terug
naar alle wijnen


Wit droog


Droog, complex,
rijk, diep, mineraal

Château Turmelière

"l'Orée"
2018


A.C. Château-Thebaud- Muscadet Sèvre & Maine

€ 16,95 per fles
(volle doos: 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2027

Rijk en breed voor een Muscadet, droog, met diepte, veel lengte en frisheid. Vrij ingetogen, mineraal, iets aards, geconfijt fruit. Speciale Cuvée, alleen gemaakt in uitzonderlijk goede wijnjaren, rijpte zeer lang (43 maanden) "sur Lie". Schoolvoorbeeld van een grote, witte Loire, ronder, rijper, minder aards dan de "Terrasses de la Cantrie 2015".


Voor meer informatie over de producent en Muscadet zie: Château l'Oiselinière de la Ramée 2020

Eigenlijk lijkt deze grote witte Loire wat betreft stijl het meest op de hierboven genoemde "de la Ramée". Hij heeft echter veel meer diepgang en lengte, is breder en complexer. In bijzonder goede wijnjaren als 2016 en 2018 was een deel van de druiven op Château Turmeliere zo fraai dat men er een aparte, speciale cuvée ("l'Orée) van maakte. Je proeft dat aan alles in deze wijn, niet alleen de rijkdom, maar ook de grote lengte en de geconfijte indrukken.

Opvallend is, dat de zelfs zeer rijpe druiven, een intens frisse en droge witte wijn opleverden. Dat is typisch Muscadet, de combinatie van de Melon de Bourgogne-druif met het unieke terroir (Ch. Thebaud) van de wijngaard. Dit is een van de tien recent toegekende Muscadet-Cru's Deze mini appellation gebaseerd op een ondergrond van verweerde graniet, gelegen aan de zoom van een bos, staat bekend om zijn romige karakter in combinatie met een intense mineraliteit en verfijnd rijp fruit. De uitzonderlijk lange rijping van 43 maanden op het gistbezinksel (sur Lie) geeft de wijn nog extra frisheid en diepte.

Vergeleken met de Terrasses de Cantrie 2015 is de "l'Orée" ronder romiger en duidelijk minder kruidig-aards. Dat is hoofdzakelijk vanwege het andere terroir, maar het rijpere wijnjaar 2018 draagt ook zeker bij aan de minder strakke stijl van de l'Orée.

Prachtwijn, zeldzaam fraaie Loire, heel betaalbaar, zeker in vergelijking met andere cru's uit andere wijnstreken.


© GoedeWijn.info