terug
naar alle wijnen


Rood

Warm, krachtig, complex, kruidig, rijp-fruitig
Mas de Sainte Croix


"Quintessence"
2015


A.C. Valréas


€ 19,40 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken / bewaren tot 2024


Mas de Sainte Croix "Quintessence" 2015

Karaktervolle, krachtige en complexe Rhône, houtgerijpt, veel fruit, kruiden en warmte, ook frisheid en zelfs iets elegantie. Beschaafd houtgebruik: terroir en balans staan centraal. Voorname wijn waarin kracht, hout, fruit, terroir en ook frisheid mooi in evenwicht zijn.


Voor meer achtergrond informatie over de wijnen van Mas de Sainte Croix, zie: Douceur de Fruit 2016.

De Passion d'une Terre de stevigste van de vier rode Rhônes van Mas de Sainte Croix, de Tendresse heeft naast zijn kracht meer frisheid vanwege de Syrah waarvan ie deels wordt gemaakt, de Douceur is de soepelste en meest elegante van de serie.

De Quintessence zit in een aparte categorie: houtgerijpt en alleen maar gemaakt in grote wijnjaren. Dat proef je en ruik je. Het hout is duidelijk aanwezig, maar gelukkig niet storend of overheersend. Meestal zijn de prestige cuvée's een sneue vertoning: van de beste druiven wordt met de grootste zorg het zo fraaie fruit om zeep geholpen, zorgt de overdaad aan hout dat de smaak volstrekt onevenwichtig is en dat je geen subtiliteit meer tegenkomt in de woeste mix van kruidige nuances en stroeve tanninen.

Ik zal maar eerlijk melden dat ik daarom maar geen monster van deze wijn bij dit domein had aangevraagd. Je betaalt een prestige prijs, meer dan het dubbele van de niet houtgerijpte serieuze cuvée's en die zijn voor hun bescheiden prijs al zo mooi. Vooral hun zo ontzettend fraaie, pure fruit en terroir expressie, wat kan daar nog overheen. Dankzij de afwezigheid van hout heb je immers dat fraaie smaakpatroon van fruit en kruiden.

En toch, toen ik na aandringen van Julien Coipel met enige reserve een glaasje ingeschonken kreeg, bleek dat ook zorgvuldig houtgebruik nog iets extra's aan de toch al zo fraaie wijnen kon meegeven.
Net iets meer diepte, net iets meer complexiteit, net iets fraaier fruit, hechter en ook langer van stijl, behoud van fruit, mineralen, frisheid, vulling. Ja, dit was eindelijk weer eens de uitzondering op de regel. Ik maakte Julien een compliment voor de zorgvuldigheid van werken met het hout, dat het allemaal zo mooi past in de wijn.
Dat ik niet zo van barriques ben, vaak overdaad, je weet wel. Julien antwoorde dat hij ook geen "jus de plance" blieft en dat hij daarom sinds enige tijd demi-muids gebruikt als rijpingsvaten. Deze zijn twee keer zo groot van inhoud als barriques (ca. 500 liter) waardoor de aromatische en tannine-invloed van de vaten een stuk kleiner is (immers er staat iets meer houtoppervlak van het vat in contact met twee keer zoveel wijn in vergelijking met een barrique). Ook het beperkt houden van het aandeel nieuwe vaten zorgt voor een bescheiden invloed.

Eerlijk gezegd was de eerste associatie die deze wijn bij me opriep de Gran Reserva's van Ataíde Semedo's Bairrada's. Ook zo mooi en beschaafd gerijpt van stijl, het meeste fruit nog intact en toch nog aangevuld en ondersteund door extra diepte en complexiteit, ofwel balans.

Is deze luxe cuvée dan twee keer zo mooi als de Tendresse en Passion? Ik vind van niet, maar dat is altijd zo bij kwaliteit, zodra je op een bepaald niveau bent en het moet nóg mooier, dan kost dat laatste beetje extra mooi relatief veel inspanning. De Quintessence is dus objectief gezien de beste en mooiste wijn van Mas de Sainte Croix, maar de Tendresse en Passion geven aan hoe uitzonderlijk goed die zijn voor hun prijsklasse.

Ik zou gewoon eens een of twee flesjes Quintessence meebestellen en kijken of u er net zo over denkt.© GoedeWijn.info