terug
naar alle wijnen


Rood

Warm, soepel, elegant, kruidig, rijp-fruitig
Mas de Sainte Croix


"Douceur de Fruit"
2016


A.C. Côtes du Rhône 


8,30 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken


Mas de Sainte Croix "Douceur de Fruit" 2016

Karaktervolle, maar tegelijkertijd ook soepele rode Rhône met genuanceerd, rijp en kruidig fruit. Warm, maar ook mooi fris en daarom niet zwaar, heerlijk rond en elegant. Opvallend goede en zuivere "instap Rhône", souplesse, warmte en frisheid in een spannende balans.

Ik was al jaren opzoek naar mooie Rhônes. Of duur en af en toe mooi, òf betaalbaar en vlak, alcoholisch of slap of onzuiver. Ook enkele matige recente wijnjaren hielpen niet mee. Languedoc bood verreweg de beste prijs/kwaliteit verhouding. Maar ja, goede Rhône is bijzonder en kan zo mooi zijn, dus maar niet gestopt met zoeken.

Ik kwam op het spoor van Domaine de Sainte Croix en vond wat ik al jaren zocht: fraaie Rhônes, vol karakter, met een goede concentratie, goede balans, helder en zuiver fruit een mooie kruidigheid, zondoorstoofde warmte én frisheid. Want dat missen vele Rhônes helaas. Hierdoor zijn ze nogal eens te zwaar en log, te weinig spannend.

Doordat Mas de Sainte Croix in een hoger gelegen gebied (350-400m) ligt (tussen Vinsobres en Valréas) zijn de temperaturen wat gematigder dan in de lager gelegen Rhône-wijngaarden. Dit resulteert in een iets helder type fruit en vooral in een duidelijke frisheid en verfijning in de wijnen, gecombineerd met de uitbundige zonneschijn is dit een begerenswaardige combinatie, althans voor mij. Ik hou wel van duidelijk fruit, complexiteit, een dynamisch zuurtje voor de levendigheid en een streepje tannine. Dit geeft de wijnen lengte, spanning en balans.

In de wijngaarden gaat men zeer zorgvuldig te werk en past men eigenlijk alleen maar eco-methodes toe, maar certificatie vinden ze een stap te ver. Afgezien van de extra kosten voor certificering en contrôles brengt het ook nogal wat extra rompslomp met zich mee en mogen ze niet als het helemaal dreigt mis te gaan niet ingrijpen met niet toegestane middelen. Een beetje zoals Château de Cabriac het doet, maar dan nog dichterbij eco, eigenlijk zou je ze terra Vitis kunnen noemen, is een certificatie tegen eco aan.

Hard werkende, recht doorzee en eerlijke wijnproducent, vertelt waar het op staat, geen mooie verhalen, maar logische keuzes en onderbouwingen van hun werkwijze. Dat past me wel. Je proeft het terug in hun wijnen, stuk voor stuk heel heel erg goed gemaakt, met aandacht voor detail en voor de herkomst (terroir). Wijnen met een stevig, klassiek gestel, maar dan ook lekker en met genoeg souplesse. Mooi zuiver, goed geconcentreerd (lage opbrengsten en oude stokken 25-50 jaar), geen houtgebruik, dus puur op fruit en mineraliteit gemaakt, ja wijnen naar mijn hart.

Met de Douceur de Fruit hebben we de "eenvoudigste" rode Rhône van dit domein. Jongste stokken: 25 jaar, dat staat bij vele bedrijven al voor "Vieilles Vignes", hier gaan de druiven de "gewone" Rhône in, samen met druiven van 35 en 50 jaar, kom daar nog eens om. Je proeft het meteen. De solide basis van het fruit levert een stevige, maar toch ook voldoende soepele wijn op. De 20% Carignan en 20% Cinsault (+ de hoge ligging) verlenen de levendige frisheid en het lekkere verse fruit, de Grenache geeft de vulling, wat rondingen en  warmte. Lekkere, redelijk sappige wijn in de klassieke, vrij krachtige en intense stijl. Zeldzaam complex voor deze prijsklasse, heeft zelfs enige diepgang en verfijning. Opvallend is de mooie frisheid in de smaak en de lengte van de afdronk. De jaargang 2015 leverde zeer krachtige wijnen op, zelfs de Douceur was in het begin niet heel erg zacht en intenser dan gebruikelijk. Met de komst van 2016 is de wijn weer ronder en eleganter, iets minder krachtig, maar soepeler en zachter. Prachtig fruit en vooral eerlijk van stijl.

Is beslist geen instapwijn, zit kwalitatief in de middencategorie. Gemakkelijk genoeg en tegelijkertijd spannend, complex en boeiend, en dat voor acht euro!!


Zeer aanbevolen!

© GoedeWijn.info