terug
naar alle wijnen


Rood

Vol, rijp en warm,
zacht, kruidig-fruitig
António Saramago

Colheita Tinto

2018


V.R. Peninsula de Setúbal


€ 8,45
per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2023
Saramago Colheita tinto 2017

Vol, warm, rijp en kruidig fruitig, met ook frisheid en kracht. Zeer kenmerkende Portugees met veel aards-fruitige en kruidige nuances. Ietsje zwoel, ook elegantie, lengte, mooie balans. Modern van stijl maar toch ook met genoeg spanning en eigenheid. Bessenfruit, vleugje eucalyptus, rozijntje, specerij.
Een koopje.


Zie voor meer informatie over de tafelwijnen van vader en zoon Saramago: Risco tinto 2018.

De beide António's maken meerdere rode wijnen, maar de eerste van hun luxere serie vond ik meteen de mooiste. In de andere zat het vele hout en de lange rijping me wat in de weg, maar sinds kort zijn minder belegen jaren te koop en die zijn wel heel erg mooi zoals de Reserva tinto 2014.

De "Colheita" is een jaargangswijn, gemaakt van 100% Castelão, ook wel Periquita genoemd. Is in tegenstelling tot de Reserva's niet op houten fust gerijpt. Fruit is daardoor nog mooi behouden.

Was het eerste jaar (2014) dat ik kocht zo mooi ingetogen, bescheiden, beschaafd en perfect in balans, de jaargang 2016 leverde een totaal andere wijn op: vol, fluweelzacht, rond, gestoofd. Hij deed me direct denken aan de betere rode Australische wijn uit de jaren tachtig/negentig, maar dan zonder hout.

De huidige jaargang 2018 is vergelijkbaar met 2017. Het een bijna perfecte mix van 2014 en 2016. Voller en zachter dan de ietwat klassieke en spannende 2014, eleganter en minder heftig dan de 2016.

Heerlijke wijn die aantoont dat ook in Portugal steeds meer technisch goede wijnen met behoud van het regionale karakter worden gemaakt.

Mooi samengaan van zowel modern als klassiek.
Nog onvoorstelbaar betaalbaar, zeer aanbevolen.
© GoedeWijn.info