terug
naar alle wijnen


Rood

Warm, vol, rijp-fruitig,
kruidig, vrij krachtig

Bodegas San Gregorio

"Tres Ojos"
Garnacha
2018


D.O. Calatayud


5,50 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken
Tres Ojos Garnacha 2016

Redelijk krachtig, vol en rond met veel rijp en kruidig fruit. Warm van karakter, met iets pit en een fraaie frisheid. Kan tegen een stootje, stevige, ronde rode boordevol karakter. Heel veel "wijn" voor weinig geld.

De Tres Ojos wijnen worden gemaakt door de cooperatie San Gregorio in het plaatsje Cervera del la Cañada in de buurt van Zaragoza (noordelijk-centraal Spanje). In de Ribota vallei (noord-west hoek van Calatayud) liggen 900 ha. wijngaarden die worden onderhouden door  de 250 leden van de cooperatie. Ca. de helft van de wijngaarden is beplant met gemiddeld 40 jaar oude Garnacha druivestokken. Tempranillo is de tweede in oppervlak. De Syrah en Cabernet Sauvignon zijn relatief recent aangeplant en vormen een klein deel van de aanplant. Dit is een cooperatie waar hard en degelijk wordt gewerkt. De aparatuur is niet de modernste, maar heel effektief.  Er is geen apart verkoop apparaat en men is eerlijk en open over kwaliteit, stijl, prijs, etc.
Eerlijke, recht door zee kwaliteit voor een zeer scherpe prijs, daar streeft men naar, ook maakt men luxere wijnen: de Selección Especial  en experimenteert met niet Spaanse druiverassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.
De Tres Ojos Garnacha is gemaakt van 85% Garnacha en 15% Tempranillo. Het fruit van de oude Granacha-druivestokken
geeft de wijn een mooie intensiteit en diepte, dat van de Tempranillo pit en fruit. De hooggelegen wijngaarden kennen een enorm verschil in dag en nacht- temperatuur met als resultaat heel veel kleur, tanninen en fruitaroma in de dikke schillen.
Hier maakt men wijnen die tegen een stootje kunnen, die een tikje ruig zijn, maar door de Garnacha lekker rond en o zo eerlijk en lekker recht voor z'n raap.
Heel veel wijn voor heel weinig geld!

2018 leverde, vergeleken met 2017, iets minder ronde wijnen op. De Garnacha is wat pittiger dan de 2017, wordt beter na en dagje open gestaan te hebben, hij heeft nog ietsje reserve. Je proeft dat de onderliggende rondheid al wat begint door te breken. Nog ietsje jong, maar al wel lekker sappig, mooi kruidig fruit, met daarnaast een voldoende portie pit en een randje ruigte. Precies zoals het moet in deze categorie. Beetje boers, maar o zo eerlijk en altijd boeiend en lekker. Ik ken geen wijn die zo compleet is voor zo weinig geld. Geldt trouwens ook voor de witte, rosado en andere rode van San Gregorio: de Tempranillo.
 

© GoedeWijn.info