terug
naar alle wijnen


Wit droog

*Eco*

Compact, intens, krachtig, zeer fris, ingetogen

Domaine Albert Seltz

Pinot Gris
"Grand Cru Zotzenberg"
2017


A.O.C. Alsace


22,90 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken tot 2030
Zelden tref je zo'n compacte, intense en zeer frisse Pinot Gris. Afkomstig uit Grand Cru wijngaard, nog zeer jong en ingetogen van karakter, indrukwekkende lengte, grote zuiverheid, beginnende diepgang. Grote, hechte wijn met een prachtige toekomst in het verschiet, Ongewone, grote Pinot Gris, met strak samengepakte weelde.
Biowijn.

 
Voor meer informatie over Albert Seltz en zijn wijnen zie: Seltz Auxerrois 2018.

Vaak zijn Pinot Gris erg rijk, zelfs zwaar. Vermoeiende wijnen, vooral in de Elzas lijkt men het een sport te vinden ze zo rijk en zo zoet mogelijk te maken, volgens het thema: veel is goed, meer is beter. Weelde, body, alcohol, kruidigheid, room.

In deze Pinot Gris: niets van dat alles. Geheel volgens Seltz' filosofie: uiterste expressie van het terroir, meer op mineraliteit en intensiteit gericht, lengte, voldoende zuur, compactheid, zuiverheid en lange levensduur. Geen "haastwijnen" die snel op moeten, maar lange-afstands lopers die, als je ze de tijd gunt, een onvoorstelbaar mooie rijkdom en complexiteit kunnen ontwikkelen, zowel in smaak als geur.

Pinot Gris neigt nog wel eens naar een lage zuurgraad waardoor ie te zwaar en weelderig wordt. Seltz waakt daarvoor, hij houdt de opbrengsten heel laag en oogst niet te laat waardoor er nog ruim zuur voor lengte in de smaak, levendigheid en bewaarpotentieel aanwezig is. Door de lage opbrengsten is er een grote minerale intensiteit aanwezig in het fruit. Goed voor wijnen die lang moeten rijpen. Pinot Gris is ook een druif die aromatisch-ingetogen wijnen voortbrengt. Dat proef je in deze nog piepjonge grote Pinot Gris. Je moet echt opzoek naar fruit en kruiden, alles is heel bescheiden aromatisch, alles zit nog dicht tegen elkaar aan, als het ware.

Nu al is het een prachtige wijn, past bij veel gerechten, maar met de jaren zal ie nog fraaier worden, rijker en meer aromatisch, met vooral rokerige en complexe nuances van o.a. honing en hazelnoten.

Het is geen Chardonnay, maar ergens doet deze wijn me in dit jonge stadium wel wat denken aan een ingetogen grote Bourgogne, maar dan zonder de romigheid en hout. Bijna alle grote Bourgogne "zien" hout, dus zijn sowieso anders, het is meer de grote lijn in de stijl die de associaties bij me oproept.GoedeWijn.info