij dit type wijn (rond, fruitig en redelijk intens), maar hier levert het toch iets extra's op. Het geeft de wijn net even wat meer kruidigheid zonder dat dit ten koste gaat van het lekkere, sappige fruit, biedt iets meer structuur en ook wat meer vulling. Heel kundig en afgewogen gedaan, die houtrijping. Weet je het niet dan proef je het waarschijnlijk ook niet, denk je dat het van de extra rijpe druiven komt, die kruidigheid en fluweligheid.
Kortom: een waardige vervanger van de Risco, wel wat anders, een fractie meer neigend naar Nieuwe Wereld-wijn, maar toch Portugees kenmerkend genoeg om zich te kunnen onderscheiden van de gemiddelde soepele Chileen of Zuid-Afikaan. Mooie wijn voor een prikkie!!© GoedeWijn.info