terug
naar alle wijnen


Wit droog

*Eco*

Krachtig, vol, fris,
kruidig, mineraal

Domaine Albert Seltz

Sylvaner
"de Mittelbergheim"
2021


A.O.C. Alsace


€ 12,95 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken tot 2025




Krachtig en vol, maar ook pittig en fris. Aromatisch ingetogen met zeer kruidig-minerale nuances. Opvallend intens en rijk voor een Sylvaner, mooie diepte en nuances, fraaie rijpheid, compact en gestructureerd, aangename lengte. Het bewijs dat Sylvaner ook interessante en complexere wijnen kan leveren. Verrassende en spannende, bijzondere biowijn.

 
Voor meer informatie over Albert Seltz en zijn wijnen zie: Seltz Auxerrois 2019.

"Sylvaner, dat is toch die onbeduidende druif die weinig fruit geeft, vaak dunnig en zuur is en vooral neutrale, saaie wijnen levert?
Ja, in het Duitse wijngebied Franken schijnen ze er nog wel wat redelijks van te kunnen maken, maar in de Elzas en elders.... Nee, dan liever Pinot-Blanc, Riesling of Gewürztraminer."

Ik snap het wel, deze reactie, ik heb ook geregeld matige en oninteressante Sylvaners uit de Elzas en elders geproefd, maar er zijn een paar delen van wijngebieden waar ze onverwacht mooie en zelfs grote wijnen kunnen voortbrengen.

Toegegeven, deze druif levert niet de complexe zuren en subtiele nuances die een Riesling kan geven en ook niet de rijke aromatische expressiviteit van de Gewürztraminer, ook niet de ingetogen vette weelde van een goede Pinot Gris en de heerlijke, sappige souplesse en fruitigheid van een mooie Pinot-Blanc.

Toch kan de Sylvaner iets wat al deze anderen niet kunnen: een ongekend vineuze wijn leveren. Een wijn waarin niet het verse fruit-aroma, de volheid of rondingen het karakter bepalen, maar waarin alleen de absolute basis van wat wijn is centraal staat.

Het is een druif die in feite alleen de kern van witte wijn laat zien, de kunst van het weglaten beheerst, niet veel fruit, niet veel ronding, niet veel weelde, terug naar de basis, de kern, het vineuze, afgepeld en ontdaan van opsmuk, puur en in alle eenvoud, de vinositeit. Nu snap je ook dat een druif die zoveel weglaat in de meeste gevallen zo simpel en kaal is en dat ie alleen maar onder bijzondere omstandigheden interessant en zelfs mooi en heel enkel groots kan worden. Dat is het geheim van Sylvaner.

Hij is briljant in aanleg, maar er zijn maar weinig plekken waar ie z'n volle potentie kan laten schitteren. En dat is in bepaalde delen van Franken, daar is de Sylvaner onbetwist de best presterende druif, beter dan de Riesling, terwijl dat eigenlijk de "grootste witte druif" is. En in het noordelijk deel van de Elzas, meer bepaald in een unieke wijngaard met Grand Cru-status: de Zotzenberg bij Mittelbergheim. In deze laatste wijngaard krijgen de Sylvaner "vleugels". excelleert hij in alle opzichten: complexiteit, lengte, subtiel fruit, aardsheid, vulling, intensiteit en ook, in de beste, geconcentreerd, complex en weelderig rijp-fruit.

Deze Sylvaner de Mittelbergheim is de eenvoudigste van Seltz, komt uit de Zotzenberg, is gemaakt van de jongere stokken en van de druiven die net niet goed genoeg waren voor de betere (Seltz) categorie: Vieilles Vignes, of de nog luxere en zeldzamere Grand Cru, gemaakt van overrijpe druiven, dus met restzoet.

Prachtige, strakke, droge, witte wijn, intens en pittig, uitgesproken mineraal en licht kruidig, veel kern, weinig fruit, toch mooi vol, dit is voor mij de essentie van droge witte wijn.

Sylvaner dunnig, zuur, slap en saai? Met deze "instap Sylvaner" van Albert Seltz bent u in één klap van al uw vooroordelen over Sylvaner verlost.


© GoedeWijn.info