terug
naar alle wijnen


RoodWarm, balsamisch-kruidig, pittig en soepel
Tenuta Viglione

"Nero di Troia"
2017


I.G.P. Puglia


11,70 per fles
(per doos van 6 flessen)
drinken/bewaren tot 2021Viglione Nero di Troia 2017
Warmte, kruidigheid, pit en ook zachtheid. Redelijk krachtig en intens. Haast exotisch, balsamisch van stijl met bessenfruit, frisheid en elegantie, maar ook iets woestigs en energieks, beetje oer en aards. Spannende wijn met veel karakter, een mooie frisheid, pit en genoeg rondheid.

Voor meer informatie over Tenuta Viglione zie: Primitivo 2018.

De Nero di Troia is eigenlijk niet zo'n lievertje als druif. Ik heb er werkelijk adembenemend mooie topwijnen van geproefd, maar dat was alleen bij wijnboeren die de teugels strak in handen hadden. Deze druif heeft een overmaat aan kleur, zuur en tanninen en een fascinerend scala aan fruitige en aardse nuances. Kruidigheid en exotische aroma's zitten er ook in. Je haalt je wat op de hals als wijnmaker, maar als je de druiven goed in het spoor houdt dan heb je ook wat. Spanning gegarandeerd, maar krijg er maar eens balans in, zorg maar eens voor voldoende souplesse in al die springerige ruigheid, laat de tanninen niet teveel uitsteken net als het zuur, bouw van die twee (tanninen en zuur) een strak en stevig frame waarin je al het andere moois evenwichtig gerangschikt ophangt. Dan heb je een wijn voor avonturiers, die na elke slok weer wat anders tegenkomen en niet schrikken van een beetje strakke kruidigheid, aardsheid of iets animaals. Ja, en dan is zo'n wijn dus avontuur.

Speciaal voor de niet zo "dare devils" is deze Nero di Troia gemaakt, alles mooi op z'n plaats, alles goed onder controle, geen uitspattingen, wel de frisheid en wel dat tikje ruige en hengstige, maar dit alles ingebed in voldoende zachtheid waardoor alles toch soepel is, maar ook nog een beetje pittig. Al iets belegen en daardoor eerder kruidig dan fruitig. Je zou verwachten dat in het diepe Italiaanse zuiden alcoholgehaltes erg hoog zouden zijn, maar bij Viglione is men daar zeer terughoudend in. Zo heeft deze Nero di Troia "slechts" 13% alcohol, voor de meeste Bordeaux is dit tegenwoordig al aan de lage kant. Ja, leuke wijn en genoeg spannend ook.


GoedeWijn.info