terug

Wit droog


Intens, fris, kristalzuiver en verfijnd
Vicentini
"Terre Lunghe"
2009


D.O.C. Soave

€ 7,30  per fles
(per doos van 12 flessen)

Terre Lunghe 2007

Frisse, zeer zuivere en verfijnde droge witte wijn met een grote intensiteit en veel aards-fruitige, minerale en licht kruidige nuances. Zeer fraaie Soave met een mooie balans.  Pracht wijn voor een beschaafde prijs.

Azienda Agricola Vicentini is een klein familiebedrijf met 14 hectare wijngaard. De hoofdmoot (en het beste) van de productie is Soave, maar men maakt ook Valpolicella.
Ik heb in mijn wijnleven tot nu toe vele Soaves geproefd, de meeste waren maar matig, een klein deel best aardig en slechts een paar waren echt mooi tot en met subliem. Goede Soaves zijn dun gezaaid. Een paar voorbeelden: die van Zenato (goed, zuiver, elegant en mooi fris, niet echt goedkoop, maar koopwaardig),  Anselmi (rijk en vrij kostbaar) en Pieropan (zonder uitzondering prachtig, maar tegenwoordig haast onbetaalbaar).
Er is nu een vierde producent in het rijtje terechtgekomen: Agostino Vicentini. Wat maakt deze familie mooie wijnen: helemaal naar mijn hart: fris, intens, kristalzuiver, mineraal en met een geweldige balans. Dit is Italië op zijn best: puur, verfijnd en complex. Vergeet alle Soaves die u tot nu toe hebt gehad (behalve die van de drie hierboven genoemde producenten), de Soaves van Vicentini zijn heel bijzonder en zeldzaam authentiek. Men werkt op puurheid, intensiteit en frisheid, er wordt geen eikehout gebruikt, rijkdom (zoals in de fantastische Il Casale en Recioto di Soave) komt uit de druiven zelf en niet van luxe eikehout. Dat is heel bijzonder. Daarom proef je in de wijnen van Vicentini de essentie van Soave: het frisse en minerale van het sap van de druiven die groeiden en rijpten aan druivestokken geplant in goed gelegen, hellende wijngaarden in de heuvels waar men slechts geringe rendementen van oogst.  Wijnen met concentratie en een zinderende frisheid, wijnen met hart, wijnen met een ziel.
Geen eikehout om al dat moois te maskeren ten bate van een vollere en romiger smaak, nee de druiven brengen zelf die intensiteit en complexiteit in hun sap mee naar de gistingskuip. Dat proef je, daarvan geniet je (althans ik en vermoedelijk ook vele anderen).

De Terre Lunghe is niet hun "basis" Soave, het is een betere selectie uit de gelijknamige wijngaard. De "basis", ook een heel behoorlijke wijn trouwens, wordt met neutrale etiketten verkocht aan Amerikaanse importeurs.

De 2009 is wat pittiger en intenser van stijl dan de nu uitverkochte 2008.

Terre Lunghe: als opwekkend apéritief of heel mooi bij een voorgerecht van een meergangen diner of zelfs bij een complexe hoofd-(vis)schotel.
 
Het enige waar ik minder gelukkig mee ben is het etiket op de fles, ik zou wat anders gekozen hebben, maar goed je kunt niet alles hebben.

 

© GoedeWijn.info