terug
naar alle wijnen


Rood

Vrij krachtig, soepel
genuanceerd, aards fruit

Domaine Sergent

"Tradition"
2017


A.C. Madiran 


9,50 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2024
Voor een Madiran soepel en elegant. Vrij krachtige wijn, zeer donker van kleur, aards Cabernet-fruitig, type kruidige Bordeaux. Mooi zuiver en genuanceerd, vleugje drop, vrij intens, fris, met beschaafde, zachte tanninen. Heeft nu zijn ruigte ingeruild voor evenwichtige souplesse met precies genoeg spanning en heel fraai, energiek, genuanceerd  fruit.
 


Domaine Sergent ligt in het Zuid-Westen van Frankrijk, in de aanloop naar de Pyreneeen. Een gebied waar graan, mais en druiven naast elkaar staan. Echt boerenland met een ruige keuken en eveneens ruige wijnen. De zussen Brigitte en Corinne Dousseau  bestieren het wijndomein al  een tiental jaren op natuurvriendelijke wijze (geen bio maar iets tussen gangbaar en bio in).Vader is ook nog actief in het bedrijf. Het meet bijna 20 hectare wijngaard met druiveplanten van maar liefst gemiddeld 35 jaar oud. Dat is tegenwoordig heel bijzonder voor een wijnbedrijf. Hoe ouder de druivestokken hoe intenser de wijn, maar ook hoe lager de opbrengsthoeveelheid per hectare.
Dames aan het roer is een uitzondering in deze streek. De wijnen die de zussen produceren zijn een argument om vooral meer vrouwen wijnbedrijven te laten leiden want wat ze maken is werkelijk prachtig. Zowel hun rode als hun witte zijn stuk voor stuk verzorgd en expressief, zuiver en uitgebalanceerd.
Het kenmerk van Madiran (rood) is heel veel tannine en heel veel kleur.
Madiran is misschien wel de meest "mannelijke" wijn van Frankrijk. Een ongeschoren boerenkinkel met driedaagse stoppels op de kin, zo is een ouderwetse Madiran het beste te omschrijven. Ruig en raspend. Het is het klimaat, de grond en vooral de Tannat-druif die hiervoor verantwoordelijk zijn.
Maar ook de wijnmaker (ster) bepaalt in hoge mate of de lokale jongeling geschoren of ongeschoren de fles in gaat.
Een weloverwogen zachte hand en voldoende techniek kan ook voor niet lokale monden een heerlijke wijn realiseren. De zusters Dousseau maken mannelijke wijnen met zo'n zachte, vrouwelijke hand: knappe kerels, goed geschoren, stevig gebouwd, eerlijk, sterk en met uithoudingsvermogen.

Wit maakt men op Domaine Sergent al met evenveel aandacht en gevoel:  kristalzuiver van stijl, heel fris en volzoet, prachtige balans en exotisch kruidig-fruitig, hier geen spoor van ruigte, maar meer mooie dames met bloemen in hun haar.

Deze Madiran "tradition" is een van mijn favorieten. Een ongelooflijke rijkdom aan aards fruit, ingebed in een weelde aan tanninen en smaak concentratie, prachtige minerale frisheid die hem lengte geeft, laag na laag steeds weer nieuw aards en kruidig fruit. Spannend, pittig en ook rijk, wie van soepel en elegant houdt is gewaarschuwd: niet kopen! dit is het andere uiterste van het spectrum. Een dijk van een wijn, alleen bij goed eten maakt deze wijn de tongen los, zonder iets erbij wordt het een kort verhaal.

2017 is een veel soepeler wijn, is nu mooi elegant en gerijpt met prachtig en genuanceerd fruit. Doet aan een goede Bordeaux denken, is iets kruidiger, maar heeft wel dat mooie, genuanceerde cabernet-fruit met een aards-kruidige twist.

Gemaakt van 70% Tannat, 20% Cabernet Franc en 10% Cabernet Sauvignon.
Druiven worden 100% ontsteeld, vergist gedurende 21 dagen onder temperatuur contrôle in betonnen cuves, geen rijping op eikehout, maar geleidelijke toevoer van zuurstof (micro-oxygenation), in werking vergelijkbaar met de rijping op (voor zuurstof poreuze) houten vaten, zonder de smaak- en tannine-bijdrage van eikehout.

Naast deze fantastische "Tradition" maakt men ook twee luxere versies:
Madiran Fût Chêne en de top-cuvée Eucalyptus.

Zéér aanbevolen!!


© GoedeWijn.info