terug
naar alle wijnen


RoodRond en gestoofd-fruitig,
fris en soepel

Tenuta Viglione

"Primitivo"
2018


I.G.P. Puglia


Ä 8,95 per fles
(per doos van 12 flessen)
drinken/bewaren tot 2021Viglione Primitivo 2017
Rond en zacht, redelijk vol, met heerlijk, zoetig gestoofd fruit en een vleugje aardsheid. Daarnaast is er veel frisheid, elegantie, iets mineraligs met indrukken van rozijn. Prachtige balans, goede structuur, modern van stijl, beslist niet zwaar en met precies genoeg karakter. Biologisch gecertificeerd en ook zeer nog betaalbaar!

De wijnen van Tenuta Viglione behoren tot de modernste (wat betreft stijl) van m'n assortiment. De wijngaarden liggen in het beste deel van Puglia voor de Primitivo-druif (Gioia del Colle), het koelste deel waar de meest elegante en verfijnde Primitivo's vandaan komen. Primitivo uit de hetere delen van Puglia kunnen erg heftig en gestoofd zijn, die van Tenuta Viglione zijn daarentegen juist relatief fris en elegant. Voor zover dat kan met de Primitivo, het blijven altijd tamelijk warmbloedige wijnen, maar bij Viglione is de balans prettiger, zijn ze spannender en genuanceerder.
De hoofd-druif bij Viglione is zoals u al vermoedde de Primitivo, maar men maakt ook zeer verdienstelijke wijnen van de Negroamaro en Uva di Troia. Eigenlijk vind ik die net zo mooi, zo niet net een slagje mooier, maar dat is een persoonlijke voorkeur.
Deze Primitivo is overduidelijk een moderne wijn, perfect gemaakt, alles in deze wijn klopt, zuiver, rond en fruitig, mooi warm en ook een tikje aardsheid. Niet te uitgesproken, daarom zeer toegankelijk, maar toch met net genoeg karakter om te blijven boeien. Een instapwijn klinkt wat weinig verheffend, maar in feite is het wel een mooie introductie tot de Zuidelijke wijnen van ItaliŽ.
Puur op fruit en souplesse gemaakt, geen houtrijping, geen wijn die nog even moet liggen, maar ook geen wijn die onmiddelijk op moet, daarvoor heeft ie teveel inhoud en lengte.

Voor de herkomst is het alcolholgehalte zeer bescheiden, met 13% behoort hij tot de elegantere versies van de Primitivo uit de streek, heerlijke wijn met opvallende frisheid.


© GoedeWijn.info