terug
naar alle wijnen


Rood

Vol, gestoofd,
fluweelzacht, kruidig-fruitig
António Saramago

Colheita Tinto

2016


V.R. Peninsula de Setúbal


€ 8,25
per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2020
antonio saramago colheita tinto 2016

Zachtheid en warmte staan centraal in deze haast Australisch aandoende wijn. Heel warm jaar leverde uiterst rijpe druiven, dat proef je dit is de zachtste wijn van m'n assortiment. Vol en rond, uitbundig kruidig fruitig, totaal anders dan vorige jaargang, daarin was alles veel eleganter en verfijnder. Dit is winters genieten van geconcentreerde zonneschijn. Een koopje.


Zie voor meer informatie over de tafelwijnen van vader en zoon Saramago: Risco tinto 2017.

De beide António's maken meerdere rode wijnen, maar de eerste van hun luxere serie vond ik meteen de mooiste. In de andere zat het vele hout en de lange rijping me wat in de weg, maar sinds kort zijn minder belegen jaren te koop en die zijn wel heel erg mooi zoals de Reserva tinto 2014.

De "Colheita" is een jaargangswijn, die in tegenstelling tot de Reserva's niet op houten fust heeft gerijpt. Fruit is daardoor nog mooi behouden.

Was het vorige jaar (2014) zo mooi ingetogen, bescheiden, beschaafd en perfect in balans, de jaargang 2016 levert een totaal andere wijn op: vol, fluweelzacht, rond, gestoofd. Hij deed me direct denken aan de betere rode Australische wijn uit de jaren tachtig/negentig, maar dan zonder hout. Naast gestoofd fruit en kruiden zit er ook een hint van eucalyptus in, net als in sommige Australische wijnen. Bij navraag blijken er in de buurt van de wijngaard Eucalyptus bomen te staan. Zou het dan toch??

De zachtste wijn uit m'n assortiment, een wijn die je inpakt en behaaglijk verwarmt in het koele seizoen. Geen weglegwijn, maar eentje om met goed gezelschap, een mooie maaltijd bij kaarslicht van te genieten.
© GoedeWijn.info