terug
naar alle wijnen


Moscatel de Setúbal


Vol, rond, intens,
rijp fruit, genuanceerd

António Saramago

Moscatel Colheita

2013


D.O. Moscatel de Setúbal


16,00 per fles (0,5 l.)

drinken/bewaren tot 2026


Antonio Saramago Moscatel de Setubal Colheita 2013standaard verpakt in geschenkdoos


moscatel 2013 + doos


Fluweelzachte, ronde en romige, Moscatel uit Portugal. Volzoete Port-achtige stijl met een uitbundig karakter, zeer genuanceerde en complexe geur van geconfijte abrikozen, iets van bergamot en een vleugje rozijn. Loepzuiver, verfijnd en rijk van stijl, een van de mooiste, jonge Moscatels.

Vaak zijn Moscatels zo stroperig en plakkerig zoet. Vooral van die goedkope uit Zuid-Spanje heb je na een glaasje de rest van je leven genoeg van gehad. Toch kan het ook anders. In de Douro of het gebied ten zuiden van Lissabon (Setúbal) maakt men soms "Port" van Muskaat-druiven.
Ongeveer halverwege de gisting van het volzoete sap van Muskaatdruiven voegt met wijnalcohol toe waardoor het alcoholgehalte boven de 17% komt. Hierdoor worden de gistcellen inactief. Er blijft een deel van de suikers uit het sap onvergist en dit geeft de zoete smaak aan de wijn. De resulterende
(versterkte)wijn heet Moscatel.

De gebruikte druif is de Muscat d'Alexandrie, de minder subtiele en weelderige neef van de Muscat à Petit Grains waarvan bijvoorbeeld Moscato d'Asti of de betere Elzasser Muscats van worden gemaakt. De Muscat d'Alexandrie kan beter tegen een warmer klimaat, maar heeft het gevaar in zich dat de wijnen die men er van maakt al snel te zwaar en te rijk worden.
Een aantal gunstige uitzonderingen kom je in de wereld tegen en die komen vooral uit de Douro en Setúbal.
De klimaatomstandigheden zijn er gunstig voor deze Muscat en de bodems relatief licht waardoor  elegantie een kans krijgt.
Opvallend is dat men in Setubal de Moscatels het liefst een aantal jaren op houten vaten laat rijpen, de extreme en eenzijdige muskaat-fruitigheid neemt daardoor af en er komen complexere en verfijndere nuances voor in de plaats. ook wordt de wijn er veel zachter en evenwichtiger van. De meest intense en complexe Moscatels laat men langdurig rijpen op hout, vijf tot tien jaar zijn geen uitzondering, de iets eenvoudiger Moscatels (Colheita's) liggen een jaar of twee op hout, ze zijn daardoor veel expressief-fruitiger dan de luxere, complexere (Reserves).


António Saramago maakt een aantal prachtige Moscatels in Setúbal. Jonge fruitige zoals deze Colheita 2013 (ruim twee jaar hout), maar ook langdurig (vijf jaar) op hout gerijpte Reserva 2009.
Al zijn Moscatels kenmerken zich door hun grote elegantie en balans. Ja, ze zijn volzoet en rijk, maar ze hebben ook een grote intensiteit en een zekere elegantie. Door hun redelijke frisheid zijn ze niet zwaar of log, ze zijn wel heel expressief en geconcentreerd.

António Saramago maakt Moscatels die tot de beste van Portugal kunnen worden gerekend. Ze zijn niet de goedkoopste, maar veel mmoier zul je ze niet vinden voor deze prijs.
Let op: gebotteld in halve liters flessen.© GoedeWijn.info