terug
naar alle wijnen


Wit mild-droog

*Eco*

Rijk, vol, intens, fris, geconfijt fruitig

Domaine Albert Seltz

Gewürztraminer
"Grand Cru Zotzenberg"
2015


A.O.C. Alsace


€ 22,90 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken tot 2028
Zo bescheiden van aroma als deze Gewürz. tref je ze maar heel zelden.
Vol, breed, rijk, intens en krachtig, geconfijt en kruidig van stijl, maar ook, mineraal en complex. Heeft diepgang en een indrukwekkende harmonie, meer Grand Cru dan de druif, wat een frisheid, wat een weelde, wat een lengte.
 Grote Biowij
n.

 
Voor meer informatie over Albert Seltz en zijn wijnen zie: Seltz Auxerrois 2018.

Kenmerkend voor Gewürztraminer-wijnen is hun grote aromatische expressie, anders gezegd: ze stuiven het glas uit met hun weelderige, zwoele, kruidige, naar lychee en wilde rozen geurende aroma's. Geregeld is het allemaal wat teveel van het goede, mist de verfijning en diepte, mis je frisheid en elegantie. De beste Gewürztraminers hebben dat wel in voldoende tot hoge mate. Zo ook deze Grand Cru uit het noorden van de Elzas. Hij is geweldig rijk en vol, complex en genuanceerd, maar hij heeft opvallend weinig indrukken van de druif, is voor een Gewürztraminer erg ingetogen. Dit kom je maar zelden tegen. Hij lijkt wat betreft karakter erg sterk op de Sylvaner Vieilles Vignes van Seltz. Die komt ook uit de Zotzenberg wijngaard. Het karakter van de wijngaard lijkt dominanter te zijn dan dat van de druif die er op groeit. Heel bijzonder. Het is ook Seltz die niet fruit, maar terroir centraal heeft staan in zijn streven naar een eigen stijl. Met deze wijn is hij daar heel erg in geslaagd.

De geweldige diepte in deze wijn, de frisheid, de kracht en breedte, de zoetige rijkdom, gecombineerd met de geconfijt-fruitige nuances, het rozijnige, het minerale en het kruidige. Alles ondersteunt elkaar en past naadloos in elkaar. Voorbeeldige balans, complexiteit, diepte en grote lengte, je blijft ruiken en proeven, maken dit tot een waardige Grand-Cru die zijn naam en faam volledig waarmaakt.

Gewürztaminer, maar dan een heel erg bijzondere, bescheiden en toch rijk, beschaafd en indrukwekkend, zoetige rijkdom, prachtig omhuld door pittige frisheid en strakke, aardse mineraliteit. Luxe fluweel van grote klasse.


© GoedeWijn.info