terug
naar alle wijnen


Wit droog

*Eco*

Vol, mild,
romig, rijk, fris

Domaine Albert Seltz

Auxerrois
2019


A.O.C. Alsace


12,95 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken tot 2025
Vol en mild, rijk en romig, lijkt meer op een Pinot Gris dan op een Pinot Blanc. Bescheiden aromatisch, iets rijp en zacht fruit, mineraal en tikje aards. Vrij krachtig met goede concentratie, mooie frisheid, iets pit, maar vooral heel rijk en zacht. Haast zoetig van rijkdom (wel droog). Biowijn van zeer bevlogen en eigenzinnig wijnmaaktalent.

Ik ken Albert Seltz al sinds de jaren negentig. Een gepassioneerde en heftige persoonlijkheid, hij leeft en werkt met hart en ziel, zijn wijnen zijn z'n kinderen, voor je het weet heb je een discussie over iets waar het toch over eens bent. Het is nooit saai met Albert. Hij maakt wijnen zoals hij wil, geen discussie, niet om snel te drinken, geen uitgesproken fruitigheid, maar de klassieke, oxidatieve benadering. Rijping op groot oud hout, niet op staal. Daarom zijn zijn wijnen wat betreft fruit ingetogen, ze zijn geconcentreerder, mineraler, complexer en dieper dan de moderne "snelle" Elsassers. Rendementen in de wijngaard zijn heel laag, vaak nog niet de helft van wat gebruikelijk is, vergisting met wijngaard-eigen gisten die op de druiven zitten, geen toevoeging van cultuur gist dus. Hij grijpt zo weinig mogelijk in in het proces, wel gebruikt hij bescheiden hoeveelheden sulfiet om de wijnen stabiel te kunnen houden gedurende langere tijd. Zijn wijnen hebben tijd nodig om  zich te kunnen ontwikkelen, ze worden uiteindelijk indrukwekkend complex en genuanceerd, geen vlotte, vluchtige, sappige wijnen, maar serieuze met concentratie en diepgang. Een heel andere Elzas-stijl dan we tegenwoordig gewend zijn. Ik weet nog heel goed dat, toen ik hem voor het eerst leerde kennen, hij voortdurend sprak over het onrecht dat Elzas werd aangedaan: Bourgogne, dat was wijn en daar wilde men wel het geld aan uitgeven, maar Elzas, dat kon toch niks wezen, de Franse versie van de frivole Duitse slobber, altijd betaalbaar en lekker wegdrinkend. Voor mooie Elzaswijnen was weinig aandacht.

Nu, na jaren is het tij gelukkig voor de Elzas gekeerd: toppers in de Elzas als Zind Humbrecht, Weinbach, Schoffit hebben met hun mooiste wijnen bewezen dat ze niet onderdoen voor het beste wat er te krijgen is. Producenten als deze krijgen eindelijk de waardering die ze verdienen. Ze verkopen hun wijnen met even veel gemak en in dezelfde prijscategorie als de betere Bourgogne producenten.

Voor Albert Seltz is dat minder het geval, hij mist organisatie en het verkoop-talent, hij gaat teveel zijn eigen weg, zoekt niet de markt, de markt mag naar hem komen. Hij is helemaal op zijn wijngaarden, het wijnmaken en zijn wijnen gefocust. Voor gestructureerd aan de afzet werken blijft er maar weinig "ruimte" en tijd over.

Als je zijn wijnen proeft dan denk je: waarom is hij niet veel bekender? Hij is te gecompliceerd, te ondoorgrondelijk, Albert heeft een ellenlange lijst met wijnen waarvan velen stevig aan de prijs, elke wijn is weer anders, bovendien heeft hij overwegend oude jaargangen en dat is in de Elzas ongebruikelijk. Voor een kleine importeur met een avontuurlijk ingestelde klantenkring is hij juist een goudmijn, de mooiste en meest bijzondere wijnen kom je bij hem tegen, ja, het is even zoeken, maar dan heb je ook wat.

De Auxerrois 2019 is vergelijkbaar met die uit 2018, is nog "jong" en zal nog ronder en voller worden met de tijd.

Wie verkoopt er nu nog zes jaar oude Sylvaners? Albert Seltz, en ik ook, want die zijn zo ontzettend bijzonder, net als zijn "gewone" Sylvaner en zijn Pinot Gris Grand Cru.

Deze wijnen zijn zo anders! Zo ontzettend fraai en boeiend, als je over nieuwe horizonten spreekt... unieke ervaringen!!


GoedeWijn.info