terug
naar alle wijnen


Rood

Complex, intens, klassiek, hout, fruit, diepte

António Saramago

Reserva Tinto

2014


V.R. Peninsula de Setúbal


€ 17,25
per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken /bewaren tot 2024
antonio saramago reserva tinto 2014
Dit is nu zo'n klassieke grootheid uit Portugal. Ietwat streng als Bordeaux, maar toch ronder en warmer en daardoor soepeler. Prachtige kruidige, fruitige en aardse complexiteit. Ja, dit staat als een huis, mooie intensiteit en breedte, heeft diepgang, iets mineraals, mooie frisheid, alles hecht in elkaar passend en door rijping mooi afgerond.


Zie voor meer informatie over de tafelwijnen van vader en zoon Saramago: Risco tinto 2017.

De beide António's maken meerdere rode wijnen, hun basis (Risco) is al zeer fraai, daarna volgt de intensere en meer genuanceerde Colheita en daarop volgt deze Reserva tinto.

Ze maken tevens twee nog luxere rode wijnen, maar die zijn zo kostbaar dat ik er maar geen monsters van heb aangevraagd.

De eerste rode Reserva's die ik van de Saramago's proefde brachten me terug in de tijd van de ouderwetse Portugese rode wijnen. Oud, belegen, wat uitgedroogd en met teveel krakerige tannine en te weinig vlees om het allemaal aantrekkelijk in te pakken. Die tijd hebben we gehad, de techniek is onderhand verder en de smaak heeft zich mee ontwikkeld. Fruit en kruiden zijn toch de norm, al mag er best wat hout en aardsheid in zitten, maar teveel cacao en notigheid betekenen dat de wijn ooit misschien mooi geweest is, maar nu ruim voorbij zijn hoogtepunt.

En wat een verrassing was het toen ik de "versere" jaargang 2014 proefde. Ja, dit was inderdaad zoals de mooie en betere grote rode wijnen uit Portugal smaakten. Duidelijk belegen, duidelijk hout, maar daarnaast heel mooi vol en rijk met pit, nuanceringen, diepgang, veel fruit, kruiden, vanille, balsamische indrukken, aardsheid en een prettige frisheid. Mooi in balans, niet echt gemakkelijk vanwege de ietwat gereserveerde tannine en aroma's  maar toch genoeg benaderbaar en vol "lekkers" zoals volheid, kruiden en fruit.

Proef maar eens wat de vineuze opvatting
van de Saramago's is, ze zijn trouw aan hun gebied, hun land en lokale druiven in deze uiterst kenmerkende grote Portugese
rode wijn, nergens ter wereld maak je zoiets, over originaliteit en terroir gesproken!


© GoedeWijn.info