terug
naar alle wijnen


Rood

Warm, krachtig, kruidig,
uitbundig rijp-fruitig

Mas de Sainte Croix


"Douceur de Fruit"
2020


A.C. Côtes du Rhône 


9,15 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken
Karaktervolle, maar tegelijkertijd ook voldoende soepele rode Rhône met genuanceerd, rijp en kruidig fruit. Warm, maar ook mooi fris en daarom niet zwaar, bezit concentratie en pit. Opvallend goede en zuivere "instap Rhône", complexiteit,  pit en souplesse in een spannende balans.

Ik was al jaren opzoek naar mooie Rhônes. Of duur en af en toe mooi, òf betaalbaar en vlak, alcoholisch of slap of onzuiver. Ook enkele matige recente wijnjaren hielpen niet mee. Languedoc bood verreweg de beste prijs/kwaliteit verhouding. Maar ja, goede Rhône is bijzonder en kan zo mooi zijn, dus maar niet gestopt met zoeken.

Ik kwam op het spoor van Domaine de Sainte Croix en vond wat ik al jaren zocht: fraaie Rhônes, vol karakter, met een goede concentratie, goede balans, helder en zuiver fruit een mooie kruidigheid, zondoorstoofde warmte én frisheid. Want dat missen vele Rhônes helaas. Hierdoor zijn ze nogal eens te zwaar en log, te weinig spannend.

Doordat Mas de Sainte Croix in een hoger gelegen gebied (350-400m) ligt (tussen Vinsobres en Valréas) zijn de temperaturen wat gematigder dan in de lager gelegen Rhône-wijngaarden. Dit resulteert in een iets helder type fruit en vooral in een duidelijke frisheid en verfijning in de wijnen, gecombineerd met de uitbundige zonneschijn is dit een begerenswaardige combinatie, althans voor mij. Ik hou wel van duidelijk fruit, complexiteit, een dynamisch zuurtje voor de levendigheid en een streepje tannine. Dit geeft de wijnen lengte, spanning en balans.

In de wijngaarden gaat men zeer zorgvuldig te werk. Men is sinds 2018 in omschakeling naar Bio-wijnbouw. Voor die tijd werkte men al praktisch bio, maar dan zonder certificaat. Voor de export is het beter om gecertificeerd bio-bedrijf te zijn.

Hard werkende, recht doorzee en eerlijke wijnproducent, vertelt waar het op staat, geen mooie verhalen, maar logische keuzes en onderbouwingen van hun werkwijze. Dat past me wel. Je proeft het terug in hun wijnen, stuk voor stuk heel heel erg goed gemaakt, met aandacht voor detail en voor de herkomst (terroir). Wijnen met een stevig, klassiek gestel, maar dan ook lekker en met genoeg souplesse. Mooi zuiver, goed geconcentreerd (lage opbrengsten en oude stokken 25-50 jaar), geen houtgebruik, dus puur op fruit en mineraliteit gemaakt, ja wijnen naar mijn hart.

Met de Douceur de Fruit hebben we de "eenvoudigste" rode Rhône van dit domein. Jongste stokken: 25 jaar, dat staat bij vele bedrijven al voor "Vieilles Vignes", hier gaan de druiven de "gewone" Rhône in, samen met druiven van 35 en 50 jaar, kom daar nog eens om. Je proeft het meteen. De solide basis van het fruit levert een stevige, maar toch ook voldoende soepele wijn op. De 20% Carignan en 20% Cinsault (+ de hoge ligging) verlenen de levendige frisheid en het lekkere verse fruit, de Grenache geeft de vulling, wat rondingen en  warmte. Lekkere, redelijk sappige wijn in de klassieke, vrij krachtige en intense stijl. Zeldzaam complex voor deze prijsklasse, heeft zelfs enige diepgang en verfijning. Opvallend is de mooie frisheid in de smaak en de lengte van de afdronk.

Is beslist geen instapwijn, zit kwalitatief in de middencategorie. Gemakkelijk genoeg en tegelijkertijd spannend, complex en boeiend, en dat voor nog geen negen euro!!


Zeer aanbevolen!

© GoedeWijn.info